Pages

Wednesday, November 2, 2011

TAK JADI WW ..DAGING 'LOMPAP'

Assalamualaikum
tak jadi la acik bisu hari ni
sebab ada yang tanya resepi..acik dah tuliskan ye..
sukatan..agak2 sendiri je.

Daging lompap yang
dah dipotong kecil .masa masak kan daging potong besar dan nipis
nak makan tu kena gunting bagi kecik.


Ada tak yang tak tau apa dia daging "lompap"..orang yang asal dari negoghi...dah tentu tau kan...

"DAGING LOMPAP"
Daging segar(batang pinang) dipotong nipis nipis..tapi lebar lebar..
bawang putih,bawang merah, 
halia dan sedikit lada hitam ditumbuk
gaulkan dengan daging yang telah siap dibasuh.
jangan lupa letak garam..
susunkan daging dalam kuali.
tutup dengan daun pisang
kemudian letak tutup periuk
dan himpit dengan lesung batu.
bila air daging hampir kering
buka penutup tadi
masukkan santan pekat .
tak perlu ditutup lagi..balik kan daging
supaya santan  mesra dengan daging.

tunggu sampai santan kering.
dah masak makan panas2 sedap.
kalau yang ada kuali  flip on macam Tijah punya
lagi senang.

acik biasa buat bila nak raya aidilfitri dan aidiladha.
sebab senang dapat daging fresh masa 'mantai' tu.

anak2 acik suka sangat makan ni..tu sebab seminggu lagi nak raya dah sibuk tanya..mak buat ke tidak.

Minta maaf ye..
sukatan boleh la agak2 sendiri.
arwah mak acik dulu..cara dia mengajar
suruh tengok aje..
kalau acik tanya.alamat kena marah le
tadi tak nengok..katanya.
jadi..apa pun yang arwah masak tu..perati betul2 
sebab lepas tu..bila masa kita nak masak pulak
dia tak kan bagi tau lagi dah..pandai2 sendiri la..
kalau masak lomak cili api tak betul tu.
arwah akan cakap
"boleh buek air basuh muko"
ha..tu maknanya cair la tu.
bila dia dah senyap je makan tu..
dah betul la tu.

ish..kelaut pulak perginya..
ok..jumpa lagi
Insyaallah.

Ucapan terima kasih dari acik
pada yang meninggalkan komen diN3 1.11.11
al-lavendari
kak long
Iman shah
Tihara
Azi
Ibuhani
Nur Nba
Ibu Intan
a.z.r.i.n.a.03.07
Tijah
Nuwairani
Mak Encik/SZ
Kak Ngah
Fatin marz
Yus
Ida,Japan
secangkir madu merah
kasihredha
Mulut payau
cik Azz
Anamarza
mak-imma
Ibundo
Happyirfa
Amy syaquena
kunang kunang
Wahida
ucu Faridah
Embun Rosaliza
Ros
papamifz
zaitun
mulan.

p/s.Daging lompap ni..dulu acik pernah letak resepi dan iBu GuRu pernah mencuba dan ibu guru jugak telah sharekan dengan kawan2 yang lain untuk mencuba resipi ini..anak2 suka kata ibu guru.terima kasih pada ibu guru.

82 comments:

  1. HANTAR UMAH SEPINGGAN..NAK RASA GAK LA..HEHE

    ReplyDelete
  2. makan ngn roti nan sodap hak nih!

    ReplyDelete
  3. Nama sungguh unik, tepek la rcp..nmpk sedap tuh

    ReplyDelete
  4. cemano tuh? spesel betoi namonyo...

    ReplyDelete
  5. Assalam kak..oh gini rupanya, mcm rendang ek kak

    ReplyDelete
  6. hmmm....pelik nau bunyiknye acik. ni fes taim saya dgr ni~

    ReplyDelete
  7. ohhhh..ni la daging lompap ye kak...unik cara memasaknya...sodap jer nmpk

    ReplyDelete
  8. baru tau....mcm ni rupanya daging lompap tu.....

    ReplyDelete
  9. First time dengar nih.. unik betul namanya.

    Nur pun pernah minta resepi dengan bonda untuk sesetengah lauk kegemaran, tapi dia tak boleh nak beritahu sukatan sebab main agak2 je. So kita kena tengok dan perhatikan betul2 masa bonda memasak... Bila guna ayat kiasan tu memang dah biasa.. :)

    ReplyDelete
  10. k.erna....mak slalu buat lompap ikan sungai yg kecik2 tu. X pernah lg rasa yg daging ni.....boleh cuba nanti ni. TQ...

    ReplyDelete
  11. dah meleleh2 ni nak makan lompap...!! awat la acik duduk jauh bebenor ni...

    ReplyDelete
  12. sekali pandang lompap macam rendang..

    tentu mengancam, kan..

    ReplyDelete
  13. kak... sey tak ponah lae buek masak lompap ni, nak buek gak la nanti

    ReplyDelete
  14. Kak erna..
    Akak..kat tempat akak susah ye nak dapat daging segar...?saya selalu beli daging kat market belakang rumag aje...

    Kalau dekat..teringin saya nak pegi beraya kat rumah akak...nak makan daging lompap...he..he..

    ReplyDelete
  15. owh camni resepi dia..nak try la..tp tk confiden jek..hi3..

    ReplyDelete
  16. acikkk..klu orang nogori masak pedas2 mmg terangkat!

    ReplyDelete
  17. kok akak buek an laie sodap



    kehkehkeh...
    dasar pemaleh

    ReplyDelete
  18. nama saya ada dlm list le :))

    ooo ni rupanya daging lompap tu...nanti nak surul MIL buat :)

    ReplyDelete
  19. aisehman kak ese terlupo nak jwp toko toki smlm..kalau akak bg hadiah mesti se dah ingat nak jwp semalam..haha
    daging lompap ni mmg sodap.dah lamo se tak buek..maklum kono kurang makan daging kan kak?dah tu lompap ni selalu ee masin sikit..ese poi umah akak yo lah makan...hehehe

    ReplyDelete
  20. oo gitu yer rupanya kak..saya baru 1st time dengar nama daging lompap ni....sedapnya kalau dpt merasa ni:)

    ReplyDelete
  21. Boleh try nie nak buat raya haji... marin masa raya pose syg buat rendang siat

    lagik senglah resepi nie.. tggl jek dlm kuali ek ;)

    ReplyDelete
  22. mcm rondang yor kalo nengok resepi... tp kt gmbo mcm daging goreng....hmmm...tp, yang pasti...sedappp!!

    ReplyDelete
  23. masak yg tak ikut sukat tu yg sodap ea,main campak2 yo...cukup raso asamgaram ea ok lah tu....!
    laie sodap!

    ReplyDelete
  24. Happyirfa..dik..mana boleh hantar kerumah nanti sejuk..mai datang sini.

    ReplyDelete
  25. kak nga..tak sompek pun..makan cam tu yo..he he

    ReplyDelete
  26. lina.pg..acik dah letak resepi..boleh cuba..guna kuali non stick pun boleh..lagi senang..yang acik cerita tu..cara lama..

    ReplyDelete
  27. cik rose.cute..memang sedap ni..makan panas2..anak2 pun suka.

    ReplyDelete
  28. Nuwairani..nama tu..orang negori yang bagi..he he

    ReplyDelete
  29. Assalam rosaliza..mungkin gambar macam rendang..tapi lain sebenarnya..
    rendang masak lama..lompap..tak lama..dan guna santan sikit je..tak guna serai.

    ReplyDelete
  30. GB..yang tak pernah dengar memang pelik..he he

    ReplyDelete
  31. sodap na...
    mantai tak lamo lai. Buleh dapek daging fresh..

    ReplyDelete
  32. Ida.japan...memang sedap makan panas2..kalau mask ni memang tak jadi lauk..semua makan gitu aje.

    ReplyDelete
  33. MP..kalau dok NS..femes lompap ni.terutama masa nak raya.

    ReplyDelete
  34. Nur..memang unik namanya..tapi acik pun tak tau mana datangnya nama tu.

    ReplyDelete
  35. Ibuhani..akak pulak tak pernag buat guna bahan lain selain dari daging..

    ReplyDelete
  36. MULAN..he he..sian nya.bila la ada peluang nak makan ni ye...

    ReplyDelete
  37. sal..sebab tengok gambar..kalau tengok betul2 memang lain.

    ReplyDelete
  38. ibuintan..akak memang tiap kali mantai..mesti buek ni..kalau kito sonyap pun anak2 dah ingatkan..

    ReplyDelete
  39. Azi..boleh sangat azi...datang le..
    daging fresh lembut sikit azi..kalau tak nanti..lompapnya liat susah nak makan..

    ReplyDelete
  40. Tihara paling senang ni cuba lah.

    ReplyDelete
  41. mak encik..betul tu..tu sebab nya ramai yang kena sakit perut..he he

    ReplyDelete
  42. Ms.lilies..boleh yo mimi..tak susah ..sonang la itu..he he

    ReplyDelete
  43. Kasih..oo ye..MIL orang negori kan..mesti tau buat tu..

    ReplyDelete
  44. Anymz..dah ..dah..jangan borangan nak makan daging..jago makan tu..

    ReplyDelete
  45. Nieza..orang negeri 9 yang bagi nama tu..negerai lain..tak tau pulak..kalau ada daging fresh atau daging yang dah tentu lembutnya..cuba la nieza..memang sedap..buat pun senang.

    ReplyDelete
  46. iina..kalau iina guna kuali non stick lagi senang..tinggal kan je.dan balik2kan jugak la biar masak sama rata.

    ReplyDelete
  47. Akuzle..gambar aje..macam rendang..tapi lain..betul tu..yang pasti sedap..

    ReplyDelete
  48. kak long..memang iyo e kak long..main campak2 yo..tak ponah besukek pun..

    ReplyDelete
  49. ibundo..buek kak pah.jangan tak buek.

    ReplyDelete
  50. Mokcik pun nak order sepinggan daging lompap kak! hehehe

    ReplyDelete
  51. oo, mcm ni rupanya daging lompap ya acik..

    nampak sedap, patutlah anak2 suka...

    ReplyDelete
  52. yus..mudah dah sedap..tu le dia..

    ReplyDelete
  53. dapat ilmu pengetahuan di sini tentang daging lompap... mesti sedap!

    ReplyDelete
  54. mcm k.amie ckp tu...dpt info baru bg e-na ttg daging lompap...nnt nak try buat...thanks kak

    ReplyDelete
  55. Amie...acik tak tau nama lain kot ada yang pernah buat..tapi tu la nama masakan ni yang arwah mak acik bagi.

    ReplyDelete
  56. E-na..boleh cuba buat kalau dapat daging yang lembut..bukan daging fresh pun tak pe.

    ReplyDelete
  57. daging lompap? x pernah dengar. x pernah makan. boley cuba ni! :)

    ReplyDelete
  58. acik..mesti acik pandai masak kan..mcm2 resepi acik ada..he2x..

    ReplyDelete
  59. Salam Acik,

    Kak Ros tak besa dengar pun daging lompap ni..jauh sekali la nak makan kan..ya la, dah dok kat p.pinang macam mana nak dengar..

    ReplyDelete
  60. Acik..macam mana nak pernah dengar kan..cuba buat acik..nati bar acik tau kot ada nama kain

    ReplyDelete
  61. mama aini..acik bukan pandai ,asak..tapi tau masak..pandai ngan tau berbeza kan..he he

    ReplyDelete
  62. kalau ada keselatan..jangan lupa bagi tau..nanti acik boleh masakkan ye..boleh ros cuba makan

    ReplyDelete
  63. hahahah... kak ese baru tahu pokok dek kau lah... ;p

    kak sya pun tak tahu pasal daging lompap ni
    cuti raya haji sya sampai selasa, boleh sya beraya rumah akak? ;p
    email no telefon yo..

    ReplyDelete
  64. wah.. ada kelainan...
    ayu simpan entry ini,.

    ReplyDelete
  65. kasih ibu..boleh.datang le.g tau kol brape ye..boleh bagi makan lompap..he he.
    Dulu belum ambik no.tipun ke..ok..nanti inbox kat fb je..senang kan

    ReplyDelete
  66. citarasa rinduan..
    Dah dar kecik acik makan lompap ni ayu..cuba la

    ReplyDelete
  67. tak pernah rasa. nampak gaya boleh cuba .

    ReplyDelete
  68. nieda..cuba lah..mana tau suka makan

    ReplyDelete
  69. KAK ERNA JUM JOIN GIVEAWAY SAYA KAK..ADA 10 GIFTS MENANTI :)

    ReplyDelete
  70. tihara..tima kasih..nati akak pi tengok..insyaallah

    ReplyDelete
  71. bestlah ayat sindiran arwah mak acik tu...ucu nak copy paste tau, seronok dpt ayat baru walaupun dah berlalu..hehehe..

    ReplyDelete
  72. Salam Erna...kebetulan hari raya haji ni saya buat korban bolehlah saya mencuba daging lompap ni.

    ReplyDelete
  73. ucu..kalau mak acik dulu..macam2 ayat yang keluar..he he

    ReplyDelete
  74. assalam zaitun..buat qurban ye..alhamdulillah..rasanya daging qurban lagi sedap.biasanya kalau dapat tu..sebelum menyiang daging untuk buat masakan lain..mesti di buat lompap dulu..

    ReplyDelete
  75. Sodap ehh lompap....

    Tapi sey skang ni tak boleh makan daging sangat kak... Kalau makan jugak, nanti badan sakit2.. pastu ghaso nak domam yoo.. Dah lamo tak makan daging lompap ni...

    Kadang2 tu langgar gak pantang... Mano buleh nak tahan selero, yo tak.. hehe...

    ReplyDelete
  76. azz..apo susah.omak azz..mesti pandai buek ni..bukan susah bona pun..he he

    ReplyDelete
  77. Macam lebih kurang dengan yang mama Yati masak. Bahan-bahan lain sama, cuma guna paru (kelempong, orang perak panggil) bukan daging. :)

    ReplyDelete
  78. Yati..memang boleh guna paru..hati pun boleh jugak..

    ReplyDelete