Assalamualaikum
Mari kita masak sambal tempoyak daun kayu.
Bahan Bahannya
Pucuk ubi
Pucuk kunyit
Pucuk lampin(kalau tak tau jangan tanya acik)
Acik pun tak tau nak cerita macam mana..he he)
Pucuk Labu
Petai(tak de pucuk ye)
Serai
Cili api(mesin dengan kunyit hidup
Tempoyak
Daun2 dihiris semua..halus macam nak buat bunga rampai.
selain tu..santan kelapa
dan ikan bilis(ada jugak yang tak letak)
masakkan santan dengan cili mesin dan tempoyak
dah mendidih
masukkan daun yang dah dihiris dan ikan bilis
kemudin masukkan petai.
kaco kaco kaco sampai masak dan pekat
dah pun masak.
cepat dimasak sedap dimakan.
Masa acik kerja diklia..ada kawan tanya
macam mana nak buat.
acik dah cerita semua.
kemudian dia kata tak menjadi..tak ada rasa.
acik tanya
letak tempoyak banyak mana..
dia jawab 2 sudu.
Ooo alahai..mana nak cukup
kalau pucuk ubi seikat macam yang acik buat ni pun tempoyaknya acik letak
4 senduk nasi tu.
Baru le jadi sambal tempoyak.
ada tak yang tak pandai makan sambal ni.
kalau pandai nanti acik buat
dan bawak masa 18hb.tu
kalau tak tau makan
malas acik nak bawak
nanti tak de sape nak makan.
Ok..jumpa lagi Insyaallah.
p/s.acik simpan tempoyak..memang dah siap2 letak garam dan gula.
sebab itu tempoyak tak masam sangat..kalau yang guna
tempoyak yang dah lama dan dah masam..sambal ni kena letak gula
untuk mengurangkan masam tempoyak.kalau sambal tempoyak ni
masam sangat pun tak sedap.
saya mengaku tersangatlah pandai memakannya !
ReplyDeletesalam acik..tadi mama pergi kenduri kahwin ank jiran mama ..dier masak sambal tempoyak ni..berebut2 org ambil masakan ni..he2x..sedap sgt rasanya..
ReplyDeleteKak Erna,
ReplyDeleteMakanan sgt sihat nie..
Bagus..bagus..bagus..
Terbaik :)
Assalamualaikum Kak Erna:)
ReplyDeleteAduhaii..banyak pucuk itu dan ini..mesti leh awet muda nihhh..;)
Sedapnya acik.. sy pernah mkn 3 kali. Semua bos yg bawa.. tp sy tak tahan, mesti sakit perut berangin. Sedap punya pasal, makan jugak.. hihi..
ReplyDeletedaun kaduk tak do kak?
ReplyDeletetadi yu dah nak of pc, nak cepat ke citarasa rinduan.. sekali jer nampak entry nie.. terpaku sekejap..
ReplyDeletehahhahahaha
acik, nak sikit.. ayu ratah gitu jer ya..
tamo nasik..
hehehe
eeee.. kita suka ni..now dah tau cam ne nak masak. tp kat mane nak carik pucuk lampin tuuu..
ReplyDeletenak..nak,ida suka ni kak..lama tak mkn sambal tempoyak style gini...
ReplyDeletesedap dan berkhasiatnya!!!
ReplyDeletesaya suke! suke sgt.. pernah buat tp ulamannya x sebanyak ini..
kat kuantan ni org pggl masak rampai... sy bubuh daun kaduk gak..
=}
TQ Acik Erna resepi ni memberi Ilham yg lain utk membuat sambal tempoyak...angah nak cuba!
ReplyDeletekak erna......... saya memang suka tempoyak. mask apa pun saya suka. tadi gi kenduri ada sambal tempoyak cicah dgan ulam2an dan ada kerabu umbut kelapa... baru puas gi kenduri ada menu cam tu .... ni asyik2 ayam goreng rempah, ayam mask merah....
ReplyDeletepucuk lampin? 1st time dengo
ReplyDeleteSedapnya. Saya kalau masak, tak jumpa pucuk-pucuk tu
ReplyDeletesaya tak pernah makan sambal tmpoyak buat macam ni....kolot jugak..heheheh....tentu sedapkan....
ReplyDeletekita sangaaaat pandai makan...naaaaakkk!!
ReplyDeletesedapnya....sedap sangat tu Acik! kawan Anie pernah bawa menu begini tapi segala pucuk masuk... tak tahu pucuk apa, katanya nenek moyangnya pernah masak sampai 99 jenis pucuk...apa benda pucuk2 tu ye, orang dulu2 memang arif sangat pasal ulam2, orang sekarang sebut pucuk lampin pun tahu...Amie pun tak tahu gak... he hehehh..api tetap tak boleh bayangkan 99 jenis puck ulam2 tu
ReplyDeletekak 18 hb tu ada apa? sy penah makan masak ni, mak sedara buat perghh...sodapp..dia belajo kt org n9 jugak kut..n ada versi kelantan tu dia buh budu n pucuk2 kayu gak..perghhh sedap gak..semuanya sedap saya ni kak..hik3
ReplyDeleteMasa ada aruah opah, di rumah kami byk tempoyak sampai boleh bagi kat org.
ReplyDeleteSekarang ada lah satu tupperware aiskrim tu saja.
AL..saya percaya..he he
ReplyDeletemama aini..memang sedap bagi yang suka tempoyak dan tahan pedas.
ReplyDeletemissgee..pandai ke makan tempoyak..
ReplyDeletewkmsallam tini..alhamdulillah kalau yang memakan nya boleh awet muda.
ReplyDeletedulu2 arwah mak kata..ada 44 jenis pucuk daun kayu yang digunakan..sekarang dah tinggal 2.3 jenis je..
ZefaNorAsmara ..ye ke..kalau kawan2 acik dulu tak tahan sebab pedas..
ReplyDeletekak long..akak memang tak ponah lotak daun kaduk..kalau ado pun pucuk mangun yo akak tambah..
ReplyDeleteAyu..meh datang sini ambik..kali ni pedas tau..acik pun tak tahan..he he..
ReplyDeleteYan..kalau dikampung acik..senang dapat..
ReplyDeleteIda,japan..ida pandai masak..aklau ada tempoyak dijepun tu cuba ida buat sendiri..
ReplyDeleteFatin Mraz..acik memang tak letak daun kaduk..tapi ramai je yang letak kalau buat lauk ni..
ReplyDeleteSngah..cuba la angah..insyaallah..cuma kalau tempoyak macam....mesti tambah gula sikit nak bagi sedap..
ReplyDeleteIbu guru..sama lah kita..kalau buat sambal ikan bilis cili api pun nak letak tempoyak.
ReplyDeleteMak su..itu lah namanya mak su..ada je dikampung..
ReplyDeleteAida Sli..terima kasih sudi tinggal komen..
ReplyDeletepucuk2 tu semua dapat dikampung..pagi tadi balik kampung..cari..
MP..kalau boleh makan tempoyak..boleh la makan lauk ni..
ReplyDeletemokwo..esok mai datang rumah ambik ye..ada akak tinggalkan..
ReplyDeleteAcik, kalau saya buat, pucuk ubi tu lepas hiris rampai saya celur dulu, pastu bilas dan perah kering, pastu ada daun semangun, punyalah kesedapan sampai makan payah nak bangun...tapi saya tak buh petai...
ReplyDeleteAmie..arwah mak acik kata..dulu zaman dia buat 44 jenis pucuk je..
ReplyDeleteTihara..memang betul sedap kan..
ReplyDelete18hb.tu kan ada gathering blogger di bangi..potluck..insyaallah acik nak pergi..jom lah tihara..boleh jumpa disana.
Nieda..ye ke banyak tempoyak..acik sampai mintak ngan abang yang dok segamat tempoyak tu..he he
ReplyDeleteAciiiiiiikkkk...
ReplyDeletenak resepi sambal ikan bilis yang banyak bawang tu, boleh tak? yg selalu org nismilan makan ngan pulut bila ada kenduri kendara..
kalau boleh didulukan ngan ucapan timekasih..kalau takleh takper... timekasih juga...hehe
Queenie..acik panggil pucuk mangun je..tadi masa balik kampung tadi..pucuk tu dah ter racun..tu yang tak dapat letak pucuk mangun..
ReplyDeleteoo..kalau buat ini pun Q celur jugak dulu ye..acik cuma celur dan buang airnya kalau nak masak gulai je..terima kasih bagi tau.
sedapnya.. kalo makan dgn nasi panas2.. Masya Allah, mabeles..
ReplyDeleteomak ai sodap e. Tempoyak ado tu ha. Sok pagi ado pasar tani. Nak poi carik daunlah. Moleleh dah air ni ha..
ReplyDeleteQueenie..
ReplyDeletesambal tu cuma guna bawang banyak..caranya Q buat macam biasa..tapi goreng dulu bilis tu asingkan..masak cili sampai betul2 masak..masuk kan bawang
letak air asam jawa sikit..dan pati santan kemudian baru masukkan ikan bilis yang dah digoreng tadi.
biasanya masa kenduri mesti masak sambal banyak bawang besar ni.kalau Q suka letak belacan sikit..
kalau tak suka belacan boleh ganti dengan kiub pati ikan bilis meggi tu pun rasa macam belacan kan.
ini cara acik Q..cuba la..tapi kalau buat masa kenduri tu memang berkilo2 bawangnya..kalau acik masak sikit pun 4 biji bawang besar tu acik guna
yong..memang sedap makan dengan nasi panas dan ikan masin..
ReplyDeleteibundo..kalau ado tempoyak memang jadik kak pah..
ReplyDeletetadi saya balik kampung poi cari daun2 tu kak pah.
sedapnye kak, tok umi penah buat gak masak camni, mmg best
ReplyDeleteassalam kak , comelnya ros pink akk yg baru ni. saya pernah makan sekali sambal tempoyak gini teramat sedap. Itu pun kawan beli kat pasar ramadan masa puasa lalu, masih lagi terasa kesedapannya kak, pas ni kalo jumpa sambal tempoyak gini kat kedai mesti saya beli..pecuk lampin tu yg tak kenal, mcm pucuk serai daun je
ReplyDeletemamasyaza..best pada yang pandai makan tempoyak je kan..he he
ReplyDeleteasslam rosaliza..kalau la boleh diposkan..ni dah tentu akak poskan ke rosa..he he
ReplyDeleteada kawan akak kata..mak dia suka..tu yang kalau mak dia datang..akak selalu buatkan..pernah dia belikan..mak dia kata..dah makan yang akak buat..yang beli tak sama rasa katanya..
Sedapnyerrrr....suka suka sukaaaa....
ReplyDeletepeberet cik ina foreverrrrrrrrr. dulu masa duk gadong, time puasa memang hari -hari beli kuah tempoyak ni kat pasar ramadhan rembau.
ReplyDeleteAduhai terus teringin nak makan.. Lama benar tak makan tempoyak. Ngencesss dibuatnya hehe..
ReplyDeletemamawana..suka ye....memang sedap makan dengan nasi panas2 dan ada ikan masin goreng.
ReplyDeletecik ina..kalau din9 ni dimana2 pun memang ada je orang jual..walaupun bukan bulan puasa..dipasar tani rembau setiap hari sabtu ada orang jual.
ReplyDeletengences ye nur..alahai siannya..kalau dok dekat..acik anto je sepiring..
ReplyDeleteni yg boleh tambah selera smpai 2, 3 kali tambah ni! hahayyy
ReplyDeleteMak, sy kalo jmpa neh sure rasa happy nk pingsann psl suker sgt2...arituh yg last kopek, sy tapau balik...siap ratah2 lg..nyum3!! tqvm ,Mak!!
ReplyDeleteAyohaiii, mlm2 ni buat lapo jek... Mkn ngn ns panas, sedap tu...
ReplyDelete