Thursday, August 29, 2013

BUNTU..TOLOOONGGGG

Assalamualaikum
poning kepalo acik ni
nak mintak tolong la ngan anak2 adik2 
kawan2 semua
macam mana acik nak buat ni
hari ahad 1hb,september ni
abang(hero sulong awal lagi dah
bagi tau..mak nanti kawan abang 
nak datang raya
dalam 20 orang..acik ok kan je
tiba tiba..hero bongsu pulak telefon
mak culcalutor hilang
terjerit la maknya..macam mana boleh hilang
letak mana..dia kata dalam beg sekolah je
tapi dah tak de katanya
adui ai..mahal culculator tu nak oi.
nanti 1hb,kol 9 pagi mak datang ambik Aimi ye
nak keluar pi beli barang,katanya
macam mana pulak ni..dah janji dengan abang
nak masak untuk kawan2 dia datang
adik tu sah2 tak mau dengan ayah je
kalau mak tak ikut..mau muncung je nanti
dia nak kekedai cermin mata jugak
cermin yang sekarang asek pening kepala
katanya..kalau dah kekedai cermin mata
bukan boleh sekejap.
macam mana nak buat pun belum tau ni.
tolong bagi idea ngan acik nak masak apa
yang mudah..cepat dimasak sedap dimakan
tapi tak mau la meggi ye he he
tak boleh nak tidur ni ha..
macam mana nak buat ni
nak bawak hari sabtu..
outing dia hari Ahad.
buntu acik ni..kesian jugak ngan abang
adik pun penting nak beli barang2 tu
hari Isnin dah percubaan SPM.
dah la sekolah di NS katanya kena 
dua kali percubaan
tak faham acik.
malas nak fikir la..nak tidur dulu...
moga esok ada jalan penyelesaiannya.
jumpa lagi,In syaa Allah


32 comments:

  1. tenang kak erna...jangan panik... selesaikan dulu tamu yg datang membawa berkat tu. Si Aimi tu suh dia tunggu duk ontok2 kat asrama sampai la omak ayah eh tibo. Akak koba kek dio akak dtg lewat. Ado hal ponting. Suh la abang akak bolikan siap2 calculator dia tu...takpun kok sompek bawak dia kuar, bawak la nanti..tpi mmg lewat la kan..huhu. Nak buek camno...jasad masing2 sorang satu yo..tk bulih dipocah2 an utk gi tompek lain buek kojo lain. Anak kono paham kito. Bukan kito yo nk paham anak. ha...gitu lah gamaknya. Cermin mato tu lenkali la buek. mggu dopan yo ..bulih?

    ReplyDelete
  2. grg bihun 3 bungkus dah cukup 20 org makan...buat agar2/puding sehari sblmnya...buah2an sikit..belikan ja kerepek2 kat kedai...

    ReplyDelete
  3. rilex acik rilex... kwn2 si abg nk dtg kul baper? acik siap2 mlm tu lg utk msk2 tuh... bt yg simple2 je... mcm mehun grg or soto... mcm soto mlm tu dh blh rebus ns empet n buat sup nyer... siang tu tinggal pnskan n hidang...

    yg si bongsu tuh bgtau acik lwt skt... dia msti blh tunggu nyer...lbh senang acik terus terang ngn 2bujang tuh biar diaorg phm n blh tolak ansur...kot2 ada yg terlewat ke kene di bantu mereka paham

    ReplyDelete
  4. Acik malam sabtu acik semua barang dah get ready untuk masak pagi subuh safei tu... desert ke buah ke, kuih muih ke acik buat hari sabtu tu... boleh tahan kot utk esok hari... pastu menu buat nasi ayam ke sebab senang ayam goreng jer tu lagi pun kawan anak acik tu datang tengaharikan, sesuailah dorang nak makan tengahari tu... itu jor lah yg den dapek bori idea acik eh...

    ReplyDelete
  5. relax lah acik erna insyaAllah boleh settle

    ReplyDelete
  6. siapkan bahan-2 pada malam hari, pagi esoknya settlekan memasak..pas tu boleh kuar beli brg adik

    ReplyDelete
  7. paling senang buat mee hoon soto, ada mee hoon & nasi himpit, sup bagai pun dah ada lagi senang & mudah, kenyang dah tu, pas tu awal2 buatlah dadih or agar2 , kalau rajin sikit leh tambah rendang ayam, kalau malas sgt beli pes rendang jenama berahim tu mudah sagt kita cuma tambah cili & santan or kalau rajin tumis bawang sikit, sekejap sangat buatnyer !.. apapun moga dipermudahkan yer.. kalau nak tambah kuih2 ker beli je yg frozen kat supermarket tu senang nak campak goreng je ! hehehe

    ReplyDelete
  8. Setuju..alahai anak..tensen la kalau beritahu lewat..anyway..cam cadangan kawan2 lain tu, azwa cadangkan pun buat mee soto..guna perencah soto muar ADAMI ataupun keluaran Felda pun sedap jugak..kalau rajin buat mee hoon goreng, goreng keropok sikit..sirap sikit..ok...siapppp...

    hehehe..good luck kak erna

    ReplyDelete
  9. kalau yg mudah, buat sup ayam... bole makan dgn meehun & nasi impit (soto)

    ReplyDelete
  10. kalau nur suka buat laksa...
    ramai juga yang nak datang tuh...
    seronoknya rasa...dalam pada tuh mamanya juga yang berdebar-debar...

    ReplyDelete
  11. Acik...poning gak tuh.

    Saya setuju dengan cadangan soto, tapi sebenarnya kalau ikutkan leceh juga. Soto maksudnya nak kono ada ayam yang di carik2. Bukan sekejap tu. Lagipun, nak kena ada bergedil. Itu dah sekian lagi. Tak termasuk soo hon goreng dengan tauge lagi. Sebabnya Acik akan masak dan tinggalkan rumah kan? Cadangan saya:

    1. Nasi lemak. Sambal boleh masak malamnya. Sambal ikan bilis jer. Buat banyak2 gak. Siap2 goreng keropok masuk dalam tupperware besar. Kacang dan ikan bilis goreng boleh siap2 masuk tupperware, anak bujang bleh terus hidang.

    2. Terpulang akak nak masak rendang ayam, atau ayam goreng berempah. Lepas goreng atau masak, boleh masuk tupperware.

    3. Nasi impit dengan kuah lodeh.
    Malam boleh rebus nasi impit. Esoknya, dapur sebelah goreng ayam, dapur sebelah lagi boleh leburkan kuah lodeh seperiuk besar. So, boleh makan lodeh campur sambal tumis nasi lemak.

    4. Order sejenis kuih dari jiran sekampung. Hehehehehhee. Karipap ke, cucur badak ke, kuih lapis pun boleh.

    5. Optional, buah2 atau dadih atau agar2.

    5. Air, kordial sirap dah siap bancuh. Nanti anak bujang akak kena beli ais dan lebur kan jer.


    Ok ker Acik?

    Pukul sebelas pagi, dah boleh lari settlekan anak di asrama tu pula. Sebenarnya yang tu dia nak bermanja. Nak moral support sebab nak exam. Tak apalah berkorban sikit asal hatinya tenang dan kuat.

    ReplyDelete
  12. kalau saya pun panik kalau jadi macam ni...

    acik tenang...rilex,. insha Allah semuanya berjalan lancar..

    ReplyDelete
  13. calculator tu courier kan je lah..

    ReplyDelete
  14. Acik..ummi tengok dah banyak cadangan bagus2 tu, ummi tunggu entry acik seterusnya, nak tengok Acik masak apa, hehe..

    ReplyDelete
  15. Dah banyak cadangan ni acik!... pilih jelah mana yang bersesuaian dengan tenaga dan masa acik! Yang kek asrama tu ponting gak tu.. culculator tu nak guno maso exam tu... coromin mato tu pun perlu gak tu... kalau dah poning2 makai ea tu makno ea kono tuka power... Tak kan nak biar yo kang dibuek ea poning maso pekso camno? apo-apo pun saba ealah acik! orang kato man man...

    ReplyDelete
  16. masak rondang awal2, pastu boli yo lomang kek topi jalan tu, malam tu masak la agar2 ko puding ko masuk dlm esbok...kalu rajin malamnya rebus nasi impit ngan masak kuah kacang, boleh join ngan rondang tu skali...amacam?

    selalu eh kek gorai lomang ado dodol ngan kerepek, sambar yo sepeket duo , abih citor!
    buleh mak?

    ReplyDelete
  17. mee goreng je achik.. siang awal2.. blk dr bw adik tu.. masak.. buat agar2 ke awal2..

    ReplyDelete
  18. Banyak cadangan yang bagus2 cuma pilih aje mana nak buat.

    ReplyDelete
  19. buat rendang dengan nasi impit kenyang :)

    ReplyDelete
  20. meh la datang kedai PM buatkan spek anak Acik tuh...hehe

    ReplyDelete
  21. masak awal2 , outing boleh pergi sebelah petang.

    ReplyDelete
  22. Salam Kak... jangan panik ye kak...anie tau akak boleh lakukan...sbab akak kan mak 3 hero...hehehe...

    Okay bagitau kat hero bongsu tu... sabar ... omak dtg lambat siket... nak kena siapkan tetamu nak dtg...

    Akak masak awal2 apa yang patut...dan beritu abang tu yang akak kene pergi tompek adik... dia tentu dah boleh layan kawan2nya tu....

    Pandai2lah diorang kak...sebab dah bosar godang

    ReplyDelete
  23. Alahai, sian ehh kek akak.. Akak masak yang mudah2 dah la kak.. Janji konyang kawan2 along tu makan.. Lagipun budak2 lelaki ni bukan cerewet sangat tang makan.. Tak macam budak pompuan.. hehe..

    ReplyDelete
  24. kak .. ambik adik bawak balik rumah dulu, dah setel jamuan untuk abang, tengah hari gi soping barang adik lak.. tentu adik hepi berganda

    ReplyDelete
  25. bertenag Acik..tarik nafas panjang panjang..semuga di permudahkn..insyaallah

    ReplyDelete
  26. kebetulan.. dlm 1masa byk perkara lak nk disettle.. apa2 pon just rileks n slow talk dgn ank2.. maybe leh ubah skit jadual mgikut mna y lbh penting.. ank2 mesti faham kan kak..

    ReplyDelete
  27. Insyaallah....semuanya akan ok aja..)

    ReplyDelete
  28. apa laaa agaknya yang acik masak tu ek? mesti sodap kan? sila update! huhuhu

    ReplyDelete
  29. Semoga usaha puan diberkati Allah, dibalas dengan ganjaran yang baik-baik.

    http://mohdashrafi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. semoga dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete