emm mak yana kan,dia tumiskan bwg putih,merah,bilis n serbuk kari sikit,nk pedas letak cili boh sikit...bg kuah2 sikit pastu rebus ubi2 tu smpai kering airnya...emm sedap :P
pisang tanduk tu goreng dulu. lambat goreng nanti dia ranum, dah lembek. Nak buat lepat tu boleh tunggu dulu. Besok pun sempat. Takde daun pisang buat cekodok pun jadik. Ubi pun boleh tunggu. Harini pisang goreng. Besok lepat pisang. Lusa ubi.
ubi rebus saja kak, walau simple tapi sodap di makan dgn sambal ikan bilis atau dgn kelapa... mana aku nak cari ubi kayu ni..ish ish ish macam teringin lak nak makan ubi rebus...hwaaaaa..
iina..akak teeingat iina cerita..pakwe iina tu..peminat setia cekodok. nasib baik kat sana pun ada pisang kan..kalau tidak susah juga iina nak buatkan dia cekodok kegemaran dia..
pengat ubi kayulah k.erna, tak pun rebus je cicah kelapa kena pulak dengan kopi o...layannnn...
ReplyDeleteubi kayu rebus cicah sambal tumis...
ReplyDeleteemm mak yana kan,dia tumiskan bwg putih,merah,bilis n serbuk kari sikit,nk pedas letak cili boh sikit...bg kuah2 sikit pastu rebus ubi2 tu smpai kering airnya...emm sedap :P
ReplyDeletesemuanya saya suka
ReplyDeletebuat lah apa je, yang penting hantar sini sikit ye kak...hihi
kak, goreng pisang pun sodap..hehe
ReplyDeletegoreng pisang tanduk pun sedap kak...lepas tu jangan lupa pos sini sikit ya...hihihi
ReplyDeletepisang tanduk tu goreng dulu. lambat goreng nanti dia ranum, dah lembek. Nak buat lepat tu boleh tunggu dulu. Besok pun sempat. Takde daun pisang buat cekodok pun jadik.
ReplyDeleteUbi pun boleh tunggu.
Harini pisang goreng.
Besok lepat pisang.
Lusa ubi.
weh.. hanta sikit kek sini ha...
Ikut kata kakpah tu elok sangat. Lepat pisang dan ubi kayau boleh tunggu. Pisang tanduk mana boleh lama....
ReplyDeletepisang tanduk tu..kegemaran saye...
ReplyDeletelepat ubi pun sedap jugak kak erna...
eh..mata ni nampak ubi je...
ReplyDeleteubi rebus cecah sambal...sedap..
kak erna.............. kedua2 tu boleh di buat sira....... sdapnyer
ReplyDeleteubi rebus saja kak, walau simple tapi sodap di makan dgn sambal ikan bilis atau dgn kelapa... mana aku nak cari ubi kayu ni..ish ish ish macam teringin lak nak makan ubi rebus...hwaaaaa..
ReplyDeleteGoreng pisang je, kak. Sambil pekena kopi o petang-petang. Sedap! :)
ReplyDeleteakk lepat tu buat esok ke lusa, daun pisang xdak lg tu.
ReplyDeleteari mkn ubi rebus je lah, kalo goreng nnt kolestrol pulak hehee
best byk benda yg boleh akk buat
Salam kak,
ReplyDeleteAkak,kalau saya, saya suruh akak buat pengat ubi kayu..tapi tambahkan sikit susu cair...emmm..mesti abang akak suka...pastu pisang tu, akak goreng..makan dengan kopi o....alangkah enaknya....bila makan jgn lupakan saya ye kak...he..he..
salam kak erna..wah.kalau akak buat pengat ubi..jangan lupa suri tau..sedapnya...
ReplyDeleteakak ni buek kaklong terliur yo la...semuo ea sesodap kalau dibuek minum potang..tapi dulu an pisang tanduk tu,kang lombik...nanti makan myk deh kan?
ReplyDeleteermmmmm....
ReplyDeletekalaulah dekat..maunya singgah umh akak join sekali makan bermenukan pisang +ubi niii...;)
saya pun ada 3 bii pisang dah masak atas meja.. pakwe dah sound suh buat cekodok.. esoklah buat sarapan
ReplyDeletewah pandai memasak ni akak...saya masak kat warung je lah..huhu
ReplyDeleteJun Aina..pengat ye..memang sedap tu..boleh saja.
ReplyDeletekak ngan ubi rebus pun sodap..
ReplyDeleteMayana..tak pernah cuba lagi cara tu..
ReplyDeletekalau letak gula dan rebus sampai kering tu pernah buat..
kasih..kalau dekat..kompom akak hantar..serius..tak tipu..he he..
ReplyDeletenieza..goreng pisang makan panas2 cicah pulak dengan cili kicap..memang sedap..
ReplyDeleteyus..goeng pisang memang sedap bila dimakan dengan kicap pedas kan..
ReplyDeletekak pah..mokasih kak pah..teratur kak pah bagi menu e..
ReplyDeletekalau dokek boleh ajak kak pah sini.makan sesamo..
kakzakie..memang betul tu..pandai kak pah menyusun nya kan..
ReplyDeleteainnoraini pisang tanduk tu..akak pun suka jugak buat pengat..anak2 pun suka..
ReplyDeletesal..memang sedap ubi rebus tu sal.
ReplyDeleteibu guru..sira tu..yang kita rebus letak gula tukan..
ReplyDeleteyatie..yelah ubi rebus makan dengan kelapa campur gula kan..sedap tu..
ReplyDeleteyatie..gorang pisang memang sedap..cuma kopi o je kak tak minum..
ReplyDeleteakak minum air sirap ganti kopi o..
asalam rosaliza..akak mulanya tak terfikir pun nak rebus ubi tu..bila ramai yang tulis tadi..terus akak teringin nak rebus..
ReplyDeleteazi..akak tak lupa kan azi tau..kalau dekat..dah tentu kita boleh makan sama2kan..
ReplyDeletesuri pun suka pengat ye..
ReplyDeletenanti kita buat sama2 ye.
kak long..boto tu..pisang tanduk diduluan masak e..
ReplyDeletebuek pongat pun sodap tu kak long.
assalam tini..boleh bebeno..mai la singgah..boleh kita makan sama2..
ReplyDeleteiina..akak teeingat iina cerita..pakwe iina tu..peminat setia cekodok.
ReplyDeletenasib baik kat sana pun ada pisang kan..kalau tidak susah juga iina nak buatkan dia cekodok kegemaran dia..
IMANSHAH..boleh masak je..bukan la pandai..
ReplyDeleteorg pun tk taw lg nak watpe pisang tu..tgu dia msaak sket kot..goreng jer.. ;)
ReplyDeleteAslmkm.
ReplyDelete:) Buat je apa yang rasa lebih teringin ... kalau rajin & ada orang yang akan makan, buat jer ler semua!
Tihara..ye la..gorang dan buat pengat
ReplyDeletewkmsalam kak G..
ReplyDeletememang ada yang nak dan suka makan dirumah ni akak G..tu yang suka masak tu..
Akak buek la sumo2 tu kak.. Pehtu hantar somangkuk kek rumah sey ni haa... hehehe...
ReplyDeleteMaleh mek amek nak main masak2 skang ni...
kak erna wat saspen tau..ingt delima apake nyer..hihi
ReplyDeletemesti akak da masak sme tu smlm..hehe
ReplyDeletebiasa tak minum petang, terus makan malam je.huhu
ReplyDeleteazz..kok dokek..sonang la kan..
ReplyDeletenak buek camano azz..maleh ytak malaeh..totap kono buek..
izah..sesekali buat tajuk gempak sikit..he he..sori izah..
ReplyDeletesarah-najwan..ada yang belum..lepat tu nak buat ari ni atau esok..yang lain dah selesai..
ReplyDeletecik gu den..dah minum petang ni..malam tak makan dah he he.
ReplyDeletewah ini semua membuat saya lapar bila jauh dari tanah air
ReplyDeleteen.mamai..jauh dari tanah air?? dah kemana pulak kali ni.
ReplyDeletewalau dimana saja..semoga dirahmati
sy ada idea nk tumpang makan ley tak kak hehe
ReplyDeletelatest entry : Pahala Yang Berterusan~
den makan cekodok pisang tadi hehe
ReplyDeleteanis anisa..tumpang makan..boleh3..mai singgah sini
ReplyDeletezino.nak makan timpan pisang meh sini..
ReplyDeleteSemuanya buat apa pun sedap!
ReplyDeleteKuih atau makan petang yang moderen ni saya kurang sikit kak..
* Lama tak makan talam ubi.
reen..dah siap masak pun semuanya..he he.
ReplyDelete