Assalamualaikum
Acik nak share lagi sekali resipi nasi ni
sepupu acik kata nasi beriani.
Resipi ni..sepupu acik yang bagi.
masa acik dok klia dulu..dia ada 2 kali masak kan nasi ni
untuk acik jamu kawan kawan makan.
kawan kawan semua suka..makan nasi pun sedap katanya.
kemudian tu sepupu acik tuliskan resipi ni
dalam kuantiti yang sedikit
untuk acik cuba sendiri.
Bahan bahan
7 cawan beras
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
sedikit ketumbar
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar rempah kurma
5 sudu besar minyak sapi
Tomato puree
Air mengikut jenis beras.
Daun pandan
sedikit garam
Cara
Beras dibasuh dan ditoskan.
Panaskan air yang telah disukat mengikut sukatan beras.Biarkan sampai mendidih
Yang bertanda * ditumbuk lumat berasingan..(Sebiji bawang putih,B.merah dan sedikit halia dihiris)
Bancuh rempah kurma dengan air.
panaskan minyak sapi
masukkan bahan penumis,dan bahan2 yang dihiris...kemudian
masukkan halia, bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk hancur.
masukkan rempah kurma.
kacau sampai betul2 masak.
kemudian masukkan kedalam air yang telah mendidih bersama daun pandan.
Biasanya acik didihkan air dalam rice cooker.
masukkan beras.tutup periuk
bila air hampir kering masukkan susu dan sedikit tomato puree(sebagai pewarna)
tutup semula periuk dan jangan dibuka sehingga 30 minit.
diatas ni betul2 mengikut apa yang sepupu acik bagi.
kemudian bila dah selalu buat
acik cuba tambah sedikit
cara acik buat sendiri ada dibawah
NASI BERIANI(cara sendiri)
BAHAN BAHAN
6 Cawan beras basmathi(cawan rice cooker)
rendam beras 20 minit kemudian toskan
Air ikut sukatan beras dan lebihkan sedikit ikut jenis beras.
10 Ulas bawang merah*
1 biji bawang besar(dihiris)
5 Ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu rempah kurma
1 1/2 sudu rempah beriani(tambah sendiri)
(rempah beriani beli digiant yang boleh timbang ikut banyak mana yang kita mau.)
1 tin kecil susu cair
3 sudu besar tomato puree
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
5 sudu besar minyak sapi.
Garam secukup rasa
daun pandan
CARA CARA
Tumbuk lumat yang bertanda *
Tumiskan halia,masuk kan bawang putih,bawang merah dan rempah2 penumis.
Kemudian masukkan rempah kurma + rempah beriani yang telah di bancuh dengan sedikit air.
Didihkan air yang telah disukat.
Masukkan bahan bahan yang telah ditumis.
Kemudian masukkan beras.
Bila air kering masukkan susu dan tomato puree..
tutup semula periuk.
Jangan dibuka tutup periuk sekurang kurangnya 30 minit.
Kalau ada yang tak balik kekampung
boleh la mencuba nasi ni ye.
mana tau kena dengan selera.
Selamat Hari Raya Aidil Adha
buat semua.
Pada yang balik kekampung
berhati hati dijalan raya
p/s..anymz resepi ni cik non bagi akak nim..dia sekarang dah tak boleh cakap kan..kalau tengok resepi ni memang ingat kek dio yang selalu masak nasi ni bila ada kenduri kawen di kampung kito.
mmg nampak mudah kena cuba ni..
ReplyDeletetq bagi resepi...insyaallah akan dicuba..:)
ReplyDeletebaru nak cadang2 buek nassik beriyani..
ReplyDeletetapi ghaso2 ea nk buek nasik tomato..ermmmontah lah kak..bebolah bagi laie ha,
hehehehhe!
InsyaAllah nak cuba buat nnti....tapi mcm tak yakin pada diri sndiri pulak...harap2 mnjdi kali ni..TQ Acik bagi resepi ni...
ReplyDeletep/s...salam Aidil Adha utk Acik dan famly..
assalam kak, mmg elok di masak masa raya ni, resipi simple je tu. selamat hari raya aidil adha kak
ReplyDeleteAssalam acik ,wah best ni ada rcp yg simple nnti boleh cuba
ReplyDeleteselamat hari raya aidil adha buat akak sekeluarga
wah kena buat rumah terbuka ni..hehe
ReplyDeletenak cuba jugak, nasi putih hari hari jemu gak kan?
ReplyDeletecuba makan larat la...hehe
ReplyDeletemekaseh kak.noted tu.nak simpan gak resepi cik non ni.tapi se suko resepi akak ni lagi sbb lebih kurang samo cam resepi yg ado kek se ni hah.apo2 pun se mesti try gak kesemuo resepi2 ni..mano tau kan kak ado yg pokonan kek hati..:)))
ReplyDeletewahhh... minyak sapi tu dah macam namo akak lak.. Untung akak dah ado produk nama sendiri.... hehehe..
ReplyDeleteAkak tak balik kampung koo...? Jalan nak balik Ponajih dah cantik dah kak...
Salam AIDILADHA buat acik sekeluarga..lik rombau ko ??
ReplyDeletesalam aidiladha kak...macam dah terbau2 kesodapan nasik tuh..InsyaAllah nak cube nih!
ReplyDeleteHamizah..cuba la..insyaallah..
ReplyDeletelieyna..boleh cuba..acik suka nasi ni..
ReplyDeletekak long..buek yo kak long..hari ni tomato..esok beriani..he he
ReplyDeleteMP..selamat hari raya aidiladha..
ReplyDeletecuba aje MP..yakin boleh
assalam Rosaliza..selamat hari raya aidiladha..beraya dimana rosa..
ReplyDeletecik mimi..selamat hari raya aidiladha..cuba lah mimi..
ReplyDeleteToti@tomy..
ReplyDeleteselamat hari raya aidiladha..
kasihibu..boleh cuba sya..yang mudah2 kena la cuba kan..he he
ReplyDeleteDaddylicious..boleh jugak..cuba makan ..
ReplyDeleteanymz..yo la nim.akak pun cubo..lopeh tu..sesajo pulak tambah2 sikit..
ReplyDeleteazz..pandai lah..bilo lak akak keluarkan minyak sapi..he he..
ReplyDeleteakak tau tu azz..nak poi mah abang kek astana rajo tu..akak ikut jalan ponajeh tu la..bilo nak balik laie azz..bagi la tau..
CT NoArizah..balik ..tapi hari raya tu je..
ReplyDeletemokwo..selamat hari raya aidiladha..
ReplyDeletemokwo raya dimana..
bahan2 dia mcm masak nasi tomato ya kak...
ReplyDeleteselamat hari raya korban kak.. semoga amal ibadah korban kita diterima Allah...Insyaallah..
.
SMM..selamat hari raya aidiladha.
ReplyDeleteMasak apa har ni yatie
salam aidiladha buat acik dan family..makan yg sedap2 tu ingatkan mama sekali ya..he2x..thanks share resepi .. :)
ReplyDeletetak pernah jumpa pulak minyak sapi rupa gitu..kene cari jugak ni...banyak gunanya...
ReplyDeleteSalam Aidil Adha, k.erna!
ReplyDeleteassalamualaikum acik..
ReplyDeletenampak gayanya ayu nak try lah.. nampak ada kelainan..
terima kasih syer yer acik
salam aidiladha nani..minyak sapi tu acik tengok ditv mulanya..lepas tu terus cari..
ReplyDeleteibuhani..salam aidiladha..
ReplyDeletewkmsallam ayu..rengkas aje kan..mudah nak masak..
ReplyDeletesalam aidiladha mama..
ReplyDeletetak masak beria sangat ni..
wah sedap ni sis..simple && menawan..
ReplyDeletesemaat lg nk buat pagi raya ni hehehe
Assalam GJ..
ReplyDeletesalam aidil adha..dah cuba ke nasi ni..
Insya Allah, nanti cuba cara acik pulak yeer.......
ReplyDeleteterima kasih sudi berkongsi resepi, esok kalau ada majlis kat umah boleh lah masak nasi ni. meriah. mesti sedapkan.
ReplyDeletesalam aidiladha kak
ReplyDeletewah... meriahnya resepi nasi goreng Acik, mesti sedap ni dengan pelbagai bahan yang digunakan...
ReplyDeleteP/S: Amie dah jumpa seekor ikan bayan dalamn3 lepas, kalau nak tengokrupa ikan bayan mehlah datang sekali lagi ye... jangan lupa bawa sekali sepinggan nasi goreng istimewa Acik ni..
nampak sedap... leh cuba nanti... salam aidiladha........ :)
ReplyDeletesaya sekarang ni tgh nak prektis masak segala jenis resipi nasik (atau apa saja resipi) yang simple tapi best, pastu compile. senang bila dah kawin nanti. heheheh~
ReplyDeleteKamariah..salam aisiladha..
ReplyDeleteboleh cuba ma..mana tau kena ngan selera kan..
Cik Ina dodo cheng..
ReplyDeletesalam aidiladha..boleh cuba cik ina..
kasihredha..salam aidiladha kasih..
ReplyDeleteAmie..terima kasih..acik dah pi tengok..cantik sisik ikan nya.
ReplyDeleteDalila..salam aidiladha..terima kasih dela..
ReplyDeleteGB..bagus GB..awal2 dah buat persediaan.tahniah..jngan putus asa...ye sentiasa lah mencuba.
ReplyDeleteMasi beriani ni byk sungguh versi..dah byk resipi saya cuba.ni dapat yg ni, nak cuba juga.tq
ReplyDeletehani@debumelukut..
ReplyDeletekalau tengok resipi memang banyak versi..tapi acik belum pernah cuba yang lain..
Mesti sedap nasi beriani resepi kak Erna ni. Yati malas sikit. Nak masak nasi beriani, guna yang dalam paket perencah nasi beriani maggi. Tapi tumis dengan minyak sapi juga. :)
ReplyDeleteYati..cara yati pun sedap jugak tu..janji nasi kan..
ReplyDelete