Assalamualaikum
Hari ni masak daging qurban lagi.
kali ni acik buat rendang.
bila buat rendang ni tadi
acik teringat la pulak.
Dulu masa dirumah mertua
masa tu pak dan mak mertua dah tak de.
keduanya meninggal selang seratus hari je
AlFatihah buat keduanya.
Acik sambung cerita
masa nak raya..acik masak rendang
macam ni rupa rendang yang acik masak
memang hitam.
masa tu adik ipar tak cakap apa pun
diam je.
Masa makan baru dia bersuara
"tengok rupa hitam legam
tapi bila makan sedap rupanya."
Dia orang mana la biasa tengok rendang yang hitam macam ni kan
nasib baik dia nak rasa
buatnya dikutuk acik dalam hati je dan tak nak rasa
sampai sekarang la agaknya dia tak tahu
rendang hitam acik tu sedap(he he bukan puji diri sendiri ni
saja buat cerita).
Ada tak kawan disini yang tak lalu nak makan
bila tengok rendang hitam ni
Acik tak berani nak kata rendang orang Negori
memang hitam.
sebab masa diklia..ada kawan2 acik yang sama2
dari N9..tapi daerah lain pun
tanya ngan acik
macam mana rendang acik hitam..dia buat tak jadi
masa tu acik main2 je jawab.
acik buat dalam kuali yang hitam.
dia boleh percaya pulak tu
"ooo patutlah kak buat tak hitam
sebab masak rendang dalam periuk"
katanya.sakit perut acik gelak masa tu
boleh dia percaya.
Oklah..panjang pulak acik melalut pasal rendang ni.
Insyaallah jumpa lagi.
jadi hitam sebb letak kicap kan?
ReplyDeleteke ...
saya pun nak tya ni ngape rendang akak jadi hitam? saya jangankan rendam hitam, rendang biasa pun x pas lagi. Maklumlah makan pun jarang-jarang, masak pun x reti
ReplyDeleteAssalam kak, samalak kita saya pun msk rendang hari ni, tapi kaler merah2. Saya suka rendang hitam, tapi tak tau nak buat. Akk buat mcm mana ya, sama tak ngan rendang tuk.Kongsi la resipi kak
ReplyDeleteAssalam kak a ah ye apa rahsianya ye rendang warna itam tu kak
ReplyDeletesesungguh eh sey pun tak pandai buek rondang sampai itam ceni kak. tapi uwan sedaro ado buek mmg sodap amek2. dio koba tak buh apo pun cili semato2.
ReplyDeletekak erna........ macam rendang tok, hitam2 pun sodap..............
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeleteAkak letak kicap ek? Kami selalu jugak makan rendang yang letak kicap tapi tak hitam camni sgt sbb nanti masin. Kami panggil Sambal Bali. Memang rasa SEDAP.
hahaha...itu lah pasal kak..ramai yg tanyo camno leh hitam.pueh se explain kek dapur se tu..jgn guno santan kotak...sobab tu tak hitam.kalau hitam pun tapi tak lomak..nak buek rondang negori kono guno santan yang byk kan kak?..baru lah hitam dan berminyak2..tahan lamo lak tu..:))
ReplyDeletetak pernah jumpa rendang hitam melainkan kalau dibubuh kicap... betulkah Acik?
ReplyDeletesalam acik..mertua saya org neg 9 tp rendang tak hitam..hehe
ReplyDeletesaya org johor rendang saya hitam sbb saya mmg suka campur paru, hati dan limpa..br syok mkn.nyum3.
salam kenal dr LM...LM cuma buang widget yg tak penting je, selalu timbang blog sbb LM takmo blog berat lbh dr 150. Lm amat mementingkan pengomen, nnt susah loading sian mereka susah nak komen entri.
omak kaklong buek rondang ni selalu time rayo,sobab nak lawan dongan lomang...lagi dikoreng an, laie sodap kak kan?
ReplyDeletehihi kalau org yg lurus bentul sure dia follow buat dlm kuali hitam .
ReplyDeleteassalam acik..nampak besh tuh rendang itam..rendang bese2 pun tak pass lagik, ni kan nk wat yg itam2 bagai hehehe..kongsilah resepi
ReplyDeleteAl-Fatihah buat arwah..acik..rendang kat selangor pun hitam camni..mak mama selalu masak..he2x..hitam tapi sedap..
ReplyDeleteTerim kaih pd Acik yg selalu singgah dan tinggal komen. Sgt bermakna buat saya.
ReplyDeleteOmak metuo den pun rang nogoghi tapi tak lek itam rondang yoo.. ceh nak ckp negeri gak tuh...
ReplyDeleteNampak sedap jer rendang tu....tak pernah buat rendang hitam....sllu buat yg biasa jer...
ReplyDeletejadi..apa yang menghitamkan nya ya?
ReplyDeletehehee..nak tahu juga nih..
rendang hitam memang rendang sebenar.sedap sebab kriseknya cukup.mesti tuan blog ni pandai masak.kui kui kui.serius ni
ReplyDeleteSantan ori ya, kak Erna, yang buat dia hitam tu? Ke letak kicap? Ke, lada hitam? :)
ReplyDeletewahh sedapnya rendang kak...hitam pun sodap...rupa belakang kira yg penting sodap kan...hehe
ReplyDeletetak pandai buek rondang itam
ReplyDeletepandai makan yo..
kehkehkeh!!!
k.erna: bglah resepi eh....camner boleh hitam sgt tu?
ReplyDeletesedapnya rendang daging..huhu
ReplyDeleterenadng hitam femes kat kuala lipis kak..lagipun kat sini ramai suku dari minangkabau juga :)..kami suka mkn dengan pulut pagi2
ReplyDeletealfatihah utk arwah..
ReplyDeleteklau sy rendang hitam mcm tu panggil daging palembang..letak kicap, gula melaka n kerisik..bg ler resipi acik..blh share,,huhu
hitam-hitam si tampuk manggis ..
ReplyDeletekak ida suka rendang yg itam2 ni...pernah kut mkn yg mak kwn org nogori buat..podas dan sedap kak
ReplyDeleterendang ni ada mcm2x kalernya.janji sedap...oklah tu.
ReplyDeletepaling saya suka adalah rendang hitam..terbaik..mak mertua saya pandai buat rendang hitam, tahan lama lak tu...tapi saya tak pernah amik resepi...dasar menantu pemalas...hahaha...
ReplyDeletealien..tak campur kicap..memang hitam..
ReplyDeletecheq sue..randang ni banyak guna santan tu yang jadi hitam
ReplyDeleteassalam rosaliza..bukan rendang tok ni..rendang biasa.
ReplyDeletekalau buat rendang ni guna santan banyak tu yang jadi hitam..
1 nisbah 3..contohnya 1 ekor ayam atau satu kg daging 3 biji kelapa.
cik mimi..tak dak rahsia..cuma santan banyak dan mesti kacau sampai kering..
ReplyDeleteTijah..santan e banayak dan kacau sampai koghing..tu yang jadi itam tu jah..
ReplyDeleteIbu guru..nampak sama tapi tak serupa..
ReplyDeleteTeratak Hami..tak letak kicap..kena santan banyak dan kacau sampai kering akan jadi hitam
ReplyDeleteAnymz tu la kan..kito dah biaso buek memang jadi cam tu..nak buek camano kan
ReplyDeleteAmie..tak letak kicap pun..memang jadi hitam ..he he
ReplyDeleteLydia Miza..salam kenal jugak dari acik.
ReplyDeletesantan banyak dan kacau sampai kering kot LM tu yang jadi hitam.
kak long..akak tak kiro rayo pun kak long ..asal toragak yo buek..buek sikityo..dalam sekg yo kak long..
ReplyDeleteHitam itu menawan kan Acik... menawan tekak yg memakannya hihi...
ReplyDeleterupa tkde tk per acik, janji sodap...
ReplyDeletekasihredha..memang ada yang buat macam tu kasih..he he
ReplyDeletelia..rendang la yang paling senang buat..kita ta perlu nak kacau sangat kecuali bila nak kering je..
ReplyDeletemama aini..apa ada pada rupa kan..janji kena ngan selera kita.
ReplyDeleteNieda..sama sama kasih
ReplyDeleteche mid..belum jadi..kena banyak buat latihan he he
ReplyDeletejawapan kak erna mengingatkan aina tentang bubur asyura perlis yg campur pelbagai jenis kacang, pisang, jagung, keledek dan lain2. kalau masak dalam periuk kalernya memang jadi kusam je tp bila masak lam kawah baru nampak hitam sikit. kata org pure buboq sore perelih...:)
ReplyDeleteRendang Negeri 9 memang sedap.
ReplyDeleteAcik sekarang ni dah susah nak nmpk rendang hitam ni terutamanya di rumah kenduri kahwin...klau nak kena wat sendiri le mcm acik ni.
ReplyDeletePernah makan,memang sedap rasanya tapi tak pernah masak.
ReplyDeleterendang minang memang hitam na.
ReplyDeletekpah buek tak ponah jadi hitam sobab maleh nak nungu lamo-lamo.
isshhh.... yang kaler lagi hitam tu la lagi best... kalo lah dekat, mau saya mintak sepiring..
ReplyDeletesemalam balik somban pun mak masak daging korban...daging masak kicap + sup tulang...terbaik...
ReplyDeleteAdo koo jadi itam sobab lotak kicap.. hahahahha... golak sey baco ehh..
ReplyDeleteSey mmg suko ghondang itam ni kak.. Tak basi, tahan lamo.. Kek ghumah mmg selalu buek ghondang cmni kalau daging ehh banyak la.. Kok sikit daging ehh, gulai cmtu yoo..
Dio jadi itam sbb kito sangai yoo ghondang tu... Api biar yg paling kocik sekali sbb tak nak bagi dio hanguih...
salam Acik,
ReplyDeleteYang hitam tu kan ka menawan...kak Ros besa makan ,memang sedap...
Lurusnya kawaaaan... Hahaha...
ReplyDeleteMP..sama aje dengan rendang bias ni..cuma biarkan lama sikit nak bagi hitam
ReplyDeleteFatin Mraz..kaca lama je yang buatkan dia jadi hitam..santan kena guna banyak.
ReplyDeletecik ina dodo cheng..tuan punya blog ni tau masak ..bukan pandai masak..betul..
ReplyDeleteYati..kicap bukan..lad hitam pun tidak..dah dia nak jadi hitam..he he
ReplyDeleteNieza..betul tu..yang penting sedap..
ReplyDeletekak ngah.tu yang best..kalau makan tak pandai..kacau balau kak ngah..he he
ReplyDeletesebut saja rendang..semua nya sedap.Ni acik erna punya mesti kaw kaw..bagi tips boleh?
ReplyDeleteIbuhani..tak de bea apa2..sma aje..cuma bawang halia tak diblend..tapi dihiris..dan santan banyak..
ReplyDeleteAnna Qawina..memang sedap..mai sini makan..
ReplyDeleteTihara..mkan dengan pulut sedap..dengan nasi imit pun sedap..
ReplyDeleteieja..masak macam biasa..tapi guna bawang dan santan banyak..bawang kena hiris..tak leh blend
ReplyDeletekakzakie..memang menawan tekak la tu..he he
ReplyDeleteAL..boleh teruskan pantun tu..he he
ReplyDeleteIda,japan..kalau dah nama negori..tak boleh nak elak kan dari pedas ida..
ReplyDeletetahan ke ida..
moon..memang dah macam tu warnanya lepas dah kering..
ReplyDeleteWahida..bukan memantu pemalas..cuma belum rajin je..
ReplyDeleteSH..betul sesangat..apa ada pada rupa..
ReplyDeleteJunAina..ish Aina..buatkan acik terliur dah ni..sedapnya bubur tu..pernah makan tapi tak pandai buat.
ReplyDeletekunang kunang..
ReplyDeletekak ani pernah makan ye..tak tau lah apenya yang lainkan..masa dok selangor ngan jee klia dulu pun kawan2 suka sangat..
CT Norarizah..lama nak ngacau nye..tu sebab malas dah orang nak buat masa kenduri kawen
ReplyDeleteZaitun..kalau diikutkan paling senang masaknya..
ReplyDeleteIbundo..boto tu kak pah..kalau datang mlehnya ..saya buat pun tak hitam
ReplyDeleteMULAN..kalau dekat tak yah mintak..acik dah anto dah..betui..tak tipu.
ReplyDeletePapa Mifz..kalau air tangan bonda..memang tak de sape boleh lawan..
ReplyDeleteazz,,akak tak ramai..sekilo pun boleh jadi gondang..
ReplyDeletewkmsallam ros.memang betul..menawan..he he
ReplyDeletekamariah..he he..sesekali buat lurus pulak dia kan..
ReplyDeletehani..antan banyak dan kacau lama2 je..
ReplyDeletemesti letak kerisik banyak ni ek sampai itam rendangnya.. hehhe
ReplyDeletenanti nak makan rendang itam acik ye...;)
ReplyDeleterendang mak xpernah hitam mcm tuh, apa rahsia leh jd itam tuh??? share,share lah... :)
ReplyDeletesalam ziarah,
ReplyDeleteowh ni rndang dendeng ke? pnah mkn mmng sdap giler
ada rspi tak? mlas gogle hihi
rupa x penting kak yang penting rasanya..x elok di luar jangan di sangka dalamnya juga x elok...hehehe
ReplyDeletekak... rendang yg hitam tu la yg amat sedap kan, saya buat rendang pun hitam jugak
ReplyDeleteZareda..tak pernah letak kerisek banyak..santan je banyak.
ReplyDeleteE-na boleh je tak jadi hal pun..bila nak makan bagi tau ye
ReplyDeleteAmy.betul tu acik setuju sangat.
ReplyDeleteibuintan..memang dah dari dulu kan..bila kita merendang mesti jadi hitam
ReplyDeleteMak-Imma..tak de rahsia..dah terbiasa..macam tu je jadinya.
ReplyDeleteSo Shy lady..terima kasih sudi ziarah..
ReplyDeletelast weekend dah masak sup tulang, ingat weekend ni nak masak daging plak.... ingat nak masak kicap je.. nak buat rendang, x belajar lagi.. hehehe..:)
ReplyDeleteRendang hitam..i loike...hehhe
ReplyDeletesama macam rendang perak, warna rendang di situ pun hitam..
ReplyDeletenamanya rendang tok..
saya suka makan tapi tak reti buat..
Salam rindu akak..
ReplyDeleteAkak..mengapa jadi hitam begitu..?kalau letak kerisik banyak...selalunya rendang akan jadi coklatkan..apa rahsianya?..
Teringin saya nak rasa ....kalau makan dengan nasi impit, mesti sedapkan..
chekna@mamaziyad..buat rendang tak susah..campurkan semua kacak sampai kering...
ReplyDeleteMokcik azwa..nanti akak masak bagi azwa makan ye..
ReplyDeleteSaya pun kekadang buat Rendang hitam. Sebab kerisik tuh. apapun memang sedap, kan?
ReplyDeletesal..rupa sama...tapi rasa lain kot..
ReplyDeletesebab rendang tok..rasanya ada campur gula sikit kan..
azi..lamanya azi menyepi..pi bercuti ke,
ReplyDeleteinsyaallah azi..satu hari nanti dapat jugak azi merasa tu..
AA..hitam pun sedap..memang betul..
ReplyDeletekak.. maso masak daging lompap akak ari tuh pun jadi warna hitam semua kekwn tanya.. hehehehe... tp rasanya biasa jek masak rendang itam nie.. mak mertua selalu jek buat ;)
ReplyDeletedah lama nak makan rendang yang macam ni....
ReplyDeletetapi tak pernah nak jadi....
share resepi kak.....
iina..memang biasa je rendang tu kan..sebab dah biasa buat..tu yang akak tau tau nak jawab camana bila ada yang tanya..he he..
ReplyDeleteiina buat lompap pun jadi hitam ye..he he..akak kalau banyak letak santa..tak berapa nak hitam lempap nya..cokelat je..he he
eita..tang nak bagi resepi tu yang susah sikit tu..he he..sebab semuanya main campak lam kuali..lepas tu..kacau sampai kering..
ReplyDeletenanti la eita ye..kalau buat lagi nanti acik cuba catitkan..
Kak ...anie kalau buat rendah suka ambil rendang seri tebrau...sebab kena dengan selera...sedap
ReplyDeleteacik...teringat omak den..dio pun slalu buek ghondang kalo itam cam ni ha..sobs.nak mkn ghondang itam gak.
ReplyDeletedengar cite nasha aziz yg jelita
ReplyDeletetu pun pakar masak rendang hitam
cuba akak bagi resepi kat sini :)
anie..sedapnya nama rwndang..twntu rendangnya pun sedap
ReplyDeleteacik buat taruk kicap kan .. hurmm ieda suke gak buat mcm tuu .. :)
ReplyDeletekamaia..saba ye..balik nanti boleh maa
ReplyDeletekan rendang mak..
Ati.nanti akak sharekan resepi ye.'ye ke nasha azizi pandai buat rendang..bagus dia kan..bukan setakat pandai berlakon..
ReplyDeleteieda..acik tak letak kicap pun..dah kering jadi hitam sendiri..
ReplyDeleteyalah acik, macam mana boleh hitam??
ReplyDeletetp pernah mkn rendang yg hitam ni, tak ingat di mana, tp mmg sedap..:)
iwhh.. santan lebih & masak sampai kering.. len kali leh coba..
ReplyDeleteyus..tu lah ..kan dah dari kecik..arwah mak buat mesti jadi hitam..bila acik buat pun hitam jugak..he he
ReplyDeleteassalam yong..betul yong..cuba buat..insyaallah
ReplyDeletea'ahla.. rendang acik hitam.. tp nampak sedap..
ReplyDeleteladybird..dah pernah makan ke...
ReplyDelete