Followers

Wednesday, January 5, 2011

KISAH HERO BONGSU

Assalamualaikum..

Kerana kejadian yang tak disangka sangka..hari tu baru la kini akak berpeluang  bercerita pasal hari pertama buka sekolah..
anak akak yang bongsu ni..bukan lah baru nak masuk tahun satu pun..tapi dah tingkatan 3..dah nak PMR pun tahun ni..

Malam isnin tu..dia tak boleh tidur..akak ingatkan..sebab dia terkejut..sebab saksi utama lah katakan..
rupanya bila akak tanya..takut tak terjaga katanya..alahai..

Masa Tingkatan dua..dia sekolah sessi petang.. tahun ni mula balik sekolah sesi pagi
malam tu..dia tidur awal..jam 9.30 dia dah tidur..
tapi pukul sepuloh dia dah terjaga..kemudian tu..setiap jam dia terjaga..katanya..
akhirnya..sebab tak boleh lena..pukul 4 pagi..dia pindah ke bilik akak..
akak terjaga bila dia bukak pintu..
terkejut akak..ingatkan dia mimpi menakutkan ke..sebab dia selalu macam tu..
rupanya..teruja sangat nak sekolah balik..selepas bercuti lama..alahai..anak anak..bukan tahun satu pun..
dah  tingkatan 3..

selepas 3 hari sekolah ni..dia dah boleh lena...jam lima pagi dia dah  bangun..Alhamdulillah..


78 comments:

  1. tu puncanya eksaited terlebih tuuu...hihihi~

    ReplyDelete
  2. Gembira sgt tu tak sabar nak ke sekolah...hihihi. Baagus bagus..positif and look forward always.

    ReplyDelete
  3. salam kak erna...seronok nk g sekolah tu, ok lh kalo boleh bangun sendiri kita pun tak susah hati, nak kejut

    ReplyDelete
  4. salam kak erna........... bukan bebudak saja cik gu pun sama....... hehehe

    ReplyDelete
  5. samalah saya pun kak ari nie.. tido tak lena lepas 10 hari cuti tak bangun awal pagi.. ari nie tido2 ayam jek rasa takut terbabas nak kejar bas pkl 6pg ;)

    So.. leh geng lah ngan hero akak tuh hehehe

    ReplyDelete
  6. salam mamawana..tak sabar nak kesekolah la tu..he he..

    ReplyDelete
  7. alien..betul tu..dan tak sabar jugak..

    ReplyDelete
  8. hehehe teruja sgt tuh nk back 2 skol..tetido tak dia kat class sis?hehehe

    salam kunjung kembali..thx yea sudi jengok2 blog saye :)

    ReplyDelete
  9. salam kembali rosaliza..
    alhamdulillah..dari mula sekolah dia senang bangun..

    ReplyDelete
  10. salam ibu guru..ia ke..cik gu pun sama ye..

    ReplyDelete
  11. iina..he he..ada geng la.anak akak..
    he he..

    ReplyDelete
  12. Greenjade..alhamdulillah..tak tertidur dia..tapi malam tu..cepat betul tidur nya..

    ReplyDelete
  13. hehehe....
    excited sangat tu kak..

    ReplyDelete
  14. Ms.lilies..agaknya a..nak pergi sekolah ..lepas tu..semua baru..

    ReplyDelete
  15. Hahaha....

    Tolobih rajin anak akak ni kak... Ontah2 dah ado gepren nunggu kek sekolah, tu yg tak leno tido tu... hehehe...

    ReplyDelete
  16. igtkan bdk darjah satu je excited nak gi sekolah..hehehe

    ReplyDelete
  17. Salam,

    hee..lawak gak ye.. Sama macam anak i yg first tu.. Tiap hari duk bangun kul 5.30. Lepas Suboh,, dia tido balik..

    ReplyDelete
  18. Sama macam anak saya juga,tak lena tidur sebab sebelum ni sekolah sesi petang.

    ReplyDelete
  19. ingatkan anak ain yg tahun 2 mcm tu...rupenye hero bongsu akak pun tak saba nak gi sekolah rupenye...

    semangat tahun baru tu kak erna

    ReplyDelete
  20. hehehe... kelakar la plak, smpai xbleh tido... jgn ngantuk kat sekolah sudah...

    ReplyDelete
  21. Anak saya takleh tidur pulak sbb dah terbiasa tidur lambat..tapi nasib baik boleh pula dia bangun awal.

    ReplyDelete
  22. kak,
    dia excited tu sbb nak sekolah pagi kan... ;)

    ReplyDelete
  23. Bagus tu kak. Bersemangat untuk ke sekolah.

    Sama macam Along lah kak.. Tapi bukan masa buka sekolah ni aje. Nak katakan selalulah jugak.


    Terpaksa kunci pintu. Kalau tak, sedar-sedar dia dah tidur sekali dengan saya & suami..

    ReplyDelete
  24. Aslmkm Erna.
    Dia teruja la tu! :)
    Tapi memang era persekolahan & menjadi pelajar adalah paling best!

    ReplyDelete
  25. belajar ni best exam je tak best buat suspen yo hehe

    ReplyDelete
  26. masa kecik2 dulu kalau omak cakap sokgi kito poi kolumpo, malam tu memang takleh tido hehe..

    ReplyDelete
  27. dio dah boring duk umah la tu kak...dah lamo tak jumpo kengkawan pun iyo yo...!

    ReplyDelete
  28. azz..wakakaka..he he..copek la akak dapek monantu bongsu nanti..yang sulong lom apo2 laie..he he..
    Ni kalai akak usik dio ni..mau sedopo muncong dio..he he

    ReplyDelete
  29. Salam Kak Erna,

    Kesian dia..bimbang tak terjaga, nanti kurang tidur x pening2 ke???. Lepas ni akak belikan dia jam loceng @ set alarm h/phone je..hihihi

    ReplyDelete
  30. alahai...bagusnyer anak akak ni, semangat betul nak ke sekolah...Alhamdulillah la kak

    ReplyDelete
  31. hamizah..tu la yang akak pelik tu..bukan baru masuk sekolah kan..he he..

    ReplyDelete
  32. yan salam kembali..
    memang lawak..he he..tak sangka pulak dia teruja sangat sampai macam tu

    ReplyDelete
  33. salam zaitun.
    sama gak ye..agaknya..dah terbiasa sekolah petang..bila nak tukar ke pagi tu..risau agaknya..

    ReplyDelete
  34. salam ain noraini..akak pun tak sangka..
    bukan baru nak masuk sekolah kan..

    ReplyDelete
  35. chekna..tu la dia..tak sangka boleh macam tu..he he.

    ReplyDelete
  36. salam wan..anak akak pun memang biasa tidur lambat.
    tapi sekarang ni..cepat betul tidurnya..sebab pagi2 dah bangun..

    ReplyDelete
  37. salam yong..betul yong...excited sangat nak sekolah..

    ReplyDelete
  38. salam reen..anak akak kecik2 dulu selalu pindah tu..dah besar dah segan dia..sesekali je bila tak boleh tidur baru dia pindah..

    ReplyDelete
  39. Wksallam kak G..
    memang teruja sungguh tu kak G..

    ReplyDelete
  40. zino..orang rajin..memang suko poi sekolah..he he..

    ReplyDelete
  41. kak pah..boto tu kak pah..poi kolumpo..rombongan sekolah pulak tu..tak tidur nak nunggu pagi..he he..

    ReplyDelete
  42. kak long..iyo kak long..dah ponek dio dok rumah..macam2 kojo kono buek..he he..

    ReplyDelete
  43. ibu sayang..salam kembali..dah ada dua2 tu..h/phone dah ada..jam loceng pun akak dah belikan..malam mula2 tu..je..excited sangat..

    ReplyDelete
  44. IdaDdapur..memang semangat betul dia nak bersekolah semula..

    ReplyDelete
  45. best kan akak... anak semua dh besar2..

    ..tak sabar nk tunggu anak2 tiny pon besar panjang gaks.. hihihi..

    ReplyDelete
  46. senang dpt anak cam tu...anak saya liat nak gi sekolah..tu baru tadika tu...huhuhu...

    ReplyDelete
  47. oklah tu dia eksited.. zar ni ibuika yg terlebih eksited.. hehhehe

    hopefully kes akak tu dah selesai..

    ReplyDelete
  48. salam tiny..sekarang ni masa cepat berlalu..sekejap aje nanti rasa..anak2 dah besar semua..

    ReplyDelete
  49. wahida..yang bongsu ni..memang dari tadika lagi..senang pi sekolah..4 tahun dah sibuk nak sekolah..akak hantar je..masa tu..tadika belakang rumah je..

    ReplyDelete
  50. zar..ibu lebih exsited pun tak pe..
    akak dah bayar saman pun zar..malas dah nak bisisng.yang terima report pun tak mau jumpa kita..asek tak de je..macam mana nak buat.

    ReplyDelete
  51. Hehehe... kak... yang kat rumah ni ... anie pulak yang takut tak terjaga nanti ... siap2 tepuk bantal.. tarik telinga sebab nak terjaga... sebab dah sedap tidur masa cuti dulu

    ReplyDelete
  52. anie..mana anie dapat petua tu..yang tepuk bantal biasa dengar..yang tarik telinga tu..akak tak pernah tau tu..boleh cuba dibulan puasa tu anie..he he..

    ReplyDelete
  53. hehe..dah tingkatan 3 pun masih mcm tu ye kak. Cute ler anak akak bongsu akak ni..:)

    ReplyDelete
  54. salam akak...

    waahh bersemangat betul nampaknya si hero tu yee..ehehhehe bagus2...

    ReplyDelete
  55. salam yus..tu la..kalau tahun 3..boleh caya la kan..he he..

    ReplyDelete
  56. Adinda Amy..memang berkobar kobar semangat nak kesekolah tu..he he,,

    ReplyDelete
  57. bagusnya anak akak gtu...teruja nk ke sekolah...mesti dia seorg yg rajin...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  58. sarah-najwan..
    alhamdulillah.yang bongsu ni..memang dari umur 4 tahun dah dihantar kesekolah..sampai sekarang .masih rajin..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  59. laaa....comei dia.leh gelak cikit ya.hahahahaha....lucu tol lah anak kk Erna ni.kita pun nak g sekolah blek le.hihihi...leh terima lagi ke kepala otak yg dah keras ni?

    mesti dia tak sabar nak gayakan kasut baru n segala baru ke?begitu gan kita dulu.alahai....nak sekolah balek le.tak perlu fkr nak masak apa, nak buat apa.kan???kan???kan???

    ReplyDelete
  60. salam ziarah..
    ni kisah hero ye?..manja x die ni ngn akak.. hehhee

    ReplyDelete
  61. salam ziarah kak erna..lompat dr blog kak rosaliza.hehe..saspen jer citer hero bongsu akak nih..mesti seronok anak2 dah beso2 sumer kan..hehe

    ReplyDelete
  62. anie,nagoya.
    he he..memang lucu dia..satu lama tak lena tidur..
    memang semua baru anie..tu yang jadi macam tu..tak lena tidur..

    ReplyDelete
  63. FATIN MRZ..terima kasih ziarah kesini..
    memang maja la tu..anak bongsu kan..he he.

    ReplyDelete
  64. Hasue..terima kasih sudi ziarah kesini..
    memang seronok anak2 dah besar semua..tak pe..masa kan cepat berlalu..nanti hasue pun macam tu.. sedar2 nanti..rasa sekejap sangat anak2 dah besar..

    ReplyDelete
  65. salam kak erna..
    nor folo blog akak yer

    ReplyDelete
  66. assalamualaikum kak Erna
    wah bestnya anak akak
    punya semngat berkobar2 utk ke sekolah.
    moga2 anak akak berjaya dlaam PMR nanti,kan

    ReplyDelete
  67. oooo...nak bertukar sesi tu yg membuatkan dia sikit gabra,takut tak terjaga...selamat berjaya dalam PMR nanti..

    ReplyDelete
  68. biasalah tu bila hari pertama berkobar-kobar..pastu faham-faham ajerlah terutama anak lelaki

    ReplyDelete
  69. salam ummu..insyaallah..akak juga harap anak akak berjaya..dalam PMR.

    ReplyDelete
  70. kamsiah..betul tu..sebab nak bertukar sesi yang buatkan dia risau tu...

    ReplyDelete
  71. kak inakl..
    anak yang ini..alhamdulillah..memang berkobar kobar sentiasa nak kesekolah..he he..

    ReplyDelete
  72. Itu kerana hormon adrenalin nya terlebih tu, sangat teruja/excited nak ke sekolah..bagus tu....:)

    ReplyDelete
  73. Daddy Ziyyad..betul la tu..sampai tak boleh tidur..

    ReplyDelete
  74. semangat tu setelah lama bercuti, bagusla tu, ada budak lain malas2. sya follow.

    ReplyDelete
  75. asnah58..memang bersemangat..
    terima kasih folow..

    ReplyDelete