Assalamualaikum
tak jadi la acik bisu hari ni
sebab ada yang tanya resepi..acik dah tuliskan ye..
sukatan..agak2 sendiri je.
Daging lompap yang
dah dipotong kecil .masa masak kan daging potong besar dan nipis
nak makan tu kena gunting bagi kecik.
Ada tak yang tak tau apa dia daging "lompap"..orang yang asal dari negoghi...dah tentu tau kan...
"DAGING LOMPAP"
Daging segar(batang pinang) dipotong nipis nipis..tapi lebar lebar..
bawang putih,bawang merah,
halia dan sedikit lada hitam ditumbuk
gaulkan dengan daging yang telah siap dibasuh.
jangan lupa letak garam..
susunkan daging dalam kuali.
tutup dengan daun pisang
kemudian letak tutup periuk
dan himpit dengan lesung batu.
bila air daging hampir kering
buka penutup tadi
masukkan santan pekat .
tak perlu ditutup lagi..balik kan daging
supaya santan mesra dengan daging.
tunggu sampai santan kering.
dah masak makan panas2 sedap.
kalau yang ada kuali flip on macam Tijah punya
lagi senang.
acik biasa buat bila nak raya aidilfitri dan aidiladha.
sebab senang dapat daging fresh masa 'mantai' tu.
anak2 acik suka sangat makan ni..tu sebab seminggu lagi nak raya dah sibuk tanya..mak buat ke tidak.
Minta maaf ye..
sukatan boleh la agak2 sendiri.
arwah mak acik dulu..cara dia mengajar
suruh tengok aje..
kalau acik tanya.alamat kena marah le
tadi tak nengok..katanya.
jadi..apa pun yang arwah masak tu..perati betul2
sebab lepas tu..bila masa kita nak masak pulak
dia tak kan bagi tau lagi dah..pandai2 sendiri la..
kalau masak lomak cili api tak betul tu.
arwah akan cakap
"boleh buek air basuh muko"
ha..tu maknanya cair la tu.
bila dia dah senyap je makan tu..
dah betul la tu.
ish..kelaut pulak perginya..
ok..jumpa lagi
Insyaallah.
Ucapan terima kasih dari acik
pada yang meninggalkan komen diN3 1.11.11
al-lavendari
kak long
Iman shah
Tihara
Azi
Ibuhani
Nur Nba
Ibu Intan
a.z.r.i.n.a.03.07
Tijah
Nuwairani
Mak Encik/SZ
Kak Ngah
Fatin marz
Yus
Ida,Japan
secangkir madu merah
kasihredha
Mulut payau
cik Azz
Anamarza
mak-imma
Ibundo
Happyirfa
Amy syaquena
kunang kunang
Wahida
ucu Faridah
Embun Rosaliza
Ros
papamifz
zaitun
mulan.
p/s.Daging lompap ni..dulu acik pernah letak resepi dan iBu GuRu pernah mencuba dan ibu guru jugak telah sharekan dengan kawan2 yang lain untuk mencuba resipi ini..anak2 suka kata ibu guru.terima kasih pada ibu guru.
HANTAR UMAH SEPINGGAN..NAK RASA GAK LA..HEHE
ReplyDeletemakan ngn roti nan sodap hak nih!
ReplyDeleteNama sungguh unik, tepek la rcp..nmpk sedap tuh
ReplyDeleteemm sedapnya...
ReplyDeletecemano tuh? spesel betoi namonyo...
ReplyDeleteAssalam kak..oh gini rupanya, mcm rendang ek kak
ReplyDeletehmmm....pelik nau bunyiknye acik. ni fes taim saya dgr ni~
ReplyDeleteohhhh..ni la daging lompap ye kak...unik cara memasaknya...sodap jer nmpk
ReplyDeletebaru tau....mcm ni rupanya daging lompap tu.....
ReplyDeleteFirst time dengar nih.. unik betul namanya.
ReplyDeleteNur pun pernah minta resepi dengan bonda untuk sesetengah lauk kegemaran, tapi dia tak boleh nak beritahu sukatan sebab main agak2 je. So kita kena tengok dan perhatikan betul2 masa bonda memasak... Bila guna ayat kiasan tu memang dah biasa.. :)
k.erna....mak slalu buat lompap ikan sungai yg kecik2 tu. X pernah lg rasa yg daging ni.....boleh cuba nanti ni. TQ...
ReplyDeletedah meleleh2 ni nak makan lompap...!! awat la acik duduk jauh bebenor ni...
ReplyDeletesekali pandang lompap macam rendang..
ReplyDeletetentu mengancam, kan..
kak... sey tak ponah lae buek masak lompap ni, nak buek gak la nanti
ReplyDeleteKak erna..
ReplyDeleteAkak..kat tempat akak susah ye nak dapat daging segar...?saya selalu beli daging kat market belakang rumag aje...
Kalau dekat..teringin saya nak pegi beraya kat rumah akak...nak makan daging lompap...he..he..
owh camni resepi dia..nak try la..tp tk confiden jek..hi3..
ReplyDeleteacikkk..klu orang nogori masak pedas2 mmg terangkat!
ReplyDeletekok akak buek an laie sodap
ReplyDeletekehkehkeh...
dasar pemaleh
nama saya ada dlm list le :))
ReplyDeleteooo ni rupanya daging lompap tu...nanti nak surul MIL buat :)
aisehman kak ese terlupo nak jwp toko toki smlm..kalau akak bg hadiah mesti se dah ingat nak jwp semalam..haha
ReplyDeletedaging lompap ni mmg sodap.dah lamo se tak buek..maklum kono kurang makan daging kan kak?dah tu lompap ni selalu ee masin sikit..ese poi umah akak yo lah makan...hehehe
oo gitu yer rupanya kak..saya baru 1st time dengar nama daging lompap ni....sedapnya kalau dpt merasa ni:)
ReplyDeleteBoleh try nie nak buat raya haji... marin masa raya pose syg buat rendang siat
ReplyDeletelagik senglah resepi nie.. tggl jek dlm kuali ek ;)
mcm rondang yor kalo nengok resepi... tp kt gmbo mcm daging goreng....hmmm...tp, yang pasti...sedappp!!
ReplyDeletemasak yg tak ikut sukat tu yg sodap ea,main campak2 yo...cukup raso asamgaram ea ok lah tu....!
ReplyDeletelaie sodap!
Happyirfa..dik..mana boleh hantar kerumah nanti sejuk..mai datang sini.
ReplyDeletekak nga..tak sompek pun..makan cam tu yo..he he
ReplyDeletelina.pg..acik dah letak resepi..boleh cuba..guna kuali non stick pun boleh..lagi senang..yang acik cerita tu..cara lama..
ReplyDeletecik rose.cute..memang sedap ni..makan panas2..anak2 pun suka.
ReplyDeleteNuwairani..nama tu..orang negori yang bagi..he he
ReplyDeleteAssalam rosaliza..mungkin gambar macam rendang..tapi lain sebenarnya..
ReplyDeleterendang masak lama..lompap..tak lama..dan guna santan sikit je..tak guna serai.
GB..yang tak pernah dengar memang pelik..he he
ReplyDeletesodap na...
ReplyDeletemantai tak lamo lai. Buleh dapek daging fresh..
Ida.japan...memang sedap makan panas2..kalau mask ni memang tak jadi lauk..semua makan gitu aje.
ReplyDeleteMP..kalau dok NS..femes lompap ni.terutama masa nak raya.
ReplyDeleteNur..memang unik namanya..tapi acik pun tak tau mana datangnya nama tu.
ReplyDeleteIbuhani..akak pulak tak pernag buat guna bahan lain selain dari daging..
ReplyDeleteMULAN..he he..sian nya.bila la ada peluang nak makan ni ye...
ReplyDeletesal..sebab tengok gambar..kalau tengok betul2 memang lain.
ReplyDeleteibuintan..akak memang tiap kali mantai..mesti buek ni..kalau kito sonyap pun anak2 dah ingatkan..
ReplyDeleteAzi..boleh sangat azi...datang le..
ReplyDeletedaging fresh lembut sikit azi..kalau tak nanti..lompapnya liat susah nak makan..
Tihara paling senang ni cuba lah.
ReplyDeletemak encik..betul tu..tu sebab nya ramai yang kena sakit perut..he he
ReplyDeleteMs.lilies..boleh yo mimi..tak susah ..sonang la itu..he he
ReplyDeleteKasih..oo ye..MIL orang negori kan..mesti tau buat tu..
ReplyDeleteAnymz..dah ..dah..jangan borangan nak makan daging..jago makan tu..
ReplyDeleteNieza..orang negeri 9 yang bagi nama tu..negerai lain..tak tau pulak..kalau ada daging fresh atau daging yang dah tentu lembutnya..cuba la nieza..memang sedap..buat pun senang.
ReplyDeleteiina..kalau iina guna kuali non stick lagi senang..tinggal kan je.dan balik2kan jugak la biar masak sama rata.
ReplyDeleteAkuzle..gambar aje..macam rendang..tapi lain..betul tu..yang pasti sedap..
ReplyDeletekak long..memang iyo e kak long..main campak2 yo..tak ponah besukek pun..
ReplyDeleteibundo..buek kak pah.jangan tak buek.
ReplyDeleteMokcik pun nak order sepinggan daging lompap kak! hehehe
ReplyDeleteoo, mcm ni rupanya daging lompap ya acik..
ReplyDeletenampak sedap, patutlah anak2 suka...
mok cik Azwa..ok..siap..he he
ReplyDeleteyus..mudah dah sedap..tu le dia..
ReplyDeletedapat ilmu pengetahuan di sini tentang daging lompap... mesti sedap!
ReplyDeletemcm k.amie ckp tu...dpt info baru bg e-na ttg daging lompap...nnt nak try buat...thanks kak
ReplyDeleteAmie...acik tak tau nama lain kot ada yang pernah buat..tapi tu la nama masakan ni yang arwah mak acik bagi.
ReplyDeleteE-na..boleh cuba buat kalau dapat daging yang lembut..bukan daging fresh pun tak pe.
ReplyDeletedaging lompap? x pernah dengar. x pernah makan. boley cuba ni! :)
ReplyDeleteacik..mesti acik pandai masak kan..mcm2 resepi acik ada..he2x..
ReplyDeleteSalam Acik,
ReplyDeleteKak Ros tak besa dengar pun daging lompap ni..jauh sekali la nak makan kan..ya la, dah dok kat p.pinang macam mana nak dengar..
Acik..macam mana nak pernah dengar kan..cuba buat acik..nati bar acik tau kot ada nama kain
ReplyDeletemama aini..acik bukan pandai ,asak..tapi tau masak..pandai ngan tau berbeza kan..he he
ReplyDeletekalau ada keselatan..jangan lupa bagi tau..nanti acik boleh masakkan ye..boleh ros cuba makan
ReplyDeletehahahah... kak ese baru tahu pokok dek kau lah... ;p
ReplyDeletekak sya pun tak tahu pasal daging lompap ni
cuti raya haji sya sampai selasa, boleh sya beraya rumah akak? ;p
email no telefon yo..
wah.. ada kelainan...
ReplyDeleteayu simpan entry ini,.
kasih ibu..boleh.datang le.g tau kol brape ye..boleh bagi makan lompap..he he.
ReplyDeleteDulu belum ambik no.tipun ke..ok..nanti inbox kat fb je..senang kan
citarasa rinduan..
ReplyDeleteDah dar kecik acik makan lompap ni ayu..cuba la
tak pernah rasa. nampak gaya boleh cuba .
ReplyDeletenieda..cuba lah..mana tau suka makan
ReplyDeleteKAK ERNA JUM JOIN GIVEAWAY SAYA KAK..ADA 10 GIFTS MENANTI :)
ReplyDeletetihara..tima kasih..nati akak pi tengok..insyaallah
ReplyDeletebestlah ayat sindiran arwah mak acik tu...ucu nak copy paste tau, seronok dpt ayat baru walaupun dah berlalu..hehehe..
ReplyDeleteSalam Erna...kebetulan hari raya haji ni saya buat korban bolehlah saya mencuba daging lompap ni.
ReplyDeleteucu..kalau mak acik dulu..macam2 ayat yang keluar..he he
ReplyDeleteassalam zaitun..buat qurban ye..alhamdulillah..rasanya daging qurban lagi sedap.biasanya kalau dapat tu..sebelum menyiang daging untuk buat masakan lain..mesti di buat lompap dulu..
ReplyDeleteSodap ehh lompap....
ReplyDeleteTapi sey skang ni tak boleh makan daging sangat kak... Kalau makan jugak, nanti badan sakit2.. pastu ghaso nak domam yoo.. Dah lamo tak makan daging lompap ni...
Kadang2 tu langgar gak pantang... Mano buleh nak tahan selero, yo tak.. hehe...
azz..apo susah.omak azz..mesti pandai buek ni..bukan susah bona pun..he he
ReplyDeleteMacam lebih kurang dengan yang mama Yati masak. Bahan-bahan lain sama, cuma guna paru (kelempong, orang perak panggil) bukan daging. :)
ReplyDeleteYati..memang boleh guna paru..hati pun boleh jugak..
ReplyDeletesedap tu kak !
ReplyDeleteassalam reen..memang sedap..he he
ReplyDelete