Monday, August 26, 2013

BERTEMU LAGI..

Assalamualaikum
lamanya rasa tak bertandang ke blog kawan2
nanti pelan2 acik terjah semua ye..
Hari Rabu lepas acik cuti
sampai la hari ni.
hari rabu malam khamis tu
kelas hero bongsu ada buat bacaan yassin
untuk kelas sahaja.
acik tanya dia..ada makan apa nanti lepas baca yassin
dia kata..kuih raya je.
terus acik bagitau dia..nanti mak buatkan nasi lemak
lepas tu mak hantar kesekolah
adik jangan bagitau sesiap dulu tau..
hero acik tu..mana tau diam
tau2 ada call dari no yang tak dikenali
3 kali...kali ke empat acik call semula
rupanya guru kelas dia
ucapkan terima kasih sebab nak masak kan 
makanan untuk bagi budak2 makan.
ayo e la hai..anak omak ni
tak boleh nak tutup mulut lansung.
menu acik simple je..nasi lemak..sambal udang
acik buat sikit nasi impit,rendang daging
ayam goreng rempah dan kuah kacang
jam sebelas lebih malam..hero telefon
habis.. mak katanya..
disebabkan acik tak pernah masak banyak
kiranya acik gagal jugak la..
nasi ada lagi..sambal udang dah licin he he
nasib ada rendang..
hero acik kata..kawan2 dia cakap
apa sal mak ko masak sambal udang..kegemaran aku ni
katanya..dah semua cakap macam tu
yang kemudian tak dapat sambal.
satu kelas termasuk cik gu ada 40 orang
acik masak sambal udang 3kg.
letak bawang besar banyak2 ngan santan 1/2kg
memang acik tengok banyak la 
kuah sambal tu pun banyak.
tapi tak pe mak katanya..semua dapat makan
seronok sangat hero acik.
acik pun seronok dapat menggembirakan hero acik
acik selalu bagitau dia..kita bukan orang kaya
mak tak mampu nak bagi/hantar makanan yan mahal2
yang mak mampu..masakkan apa yang mak boleh je
Alhamdulillah..hero acik faham
yang buatkan acik senyum sendiri tu
sebab hero acik tu malu2 nak cerita
ada kawan dia kata
kenapa kau tak de adik perempuan ye..kalau ada
aku nak kawen dengan adik perempuan ko
dah tentu dia pandai masak macam mak ko..
he he..alahai..anak2..pekse SPM dulu hujung tahun ni ye
ok lah..jumpa lagi,In syaa Allah

23 comments:

  1. Tidak rugi memberi pada anak-anak Acik. Doa mereka tempias pada Acik sekeluarga.

    Kakak pun maklum sangat air tangan Acik memang sedap. Tak kiralah masak apa pun.

    ReplyDelete
  2. semoga murah dan berkat rezeki utk Acik...besar pahalanya bg anak2 makan,mengembirakan mereka..

    ReplyDelete
  3. seronok budak2 tu kak.. kalau kelas anak2 saya buat jamuan saya pun suka masakan untuk mereka.. kalau kelas Along dahulu memang hampir setiap kali jamuan mereka minta nasi lemak, mereka kata sambal yang saya masak sedap, datang raya ke rumah pun mereka siap pesan nasi lemak juga... entahla budak2 tu sebab nasi lemak senang dibuat saya ikutkan je

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...berkat airtangan mak tu...
    sampai ada yg nak jadi menantu hahaha lawak brutal betul budak2 ni kan?

    acik...baru saya teringat saya lom sempat nak share sambal kacang saya ngan acik, sori ya acik...tengok la nanti sari dua camner...ni saya baru dpt letak pnggong jap layan blog...tp rasanya sambal kacang kita tak jauh beza sangat kan acik hehehe

    ReplyDelete
  5. Selalu memang camtu la kan.. Lauk yang habis dulu.. Kadang2 mmg ada orang yang suka makan dengan lauk banyak.. Tu yg nasi banyak lebih tu..

    Moga rezeki akak makin murah.. Amin,,,

    ReplyDelete
  6. sibuk memasak rupanya hihihi

    semoga murah rezeki acik dan hero dpt score spm

    ReplyDelete
  7. rezeki mereka semua hari tuh acik...
    alhamdulillah...moga dimurahkan rezeki selalu Acik

    ReplyDelete
  8. Ada pulak yg nak jadi menantu..hihihi
    Seronok kan dia orang bila Acik bawa makanan...
    Semoga Acik sentiasa dimurahkan rezeki....

    ReplyDelete
  9. tak apa kak klu tader anak pompuan. Nanti carik menantu yang pandai masak. Bertambah meriah kat dapur tu. Sei pun bulih dtg mnolong ngabihkan makanan.
    Eh kak...25 semalam ada jmputan kawin dari kawan kek TTJ...tapi accik tk poie kak.lotih ngocat.huhu..dokek tak agak eh ngan umah akak.. namo bapak perantin eh En. Kamal.

    ReplyDelete
  10. Hehehe boleh kot berbesan Acik Erna... :P

    Acik bagi resepi sambal udang yg letak santan tu... macam sedap jer :D

    ReplyDelete
  11. Seronok bersedekah ni kan acik. Paling seronok bila anak kita pun hepi. Puas ati.
    Apo tak amik gamba acik. Nak gak nengok sambal udang tu, feveret sayo gak tu.

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah acik... niat nk bg anak mkn tp jd sedekah lak utk yg lain2... bile anak kite seronok kite pun tumpang hepi sama kan acik...

    ReplyDelete
  13. Suka si hero tu bila kengkawan dan cikgu puji masakan mak nya sodap... Bangga dia tu acik!

    ReplyDelete
  14. he3 tersenyum2 saya baca n3 akak ni.... adik2, spm hujung tahun, pas2 pk nak cari yg pandai masak yer....

    betol kak, x mampu beli kepci, kita bg apa yg mampu, asalkan bagi... sy seronok berkawan dgn akak yg pemurah ni... semoga sy dpt gak limpahan pemurah akak, amin...

    ReplyDelete
  15. abis la sapa jadi menantu akak nanti ;)

    ReplyDelete
  16. kehkehkeh dia siap bagitau cikgu rupanya...:)

    ReplyDelete
  17. Rajinnya acik, untunglah adik dapat mak rajin hehe
    Okje mcm tak confident je acik nak masak banyak!

    ReplyDelete
  18. waa terrerlah Acik ni...macam macam menu boleh sediakan...alhamdulilah berkongsi rezeki tu banyak barakahnya

    ReplyDelete
  19. Kihkihkih comei betoi siap ada yg teringin nak jadi menantu lagi tu. Tapi itu la kan, Acik ada hero ja semuanya, tak dapat la kawan2 hero bongsu nak jadi menantu Acik :D

    ReplyDelete
  20. Acik, bukan main lagi penangan air tangan Acik nih... Syukur Alhamdullillah, sama2 dapat merasai rezeki kurniaan Allah.

    ReplyDelete
  21. budak2 gitulah acik, puas lah kita kata jgn bagitau, dah over excited semua nyer nak dicerita

    ReplyDelete