Monday, November 7, 2011

BARU TERASA LETIH..

Assalamualaikum


Hari kedua Hari Raya Qurban.
Tak kemana mana pun hari ni..dirumah 
melayan budak ni
 Sampai mengantuk
wan tak nak lepas..asek pegang dia je.
Geram je tengok
kalau digigit gerenti menangis ni.

Semalam dah puas makan ketupat segera,kuah kacang
sup,nasi, lemang dan rendang

Hari ni..
makan ini
 dan minum ini je
ok lah kan..kenyang jugak.
Nak rehat pulak
baru terasa letihnya.
lagi letih bila nampak kain dalam bakul yang dah 
melimpah belum dilipat
dan baju yang belum digosok.
Sabo je le.

Insyaallah jumpa lagi.

86 comments:

  1. Salam aidiladha acik Erna.
    Air apa yang warna pink tu?

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya aidil adha cik erna..

    ReplyDelete
  3. Nieda..salam aidiladha..
    air kelapa+aiskrim soda+sirap..

    ReplyDelete
  4. alolo comeynya dia...

    sedap gak makan rojak buah sekali sekala.. air itu pun kelihatan sungguh mabeles!!

    ReplyDelete
  5. Lotih dan losu tolobih makan lomang... Asyik tido yoo.. hahaha...

    Itu sey la kak... hehe..

    ReplyDelete
  6. makan rojak ye... sedapnya... negnces!

    ReplyDelete
  7. Fatin Marz..
    sesekali makaan memang sedap..tak boleh jugak selalu kan..
    sebab acik letak banyak gula..

    ReplyDelete
  8. biasalah tu ...kerja umah tak pernah selesai yeek..
    salam adiladha..

    ReplyDelete
  9. Azz..akak loteh buek kojo sensorang..sobab somalam..abang akak ppoi nolong orang qurban..he he

    ReplyDelete
  10. Amie..amie pun boleh buat..acik beli kuah yang dah siap je..cuma tambah garam dan gula..

    ReplyDelete
  11. bab makan memang ok aje kat saya ni. tapi kalo bab melipat n iron baju...memang lomahhhh

    ReplyDelete
  12. assalam sal dan salam aidiladha..
    macam tu la sal..sampai bila2 pun itulah tugas yang perlu kita selesaikan..

    ReplyDelete
  13. mamasyaza...he he.sama lah kito..alahai..apo nak dikato..

    ReplyDelete
  14. selamat aidiladha ecik...
    menu kita hampir2 samalah lah...tang roja buah, air je xsama...ucu dpt air tebu dari jiran sebelah..manis bangettt...

    ReplyDelete
  15. Ucu..salam aidiladha..
    acik pulak dapat kelapa muda dari rumah abang..tu yang jadi air kelapa.

    ReplyDelete
  16. amboi... air menarik nmpak, rojak pun best...... salam aidiladha..... :)

    ReplyDelete
  17. "amboi acik megulit cucu rupanya nih...hehhe..sedapnya rojak..air sirap kelapa pun sedap.."

    ReplyDelete
  18. letih ye kak....rayo sakan gitu ye..ponat masak kut tu...sodap2 jer dgr menu2 tu...comelnyer dak kecik tu, anak sedara akak ke ni?

    ReplyDelete
  19. adoi....cumilnya....kite pon tanak lepas kalo dpt tu...

    kain baju kite pn dah bersusun minta digosok ni...hadoi..malas betol la...

    ReplyDelete
  20. SALAM AIDILADHA,
    LETIH TAK APE ! ASALKAN HATI RIANG !

    ReplyDelete
  21. air sirap kelapa tu sungguh menawan kalbu..:)

    ReplyDelete
  22. mmg cumel betul baby ni..teringin nye nak baby..hehe :)

    ReplyDelete
  23. salam aidiladha...
    alhamdulillah, rezki melimpah ye utk kita

    ReplyDelete
  24. copek wan,cari menantu..ado cucu sdri...tak lopeh pun tak po...heheheh!

    ReplyDelete
  25. salam aidiladha cik erna..hihi..xmasak daging korban ke???hehe

    ReplyDelete
  26. salam aidiladha acik..comil baby tu..lepas raya ni mama pun bertambah lemau..hu2x.. sama spt acik..mama sibuk merehatkan diri juga ni..he2x..

    ReplyDelete
  27. salam aidil adha ye... comelnya anak ni.... terasa dahaga lak malam2 gii tengok air sirap kelapa.. ehehehe

    Salam kunjung mengunjung ye.. ada masa jenguk2 lah blog Gen2Merah ye.. salam persahabatan.. (",)

    ReplyDelete
  28. Comelnya baby. Rasa nak cubit pipi dia. :)
    Air bandung letak kelapa ke tu, kak?

    ReplyDelete
  29. salam aidiladha Acik...
    Comelnya baby.....
    Kat umah Mp pun..kain berbakul...makin malas dibuatnya..tensen jugak ni...bibik bercuti 3 bulan.....

    ReplyDelete
  30. salam raya kak.
    gambar pertama tu muka cam hajar masa kecik je.hehe.comel

    ReplyDelete
  31. salam acik.. selamat hari raya aidiladha..
    bestnye makan colek.. terliur jer ..

    ReplyDelete
  32. letih sbb rayo byk makan lomang kot...hehe....air kelapa + sirap ke tu???? nmpk sedap!

    ReplyDelete
  33. Salam aidiladha acik erna...lps raya baru rasa letih ek...e-na sblm ni dok sibuk masak2, lepas raya baru operasi kemas umah...ni nak lipat kain pulak..e-na ambik resepi nasi beriyani kt bwh tu, simpan dulu nnt nak guna senang...thanks ye sis...muaaahhh!

    ReplyDelete
  34. salam aidiladha kak acik....
    x leh tengok budak2..rasa nak makan je...he3...sebab comel sangat.....
    kat umah pun sama jugak ni..baju melimpah dari bakul...
    pagi raya demam....jadi xleh nak buat apa lah..

    ReplyDelete
  35. sallam Aidil Adha Acik Erna,

    Comeinya cucu tu,
    cucu sulung ke...

    Nampak gayanya semua orang menghadapai masaalah yang sama
    lepas hari raya ni,

    Bakul baju yang melimpah ruah..hehe. sabo ajalah yee acik.

    ReplyDelete
  36. salam acik...Liza follow yer...jemput la singgah blog liza..

    ReplyDelete
  37. Salam Aidiladha Acik erna...memang penat makan kan time raya ni..hehehehehe...saya pun semalam dah start makan makanan yg tak pakai santan..makan sup sup aja

    ReplyDelete
  38. comelnya budak tu kak.....gerrrrrammmmmm!!

    ReplyDelete
  39. Salam Acik ,

    Sedap nya menu hari raya kedua ...faberet Kak Ros ni....

    ReplyDelete
  40. Bila anak2 dah balik ke destinasi masing2 tinggallah kita nak mengemas rumah,kain baju,pinggan mangkuk... memang penat dibuatnya.

    ReplyDelete
  41. wahhh...air pink tu menggoda betul.

    kak erna...cam tulah bila org2 yang kita sayang ada disekeliling. kalau boleh nak mengadap dia aje...

    ReplyDelete
  42. hurmm same je acik .. ngan ieda nie balik kg tapi x kemana2 punn huhuhu ..
    hubby sebuk ngan xtiviti korban je .. lagi bosan bertambah kamera ieda rosak huhuhu

    ReplyDelete
  43. Kak..bestnye dapat mkn lomang.eii budak shomel tu tembam sgt..tlg gigitkn tuk saya..

    ReplyDelete
  44. Rumah kakak semalam ramai pembantu. Anak-anak dara kena bersihkan setiap kali makan selesai sebab ramai anak saudara di rumah kakak. Tapi masak-memasak tetap mak-mak juga yg buat..

    Main dgn baby memang leka Acik. Kakak pun suka:)

    ReplyDelete
  45. cumelnyer cucu acik..geram tgk dia..
    ieja kat kg kain bj sume msk beg je..blk umah sndr masak ler ..dua tiga trip pak mesin wat keje,,huhu..ari2 ujan..satu keje lg..nak keringkan k.bj ni..

    ReplyDelete
  46. Assalam kak, raya korban mmg letih ngan potong2 daging tu, masa hari raya tak rasa lagi, esok tu baru rasa sakit2 badan n bahu huhu... comel dak kecil tu

    ReplyDelete
  47. Dalila..memang best air tu..minum pulak masa dah sejuk..

    ReplyDelete
  48. Pia..memang seronok mengulit cucu..tak puas..rasa sekejap sangat..kalau cucu sendiri..mau tak bagi balik...tapi cucu sedara..redho je la..

    ReplyDelete
  49. Ida,japan..memang terasa penat..sebab semua nak buat hari sabtu tu..
    cucu sedara tu ida..

    ReplyDelete
  50. Nuwairani.sama la kita..kalau dah dapat pegang budak kecik..melekat je..tak mau lepas lagi dah..he he

    ReplyDelete
  51. luahfikiran..
    salam aidiladha dato'
    betul kata dato'..penat2 pun seronok

    ReplyDelete
  52. kasihredha..memang sedap pun..air kelapa tu.he he

    ReplyDelete
  53. Tihara..masih belum terlambat kalau nak ada baby kan..

    ReplyDelete
  54. kak long..kalau akak ado cucu sendiri..mau menantu marah agak e..dio nak bawak anak e balik pun tak dapek..dah drobut dek uwan..ha ha ha..

    ReplyDelete
  55. YATZAKIE Daging qurban belum dimasak..tunggu cuti nanti la..

    ReplyDelete
  56. zino..mano tak menarik e..air kelapo..he..he..

    ReplyDelete
  57. mama aini..dah tak macam dulu kan..sekarang ni cepat sangat letihnya..

    ReplyDelete
  58. Gen2merah..salam aidiladha
    terima kasih masuk kesini..insyaallah acik akan ke blog Gen2Merah.

    ReplyDelete
  59. Yatie.bukan airbandung tu..
    air kelapa..tapi letak sirap dan aiskrimsoda,

    ReplyDelete
  60. MP..bila tengok kain bertimbun memang rasa letih sangat kan..

    ReplyDelete
  61. Happyirfa..bukan gambar pertama je dik..bila tengok gambar2 dia masa umur 3 bulan ni..memang macam tengok hajar je..he he

    ReplyDelete
  62. Ladybird..salam aidiladha..
    memang sedap bila makan rojak buah macam tu..

    ReplyDelete
  63. Ibuhani..letih sebab buat kerja sorang2..he he.

    ReplyDelete
  64. E-na..letihnya datang bila dah merehatkan diri..tengok pulak kain bertimbun..

    ReplyDelete
  65. Lipislady..cucu sedara tu..cucu sendiri belum ada..
    betul kata LL..bakul kain dah melimpah ruah.he he

    ReplyDelete
  66. Liza..terima kasih..acik dah pun singgah blog liza.

    ReplyDelete
  67. eita..acik tak mau makan budak kecik ni..acik nak geget je..he he

    ReplyDelete
  68. Daddyziyyad..salam aidiladha..
    memang dah tak lalu mkaan rendang dah..nak tukar menu pulak..

    ReplyDelete
  69. wahida..memang geram sangat..dah la tak pandai sangat menangis..

    ReplyDelete
  70. GB..kalau boleh..acik dah tak boleh diet..he he

    ReplyDelete
  71. Ros..sama lah ngan acik..boleh kenyang sampai tak makan nasi tu..

    ReplyDelete
  72. Zaitun betul la zai..ni belum pun simpan tilam bantal lagi..tak larat rasanya..letih..

    ReplyDelete
  73. JunAina..betul tu..sampai pagi2 masak cepat2..hidang..lepas tu..jangan kacau..nak main ngan baby..he he

    ReplyDelete
  74. ieda..sebelah pagi..memang sibuk dengan qurban..membantu mana yang boleh..

    ReplyDelete
  75. kamalia..memang nak gigit dah ni..he he

    ReplyDelete
  76. kakzakie.dirumah acik..hero2 je.
    yang bolehnya tolong kopek bawang aje la..yang lain kena gak buat sendiri..

    ReplyDelete
  77. Ieja..tu yang buat bertimbun kain tu ieja..kering tak serentak..

    ReplyDelete
  78. Assala Rosaliza..tu la..msa buat kerja laju je..bila dah mula berhenti dan rehat..letih lesu jadinya..

    ReplyDelete
  79. Selamat pagi Acik Erna..pa khabar?
    Rahel singgah skejap..nak ucapkan terima kasih kerana sudi singgah n follow dapur Rahel...harap sudi singgah selalu ek...hehehe..

    Nak follow gak dapur U..

    ReplyDelete
  80. rahel..terima kasih jugak buat rahel.
    acik tak selalu letak resepi pun..sesekali je..

    ReplyDelete
  81. Totie@tomy.air kelapa tu totie..meman gsedap..

    ReplyDelete