Assalamualaikum
Hari ni cuti lagi dan masih lagi xtvt masak
dan mencuba resepi dari Q
Harap Q ada masa baca blog acik dan tengok gambar2 ni
ayam masak beriani
tapi anak acik kata rupa macam rendang
bila dia makan..dia kata..hhmmm sedapnya mak
tak rasa rendang pun.
Alhamdulillah..terima kasih Q.
rupa tak jadi..tak pe janji rasa ada kan
Yang ni nasi beriani cara Q juga
tapi Q..kelemahan acik kan
malas nak hias2 boh daun bagai tu
nanti nak makan susah
nak kena ketepikan daun2 tu semua
kismis pun tak letak.masak rajin(he he puji diri pulak dah)
tapi nak menghias memang malas
tapi kata2 kawan acik dulu tak boleh pakai
kawan2 acik selalu kata.
patut tak ada bunga(anak perempuan)
malas sangat nak hias rumah dan tanam pokok bunga
tapi Q acik tengok elok je rajin menghiaskan.
Ni apa lagi..badak berendam
hero bungsu yang suka sangat makan ni
oklah jumpa lagi,Insyaallah.
kat sini susah benar nak cari badak berendam...teringin jugak nak rasa...
ReplyDeleteterliur kak acik tengok nasi beriyani...
*klik HP untuk kak acik
Amboiiiii acik kemain lagi menu nya...wat terliur je..:)
ReplyDeleteayam beriani acik tu, tgk rupa pun dah terbayang sodap eh..ekekekeke
ReplyDeleteAdoi dahku tergoda la Acik..nampak sedapnya.....
ReplyDeleteAcik, sedaaaaaaap! Tengok pun dah terasa2 di lidah ni haaa, adoyai!
ReplyDeletetak pernah makan badak berendam tu..
ReplyDeletesodap nampak ehh nasik tu kak...
ReplyDeletesalam acik..
ReplyDeletesorry la lambat masuk sini...saya terperangkap kat hiway tadi...dari Melaka jam 6.15 ptg, sampai umah tepat jam 11 malam! kesian vontot macam nak lebam keh3
acik, seriously frankly speaking, masakan acik semuanya superb!
hehe acik...daun2 tu bukan utk hiasan tapi sebagai salah satu bahan penting dalam masakan tu...esp masak biryani tu...kalau saya masak lauk biryani saya akan masukkan daun pudina, daun sup&bawang, jugak bawang goreng...tapi saya tak masukkan daun ketumbar (ni bahan penting jugak) sebab saya tak suka kan bau dia tu....lagi pula ada satu imam besar (serius) pesan kalau ada anak2 tengah hafal Quran, elakkan beri makan daun ketumbar...
syabas acik rajin mencuba, kalau selalu cuba pasti acik dapat skill tu...dan serius cakap, bila acik dah boleh agak2 sukatannya maka dah boleh la cuba amik order...mulakan ngan jamuan pejabat dulu ker...10-20 org punya makan pun takper...pastu kalau ada kawan2 nak wat open house ker...
dengar macam klakar kan? tapi saya dulu start from zero..
lagipun anak2 acik dah pandai makan, setidak2nya berkat air tangan emak, kan?
badak berendam - saya punya fav!
tenkiu for the mention and chaiyuk!
Kuih sopam tu tak boleh bla tembamnya cik! Rasa macam nak masuk dalam monitor nieh ha!!! Sha punyolah pomaleh nak buek :P
ReplyDeletekari dan baryani...ummm..
ReplyDeleteAssalam Acik,
ReplyDeleteselamat hari raya haji..waaa sedapnya badak mandi lumpur tu...saya suka! tapi cam biasa la..makan tau, masak saya tatau uwaaaaa! Hehe..
lama tak makan badak berendam tu..sedapnya
ReplyDeleteSedapnya menu... :)
ReplyDeleteWah.. dah cuba nasi beriani Q... makchaq asyik dok suruh Q yang masak... nak buat sendiri macam tak konfiden w/pun resepi step by step dibagi..
ReplyDeleteKalau ada nak perempuan suka hias-hias Acik. Kakak pun sama macam acik malas nak hias janji sedap licin juga kan..
ReplyDeleteaah kak .. x hias2 punn janji sedap .. anak2 suke tu penting , kalau ieda letak banyak2 sayur bukan boleh anak2 makan punn , balik2 kitee jugee ;)
ReplyDeletewahhh badak sihat niee keke ;)
feveret saya jugak tu badak berendam
ReplyDeleteAyqam masak beriani..sedap tu...
ReplyDeleteAs salam Acik,
ReplyDeleteAyam masak beriyani tak pernah try buat lg... teringin juga nak ubah selera :)
Alhamdullillah, Iman dah makin ok nampaknye...harap selera makannya juga bertambah lepas ni.... terima kasih ye cik... Sedapnye badak berendam tu, nak buat malas hiks ;)
kalau anak2 puji sedap, esok2 boleh buat lagi Acik Erna....
ReplyDeletebadak berendam tuh sedapnya....
Nasi beriani tu.......sedapnya!
ReplyDeleteNak jugaklah try achik. Sey ni, balik2 ghondang yo. Asik2 anak sondighi yo kagum. Bilo laiie nak bagi oghang kampung kagum. Hehehe. Nanti sey pun nak godak2 resipi Q jugaklah.
ReplyDeleteWaa acik sedap nampak masakan ayam tu. Nasi briyani acik pun nampak cantik, nasi elok sebiji2 tak melekat, kira menjadilah tu acik.
ReplyDeleteAssalamualaikum Acik,
ReplyDeleteSedapnyaaaaa.....Tak dak hiasan pun dah nampak teliur dah ni Acik he.he....
wah semua menu sedap2 ni
ReplyDeleteacik, tak hias pun tak apa, yang penting raso kena sodappp
ReplyDeleterajinnye mak hero..mmg best menu tu...^^
ReplyDeleterajin sungguh acik ni memasak...:)
ReplyDeleteSedapnya....nasi baryani mmg fav saya.
ReplyDeleteRupa x penting k.erna. Janji sodap!
ReplyDeletesemua ada, siap pencuci mulut lagi mak buatkan.
ReplyDeletenanti boleh resepi dr Q ni acik.
Saya dok selalu pi jengah Kak Q pun belum tercuba apa pun lagi. Tapi rasanya dalam masa terdekat, nak try buat Udang Goreng Bertelur tuh...
ReplyDeleteNur tertawan dengan menu lazat yg akak kongsikan. InsyaAllah ada kelapangan harus dicuba juga. Hero bongsu akak tentu senang hati dapat makan juadah lazat air tangan ibunya. :)
ReplyDeleteSeronok AE sejak Ada buku resepi 'Q' hehe..
ReplyDeleteQ mmg super duper power.. :)
assalam achik
ReplyDeletesedap rendang , hidangan utk raya kat umah mak sy rendang ayam utk cicah dgn lemang emmm memang
menu utama
as salam
ReplyDeletekat tempat saya ada kak
tapi yang kukus
rasa dia boleh tahan
puas hati lah beli :)
ehem..nak sikit !!.. terliur nengok pic.makanan tu..
ReplyDelete