Followers

Wednesday, November 10, 2010

RESEPI APAM TEPUNG GANDUM DAN KEK BATIK..

Assalamualaikum..

Kali ni..akak nak tuliskan resepi apam tepung gandum dengan resepi kek batik..
apam tepung gandum tu..dari akak..dan kek batik tu..akak ambik dari blog tijah..tadi dah mintak anak akak buatkan C&P tu.
akak pun dah mintak izin dengan tijah..dia dah izinkan..

Apam yang akak kukus pun baru masak..dan dah habis separuh talam..agak2 kalau akak pi dapur lagi nanti..mau tinggal talam..he he..makan apam tu panas2 memang sedap..tapi tanpa kelapa parut la jugak..mana nak cari kan..tak de kelapa pun licin jugak..

Baru akak sukat tadi..biasanya akak buat main lebur2 je..sebab dah biasa..rasanya ni kali ketiga..akak cuba buat apam ni..guna cawan sebagai sukatan..pertama..masa akak dok Tanjung Karang..ada kawan mintak..resepi..dia nak buat jugak..
kali kedua..masa akak keje klia...tapi akak lupa la nak tuliskan..tadi..akak buat lagi..bila jadi..barulah akak berani tulis disini..

RESEPINYA.

4 cawan tepung gandum(diayak)

1 cawan gula merah + 3/4 cawan gula pasir..dimasak..dengan 2 1/2 cawan air
(dah sejuk ditapis)
1 1/2 sudu mauripan(yis segera)
dimasukkan kedalam bekas dan bancuh dengan sedikit air..biarkan sebentar.

CARA

caranya senang aje..masukkan kedalam bekas tepung gandum tu..masukkan yis yang dah dibancuh tu..dan bancuh dengan air gula yang dah siap di tapis tadi..kacau ..jangan sampai tepung bergentel..

masukkan dalam tapawe bertutup..simpan selama sekurang kurangnya 2 jam..atau sampai naik..sekali ganda..
kemudian kukus la..selama 1 jam..
dah siap...boleh la makan panas2..
mintak maaf la ye..akak dah terlupa pulak nak ambil gambar..macam mana rupa tepungnya bila dah naik..



KEK BATIK.C&P dari blog tijah

bahan2nyer adalah :
  • 1 bungkus biskut marie (450g)
  • 2 sudu butter/marjerin
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan serbuk koko (van houten)
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan air
  • 2 sudu tepung kastard (ni rasier utk kukuhkan struktur kek supaya tak terbarai masa potong nanti dan gravy + biskut juer akan melekat cantik disittew)

p/s: takyah letak gula lagi...dah cukup manis dah tu!

kekdahnya pulak :

  • patah2kan biskut marie tu. jgn kecik2 sangat ok. takut terhancur sangat masa mix dgn gravy dia nanti

  • tenggekkan piuk atas dapo (wah! ni pun nak bagitau ke??)
  • humban saja semua bahan2 tu dlm piuk (kecuali biskut) dan masak sampai mendidih
  • bila gravy dah nampak agak likat, masukkan biskut dan kacau rata (make sure biskut adalah coated sepenuhnyer ok)
  • masukkan dlm bekas, tekan2 kasi padat & sejukkan dlm esbok

esok...dah keras baru leh makan. tolong sabar2 sket yer!!

rupa adalah hodoh. tapi pedulik haper...janji ianya kaya dgn perasaan kecoklatan!


o.k..ye akak dah tunaikan janji..cubalah buat..insyaallah..tidak akan menghampakan..


62 comments:

  1. oooo kak oi..sapo yg tulih resepi ni kak..hehehe..siap tenggek atas dapo lagi ayat ee tuh..golek2 se golak ni kak..

    ReplyDelete
  2. Ada kawan dah lama beri akak mauripan untuk buat apam kelapa. Sampai la ni mauripan dah jadi maulipan. Malasnya..

    ReplyDelete
  3. anymz..tu yang best tu..aimi pun boleh buek tu..suko dio..

    ReplyDelete
  4. salam kak hajah nora..mauripan kalau yang baru beli tu..memang elok menjadinya.. bila ada yang rajin makan..kita akan jadi rajin masak kan kak..

    ReplyDelete
  5. ohh...kalau apam tu beso la kaklong buek...tapi kaklong panggil apam gulo merah,akak buh namo apam topong gandum..tu yo bezo eh kan?hehehe

    apo2 pun timo kasih yo kak....

    ReplyDelete
  6. hujung minggu ni nk try buat kek batik tu la erna...anak ain suke...hari tu buat terlebih kokonyer..pas tu lembik tak keras..

    tq bagi resepi tu...

    ReplyDelete
  7. ha ah la kak long..namo yo lain yo..akak bagi namo tu.nak bezokan dongan apam tepung bogheh tu..

    ReplyDelete
  8. laa hai. apo tak tukar bahaso tu kak. ado yg tak paham kang. huhuhu

    ReplyDelete
  9. salam ainnoraini..resepi kek batik yang ini..senang sangat nak buat..sedap..dan cantik..berkilat..cuba la..

    ReplyDelete
  10. tijah..tak po..tak yah tukar..kok ado yang tak paham boleh tanyo..susah payah tijah tulih tu..akak tak leh tukar..he he..timo kasih jah..

    ReplyDelete
  11. akak yis tu sukatan dia sudu besar kan bukan sudu kecil..nak try jugak la... kalau lapang2 nanti bleh try..mekasih..

    ReplyDelete
  12. KakErna ..,
    Saya nak buat kek batik pakai resepi kakErna ni..adik ipar dah penah ajar tapi tak jadi...ghupanya biskut pun kena humban sama ye..saya ingat curah je keatas biskut tu..

    Nak bagitau kakErna hariraya aritu saya buat kuah kacang resepi kakErna masa MIL dtg . Jadi...

    ReplyDelete
  13. Aslmkm Erna.
    Banyak hari juga tak jumpa ya!
    Kak G suka juga kek batik = kek biskut marie tu. Tapi kalau nak buat kena tunggu ada makan2 la ... kat rumah ni tak ada yg nak makan selain Kak G.

    ReplyDelete
  14. den buek tak goti la kalau makan tu rasa nya geti sangat hehe

    ReplyDelete
  15. kek yg paling senang nak buat !

    sekelip mata langsai kalau dikerjakan anak2.


    kena sorokkan separuh dulu... hehehe..

    ReplyDelete
  16. salam izah..betul tu..sudu besar..
    cuba la..insyaallah jadi..memang senang sangat.

    ReplyDelete
  17. salam wan..cuba buat lagi..insyaallah jadi..
    terima kasih..cuba resepi yang akak tulis untuk buat kuah kacang tu..
    raya haji ni..insyaallah akak nak kena buat juga ni..

    ReplyDelete
  18. Wkslm kak G...kak G tak rmai kat rumah kan..kena la buat masa ada makan2.
    resepi kak G..maca mana ye..selalu nya resepi kak G..mesti best..kak G lagi jauh perjalanan..dan lagi macam2 resepi yang kak G dapat..

    ReplyDelete
  19. zino..cakap yo..bilo2 raso nak makan tu..siap..se buek kan..

    ReplyDelete
  20. reen..betul sangat tu..senang nak buat dan senang nak makan..sekejap je lansai..

    ReplyDelete
  21. sedap kek batik ni...anak ieza yang sulung tu memang suka..bagus gak kak erna letak cara2 nak buatnya..ti boleh lar ieza try buat..

    ReplyDelete
  22. wakakka...kak erna, mokcik gelak hampir jatuh kerusi baca resepi kek batik...memang kelakar la hehehe..

    tapi yang syiok tu, masa nak buat mesti kan teringat sangat sebab ayat kelakar tu hehehe

    resepi kek batik mokcik sama gak cuma tak boh tepung kastard jer. Hoh...dah dapat satu petua lagi.

    camtu ropenya buat kueh apam ek...nanti nak terai la...thanks kak

    ReplyDelete
  23. yeszzaa... dpt pon resepi apam tepung tuh..
    nk 'cuba try test' cari masa utk buat.. (hahaha.. bukan nk cuba buat.. tp cuba CARI MASA nk buat.. nampak sangat kan!.. hihihi)


    rupa adalah hodoh. tapi pedulik haper...janji ianya kaya dgn perasaan kecoklatan!

    - ye.. itu mmg ayat si tijah.. hahaha!!!...

    ReplyDelete
  24. ieza,,boleh cuba buat kek batik tu..memang sedap..lagi pun..senang sangat nak buatnya..

    ReplyDelete
  25. mok cik..akak memang suka baca tijah punya blof..tapi sekarang dia dah jarang tulis dan bagi resepi.sibuk agaknya..blog dia memang menghiburkan..
    Azwa..jangan lupa buat tau..apam tu..makan masa panas..memang sedap..

    ReplyDelete
  26. tiny..cuba la cari masa..he he..tah kat mana nak cari kan..

    ReplyDelete
  27. hamizah..cuba la buat..bila dah ada bahan2nya..insyaallah jadi

    ReplyDelete
  28. resepi apama tu saya suka.... thanks kak erna

    ReplyDelete
  29. zar..sama sama..zar memang ada bakat..memasak..kalau zar buat mesti jadi kan...

    ReplyDelete
  30. Kak... kuih apam tu nanti nak amik resepinya.. tapi kalau buat rasanya anie je makan sorang...hehehhe

    ReplyDelete
  31. anie..kena la buat sikit aje..untuk makan sorang..he he
    anie..nasib baik dirumah akak tu..semua nak makan..tak kira apa kuih yang akak buat..

    ReplyDelete
  32. salam kembali SR..tak perlu tempah..kalau nak makan..bagi tau je..boleh tolong buatkan..

    ReplyDelete
  33. salam kak Erna.
    ada lagi tak kuih-muih yg kk Erna buat ni.kita dtg bawa perut n mulut je..hihihi....

    ReplyDelete
  34. Tq bagi recepi...lepas ni bolehlah kita mengapam selalu... sebab nampak mudah hehehe...

    ReplyDelete
  35. anie,nagoya..datang aje..ada lah nanti..kita buat yang baru lagi..boleh makan panas2..he he

    ReplyDelete
  36. salam zaitun..memang mudah..boleh sangat la kalau nak buat selalu..he he..

    ReplyDelete
  37. kak erna,
    baru la dpt rahsia buat kek batik ni... saya memang penah buat, semua bahan sama.. kecuali xde tepung kastard jer... heheh.. suka nya.. mekasih kak..

    ReplyDelete
  38. wah dah siap boleh la hantar kat saya sikit

    ReplyDelete
  39. ok nanti nanti say leh cuba buat apam nie.. nak raya korban nie.. memasing kekwn semua duk tanya bila nak buek open house ;)

    ReplyDelete
  40. yong..terima kasih pada yang sudi kongsi rahsia dengan kita kan,akak memang suka..buat ikut resepi ni..cuma kadang2 akak tambah dengan kacang tanah goreng dan di tumbuk sikit bagi hancur..

    ReplyDelete
  41. salam en.m..tentu sibuk kan..lam menyepi..
    boleh boleh..bila2 saja nak..bagi tau..

    ReplyDelete
  42. iina..boleh la buat..
    dah tak dapat buat open house masa raya puasa..bawak ke raya haji pun ok jugak kan..

    ReplyDelete
  43. salam k.erna..kita mmg minat giler tapam tepung gandum klu banding ngan apam t.beras..kt umah pun mak mmg suker wat apam gandum..x muak langsung makan..lg klu dh pekena ngan kelapa parut..mak aihh..sodaap!!! kita simpan resipi akak ye..leh try nnti..lebiuuu!

    ReplyDelete
  44. tgk gmbr pon dh nmpk sodap..blum telan lagi nih...terbaek la!!!

    ReplyDelete
  45. Kak... sy nak amek resepi apam tu boleh tak..? Sy nak kongsikan kat blog dapo sy... sng nak buat rujukan nnt...

    Akak jgn mintak komisen lak yoo... Kongsi2 resepi ni pahalo gak kak... hehehe...

    ReplyDelete
  46. kek batik biskut marie tu,sedaaaap sangat kan kak.dulu ibu saya masak kuih ni buat bekal bila saya nak balik asrama.sampai asrama,habis licin.ingat nak wat entry memori lah kak pasai kuih ni,nanti saya link kan dgn entry akak yang ni ek.
    ada juga saya cakap dgn suami,saya nak masak sangat kek ni,teringn,almaklum kalau harap suami dia busy,tapi suami kata tunggu tangan saya betul2 kuat nak angkat kuali dan sebagainya.insyaAllah suatu masa nanti pasti boleh kan kak

    ReplyDelete
  47. salam dr.ina..sama la kita..suka makan apam tepung gandum gula merah ni.boleh..simpan la resepinya tu..ada masa buat kan..tapi jangan kupa cari kelapa parut dulu..akak dah 2 kali buat tak de kelapa..

    ReplyDelete
  48. azz..ambik yo la..akak tak komisen punyo..he he..
    Kalau azz.simpan kek blog dapo azz tu..mana tau..ado orang buek..dan suka makan..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  49. ummu..tak pe..buat la..
    insyaallah.berkat.doa dan usaha...ummu akan sihat seperti sediakala..dan dapat membuat apa yang ummu inginkan..

    ReplyDelete
  50. J.M.R..tak kan setakat tengok gambar aje..he he..

    ReplyDelete
  51. Kek batik tu nanti Yati nak cuba buat. Sebab ada sekali pi rumah orang, anak Yati boleh suka pulak, dia kata sedap. Nak buat sendiri, tak reti. Dah ada resepi ni, leh try. Makasih kak erna, share resepi. ^_^

    ReplyDelete
  52. salam yatie..boleh cuba buat..senangkan..anak2 memang suka ni..sebab ada coklat dan biskut..

    ReplyDelete
  53. Salam perkenalan,kak...barulah saya tau ada rahsia kat resepi kek batik tu yea...terima kasih kongsikan

    ReplyDelete
  54. ummuabdullah..salam perkenalan jugak dari akak..terima kasih sudi ksini..
    sama2lah kita kongsi..apa yang baik kan..

    ReplyDelete
  55. Aslmkm.
    Nak jawap pertanyaan Erna la. :)
    Kat umah 4 orang jer - Kak G, my hubby, my son & mak.
    Anak selalu travel or keje sampai lewat, so jarang makan di rumah kecuali hari minggu.
    Dulu masa kat Sarawak & overseas, Kak G rajin masak sebab senang pass sana sini since rumah tak jauh & jalan tak sibuk. Kat PJ/KL ni, Mak ai ... saudara pun tak terlarat nak datang selalu!
    BEGITU LA KISAHNYA! :)

    ReplyDelete
  56. Wkmslm kak G..kak G pandai masak macam2 pun..memang tak mau nak buat la kan..sebab tak ramai..lagi pun..dah keluar bekerja..betul la tu..patut kak G kata kalau ada makan2 baru nak buat macam2..seronok..ada yang datang untuk makan..
    terima kasih kak G..

    ReplyDelete
  57. Senangnye resepi ni.
    Saya curi dengan izin ye kak?
    Heheheheheehe....

    ReplyDelete
  58. zezebel..memang diizinkan..ambik la..dan boleh cuba..

    ReplyDelete
  59. Salam, tadi masa cari 2 apam gandum dah jumpa satu, nak cuba dulu. Klu x jadi juga nak cuba resepi akak pulak. Nanti bila dah cuba resepi akak saya akan post lagi......ucapkan selamat mencuba pd saya.

    ReplyDelete
  60. My Kitchen, <My office..selamat mencuba..semoga berjaya.

    ReplyDelete