Followers

Monday, January 3, 2011

RENTETAN PERISTIWA

Assalamualaikum..

Semalam..polis dah ajar macam macan nak buat..hari ni datang ambil dokumen dan macam macam lagi lah..

apa yang terjadi?? sungguh tak disangka..pagi ni pergi balai polis..kata nak ambil dokumen..akak diberitahu..tak boleh..sebab akak yang salah..
Ya Allah..terkejut sungguh..pandai betul cina tu memutar belitkan cerita..sampai polis yang awal ambik  lapuran..percaya dan jatuh hukum akak pulak yang salah..

Begitulah dia..orang kaya berkuasa..orang tiada..selalu menjadi mangsa.

49 comments:

  1. akak, baik akak fight balik sbb kalau polis kata akak salah, akak kena kompaun dan insuran akak kena claim tau..

    ntah ntah...cina tu dah belanja kopi kot....

    ReplyDelete
  2. zar..tu la..nak jumpa balik polis yang ambik report semalam..orang tu kata..tak de..polis tu cuti..katanya..
    nak cuba lagi esok..

    ReplyDelete
  3. macam mana tetiba je polis letak hukum.. heran... dia kena adil kedua2 pihak.. minta salinan lapuran mamat tu.. tengok siapa yg cakap benar..

    ReplyDelete
  4. zino..masalahnya tak di bagi..dokumen apa pun dia tak bagi..heran betul..
    tu la kan..se tak kisah kono keluar duit repair sendiri..tapi..sakit hati..bilo teraso dianiayo..

    ReplyDelete
  5. Larrr... kak anie baru dpt pergi blog kengkawan... tertinggal cerita kereta akak di langgar... pandai betul cina tu buat lapuran yang mengelirukan ye... betul kata zino.. polis tu tak boleh lah hukum cam tu aje pada akak ... kena dengar dari kedua2 pihak...

    Harap2 semuanya baik2 je nanti ye kak

    ReplyDelete
  6. Akak fight lagi kak... Kurang asam punya polis... Dorang ni saja la buat tektik tu... pastu untung bagi sama rata...

    Kann... tak pasal2 dah menuduh... hehehe.. gowam punya pasal la ni...

    ReplyDelete
  7. erna ..macam dah kono rasuah jek polis tuh!!! apa punya attitude!! tapi kan erna last 3 weeks..mokwo buat laporan kemalangan langgar lari pd kreta mokwo..polis tuh hanya buat report ajerr ala kadar aje..dan dgn berat ati...lepas tuh x nak amek langsung gambo kreta yg kemek tuh ..sebb pokwo x bg duit kopi langsung kat dia!!!! merajuk lerrr...siap boleh kata..kalau cam gini, awak memang x leh claim insuran org yg langgar tuh!..........hampeh ko polis kaki rasuah!!!repair sendirik lerr jawab nyerr! gerammmmnyeeerrr!

    ReplyDelete
  8. biasa la polis malaysia ni...lebih kurang dalam cerita telenovela gak...
    dah tu tak mengaku lak tu makan rasuah...
    semua nya betul dek dia..!
    selalu polis la yang makan sumpah seranah...!

    ReplyDelete
  9. Wah... tetiba2 jek jatuh hukum.. camna lak nie.. cubalah kak settlekan camna kan.. InsyAllah

    ReplyDelete
  10. la..kenapa polis tu buat mcm tu..kene repot sprm ni..xtelus dlm membuat keje..kene dengau cite 2pihak..

    ReplyDelete
  11. sabar kak...
    selalu camtula kita yg biasa2 jek ni kan...
    boleh pulak dia tuko carita yek..
    akak kena fight kak...mano boleh jadi gaya gini ni

    ReplyDelete
  12. selalu jadi mcm ni. Masa kereta saya kena langgar dulu pun budak yg langgar tu tak mengaku salah malah menyalahkan saya. Dia panggil lagi bapak dan sedara mara dia yg kaki pukul. Bila buat report, cerita dia dgn cerita saya tak sama. Tapi bila melihat keadaan kenderaan, mmg sah dia yg langgar saya.

    Kat dunia ni bolehlah mereka tipu. Kat sana nanti jawablah. Grrrrr

    ReplyDelete
  13. Ni memang kena report SPRM ni...

    Langsung tak telus dan adil buat kerja. Kenapa mcm tu pula...

    Saya ni pun mmg geram dgn polis, dari cerita makcik saya. Rumah dia kena masuk pencuri, ada ke pukul 4 ptg dia buat report, pukul 11 malam baru polis datang rumah check apa yg hilang. Ada ke patut kak...lepas tu dah 3 kali rumah makcik yus tu kena masuk pencuri, polis tu boleh kata, len kali akak sedia jerlah cili ke apa ke, kalau pencuri datang lagi, simbah je dengan cili.

    Rasa nak cilikan je polis tu kan...eiii.

    Walaupun citer takde kena mengena dengan kes akak, tapi rasanya ketidaktelusan dan ketidakadilan tu sama kan...huhu

    ReplyDelete
  14. bila orang kata Polis kuat makan rasuah, mereka marah...hmmm

    ReplyDelete
  15. sabar ya.. tp mesti lawan tu :(

    ReplyDelete
  16. Kalau Erna rasa dipihak yang benar cuba ambil lawyer untuk selesaikan masaalah.

    ReplyDelete
  17. Fight...tegakkan kebenaran dan keadilan. Ayat laporan kena power.

    ReplyDelete
  18. la xsangka nasib kita sama..
    suami saya pon kena langgar semlm..
    kononnya org tu nak byr segala kerosakan..tp hr ni hampeh call pon xangkat..

    ReplyDelete
  19. bru dpt nak komen.tadi tak leh buka.

    cam ne leh jadi begitu.sabar ya kk Erna.tapi akak jgn mengalah.berjuang kalo kita yg tak bersalah.

    rasa, polis tu dah kene ulur2 kot?tak berani nak tuduh.

    ReplyDelete
  20. anie..akak tak tau nak kata ape..marah..memang la kan..tapi apa yang boleh kita buat..

    ReplyDelete
  21. azz..tadi dah poi lagi..polis tu..yang ambik treport tu..hari rabu baru ado..

    ReplyDelete
  22. salam mok wo..baca komen kawan2 baru rasa nak marah pulak ni..sebelum tu geram juga..tapi rasa boleh terima..dah nak kena..
    tapi bila baca disini..memang betul..rasanya betul kata mok wo..
    kalau tidak kenapa pulak..pagi ni tiba2 dah jadi lain kan..

    ReplyDelete
  23. kak long..baco komen kawan2 ni..naik jugak raso marah akak..gogham yo..mulo2 tadi tak la maghah bona..
    akak kono banyak istighfar ni

    ReplyDelete
  24. iina..insyaallah..dari semalam akak dah cadang nak repair sendiri..tapi..bila..nak ambik dokumen tak bagi..tiba2 kata kita salah..geram jugak kan..
    semalam kata lain.pagi ni lain pulak..

    ReplyDelete
  25. cik ceria..betul tu..mana boleh orang yang dilanggar pulak salah..tengok la..kemek dimana..bukan depan..kalau depan..baru kita yang langgar..

    ReplyDelete
  26. Ms.lilies..cam tu lah kita dinegara sendiri..

    ReplyDelete
  27. YB..terima kasih..betul..kalau tengok kereta..memang sah2 kita yang kena..

    ReplyDelete
  28. salam Yus..masa rumah akak masuk pencuri pun..tak de apa yang dibuatnya..
    masa opis 2 kali masuk pencuri..sah2 banyak yang hilang..pun tak ada ape2 tindakan..susah ke nak tangkap pencuri yang ada tinggalkan cap jari..pelik betul..

    ReplyDelete
  29. Daady ziyyad..kita pun tak mau kata..tapi..

    ReplyDelete
  30. salam maiyah..insyaallah..kena bersabar..apa la yang boleh kita buat..

    ReplyDelete
  31. salam zaitun..memang kita benar..patut tengok kete pun dah taukan..tapi..nak buat camana..
    nasib orang yang tak ada apa apa..

    ReplyDelete
  32. mamawan..hari rabu baru boleh jumpa balik polis yang terima report..dua hari ni dia tak ada di balai..

    ReplyDelete
  33. Hamizah..kena jugak ye..
    keluar jugak duit kita sendiri untuk repair kan..hari ni..dan esok..sedang survey..tempat yang harga patut..

    ReplyDelete
  34. anie,nagoya..terima kasih..memang tak berani nak tuduh..tapi semalam kata lain..tiba2 hari ni tak ada dan dah jadi lain..

    ReplyDelete
  35. salam kak erna,
    bila jadi camni memang sakit hati, mungkin dah main duit kot

    ReplyDelete
  36. salam kembali ibuintan..tak tau lah kan..tapi bila semalam lain hari ni lain..memang geram dan sakit hati jugak..

    ReplyDelete
  37. adinda amy..nasib dipermulaan ahun baru..semoga tidak berterusan..dan dilindungi aallah...insyaallah..

    ReplyDelete
  38. la hai kak... begitu pulak jadinya...

    ni polis dah kena suap tu...

    ReplyDelete
  39. memang selalu begitu tapi yang hak tetap hak jgn terkeliru kena perjuangkan juga

    ReplyDelete
  40. report kek tompek lain pulak kak..
    report pasal org tu dan polis...
    isshhh..ni yang se angin lagi nih..

    ReplyDelete
  41. saya sendiri ada pengalaman kena langgar ni... masa memula jumpa pegawai penyiasat tu memang dia tak nak layan pun siap nak marah2 lagi.. tapi lama kelamaan dia ok lah..

    kat luar tu dah standby sorang mamat yg nak cari peluang kira "kaki" juga lah kat situ.. rasa nya kat situ dia berkampong.. tunggu org buat lapuran..

    mamat tu siap bagi tau saya tak payah buat apa apa semjua dia akan settle kan.. tapi saya tak layan dan nak urus sendiri.. memanag payah bila urus sendiri.. payah nak dapat kerjasama..

    tapi akhirnya saya selesaikan sampai dapat claim.. panjat balai beberapa kali, ke JPJ lagi.. dan ke insuran..

    ReplyDelete
  42. EH GERAM LA PULAK BILA BACA NI..

    ReplyDelete
  43. try le fight balik kak, tak adil camtu... dia dah dapat duit kopi kot..

    ReplyDelete
  44. betul..terasa terinyaya,kan..
    usahakan kak erna, moga brjaya

    ReplyDelete
  45. Aslmkm Erna.
    Namanya pun musibah ... sabar saja la Erna! Ada hikmahnya.
    Kak G memang malas melayan bile jadi accident cenggini ... penat kita & bertambah marah dibuatnya!
    Accident di mana sah2 pihak yang melanggar sudah mengaku salah pun tak ada apa pun juga ... mana larat nak p turun naik pejabat insuran tu buat claim! Macam2 dimintanya!
    Lagi senang kalau langgar pokok ... lepas nilai terus dibayar jer! Tapi hilang la % bonus tu! :(

    ReplyDelete
  46. salam my dear sis...

    WHAT!!!!!!
    ada ke patut kan...

    Tak pe sis...
    Redha jekk kan..apa2 nanti ..pengadilan dariNya Maha Adil!

    ReplyDelete
  47. alahai..


    cuba lagi. Yang pasti jangan mengalah tau kak !

    ReplyDelete
  48. assalamualaikum kak Erna,
    wah pandainya cina tu klentong?
    akak kena fight balik lah kak.
    moga ada pihak polis yang sedia membantu akak
    maaf ya kak erna saya terlambat baca entry akak ni.maklumlah awal tahun teramat busy sikit.

    ReplyDelete