Sunday, January 30, 2011

WAJAR KE PERASAAN INI.

Assalamualaikum

Tahniah kepada yatie kerana semalam blog dia dah ada 1000 followers.

yatie..bagi bunga yang cantik ni..dan akak pun teruja nak letak kat blog...sangat cantik..bunga rose lagi..





Selalunya kalau hari sabtu atau ahad..akak suka cerita masak ..masak dan makan..
tapi minggu ni..walau pun akak tetap jugak masak..tapi tak de gambar..
Akak cerita aje apa yang akak masak semalam..
simple je..asam pedas ikan pari,masak lomak cili api pucuk ubi campur udang
pengat ubi.,goreng ubi,goreng tempe dan kek batik.

Sebenarnya akak nak cerita..tak tau lah kenapa..
kawan kawan lain pun mungkin ada perasaan yang sama.
selama menulis disini..ada blog yang akak selalu baca..ada yang tinggal komen dan ada yang tidak..

tapi heran kan..bila yang selalu kita baca tu..menyepikan diri..maknanya lama tak menulis..akak rasa risau...dan tertanya tanya....kenapa dia tak menulis..sihat ke tak..atau pun .sibuk sangat ke..
kalau sihat alhamdulillah..kalau sibuk tak pe..dahulukan yang penting
pelikkan..padahal..akak bukan pernah jumpa pun.

akak pun dah berfikir dah..tak boleh jadi ni..mau akak pun nanti berhenti menulis..kalau apa yang akak rasa ni tak boleh di hilangkan dari hati ni.

kalau tiba tiba akak menyepi nanti..maafkan akak ye..

94 comments:

  1. saya pun selalu tertanya gitu kak..tp selalu pk mesti sibuk ni..nanti kalau saya sempat brblog lg..akak jgn lupa saya sama ye :-(

    ReplyDelete
  2. ye la kak.. dah biasa setiap hari ada jek celotehnya.. tetiba sepi tanpa berita.. risau & tertanya2 dibuatnya walaupun tak kenal secara personal....

    ReplyDelete
  3. so akak tak boleh le berhenti menulis coz nanti ramai yang akan rindu2an...berkawan tu tak semestinya bertemu asalkan kita ikhlas walaupun di alam cyber...

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Erna,
    Tq sudi ambil dan gantung bunga ni kat rumah akak...suka Yatie melihatnya tanda persahabatan....samalah kak perasaan tu...mudah2an kita sentiasa sihat dan di limpahi rahmat Allah swt selalu..Aminn.

    ReplyDelete
  5. salam Kak Erna...
    TQ akak sebab selalu ziarah dan tinggalkan pesan kat blog saya..pesanan akak bagaikan seorg kakak kpd. adiknya..sungguh..saya rasa bagai dihargai.

    ReplyDelete
  6. salam kak erna yang tersayang..

    alaaa...janganlah akak fikir nk berhenti menulis lak...nanti rindulah saya nak baca cerita-cerita masak akak yang best tu..hehe..

    ReplyDelete
  7. Selama Tie berblog, ramai juga yang telah menyepi. Terus hilang entah kemana. Ada yang kadang-kadang timbul, tapi tak update, cuma jadi silent reader je.

    Mungkin ada sebab-sebab tertentu, tapi diharapkan yang baik-baik je, kan. Kita pun satu hari nanti akan menyepi juga...

    ReplyDelete
  8. kak erna.. banyak menu tu..hehe..
    ha ah la kak..saya pun gitu jugak..
    biasa biasa kita duk gurau dlm blog, slalu berbalas komen
    pastu senyap je..mesti tertanya-tanya..
    mungkin kah busy
    atau ada masalah sakit ke
    kiranya kita ada perasaan di situ kan
    perasaan caring n sharing kot
    itulah namanya kawankan

    ReplyDelete
  9. samo yo cam kaklong,tapi kang kok kito tanyo2 takut lak org tu marah kan?

    ReplyDelete
  10. Saya pun mcm tu kak. Terutamanya yg saya kenal dari mula2 saya blogging dulu. Rasa pelik bila sunyi aje blog mereka.

    Tapi tulah, kebanyakkan yg sama2 saya berblog tahun 2006-2008 dulu ramai yg dah menyepi diri...huhu

    ReplyDelete
  11. kak erna,

    tu tandanya dalam hati kita tetap ada perasaan sayangkan dan risaukan kawan, walau tak berjumpa , belum bersua muka namun dah rasa dekat dengan tulisan2 mereka yg kita ikuti selalu

    selagi boleh jgnlah berhenti menulis dulu... masa sibuk kita rehatlah kejap, nanti tulis lagi

    ReplyDelete
  12. Betul tu kak... Kalau blog yg kita suka baca tu walaupun tak komen, tetiba je hilang cmtu je, mesti kita teringat2 kann... sy ada satu blog ni, suka baca kisah kat dalam tu.. tp skang ni dgn blog2 tu skali dah tak ujud... Mungkin tuan punya dah tukar url blog dia tu... Sedih gak rasanya.. Bnyk ilmu kat dalam blog tu...

    **kalau saya takde kat blog atau kat fb, akak sms je tau... hehe..

    ReplyDelete
  13. As Salam kak erna... mcm saya gak tertanya2 kalo lama tak nmpk kwn2 yg tak update blog...mcm ari tu saya ingat kat akk nape tak ade update..rupa2nya terdelete dari bloglist saya..nape tah. Moga kita semua di lindungi allah selalu

    ReplyDelete
  14. jika berlaku gini..saya esti pikir dia sibuk..

    sejak saya aktif blog julai thun lepas..blog saya ada la n3..melainkan balik klate..line xde..hehe

    ni nk blik CNY..kene buat n3 autopublish napok gayanya supaya blog saya ada yg berkunjung..hehehe

    jika ada line di kg..saya buka jgk..

    ReplyDelete
  15. Eh..kita pun terfikir benda yg sama..walaupun berfkawan di alam maya, tapi kawan2 dan saya masih suka membaca blog kak erna..sepi lah klu menghilangkan diri ..

    ReplyDelete
  16. Saya pun macam tu juga ada kerisauan dihati sihat ke tak walaupun tak pernah jumpa.

    Rajin betul Erna masak macam2 menu ada.

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Erna.
    Saya pun camtu gak kak. Prasangka baik aje kenapa menyepi diri itu. Mungkin kesibukan waktu menyekat diri untuk mencatat sesuatu. Tapi, kalau akak la menyepi diri dalam masa yang panjang...........something happens to U. May God bless U. Semoga Kka Erna sekeluarga diberkati dan dirahmati Allah swt.

    ReplyDelete
  18. blog ni pun bermusim... ada musim bunga ada musim gugur.. hehe

    ReplyDelete
  19. Saya memang berterima kasih pada kak erna. Tak jemu2 singgah di sana walaupun kengkadang saya terlepas pandang nak ke sini.

    ReplyDelete
  20. suri..insyaallah..akak tak lupa..tu yang akak tengah fikir ni..lagi laama kita berblog..lagi rasa sayang..walaupun tak pernah jumpa

    ReplyDelete
  21. kak ngah..betul kak ngah..semua rasa ada..risau..rindu..sayang..pelik kan..hanya melalui tulisan..

    ReplyDelete
  22. JunAina..macam kita dah lama kenal kan..semua rasa ada..

    ReplyDelete
  23. Yatie..terima kasih juga..kerana izinkan gantung bunga tu..
    Insyaallah..semoga kita sihat sentiasa..

    ReplyDelete
  24. salam krmbali azi..terima kasih..terharu..rasa dihargai..

    ReplyDelete
  25. Ms..lilies..ya..mari kita berkenalan..

    ReplyDelete
  26. Adinda Amy..terima kasih..dari mula..tengok gambar yang comel tu..akak dah jatuh sayang pada tuan nya..

    ReplyDelete
  27. betul tu kan kak
    sya baru tanya kabar sorang kawan yg menyepi dah lama tak berblog, dia pun terkejut sbb sya boleh telefon dia
    w/pun kami tak kenal dan tak berjumpa, tp bila dah berinteraksi dgn komen2 ni, terasa mcm kenal je kan?

    ReplyDelete
  28. kaytee.betul tu.lepas satu...satu menyepi kan..
    kita memang mengharapkan yang terbaik..
    cuma kadang kadang rindu nak membaca celoteh kawan2 kita tu

    ReplyDelete
  29. izah..kadang2 kita tak tinggal komen pun..kita cuma baca..tapi bila lama menyepi..kita tetap rindu kan..

    ReplyDelete
  30. kak long boto tu.cuma nak tau aje kan..tapi kita tak tau..orang suko ko tidak..kalau kita sibuk nak tau..kan..

    ReplyDelete
  31. yus..lagi la terasa kehilangan kan..lama dah yus berblog tu..dari 2006..masa tu..akak cuma membaca aje..belum ada blog sendiri..

    ReplyDelete
  32. ibuintan..akak setuju..kita tetap rasa sayang..walaupun belum pernah bertemu..
    berbalas komen pun kita dah rasa rapat..

    ReplyDelete
  33. azz..akak ado no.tipun azz..kalau lamo tak muncul..akak carik..he he..

    ReplyDelete
  34. walkmusallam rosaliza..
    kalau seminggu tak de n3 baru tak pe lagi kan..kalau lama ..tertanya tanya jugak..
    terima kasih ros..ingatkan akak..

    ReplyDelete
  35. sarah..alhamdulillah..sarah masih boleh menulis..dan akak suka membaca.
    akak kalau tak menulis tu..maknanya..pi kursus la tu..he he..

    ReplyDelete
  36. sal..terima kasih..
    maknanya..semua kawan2 dialam maya ni punya perasaan yang sama macam yang akak rasa..normal tu kan..

    ReplyDelete
  37. zaitun.sama perasaan kita..
    kalau hari minggu..ni..masak lebih sikit ikut permintaan..kena rajin..he he..

    ReplyDelete
  38. salam kembali roha..terima kasih..mendoakan kesejahteraan akak sekeluarga..harap roha juga begitu..

    ReplyDelete
  39. zino..ha ah la..macam negara ompek musim kan..he he..

    ReplyDelete
  40. reen..terima kasih kembali..
    insyaallah..akak tak jemu..jika ada masa..kalau reen tak sempat singgah pun akak tak kisah..asalkan ada berita..dari reen dah memadai..

    ReplyDelete
  41. betul sya..kalau dah selalu berbalas komen..macam kita dah kenal lama aje kan..
    tertanya tanya aje..jika lama tak muncul..rasa rindu pun bertandang sama..

    ReplyDelete
  42. first time saya ke sini hari ni..janganlah menyepi yer...salam kenal.

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum..
    Kak Erna kuat sungguh ikatan yang akak bina kat dunia blog ni. Semoga tali silaturahim yang dijalinkan di alam siber ini akan terus utuh. Saya pun dah mula jatuh cinta kat dunia ni sebab dapat kenal ramai orang dan dapat belajar banyak perkara.

    ReplyDelete
  44. kok sey sonyap yo tu akak tau mano nak cari kan?..kan?...hehe

    ReplyDelete
  45. kalo kak erna tetiba menyepi.. saya pasti merindu kak... :)

    ReplyDelete
  46. laaaa...kk erna jgn le cam tu.kalo bz....biarkan dulu.jgn benti bercerita.sedih.ikhlas dari kita.

    kita pun tak selalu update.bz gan keje n urusankan hal umah n anak2.kita bercerita mana yg sempat.plzzzz....jgn benti menulis

    ReplyDelete
  47. saya pun pernah berfikir demikian... tapi buat masa ini masih menulis jika berkesempatan tidak sekerap dulu, mudah2an akan menulis terus, insyaAllah...harap2 kakErna pun begitu juga..

    ReplyDelete
  48. Kak, kalau akak berhenti menulis, saya anggap akak pegi haji..boleyyyy tak mcm tu? :)

    ReplyDelete
  49. samalah kita..akak kalau risau pasal saya,kol je la..hehe

    ReplyDelete
  50. salam kenal juga ieda..terima kasih..sudi singgah kemari.

    ReplyDelete
  51. Waalaikummusallah sam..
    memang betul..tak tak tau kenapa..belum pernah jumpa..tapi dah mula rasa sayang dan rindu..kalau lama tak membaca n3 yang biasa akak baca..

    ReplyDelete
  52. anymz..baru2 ni pun suspen yo..mano pulak poie anymz ni..rupo e..cumo tulih kek mykitchen yo..

    ReplyDelete
  53. yong..sama lah kita..kalau tak dapat baca n3 yong pun rasa rindu..

    ReplyDelete
  54. anie,nagoya...nasib baik anie.tak lama sangat menyepi..kalau tidak akak yang rindu..he he..
    lagi pun ..kita dah pernah berjumpa..
    nanti kita jumpa lagi ye..

    ReplyDelete
  55. SMM..insyaallah..kita sama2 menulis disini..walau pun tak dapat selalu kan..

    ReplyDelete
  56. Daddy Ziyyad..boleh jugak macam tukan..he he.

    ReplyDelete
  57. FaaAtip..akak pun sama..jadi..jangan lama2 sangat menyepi ye..nanti rindu..he he.

    ReplyDelete
  58. Happyirfa..dik..jangan risau..seminggu tak de berita...akak dah call dah..ngacau..he he..

    ReplyDelete
  59. Biasalah kak.. kadang2 den pun menyepikan diri.. sibuk.. cuma kalau lama sangat org tuh senyap.. kdg2 htr gak komen tanya khabar ;)

    ReplyDelete
  60. iina..akak dah faham dah..kalau iina sibuk pun..mesti ada cerita baru.kan..kan..kan..

    ReplyDelete
  61. samer2lar kita bermaafan.. volleee

    ReplyDelete
  62. gitulah kak,kekadang kita ada masa, adakalanya kita tak cukup masa, tapi kalu akak bizi, jgn lost contact ngan saya ya.... ya.....

    ReplyDelete
  63. Kak Erna jangan berenti tulis ya. Rindu la kalau kak Erna tak tulis. Cuti seminggu dua takpe.

    ReplyDelete
  64. akak..

    bestnye dpt bunge..cantik..

    akak mesti masak sedap..best2..nak2..

    hehehe..kak jgnla menyepi...

    kdg2 berbloggong memang ada musim gak..

    arap2 akak akan terus eppy..:)

    ReplyDelete
  65. janganlah berhenti kalau boleh..tapi kalau ada yang menghalang dan terpaksa berhenti nak buat macam mana kan

    ReplyDelete
  66. mak su.insyaallah..akak tak lupa nak bertanya khabar mak su

    ReplyDelete
  67. yatie..insyaallah..tak berhenti..
    kalau berhenti terus..mesti akan rindukan dunia blog..yang membuatkan kita mempunyai ramai kawan..

    ReplyDelete
  68. cikceria.meamng best dapat bunga yang cantik tu..
    mungkin tak berhenti..tapi tak dapat nak update selalu

    ReplyDelete
  69. zureiy..ikut keadaan..dan masa kan..

    ReplyDelete
  70. salam kak erna..akak jgn risau ye..kalu saya menyepi tu maknanyer kita bertugas dari pagi sampai malam ler tu..hehe! dapur pung cuti berasap tp kalu bnyk jer entry tu maknanye sedang bercuti kt umah la tu! pepun thnx 4 ur care..lebiuuuu!! (psst..kita pun minat gak citer the two of us tp bengang banget kt astro tukor waktu siaran ikut suker hati..adoyai..la nih kita layan citer tu kt youtube je laa)

    ReplyDelete
  71. kak erna

    akak memang caring person.. penuh dengan kasih sayang dan ehsan..

    jangan menyepi kak.. ceritaa cerita akak memang memberi inspirasi..

    ReplyDelete
  72. salam kembali doc.ina..
    akak faham dah tu..kalau lama senyap tu..maknanya dr.sibuk bekerja la tu..dapur tak berasap..he he..
    eeeii seronoknya..ada geng yang mintta cerita yang sama..
    tu la..astro tukar siaran..sampai kan hari sabtu dan minggu pun akak kena bangun pagi..

    ReplyDelete
  73. salam kembali zar..terima kasih..
    cerita2 akak..cerita biasa aje..
    terima kasih ada yang sudi baca..

    ReplyDelete
  74. kita sihat...tapi cam berat jer nak angkat jari ketuk-ketuk tulis...tapi selalu gak rasa bersalah...

    ReplyDelete
  75. salam kak erna..seronok tgk ayat akak reply kat saya..moga ukhuwah dialam mayapun biarlah berkekalan

    ReplyDelete
  76. geraugebang..
    alhamdulllah sihat ye..sesekali muncul pun dah ok tu..

    ReplyDelete
  77. suri..terima kasih..
    semoga berkekalan walau pun belum pernah bertemu..

    ReplyDelete
  78. Salam my lovely kak Erna..:)

    Kembali ke sini setelah mendiamkan diri..:)
    Moga akak tidak risaukan tinie yaa..:)
    i;m OK....thanks sis..sentiasa sudi beri kata2 semangat:)InsyaAllah..ada kekuatannya..:)

    ReplyDelete
  79. salam hari rabu buat kak erna..

    apa khabar..
    moga sentiasa ceria..
    :)

    ReplyDelete
  80. as salam tinie..
    melihat tinie kesini..berbunga bunga rasa hati..
    alhamdulillah..tinie..kembali bersemangat..

    ReplyDelete
  81. adinda amy..salam kembali..
    semoga amy jugak sihat..

    ReplyDelete
  82. salam kak erna
    jeles dgn akk...
    komen mesti byk utk 1 entri
    hehe
    insyaALLAH P.J akan terus menulis'thanx ya bg support
    akk sll komen blog sye.segan lak rasanya..hehe..syg akk
    muaxx

    ReplyDelete
  83. salam kembali PJ.tak ada pa pun nak jeles kan..he he.
    insyaallah..jika masa mengizinkan.akan sentiasa..menjengok blog kawan2..

    ReplyDelete
  84. salam kak erna..

    saya singgah lagi bertanya khabar..
    sihat?

    ReplyDelete
  85. adinda amy..sihat..cuma streamyx lembab sikit ni..boleh baca..dan nak tinggal komen pun lambat..tu yang tak de n3 baru..
    terima kasih amy..

    ReplyDelete
  86. Assalam kak, menarik saya baca n3 akak ni...kekadang saya rasa seronok bila dapat berkwn dgn org ikhlas nk berkwn w/pun dialam maya ni...insyaAllah semoga niat ikhlas kita mendapat keberkatan Allah swt.

    ReplyDelete
  87. Wkslam nieza..begitu jugak dengan akak..rasa seronok..dapat ramai kawan walaupun cuma dialam maya..

    ReplyDelete
  88. Assalam,

    Samalahkita,, tertanya2 kan.

    ReplyDelete