Assalamualaikum
Semalam N9 cuti..cuti Hari keputeraan Yam Tuan Besar Negeri Sembilan.
Walau pun semalam cuti..tapi sebab hari Jumaat..akak tak dapat la nak keluar kemana mana..
Takut terlewat nak solat jumaat.
Lagi pun..hujan dari pagi..sampai ke tengahari..
apa lagi nak buat kan..masak..masak..dan makan aje la..
goreng tempe.kegemaran anak2 akak..tak pelik kan..anak2 akak suka makan tempe..sebab membesarnya di Tanjung Karang..yang sulung sampai umur 11 tahun di sana..
Yang tak pandai makan sibongsu aje..
Sambal goreng jawa..akak baca blog yatie..ada cerita dia buat sambal jawa..yatie kata dia baca kat blog mat gebu..
Tapi akak buat tak ikut resepi..ikut cara biasa yang diingat masa dok tanjung karang dulu..
sambal jawa ni pun anak anak akak suka,..kalau ada sambal jawa..mesti anak2 ingat nasi ambang.
sambal belacan..makan dengan masak lemak fucuk campur soon..
asam pedas pun masak jugak..permintaan en.abang pulak..
sudahnya akak tak makan nasi..asek akan lauk aje..sampai kenyang..
suka tempe, tapi skrg dah jarang makan sbb tak jumpa kat pasar..
ReplyDeleteSalam Kak Erna..macam2 ada..sedap tempe saya pun suka..Kl pun hujan je sepanjang jari semlm
ReplyDeletesalam kak erna..
ReplyDeletewaaahh....banyak menu gak tu ekk...hehehhehe tang sambal belacan tuu yang menaikkan rasa tuu...yang tak lalu pun terus jd lalu nakk makan...hehehe siap bertambah lagi
Aiyooo...
ReplyDeleteKalo layan makan mcm nie
sure bleh jadi gumuk sihat
membesar..hehehe
saya pun hnatu tempe jugak.. mentah mentah tempe tu pun saya ratah.. ahhah dulu nak sgt kawin dgn org jawa tapi takde ler pulak org jawa yang mengorat saya.. hahah dapat pulak org ikanpatin masak tempoyak.. oklah tu kan..
ReplyDeletetempt dah lama tak mkn....kat cini ada jual.tak penh beli.sbb mhl.uuwwaaaa.....nak blek skrg.nak mkn msakkan mak.buat sendiri tekak tak mo terima.tak sedap
ReplyDeletesalah eja lak.tempe
ReplyDeletehehe...yus pun selalu buat sambal goreng jawa tu...
ReplyDeletesambal tempe cili padi pun sedap kak Erna...
p/s: mak ayah orang jawa, tapi saya tak tahu cakap jawa, orang cakap tu, kita faham le sikit2...:D
sama la kita kan suka tempe..lagi goreng garing tu..sedap..
ReplyDeletesalam rosaliza..anak akak yang no dua..dan yang sulong tu..hantu tempe..he he.
ReplyDeleteadinda amy..
ReplyDeletebila ada masak lemak putih..kena ada sambal belacan nak kasi pedas..he he.
misgee..tak dinafikan..sambal goreng jawa tu aje..dah buatkan makan bertambah2 he he..
ReplyDeletezar..ha ha ha..tak tahan akak..lucu pulak..ada angan2 nak kawin ngan orang jawa ye..
ReplyDeleteakak yang dok sana pun tak de can he he..dah dipinang orang perok..
anie,apasal tak bagi tau suka tempe..masa datang mah akak ari tu..boleh akak masakan..he he..
ReplyDeleteanie..eh lupa pulak..silap eja tak disengajakan tak pe..salah tekan keyboard tu..
ReplyDeleteyus..macammana nak buat sambal tempe cili padi tu..
ReplyDeleteshare la..teringin nak buat ni..he he..
teringin tul nak makan sambal jawa la kak.makan ngan nasi ambengg...tak pernah rasa...akak mesti pandai buat kan
ReplyDeleteizzah..nasi ambeng tu yang malas tu..nasi biasa je..tapi iringan dia tu yang banayak..nak kena ada mee..,serunding,ayam kicap..sambal jawa..aduh..banyaknya kerja..he he..
ReplyDeletekita makan memang tujuannya mahu kenyang .. kalau dah kenyang walaupun tidak memakan nasi, tujuan kita ingin makan adalah sudah tercapai .. bukankah begitu ?
ReplyDeletesaya suka tempe kak
ReplyDeleteni seme saya blaja mkn masa saya posting dulu kat kapar, klang..jumpa kwn2 yg masak tempe..makan2..best rupanya..
then masa preggy anak sulong..saya mabuk mknn tempe..
tapi yg sambal goreng tu..saya xle makn..sebab tempe dlm tu jadi lembut..saya suka mkn tempe yg dibuat sambal + ikan bilis+ kentang..ssedappppp
al-lavendari.
ReplyDeletesangat setuju..kalau dah kenyang..tak perlu dah makan nasi kan..
nanti terlebih kenyang pulak..he he.
sarah-najwan..
ReplyDeletemasa buat sambal goreng tu..tempenya akak goreng dadu dulu..buat kecik2..lepas tu masukkan..lambat..jadi tempenya masih garing..
sambal goreng yang letak kacang dan bilis tu pun akak suka..
bila lah agak e nak dapek makan tongah hari kek somban ni hehe
ReplyDeleteSalam kak Erna..makasih mendoakn anakbuah atie!sedapnya menu akak arini..trgoda gak ngan koleksi Tapaware akak tue..atie pon br kumpul sikit nie..tp atie beli tapaware yg berkaler biru jer..hihi
ReplyDeleteAssalamualaikum.
ReplyDeleteN9 kalau tak ada cili api rasanya 'tidak sah' dan terbatal masakan tu.
Teringat masa belajar belajar kat KL dulu-dulu, terkunyah cili api dalam sup ekor. Air mata mengalir dah tak dapat nak kontrol. Minum air bergelas-gelas pun tak hilang pedasnya.
TQ.
Tempe sedap kalau masak goreng berlada.
ReplyDeleteMacam2 betul lauknya... nasiblah badan...
nasi ambang???
ReplyDeletesedapkan kak...
nanti kasi resipi nasi ambang ye..
Kalau hujan je mesti lapar kan kak...
ReplyDeleteKalau siapa nak copy paste artikel ni, boleh ambil kat blog ni ya... Sama2lah kita sebarkan agar lebih ramai yang dapat membantu adik ni..
http://darimataazyma.blogspot.com/2011/01/tolonglah-bantu-adik-ini.html
tempe tu di goreng garing, cecah kicap pedas...sedappp kak
ReplyDeletekan len kali tunjuk le gambor asam pedas.. sebut jer... nak gak tgk asam pedas versi kak erna ;)
ReplyDeleteassalamualaikum kak ERNA..
ReplyDeletesambal goreng..wah sedapnya..
lama dh tak makan..kita dpt makan sambal goreng tu masa raya jee.kakak buatkan..
zino..apo susah..sound yo..jangan tak bori tau..melopeh la jawab e..he he..
ReplyDeleteazatie..ye..sudah pasti tapawe semua nak colour biru..
ReplyDeleteakak percaya..sebab ros pun biru kan..
waalaikumsallam cik gu..P@P.
ReplyDeletetak juga terbatal kalau tak de cili api..lebih2 lagi dah kawin dengan orang negeri lain ni..tak tahan dia dengan cili api tu..he he..
salam zaitun..nak buat camana..jadi macam2 tu..sebab ikut permintaan..
ReplyDeletehehe..sian badan kan..
azz,bukan kalau hujan yo lapar..yang lobeh he..kalau cuti yo lapar..
ReplyDeleteinsyaallah azz..mudah2 ada yang menghulurkan bantuan.
kasih redha..
ReplyDeleteakak pun tak tau macammana nak bagi resepi nasi ambang,,sebab..masak nasinya macam biasa aje..iringan2 dia tu yang banyak..macam2..
nanti kita mintak tolong dengan sesiapa yang pandai untuk bagi resepi ye..
Daddy ziyyad..masa akak goreng garing tempe tu,.akak dah letak jintan2 dan rempah kari sekali..tu yang dah tak perlu cicah tu..
ReplyDeletesalam yong..asam pedas..tak de gambar..sebab akak malu nak tunjuk..
ReplyDeleteakak kalau masak asam pedas..tak pandai sangat..
janji boleh makan aje..he he..
waalaikumsallam sal..
ReplyDeleteakak suka makan sambal goreng tu..tu yang tak raya pun buat..
kalau dah ada tu..memang akak makan itu je..tak makan nasi dah..
saya suke nasi ambeng walaupun saya bukan org jawa. :D
ReplyDeletesalam GB..sama la kita..bukan orang jawa..tapi peminat nasi ambeng..
ReplyDeleteemmm...terbau kesedapan menu2 itu....org N9..makan pedas2 kan kak..
ReplyDeletepu suka tampe...tapi kan kak.tampe skrg byk bungkus palstik la..raso ea tak berapo sodap kan?
ReplyDeletesyaa suka sambal jawa yang goreng kering tuh.. leh simpan lama2 dalam tupperware.. Dulu mak yang ajar cara nak buat tuh.. sampai kat sini.. buat juga sekali sekala terutama kalau nak berjalan.. sambal goreng yg basah tuh jrg sgt saya buat.. pakwe xbape gemar tempe hehehe org n9 kan jrg2 mkn benda tuh.. tapi kalau buat yang kering tuh.. laju jek dia makan ;)
ReplyDeleteIda..orang N9 memang suka pedas2..tapi akak dah kawin dengan orang perak yang tak tahan pedas..he he..
ReplyDeletekak long..memang boto kak long..susah nak jumpo yang bungkus daun maso ni..
ReplyDeleteKak Erna,
ReplyDeletesambal belacan tu memang tau... kalau diet terus tak jadi ... huhuhu..
walaupun bukan orang Jawa, setiap hari waktu lunch saya mesti ambil tempe tak kira sambal atau goreng semata... kawan-kawan pun pelik.
hehe...
iina..he he..betul tu..orang N9 jarang makan..tapi..sebab akak dulu.kecik2 lagi dah dapat kakak ipar orang jawa..terus satu rumah pandai makan..lepas tu..kerja di tanjung karang..sampai anak 3..anak2 pun pandai makan..kecuali yang bongsu..sebab dia kecik lagi akak dah pindah..
ReplyDeletesalam reen..he he..penangan sambal belacan kan..
ReplyDeletetapi tu la.akak tak dapat buat pedas2 sampai berasap telinga..dirumah ni..ramai yang tak makan pedas..
tempe goreng sedap tuh...makanan org jawa yg byk khasiat, tapi anak2 tak pandai makan hehehehe...
ReplyDeletesalam yatie..anak akak..yang bongsu je tak pandai..yang dua lagi suka..
ReplyDelete