Saturday, January 8, 2011

FOBIA..PERNA KAH ANDA MENGALAMINYA..

Assalamualaikum..


Hari ni..rancangannya..nak pi beli buku hero bungsu yang tergendala minggu lepas..

Tapi..dari tadi tak gerak lagi..

masak sudah..makan pun sudah..

Sebabnya..rasa macam takut..takut nanti ada pulak yang langgar kete kita lagi..

aduhai..apasal rasa macam ni..

patut dah umur macam ni tak ada la rasa macam tu..

Tak kan tak kemana mana kan..

banyak benda nak dibeli..

Aduhai..

53 comments:

  1. Salam Kak Erna.
    Memang camtu kak.Saya pun pernah mengalaminya. Bila nak start aje keta, mesti ketaq. Akak kuatkan semangat tu. InsyaAllah, boleh dan pastinya akak memang kuat dan tabah orangnya. Semoga akak diberkati dan dirahmati Allah swt.

    ReplyDelete
  2. salam kak erna,

    baru-baru tu memang fobia sikit, selalu cuba nanti hilanglah tu, takkan tak gerak ke mana-mana susah juga kan..

    ReplyDelete
  3. Roha salam kembali..terima kasih atas kata kata semangat dari roha..
    insyaallah boleh kan..
    akak akan cuba jugak..sekalai lagi terima kasih..

    ReplyDelete
  4. ibuintan..salam kembali.

    baru lagi kan..memang rasa macam tu..insyaallah nanti akak cuba juga..
    terima kasih ibuintan..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak erna..bila sekali terkena mcm nih mmg fobiakan...ok tu akk kuatkan semangat pasti boleh

    ReplyDelete
  6. rosaliza..salam kembali.
    tak tau lah.bila nak siap je..teringat balik..
    mudah2an tak ape2 kan..kena pi jugak ni..

    ReplyDelete
  7. Sayapun mcm tu kak... Mudah lemah semangat kalau kena benda2 cmtu... Tu yg lesen dok dlm frame je tu... hehehe..

    ReplyDelete
  8. pernah kak...
    april tahun lepas..rumah saya dipecah org
    abis lappy nge BB+ cincin kawin kene amik..

    saya trauma dekat sebulan..takut penjahat tu dtg balik ke..mcm2..

    kene byk sabar dan jgn asik fikir je..bizikan diri..tp skrg..jika hubby OS..trauma dtg lagi..

    ReplyDelete
  9. azz..akak nye lesen..buek loket..he he..
    memang lomah semangat la kito ni kan..
    asek teringat dan tertoleh toleh yo ..nak pastikan keto tak kono sondol lagi..

    ReplyDelete
  10. sarah-najwan..
    klau macam tu lagi la..kan..masuk rumah..akak pun pernah kena dulu..
    alhamdulillah sarah dah ok sekarang..
    maknyanya kita ni kena kuat semangat ni..tq..

    ReplyDelete
  11. kak erna
    selawat bebranyak.. memang mesti ada sedikit trauma..

    ReplyDelete
  12. zar..terima kasih.
    kena kuatkan semangat kan..

    ReplyDelete
  13. Salam kak Erna,

    Jgn kan awak yg org pompuan tu, saya dulu pun lepas terlanggar kereta org dari belakang, bila drive ikut kereta depan jauh2. Bila nampak dia brake, cepat2 tekan brake sbb takut terlanggar lagi.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak erna
    fobia..kalau saya di tempat akak, mungkin akan fobia juga.sebab, telah baru2 ini kereta kami dilanggar oleh lembu bear secara tiba-tiba sehingga kereta terbababas, dan peristiwa itu adalah untuk kali ke 3 sejak kami berada di daerah baru ini.ia membuatkan saya fobia untuk naik kereta di kawsan kampung itu.dalam hal akak, smeoga akak sekeluarga selamat hendaknya

    ReplyDelete
  15. fobia & a bit trauma tu kak...
    bawa2 bertenang ye kak..

    ReplyDelete
  16. trauma memang mengambil masa nak baik..saya pun pernah rasa gak

    ReplyDelete
  17. sakan k.erna.. nor sampai skrg masih rasa fobia tu kak.. rasa cam seriau jer bila time gi amik anak kat tuisyen tu. time tu la nor kena sondol dr belakang dulu.. huhu

    ReplyDelete
  18. salam erna. kakpah dulu pernah kena ragut. phobianya dekat setahun...

    ReplyDelete
  19. salam my dear sis...:)
    InsyaAllah sis..
    kena kuatkan semangat..
    Tini doakan agar akak sentiasa dilindungiNya di mana jua berada...

    :)
    take care yaa sis:)

    ReplyDelete
  20. Biasalah kak, lepas berlaku kecelakaan mmg kita akan fobia sekejap. Lepas tu mesti ok. Yus pun dulu masa peknen Aqil, accident dengan motor, mmg fobia sangat nak bawak kete lagi sekejap. Tapi kena kuatkan semangat, kalau tidak, tak bergerak pulak kan.

    InsyaAllah lama2 ok.

    ReplyDelete
  21. salam kakErna, kena pikir positif kak..kalau tidak apa pon tak menjadi... kuatkan semangat...kakErna boleh!

    ReplyDelete
  22. Penah!
    Sy terlanggar mamat indon smpai melayang mamat tu.. ingtkan mati dah.. sy takot gile!
    Mula2 dia mengamuk.. dia kata saya buta ke tp sebbaik ada pakcik guard dpn tenangkan kitorg.. dia suruh kami bermaaf2 je sbb bln pose.
    Tp indon tu tak report polis.. maybe sbb dia xde lesen kot hehe.. kira selamat la sy 1hal!


    Pastu dia mintak sy byr time tu je & kebetulan sy ada RM30 je.
    Sy mintak no.hp dia supaya dia sms no. acc dia utk sy masukkan RM70 kota yg saya jnji nak bg tp smpai sudah dia xbg no. acc dia.. dia just sms sy kata yg dia maafkan saya.
    Rasanya dia xde no. acc kat malaysia hehe.

    So smpai sekarang saya tak lalu dah tempat sy langgar mamat tu.. sanggup lalu ikut jauh haha.
    Fobia.. kemek teruk keta saya.
    (ada dlm entry blog saya).

    ReplyDelete
  23. Oh lupa lak... saya still simpan no. hp mamat tu.. incase tetiba dia buat jahat call/sms ugut2 saya ke.. at least saya tau siapa.

    Betapa fobia nya saya hehe.

    ReplyDelete
  24. YB..kalau berlaku kemalangan ni..fobia nya teruk sikit kan..naik kete je..teringat..
    sebenarnya suami pun macam tu..sampai tak mau lalu dah jalan tu..selagi dia teringat..

    ReplyDelete
  25. ummu..wkmsallam..
    ramai yang rasa fobia ni kan..
    alhamdulillah..tadi akak pegi jugak cari buku anak..tapi ikut jalan lain..

    ReplyDelete
  26. salam yong..terima kasih..alhamdulillah..keluar jugak tadi..tapi ikut jalan lain..

    ReplyDelete
  27. zuriey..insyaallah..nanti lama2 hilang kan..

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum KAK ERNA..
    Selepas kejadian ..tentu rasa fobia..saya pernah mengalaminya..

    mudah2an dengan ayat2 al Quran yg dibaca sepanjang jln, hati kita kuat semula..

    ReplyDelete
  29. salam nor..sama la kita ye..
    akak nak lalu jalan tu pun..rasa seriau je..
    tak boleh elak kena keluar jugak..ikut jalan lain..

    ReplyDelete
  30. cik ceria..terima kasih..insyaallah..

    ReplyDelete
  31. kak pah..sampai kito lupo la kak pah kan..

    ReplyDelete
  32. salam kembali tini..terima kasih..insyaallah..akak akan kuatkan semangat..

    ReplyDelete
  33. salam yus..betul tu..
    hidup mesti diteruskan kan..

    ReplyDelete
  34. salam kembali yatie..terima kasih
    insyaallah..akak boleh..walau pun ambil masa sikit nak melupakanya..

    ReplyDelete
  35. cik kodok..ya allah..lagi teruk kena ye..alhamdulillah..cik tak apa2 kan.
    memang lama betul fobia nya tu..
    betul tu..simpan no.talipun dia..
    mungkin dia tak de lesen atau pun datang tanpa izin tu..tu sebab dia tak bertindak..

    ReplyDelete
  36. wkmsallam sal.
    memang rasa fobia tu ada kan..insyaallah akan hilang jugk nanti kan..
    terima kasih sal..

    ReplyDelete
  37. kak Zai sekeluarga pernah dilanggar lori masa nak ziarah arwah abang kat IJN tapi kami bernasib baik cuma kereta aje yang teruk. Erna tahu anak bongsu kak Zai sampai setahun takut bila berselisih dengan lori,memang fobia.

    ReplyDelete
  38. Biasalah kak.. mmg teringat2.. lama2 nnti ok lah kan

    ReplyDelete
  39. salam zai..kesiannya..anak tu..alhamdulillah tak ape2 kan..lori tu..
    tuhan melindungi..alhamdulillah..
    harap2 anak pun dah hilang fobianya..

    ReplyDelete
  40. iina..terima kasih..insyaallah..lama2 nanti hilang la kan..baru2 ni memang takut lagi..

    ReplyDelete
  41. salam erna...bersbar yeh pasal kejadian kemalangan tuh...biasa nye org2 yg teraniya nih rezki dia cukup murah dan bertambah2..mokwo doakan moga erna macam tuh..ko jawablah dgn TUHan pak polisi oiii..buat naya kat orang tak tentu pasai...emmm masih geram!!
    nak drive balik tuh bacalah ape2 yg patut..terutama doa naik kenderaan dan ayatul kursi buat penguat jiwa...cuma nak ingatlah erna..tiap yg berlaku semua takdir Allah!! be strong!

    ReplyDelete
  42. biasalah tu kak...bila dah kena sekali serik kan...tapi tak pe, pelan2 laa...lama2 hilanglah rasa takut tu...

    ReplyDelete
  43. Aslmkm.
    Sebagai manusia biasa, memang semua orang ada kelemahan begini.
    Berastaghfar jer banyak2. Zikrullah & solat sunat juga. Insya Allah, segalanya akan mudah jadi lebih baik.

    ReplyDelete
  44. perasaan tu memang ujud.. den dulu pun macam tu lpeh kono langgar dari belakang bila kek jalan rayo tu ghisau yo bilo ado kereto dokek kek belakang tu.. raso macam dio nak sondol yo ..

    ReplyDelete
  45. mokwo..salam kembali...
    terima kasih mokwo..memang betul..semua yang berlaku dah ditakdirkan..kena redho aje..
    alhamdulillah..moga betul apa yang mokwo tuliskan..moga main murah rezeki..insyaallah..

    ReplyDelete
  46. mak lang..terima kasih..insyaallah..
    perasaan ni akan hilang kan..

    ReplyDelete
  47. kak G..wkmsallam..
    terima kasih kak G..insyaallah
    lama kelamaan nanti akak hilang juga perasaan tu ..

    ReplyDelete
  48. zini..lamo nanti hilangkan..mulo2 ni yo takut laie..

    ReplyDelete
  49. salam
    normal la perasaan mcm tu...jika terjadi sesuatu yg tak diduga...meninggalkan kesan pd emosi kita...
    kutakan semangat,katakan boleh pada diri sendiri..dan katakan itu hanya ujian ALLAH..

    ReplyDelete
  50. kaklong ponah yo alami fobia ni,sampai sekarang kak,gostan keto..tetibo ado keto parking kek blkang,sampai skrg,bilo nk gostan...suh anak2 tgk samo...fobia tul lah ese kak...

    ReplyDelete
  51. salam kamsiah..ye la kan..dah namanya kita terkejut..lepas tu mesti takutkan..
    tapi tak pe..insyaallah..akan hilang sendiri nanti..

    ReplyDelete
  52. kak long..insyaallah..lamo2 ilangkan kak long..

    ReplyDelete