Tuesday, April 19, 2011

RESEPI KUAH DAL

 Assalamualaikum


Lama dah akak ada berjanji dengan seseorang nak letak resepi kuah dal disini.
sampai akak dah lupa akak janji dengan siapa..

Tapi tak kisah la kan..dah lupa nak buat camana..
akak cuma tunaikan janji..akak tuliskan juga resepinya disini.akak pernah buat ni.
.memang sedap..anak anak akak pun suka.
Akak dapat resepi ni masa akak pi kursus sejukbeku untuk  ahli puspanita.
kursus disampaikan oleh Pusat  Pembangunan Produk & Teknologi
Seksyen khidmat usahawan J.Pert.


KUAH DAL

Bahan Bahan:

Kacang Dal -1/2 kg.
Bawang Merah  -  6 ulas
Bawang Putih  -  2 ulas
cili kering  -  8 tangkai
Halba campur  -  2 sudu besar
Daun kari  -  6 tangkai
sedikit serbuk kunyit jika suka
garam secukup rasa

Cara:

1.  Kacang dal direndam hingga kembang kemudian
 direbus hingga lembut 
   
2.  Bawang merah dan bawang putih dihiris 
dan cili kering digunting kasar
     
3. Tumiskan bawang merah.bawang putih
,cili kering,daun kari
     dan halba campur hingga wangi   
    masuk kan kedalam rebusan kacang dal
yang telah lembut 
    tadi dan tambah kan air jika perlu.
4.  masak hingga kepekatan yang dikehendaki.
..................


Kalau makan roti canai..akak memang suka kuah dal..tu sebabnya belajar buat tu..
resepi roti pun ada..tapi akak rasa semua dah tau buatkan.

Boleh la cuba buat pada sesiapa yang teringin nak buat roti canai dan makan dengan kuah dal.
dan pada sesiapa yang akak pernah janjikan tu..akak dah tunaikan janji.
akak minta maaf la..sebab dah lupa betul dengan siapa akak janji..

akak terlupa ni..bukan sebab terminum air bersemut tau..
dan sampai masanya umur macam akak ni..terlupa tu perkara biasa..maaf la ye.. 



47 comments:

  1. Kak... terima kasih bagi resepi... nak cari kat internet resepi dhal memang byk... tapi tak tau sedap ke idak...

    ReplyDelete
  2. ok kak nanti leh cuba buat ;)

    ReplyDelete
  3. anie..akak pun pernah cari jugak..macam2 yang keluarkan..yang ni akak memang dah cuba buat..anak2 akak suka.saja akak kongsikan kalau nak cuba ..tq anie.

    ReplyDelete
  4. iina..ada ke kacang dal kat sana..he he..akak tanya sebab tak tau..ok iina...boleh buat nanti ye..

    ReplyDelete
  5. mesti buat ni.tp part roti canai, lom jumpa lg resepi yg best, mudah, sedap n lembut.

    terima ksih kk Erna.bila ditayang kat blog itu tak dpt nak janji.gihihihi...ntah2...esok kot?oh nahii....kacang dal tarak

    ReplyDelete
  6. anie,nagoya..buat buat jangan tak buat..kalau jumpa kacang dal yang lembut cepat..memang sedap..

    ReplyDelete
  7. salam kak erna
    akak,anak2 saya tak ebrapa gmar dal ni tapi hubby suka.sedap buat cicah.kan kak

    ReplyDelete
  8. Kak Erna, resepi ni sama dengan resepi mak Tie... Tie memang suka. Sedap!! Nak buat pun senang.Biasa Tie makan dengan roti canai. Kalau malas nak mencanai Tie beli yang instant jer.

    ReplyDelete
  9. sedap kuah dal ni kalau dapat pekena ngan roti canai memang best...:)

    ReplyDelete
  10. Assalam kak erna..saya tak pernah maak kuah dal ni, tau mkn yg kat kedai je, oh simple je resipinya..lagi boleh cicah apa kak kuah gini..saya pun yg tak berapa nak muda nipun sesalu lupa gak kak hehehe

    ReplyDelete
  11. samo la ngn kaklong suko mkn ruti canai ngn kuah dal+sambal...kalau ng kari tu kurang suko la..abang kaklong yo suko kari...!

    ReplyDelete
  12. uihh..roti canai memang sedap pekena dengan kuah dhal..thanx kak :)

    ReplyDelete
  13. saya maleh kak...
    boli yo la


    ehehehehe

    ReplyDelete
  14. pernah buat kuah dal sblm ni tp rasa agak pahit..tak tau apa silapnya. Nanti nak cuba resepi akak la..

    ReplyDelete
  15. kak erna... trimo kasih

    hujung minggu ni boleh la cubo ni, makan ngan roti canai segera

    ReplyDelete
  16. Salam Kak..
    TQ kak sudi kongsi resepi tu di sini ye...saya kalau kuah dal kurang..tapi kalau buat kuih suka pulak (Vade)...he..he..akak ada tak resepi kuih tu?

    ReplyDelete
  17. Salam. Bagus resipi nie. Bolehlah buat sendiri lepas nie. Tak payah dok cari kat kedai mamak lagi.

    Semoga banyak barakahnya dengan perkongsian ini.
    TQ

    ReplyDelete
  18. Kuah Dal roti canai..
    Minum ngang teh tarik..
    Nyaman ehh!! :)

    ReplyDelete
  19. yeehhh...

    dapat lagi satu resepi kuah dal

    seremban mari punya...hehe

    TQ kak ^_______^

    ReplyDelete
  20. nnt boleh ain try...
    tak pernah lagi buat resepi dhal ni...

    kalau kak erna punye resepi mesti best ni...

    ReplyDelete
  21. saya mkn kuah dal ni dgn roti canai ajo..past buh gula sket..hehee

    ReplyDelete
  22. wkmsallam ummu..
    dirumahakak ni semua suka kual dal..campur pulak ngan sambal..

    ReplyDelete
  23. assalam tie..sama jugak ye..senang nak buat kak..
    akak pun sama makan dengan roti canai segera atau pun roti boom segera.

    ReplyDelete
  24. nieza..nieza dah pandai buat roti kan..boleh la cuba buat kuah dal pulak

    ReplyDelete
  25. assalam rosaliza..akak biasanya makan dengan roti canai dan roti boom je..
    rosa..muda lagi tu..tapi tu la..kadang2 datang jugak lupanya kan

    ReplyDelete
  26. kak long..memang samo lah kito..ado kuah dal ngan sambal memang menjadik..

    ReplyDelete
  27. Ms.lilies..he he..tu yang senang tu..tinggal makan je kan..

    ReplyDelete
  28. niey muhaini..boleh la cuba yang ini pulak..kena tengok kacang dalnya jugak kan..

    ReplyDelete
  29. ibuintan..samo2..silokan la mencubo resepi ni yo.

    ReplyDelete
  30. Azi..resepi vade ada pada anak sedara akak..sedap jugak dia buat...tapi dia dok pahang la azi..

    ReplyDelete
  31. Admin P@P..terima kasih..bnoleh la cuba buat..tengok camana kena tak dengan tekak..

    ReplyDelete
  32. missgee..roti canai ..kuah dal..boleh akak buat..tapi teh tarek..tak pandai..hehe.

    ReplyDelete
  33. Ati masrif..meh lah kita sama2 buat..he he

    ReplyDelete
  34. Ainnoraini..kalau suka kuah dal boleh buat..senang aje ni

    ReplyDelete
  35. sarah-najwan
    suka jugak kuah dal ye..

    ReplyDelete
  36. Kakak suka kuah dhal ni makan dengan roti canai....

    Kalau di Johor kami guna susu cair dan siap ada terung bulat, carot, kentang dan kacang panjang. Ini pelengkap makan nasi beriani.

    ReplyDelete
  37. kak zakie..memang kita sam..syuka kuah dal kan..
    makan dengan roti canai, letak sikt sambal..

    ReplyDelete
  38. mudah ajer cara nak buat nya.. terima kasih berkongsi kak... ;)

    ReplyDelete
  39. assalam yong..senang je..boleh buat ye..

    ReplyDelete
  40. Anak Yati kalau makan roti canai, suka kuah dal, berbanding kari. :)

    ReplyDelete
  41. yatie..sama la dengan anak2 akak..semua suka kuah dal..

    ReplyDelete
  42. dekat dua tiga bulan jugak saya tak masak kuah dal ni kak..


    kalau ada geng makan memang best....

    ReplyDelete
  43. reen..akak pun jarang masak kuah dal ni..bila anak2 nak baru akak masak..

    ReplyDelete
  44. terbaik kak.... sedap rasa resepi yang akak bagi nie..

    ReplyDelete