Thursday, December 1, 2011

REZEKI LAGI

Assalamualaikum

Cerita makan lagi.
rezeki acik lagi hari ni
makan tengahari dipejabat.

Acik kongsikan disini sebab nak menghargai kawan yang bawa bekal ni.
mak dia yang masak..walau pun 
tak banyak jenis lauk
tapi
kami makan bertambah2 hari ni
Lauk rendang udang
 Comot sikit..sebab nya sedang makan..
dah tinggal 2 ekor.
baru teringat nak ambik gambar.
Kari telur puyuh lansung tak sempat nak ambil gambar.
 Yang ni..sambal sotong bertempoyak
acik buat sendiri
bawak ke pejabat nak bagi kawan ni makan
Yang ni la acik paling tak boleh tahan
sebab ikan masin ni le
acik makan bertambah hari ni
(salah ikan masin ke salah acik ye KELIRU la pulak..he he)

Hari ni punya sedap makan
sampai acik terlupa..untuk risaukan baju2 yang dah banyak mengecut dalam almari tu.

esok pun cerita makan lagi
sebab acik nak tunaikan permintaan
kawan..sian pulak.
memang minggu makan2 betul kan.

Ok lah..jumpa lagi ye.
Insyaallah.

88 comments:

  1. sedap2 nye kak..ni bukan simple ni..ni mabeles gitu kan :)

    ReplyDelete
  2. ado ikan masin mmg sodapppp....makan dia saja ngan nasi panas pun sodap

    ReplyDelete
  3. Sedap tu acik....
    Hari ini saya mkn mlm kari sotong...dgn ikan masak kicap jer...

    ReplyDelete
  4. Sallam Acik,

    Emmm...sedapnya, sotong tempoyak tu memang sedap...

    ReplyDelete
  5. hujung tahun memang macam tu kot, rezki makan murah..cuma saya terkadang kena pandai control, kalau terlebih makan, tercungap2 pulak..

    ReplyDelete
  6. kesain baju dlm almari tuuu,asyik dio yo kono salahan...
    huhuhuhu!

    ReplyDelete
  7. kalau ada ikan masin...tak cukup spnggan nasi .....

    ReplyDelete
  8. semuanya sodaplah Acik! teringin nak makan rendang udang galah tu..yummy!

    ReplyDelete
  9. aduh baca entry ni time perut tgh berkeroncong jadi bertambah2 lapar pulak :)

    ReplyDelete
  10. Assalam kak, saya pun suka makan lauk apa2 pun kalo ada ikan masin mmg best je, rasa masin2 sikit..heheh saya pun byk yg mengecut gak ni hehe..eh akk masak apa tuk esok tu, mesti spesal, tu, rendang hitam tu kut

    ReplyDelete
  11. Salam Erna...Walau berapa banyak pun lauk diatas meja tapi kalau ada ikan masin itulah benda yang ditangkap dulu,memang penambat selera kan..

    ReplyDelete
  12. Acik...
    Bab makan bertambah kena salahkan ikan masin...he he...supaya tak la rasa cam bersalah kan..kan...

    ReplyDelete
  13. Kak...ikan masin memang pembuka selera....boleh bertambah2 dibuatnya...

    ReplyDelete
  14. acik sedapnya ikan bulu ayam , makan ngan nasi panas tambah rendang udang tu .sodap.

    ReplyDelete
  15. Salam kak erna... sambal sotong tempoyak tu, tie tak pernah rasa laa... terliur lak.

    Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen di blog Tie tu... :)

    ReplyDelete
  16. wah2 walau sedikit , bila makan ramai2 sedap kan acik .. nak2 rendang udang tuu .. makan lak nasi panas ..

    perghh menambah selera :)

    ReplyDelete
  17. Acik,sedap2nyer semua lauk2 tuh..Xper acik makan dulu,pastu baru pikir baju2 yg dah mngecut,hihi..

    ReplyDelete
  18. Menggoda lauk2 tu. Ikan masin tu nampak jer kecik, godaannya kuat.

    ReplyDelete
  19. Hikhikhik! baju baju mengecut dalam almari?

    Pandai nak salahkan baju plak? hehehehe kelakar.

    ReplyDelete
  20. makan kalau ada ikan masin, mmg tak payah pandang kiri kanan. Sedap kan kak...hehe

    ReplyDelete
  21. kalau ikan masin memang buat kita makan byk nasik..sodap..

    ReplyDelete
  22. xpe le Kak,layan je minggu mkn kat opis nie....dah rezeki jgn ditolak.

    ReplyDelete
  23. Rezeki makan makan ni jgn di tolak.. Tak gitu kak erna hehehe

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah murah rezeki makanx2 tu kak. sedapnya kalau dapat tukar-tukar menu gitu kan saya ni pun kekadang jemu juga mkn masakan sendiri..kalaula ada org nk tukarkan menu masakan nk jer saya tukarkan...hehe

    ReplyDelete
  25. erna,
    jangan risau. kau tak salah. Yang salah ikan masin tu hahaha..
    Na, kau datang gathering bloggers nanti ajaklah anim skali.

    ReplyDelete
  26. Kak Erna,
    ikan masin tue memang
    pembuka selera..
    So kena berjaga2..
    Jangan terlebih2 suda arr..
    Kang badan naik darah pun
    berderau.. Bahaya :)

    ReplyDelete
  27. Tu la namo ehh joki datang bogolek kak.. hehe..

    ReplyDelete
  28. acik..

    murah sungguh rezeki acik dan kawan2 syarikat.

    ayu kan, kalau nampak ikan masin.. sungguh tak akan cari lauk lain..

    lagilah ada sambal belacan dan ulaman..
    ngammmm

    ReplyDelete
  29. Tihara..memang sedap sangat..he he

    ReplyDelete
  30. Ms.lilies..sah la tu..ikan masin pembuka selera

    ReplyDelete
  31. ainnoraini..memang sedap..tak masak sendiri pulak tu..lagi la sedap

    ReplyDelete
  32. sal..ia lah..kita yang kena kontrol sendiri kan..kalau tidak memang semput dibuatnya

    ReplyDelete
  33. aslmkm..ikan masin tu bak sini sikit..hhee..ujan2 ni mmg tak sah kalo xde kan..
    pst : tempah kek? ..kek kita biasa2 jela..segan kdg2 tu bila nak jual..hehe..tp jauh sgt kan? mehla Kl ke..PJ ke..

    ReplyDelete
  34. acik..mama baru nak minta sikit rendang udang tu..he2x..dah habis rupa2nya..best kan makan2 kat office dgn kawan2..

    ReplyDelete
  35. bertuah acik...ucu nk minta lauk yg tu kawan acik yg bawak..terpaksa nengok gambar jer lah...

    ReplyDelete
  36. SANGAT SEDAP...BULEH BELAJAR MASAK BLOG AKAK NI..SAYA FOLLOW...:d

    ReplyDelete
  37. jemput akak join GA kat blog saya
    http://sofiyahasya.blogspot.com/2011/11/syakirsofiyasyakira-1st-giveaway.html

    ReplyDelete
  38. mmg rezeki hari jumaat... tntu sedap

    ReplyDelete
  39. Salam Acik,

    Seronokkan dapat tukar lauk2 macam ni..makan ramai2 memang menyelerakan...best la...

    ReplyDelete
  40. ha ah kan kak long..nasib dio tak pandai merajok..

    ReplyDelete
  41. Anamarza..maaf ye..he he..nampak ikan masin tu lagi la kan..

    ReplyDelete
  42. Assalam Rosaliza..memang betul..kalau tak lapar pun..tengok ikan masin tu terus lapar.

    ReplyDelete
  43. Assalam zaitun..setuju sangat..cuma tak berani nak mkan banyak sangat..faktor usia kan..

    ReplyDelete
  44. cik cek..terima kasih..jadi acik tak keliru lagi..he he

    ReplyDelete
  45. anie..ikan masin bulu ayam ni memang akak suka sangat pulak tu..he he

    ReplyDelete
  46. cik ina dodo cheng..memang sedap ya amat..sampai bangun pagi tadi sakit kepala..

    ReplyDelete
  47. ieda..tu la..tak boleh selalu..he he

    ReplyDelete
  48. Ati..betul tu ati..kalau tolak rezeki..memang lapar la jawabnya..

    ReplyDelete
  49. Zaliedana..masa makan tu tak terfikir pulak..bila dah habis baru teringat..he he

    ReplyDelete
  50. kunang kunang..memang betul kak ani..godaannya begitu kuat

    ReplyDelete
  51. Assalam AA..tu la..baju tak dengo kata.he he..

    ReplyDelete
  52. Yus..sebab sedap tu le acik jarang masak ikan masin..kalau tidak tak leh kontrol..nak bertamba2 makan he he..

    ReplyDelete
  53. Rahel..tu yang tak tahan tu..bertambah tambah..he he

    ReplyDelete
  54. Nazayiena..minggu ni layan..minggu depan kita puasa..ok kan..

    ReplyDelete
  55. Zareda..memang tak tak tolak zar..sampai mengah dek makan..he he

    ReplyDelete
  56. Nieza..disana dengan sapa la nieza nak tukar..sebab nieza je yang rajin masak..he he

    ReplyDelete
  57. ibundo..boto tu..he he
    saya memang nak ajak kak pah duo orang tu..anim ngan zino..tapi cadang e maso jumpo 10hb nanti.ado kenduri kek bangi fasa 4 tambahan tu.saya poie hari jumaat..hari sabtu balik.

    ReplyDelete
  58. missgee..terima kasih cik gu..mengingatkan..memang kalau dah jumpa ikan masin jadi terlupa sikit..he he

    ReplyDelete
  59. azz..memang boto.begolek2 datang e..payah nak topeh..he he

    ReplyDelete
  60. Cita rasa rinduan...
    kalau dah ada sambal belacan dan ulam-ilaman..lagi la..tak menoleh dah ayu..

    ReplyDelete
  61. Anna Qawinna..kalau dekat memang serius acik nak menempah..tapi jauh kan..tak boleh nak buat apa la..

    ReplyDelete
  62. Maya..memang tak malu pun..dah habis dah..he he

    ReplyDelete
  63. mama aini..mama lambat..acik dah habiskan..he he

    ReplyDelete
  64. Ucu..tengok gambo ajela ye ucu..

    ReplyDelete
  65. shahdiana..terima kasih..cuma acik tak pandai tulis resepi..cuma tau masak je..

    ReplyDelete
  66. shahdiana..ada buat GA ye..insyaallah nati acik pi tengok ye..

    ReplyDelete
  67. Dalila..memang rezeki yang tak disangka2..

    ReplyDelete
  68. ros..memang sedap ros..tak boleh la selalu..sebab banyak makan jadinya..he he

    ReplyDelete
  69. wkmsallam LL..saje je memandai buat sambal sotong letak tempoyak..he he

    ReplyDelete
  70. Salam Acik. Baru sempat singgah di sini. Asyik tunggu giliran dgn anak2. Budak2 tu nak juga yg mak dia punya lappy walaupun ada satu lagi laptop abah mrk.

    ReplyDelete
  71. Nieda..tak pe..kalau acik..malam tak berebut dah..sejak cuti..siang peluang dia..malam giliran acik..h he

    ReplyDelete
  72. rendang udang...!!! mesti sedap... ikan masin tu memang tersohor mantap nya..

    ReplyDelete
  73. tak de yg salah kak...memang ikan masin tu sedap :))

    ReplyDelete
  74. hoiii..kecurnya...laparnya pepagi buta nengok nih semua..


    salah you all semua haha

    ReplyDelete
  75. kasihredha..memang betul kn..tak de sape2 pun yang salah..he he

    ReplyDelete
  76. Queenie..memang sah..jadi lapar..tengok gambar ni

    ReplyDelete
  77. salam kak,
    tak tahan btul tgk blog akk ni, meleleh air liur...yummy..

    jemput tgk2 blog baru ani kak ya:
    anggunshoppenov01.blogspot.com

    tkasih.

    ReplyDelete
  78. annie..tu la anie..abih sumo baju kocut..he he

    ReplyDelete
  79. yong..aak pun tak pernah buat..kawan yang bagi..memang sedap..

    ReplyDelete