Friday, November 4, 2011

RESIPI NASI YANG SENANG..BOLEH CUBA

Assalamualaikum


Acik nak share lagi sekali resipi nasi ni
sepupu acik kata nasi beriani.
Resipi ni..sepupu acik yang bagi.
masa acik dok klia dulu..dia ada 2 kali masak kan nasi ni 
untuk acik jamu kawan kawan makan.
kawan kawan semua suka..makan nasi pun sedap katanya.
kemudian tu sepupu  acik tuliskan resipi ni  
dalam kuantiti yang sedikit 
untuk acik cuba sendiri.

Bahan bahan
7 cawan beras
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
sedikit ketumbar
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar rempah kurma
5 sudu besar minyak sapi
Tomato puree
Air mengikut jenis beras.
Daun pandan
sedikit garam
Cara
Beras dibasuh dan ditoskan.
Panaskan air yang telah disukat mengikut sukatan beras.Biarkan sampai mendidih
Yang bertanda * ditumbuk lumat berasingan..(Sebiji bawang putih,B.merah dan sedikit halia dihiris)
Bancuh rempah kurma dengan air.
panaskan minyak sapi
masukkan bahan penumis,dan bahan2 yang dihiris...kemudian
masukkan halia, bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk hancur.
masukkan rempah kurma.
kacau sampai betul2 masak.
kemudian masukkan kedalam air yang telah mendidih bersama daun pandan.
Biasanya acik didihkan air dalam rice cooker.
masukkan beras.tutup periuk
bila air hampir kering masukkan susu dan sedikit tomato puree(sebagai pewarna)
tutup semula periuk dan jangan dibuka sehingga 30 minit.

diatas ni betul2 mengikut apa yang sepupu acik bagi.

kemudian bila dah selalu buat
acik cuba tambah sedikit
cara acik buat sendiri ada dibawah


NASI BERIANI(cara sendiri)

BAHAN BAHAN
6 Cawan beras basmathi(cawan rice cooker)
rendam beras 20 minit kemudian toskan
Air ikut sukatan beras dan lebihkan sedikit ikut jenis beras.
10 Ulas bawang merah*
1 biji bawang besar(dihiris)
5 Ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu rempah kurma
1 1/2 sudu rempah beriani(tambah sendiri)
(rempah beriani beli digiant yang boleh timbang ikut banyak mana yang kita mau.)
1 tin kecil susu cair
3 sudu besar tomato puree
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
5 sudu besar minyak sapi.
Garam secukup rasa
daun pandan

CARA CARA

Tumbuk lumat yang bertanda *
Tumiskan halia,masuk kan bawang putih,bawang merah dan rempah2 penumis.
Kemudian masukkan rempah kurma + rempah beriani yang telah di bancuh dengan sedikit air.
Didihkan air yang telah disukat.
Masukkan bahan bahan yang telah ditumis.
Kemudian masukkan beras.
Bila air kering masukkan susu dan tomato puree..
tutup semula periuk.
Jangan dibuka tutup periuk sekurang kurangnya 30 minit.

Kalau ada yang tak balik kekampung 
boleh la mencuba nasi ni ye.
mana tau kena dengan selera.

Selamat Hari Raya Aidil Adha
buat semua.
Pada yang balik  kekampung
berhati hati dijalan raya
Insyaallah jumpa lagi.


p/s..anymz resepi ni cik non bagi akak nim..dia sekarang dah tak boleh cakap kan..kalau tengok resepi ni memang ingat kek dio yang selalu masak nasi ni bila ada kenduri kawen di kampung kito.




54 comments:

  1. mmg nampak mudah kena cuba ni..

    ReplyDelete
  2. tq bagi resepi...insyaallah akan dicuba..:)

    ReplyDelete
  3. baru nak cadang2 buek nassik beriyani..
    tapi ghaso2 ea nk buek nasik tomato..ermmmontah lah kak..bebolah bagi laie ha,
    hehehehhe!

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah nak cuba buat nnti....tapi mcm tak yakin pada diri sndiri pulak...harap2 mnjdi kali ni..TQ Acik bagi resepi ni...

    p/s...salam Aidil Adha utk Acik dan famly..

    ReplyDelete
  5. assalam kak, mmg elok di masak masa raya ni, resipi simple je tu. selamat hari raya aidil adha kak

    ReplyDelete
  6. Assalam acik ,wah best ni ada rcp yg simple nnti boleh cuba
    selamat hari raya aidil adha buat akak sekeluarga

    ReplyDelete
  7. wah kena buat rumah terbuka ni..hehe

    ReplyDelete
  8. nak cuba jugak, nasi putih hari hari jemu gak kan?

    ReplyDelete
  9. mekaseh kak.noted tu.nak simpan gak resepi cik non ni.tapi se suko resepi akak ni lagi sbb lebih kurang samo cam resepi yg ado kek se ni hah.apo2 pun se mesti try gak kesemuo resepi2 ni..mano tau kan kak ado yg pokonan kek hati..:)))

    ReplyDelete
  10. wahhh... minyak sapi tu dah macam namo akak lak.. Untung akak dah ado produk nama sendiri.... hehehe..

    Akak tak balik kampung koo...? Jalan nak balik Ponajih dah cantik dah kak...

    ReplyDelete
  11. Salam AIDILADHA buat acik sekeluarga..lik rombau ko ??

    ReplyDelete
  12. salam aidiladha kak...macam dah terbau2 kesodapan nasik tuh..InsyaAllah nak cube nih!

    ReplyDelete
  13. lieyna..boleh cuba..acik suka nasi ni..

    ReplyDelete
  14. kak long..buek yo kak long..hari ni tomato..esok beriani..he he

    ReplyDelete
  15. MP..selamat hari raya aidiladha..
    cuba aje MP..yakin boleh

    ReplyDelete
  16. assalam Rosaliza..selamat hari raya aidiladha..beraya dimana rosa..

    ReplyDelete
  17. cik mimi..selamat hari raya aidiladha..cuba lah mimi..

    ReplyDelete
  18. Toti@tomy..
    selamat hari raya aidiladha..

    ReplyDelete
  19. kasihibu..boleh cuba sya..yang mudah2 kena la cuba kan..he he

    ReplyDelete
  20. Daddylicious..boleh jugak..cuba makan ..

    ReplyDelete
  21. anymz..yo la nim.akak pun cubo..lopeh tu..sesajo pulak tambah2 sikit..

    ReplyDelete
  22. azz..pandai lah..bilo lak akak keluarkan minyak sapi..he he..
    akak tau tu azz..nak poi mah abang kek astana rajo tu..akak ikut jalan ponajeh tu la..bilo nak balik laie azz..bagi la tau..

    ReplyDelete
  23. CT NoArizah..balik ..tapi hari raya tu je..

    ReplyDelete
  24. mokwo..selamat hari raya aidiladha..
    mokwo raya dimana..

    ReplyDelete
  25. bahan2 dia mcm masak nasi tomato ya kak...


    selamat hari raya korban kak.. semoga amal ibadah korban kita diterima Allah...Insyaallah..


    .

    ReplyDelete
  26. SMM..selamat hari raya aidiladha.
    Masak apa har ni yatie

    ReplyDelete
  27. salam aidiladha buat acik dan family..makan yg sedap2 tu ingatkan mama sekali ya..he2x..thanks share resepi .. :)

    ReplyDelete
  28. tak pernah jumpa pulak minyak sapi rupa gitu..kene cari jugak ni...banyak gunanya...

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum acik..
    nampak gayanya ayu nak try lah.. nampak ada kelainan..
    terima kasih syer yer acik

    ReplyDelete
  30. salam aidiladha nani..minyak sapi tu acik tengok ditv mulanya..lepas tu terus cari..

    ReplyDelete
  31. wkmsallam ayu..rengkas aje kan..mudah nak masak..

    ReplyDelete
  32. salam aidiladha mama..
    tak masak beria sangat ni..

    ReplyDelete
  33. wah sedap ni sis..simple && menawan..

    semaat lg nk buat pagi raya ni hehehe

    ReplyDelete
  34. Assalam GJ..
    salam aidil adha..dah cuba ke nasi ni..

    ReplyDelete
  35. Insya Allah, nanti cuba cara acik pulak yeer.......

    ReplyDelete
  36. terima kasih sudi berkongsi resepi, esok kalau ada majlis kat umah boleh lah masak nasi ni. meriah. mesti sedapkan.

    ReplyDelete
  37. wah... meriahnya resepi nasi goreng Acik, mesti sedap ni dengan pelbagai bahan yang digunakan...

    P/S: Amie dah jumpa seekor ikan bayan dalamn3 lepas, kalau nak tengokrupa ikan bayan mehlah datang sekali lagi ye... jangan lupa bawa sekali sepinggan nasi goreng istimewa Acik ni..

    ReplyDelete
  38. nampak sedap... leh cuba nanti... salam aidiladha........ :)

    ReplyDelete
  39. saya sekarang ni tgh nak prektis masak segala jenis resipi nasik (atau apa saja resipi) yang simple tapi best, pastu compile. senang bila dah kawin nanti. heheheh~

    ReplyDelete
  40. Kamariah..salam aisiladha..
    boleh cuba ma..mana tau kena ngan selera kan..

    ReplyDelete
  41. Cik Ina dodo cheng..
    salam aidiladha..boleh cuba cik ina..

    ReplyDelete
  42. kasihredha..salam aidiladha kasih..

    ReplyDelete
  43. Amie..terima kasih..acik dah pi tengok..cantik sisik ikan nya.

    ReplyDelete
  44. Dalila..salam aidiladha..terima kasih dela..

    ReplyDelete
  45. GB..bagus GB..awal2 dah buat persediaan.tahniah..jngan putus asa...ye sentiasa lah mencuba.

    ReplyDelete
  46. Masi beriani ni byk sungguh versi..dah byk resipi saya cuba.ni dapat yg ni, nak cuba juga.tq

    ReplyDelete
  47. hani@debumelukut..
    kalau tengok resipi memang banyak versi..tapi acik belum pernah cuba yang lain..

    ReplyDelete
  48. Mesti sedap nasi beriani resepi kak Erna ni. Yati malas sikit. Nak masak nasi beriani, guna yang dalam paket perencah nasi beriani maggi. Tapi tumis dengan minyak sapi juga. :)

    ReplyDelete
  49. Yati..cara yati pun sedap jugak tu..janji nasi kan..

    ReplyDelete