Wednesday, October 31, 2012

APA YANG HARUS DIBUAT..

Assalamualaikum

Semalam acik keluar duit di mesin ATM
acik tekan untuk 2 helai
patut keluar 2 helai
tapi yang keluar satu je
puas acik belek belek..
ada terselit ke..tertinggal ke
tapi tak ada pulak
lama acik menung didepan mesin tu..
ada la sorang hamba allah datang nak guna
acik tanya..dia kata tak tau pulak..
cuba tengok baki katanya..betul.
yang tertulis disitu pengeluaran memang 2 helai
yang acik dapat memang satu
sampai hari ni acik dok musykil
tapi acik nak tanya ngan sape
kalau mesin tu dibank senang
tapi mesin tu dikedai.
dan pertama kali acik guna mesin disitu.

lepas tu acik malas dah nak fikir
dah bukan rezeki acik la tu.

pernah tak kawan2 mengalaminya
apa yang kawan2 buat untuk mengatasinya
cuma persediaan jika berlaku lagi
(minta pada Tuhan janganla berlaku lagi kan)
taulah acik nak buat macam mana nanti.

oklah..jumpa lagi,Insyaallah

42 comments:

  1. tak pernah plak alamai situasi macam ni. dah bukan rezeki la tu. tapi rugi jugak la kan duit kita

    ReplyDelete
  2. anum pernah alami...
    acik leh call bank yang acik gunakan atm
    kemudian nanti dia mintak kasi resit pengeluaran.. no ref semua
    anum pernah buat
    dlm masa 2-3 minggu duit akan dapat semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam anum..terima kasih banyak2 amat berguna apa yang anum tuliskan disini..balik nanti acik ambik resit..tertinggal dirumah pulak..acik semalam nak cerita ngan suami pun tak berani..terima kasih banyak anum

      Delete
  3. kejadian itu pernah berlaku pada mak su saya. Pergi ke bank berkenaan. Mereka mampu mengesan kesilapan itu (mungkin kerana wang disusun mengikut no siri).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norhaizan..terima kasih banayak..Insyaallah acik akan pergi nanti.Nor..sampai sekarang acik tak boleh masuk blog Nor..tak jumpa..asek pergi ke google+ je

      Delete
  4. nape tak call HQ bgtau apa yg berlaku..manalah tau kot ada yg pernah terkena..mesin ATM apa pulak kat kedai tuuu? Ishh..ishh sabar ye..lenkali jgn guna mesin tu lg

    ReplyDelete
  5. ni la kes naya namanya..kesian acik..

    ReplyDelete
  6. kesian acik. Tapi ramai yang dah tolong jawab tu kan. harap tak berlaku lagi nanti ya acik, moga dapat balik duit tu.

    ReplyDelete
  7. Memang ada. Duit Sha transfer kena telan pastu acik sewa rumah tak dpt. Gi bagi resit kat bank jelah:(

    ReplyDelete
  8. Acik boleh pergi bank Acik. Bawa resit itu sebab ada transaction keluar di ATM akan link ke bank. Tapi utk dia masukkan balik dlm a/c kita memang ambil masa. Jgn diamkan Acik sebab kena cepat. Kakak rasa duit Acik tak hilang.

    ReplyDelete
  9. Harap acik buat report cepat2 kat bank,ada jugak ya kes camni.

    ReplyDelete
  10. Sey dah lamo tak keluar duit guno kad ni kak.. Tak dapek nak nolong doh.. huhu..

    Mudah2an akak dapek balik duit akak tu.. Amin..

    ReplyDelete
  11. k.erna bwk slip bank ke cwngan bank terdekay yg punya mesin tu. Nanti ms dia org buat balancing utk mesin tu ada lebihan sekeping yg kak erna punya tu. Kalau k.erna buat report dia akan pulangkn. klu x buat report dgn dia org nnti dia org pun senyap jer.......duit kita k.erna dia org mesti pulangkn tp kena buat report dgn slip keluar tu ye......gd luck k.erna!

    ReplyDelete
  12. salam akak..
    Patutnya akak pegi kebank yang berdekatan untuk semak baki....tapi selalunya kalau ada kes macam tu, diorang akan masukkan balik ke akaun akak....(suami saya yang bagitau)

    ReplyDelete
  13. g repot kak..
    sayang nilai selai tu... blh kover lauk berapa hari tuh!

    ReplyDelete
  14. uih..ada jugak camtu..cuba report kat kaunternya kak.. selai pun besar nilainya kak..

    ReplyDelete
  15. Kwn sy pnh kena mcm ni. G bt report, smpi sudah tak dpt duit. Hampeh!

    ReplyDelete
  16. x pernah berlaku..dan mintak dijauhkan la dari terkena...
    g report bank berkenaan..insyaallah dapat diselesaikan

    ReplyDelete
  17. ada member pernah kena...pergi bank berdekatan buat report, mereka nak check balik, mesin tak 100% elok mesti buat silap juga...
    insya allah dpt balik nanti....mcm kawan tuh

    ReplyDelete
  18. kene tny bank tu achik.. susah hati betul kalau bab² cam ni.. nasib belum pernah jadi cam ni.. tq info kawan-kawan..

    ReplyDelete
  19. Setiap masalah ada penyelesaiannya acik. Mesin tu manusia yang cipta kadang2 datang juga masa short circuitnya...eheheee...

    Syukurlah kalau duit tu boleh dapat balik cam anum cakap tu.

    ReplyDelete
  20. Tak penah jd pulak. Akak pegi bnk terdekat & buat report la. slip pengeluaran sbg bukti. Dpt @ tak blkg kira.yg pnting dah usaha.

    ReplyDelete
  21. nak sodap kan hati kato bukan rezoki kan? tapi hati totap gak tertanyo2 apohal jadi macam tu. Ekau simpan tak resit tu na. Poi tunjuk kek bank. Dalam rekod dio mesti kelua banyak ni tapi ado duit bebelen pulak banyak ni. Kot kot la ado rezoki nak dapek balik duit tu kan..

    ReplyDelete
  22. Acik kena cepat2 report kat bank, takut ada kesilapan kat mana2, tambah kalau duit tu hangus dan baki menunjukkan transaksi..

    ReplyDelete
  23. Acik Erna, kena pegi buat report di bank yang terdekat. Bukan apa, dalam sistem dia orang nanti boleh trace benda tu. Saya pun pernah kena, langsung tak de duit keluar dari mesin tu padahal resit tulis dah keluar duit RM1000... ho ho ho... Syukur Alhamdulillah dapat balik duit tu, cuma lambat sgt nak dpt pun.

    ReplyDelete
  24. As Salam AE..

    Saya dah takut pulak rasanya nak Pegi cucuk... Hurmmm..

    ReplyDelete
  25. Saya pernah baca/dengar org kena macam ni..sekarang ni Acik pula cerita, maka betul lah cerita org selama ni...Pendapat saya, acik pergi ke cawangan bank terdekat, claim balik..dan bawa resit pengeluaran tu

    ReplyDelete
  26. acik better cpt2 report kt bank tkt ada kesilapan la

    ReplyDelete
  27. pernah mcm ni...tp msa tue langsung tak keluar duti balance pulak dia potong...call bank nak sebulan baru refund

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum acik...
    nani tak penah la jadi camtu lagi.. so far takot gak pasal2 duit ni.. walaupun ammount tak banyak kita kuarkan.. tapi takot kalau2 tak kuar.. kalau kat bank leh la tanya org bank.. kalau dah kat kedai nak tanya sapa kan.. acik kena redha je ler.. musykil tu tetap akan menghantui acik..
    >>> durian crepe tu mmg sedap acik.. kebetulan mem pegi midvalley.. dia belikan.. kalau jauh2 tak tau lak nani.. acik dok mana? sbb durian crepe ni kena sejuk2.. sbb takot durian nye dah tukar jadi tempoyak crepe.. hmmm rugi plak kan.. tapi nani dengar ade bakers wat DC ni..

    ReplyDelete
  29. as salam

    kesian kat akak..tapi cubalah tanya cawangan terdekat..kalau boleh jgn draw kat kedai lagi takut diorang setting bagi penaya kat orang mana lah tau..bagus akak share kat sini, orang lain boleh hati2...

    ReplyDelete
  30. salam kak ....kak kena cepat2 repot kat cawangan berdekatan...simpan resit tu sebagai bukti...tapi tak taulah samaada bank boleh ganti balik ke tak! harap derang ganti lah....duit kita tuh!

    ReplyDelete
  31. jgn wat diam. kat setip mesin atm ada no siri. catit no tu dan wat report di bank berdekatan.

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum acik,
    Tak leh buat diam yo, cik. Titik poluh kito gak tu. Cor call bank tu. Acik simpan resit tu elok2. Bank memang ado rekod utk sotiap mesin ATM. InsyaAllah dapek balik tu.

    ReplyDelete
  33. kena report kak ..
    akk dah cek kat dlm bank .. duit yg dikeluarkan tuu luak tak

    ReplyDelete
  34. kes naya ni. kesian acik. tengok baki ada yg berubah tak?
    tak pernah lagi jadi macam ni.

    ReplyDelete
  35. Salam singgah....saya hampir2 pernah kena camni....sehelai tersangkut di mesin atm tu, hampir2 kena telan balik, nasib baik cepat tarik....

    ReplyDelete
  36. Salam ... saya penah kena lebih kurang macam ni tapi kat mesin deposit. Dia telan duit saya RM4 000 tapi pas tu out of servis. Masa tu cuti tahun baru cina. Saya terus call no customer servis dan buat aduan. Dia memang boleh trace kita punya transaksi dan tanya saya macam-macam soalan. Dia kata duit tu boleh dapat balik dalam masa seminggu. apabali tiba hari bekerja saya terus pegi bank dan isi borang aduan dan petang tu terus duit dah masuk dalam akaun

    ReplyDelete
  37. BEtul. Buat laporan di bank berkenaan. Mereka akan uruskan, hanya ambil masa sikit. Kadang seminggu.

    ReplyDelete
  38. Acik, Marya tak pernah alami lagi masalah mcm ni... tp pernah masukkan duit byk jugalah, tetiba mesin stuck! Duit masuk & tak kuar resit... masa tu gelabah gaklah...tp lepas call hotline tak smp seminggu alhamdullillah duit dpt balik...hehhee...pengalaman berharga :)

    ReplyDelete
  39. acik hb mama pernah keluarkan kat bank..jadi macam acik..terus dia masuk dlm bank..org bank takmo check camera litar..suruh hb isi borang tuntut wang..tapi sampai skrg tak dapat2..hu2x..itulah kelemahan mesin..kawan mama pun pernah kena camni..

    ReplyDelete