Assalamualaikum..
Sejak akak baca blog izah dan tengok gambar dia buat apam yang cantik tu..akak jadi teringin pulak nak buat apam..tapi bila akak ada letak komen kat blog izah..dia kata, dia lagi suka apam yang ada rasa masam2 tu..akak tak jadi buat apam yang cantik tu..disebabkan dah teringin nak makan..akak buat la apam yang dah biasa akak buat..apam tepung gandum..
di n9 ni..apam tepung gandum ni..senang jugak kalau kita nak beli..tapi masa akak dok selangor dulu..susah nak jumpa..kalau nak makan..kena buat sendiri.
ni..gambar apam tepung gandum akak..yang dah masak..tapi belum potong lagi
dah siap akak potong..nak bawak bekal ke opis..tak sangka pulak..sekejap je licin..ada yang tak merasa.
Akak juga buat kek batik malam tadi..(ikut resepi Tijah) dah anak mintak..akak buat jugak la..siap pesan pulak tu..mak nanti masukkan gambar kat blog mak ye..katanya..makan kek batik dengan ais krim..
memandai je hero bongsu akak ni..tapi.akak kena ikut kata dia..dah yang letak gambar ke..background baru ke..dia buat.akak tau tulis je..
haa..tu lah dia gambarnya..kat atas tu..dia makan kek batik dengan ais krim vanilla dan coklat..
akak beli aiskrim tu..nak makan dengan tapai ubi..dia memandai je..tukar kan..tak pe la kan..buat apa saje..janji makan.
ada ke sapa2 yang teringin nak tau camana nak buat apam tepung gandum gula merah tu..kalau ada yang belum tau la..boleh akak kongsikan..tapi kalau dah biasa buat..tak perlu akak cerita macam mana nak buat kan..
ok lah..akak nak rehat sekejap..nak makan..insyaallah..jumpa lagi.
alahai kak...baru jer bersemangat nak tulis resepi apam tu hahaha..
ReplyDeletetu apam gula merah ker kak? nampak hijau hehehe.. apam ni yg makan gitu2 jer ker makan ngan kelapa parut? windu plak kat pasar malam kat Bercham Ipoh tempat selalu beli apam huhuh
anak2 pun suka kek batik, tapi mokcik kenkadang takde mood nak buat hehehe
mak oi,,,tombam eh apam....kelapo ek mano kak....den gomar gak apam ni...huuu
ReplyDeletekek batik tu plak..tk berapa minat...tah nape tah....
ala kakk... tulis je la resepi apam tu kek blog akak ni.. sonang sikit sy nak cilok... hehehehe...
ReplyDeleteomak sy suko apam ni... mmg sodappp..
hhehe. buek apam sobab xleh tido ko mlm tadi kak? pasal pocong tu. hehehe
ReplyDeletewah...kak erna sedapnyer apam dgn kek batik tu...
ReplyDeleteanak ain yg no 2 tu mmg suke mkn apam...kalau apam cup tu lagi dia suke...
azwa..apam gula merah..biasa makan dengan kelapa parut yang diletak sedkit garam..tapi..pagi2 tadi..mana akak nak cari kelapa parut he he..
ReplyDeletehihi..kak erna..mmg la saya suke apam masam2 sikit, cam ada bau2 apam yg mkn dengn nyior tu..yg apam pelangi tu..hmm mcm kek pun ada kan..ala kak, taste kite kan lain2..oo tak aci..mana resepinya ni kak?hihi
ReplyDeleteSalam kak Erna..apa kbr, mana resepinya kak..nmpk gebu ke apam tu
ReplyDeletelia..nasib baik apam yang tombam kan..he he..memang makan kan kelapo parut..tapi..pagi2 kodai tak buka lagi nak boli kelapo..
ReplyDeleteazz..apam tu..memang orang2 tuo suko makan..macam akak ni la ha..
ReplyDeletemak azz pun tau buek tu..
tijah..memang osah he..tapi dek ponakut..kono ado yang noman kan akak kek dapo tu..sampai apam masak kukus..tah berapo jam yo akak lolap..nak poi bilik air pun takut..sampai pukul onam pagi baru akak poie..
ReplyDeletenak nak nak.. nk resepinya.. (tapi entah bila nk buatnya!! huhuhu)..
ReplyDeletekagumnya... akak pandai buat kuih muih segala bagai nih..
tiny mmg teringin nk buat kuih2 minum petang camni, tapi, ilmu sangaatlaah terhad.. asyik kuih muih yg sama jeeerr.. huhuhu...
salam ainnoraini...kalau anak2 suka makan..kita suka buatkan..
ReplyDeletedah malam..malam tadi tu..tak sempat akak nak cawan kan dia..he he..
salam izah..selera akak sama macam izah la tu..tu yang akak tak jadi buat..kalau rasa sama macam kek..nanti2 akak buat juga..sebab bila izah sebut apam macam masam2 tu akak dah teringin..tu yang buat dulu..apam yang makan dengan kelapa parut ni..
ReplyDeletesalam kembali rosaliza..
ReplyDeletealhamdulillah akak sihat..
apam tepung gandum ni..senang nak buat..kalau tepung beras..yang macam akak dah tulis resepi kat blog akak nak posa dulu..nak kena buat tapai nasi dulu..
Tiny..akak tau buat kuih lama2 je..kuih kampung..
ReplyDeletedulu2 selaalu tengok mak buat..bila dah duduk sendiri..cuba2 buat..alhamdulillah jadi pulak tu..anak2 pulak pandai makan...lagi la akak rajin buat..
kak erna
ReplyDeletedulu arwah nenek saya mmg buat apam tepung gandum gula merah ni.. sebab berniaga kedai makan.. sedap gebu makan kelapa parut... huhuhuu nostalgik sungguhlah
apam ada lagi...perut tgh lapo ni....baik bagi cpt..sebelum dapur kk Erna berselerak....hehehehe
ReplyDeletezar..tu la dia..maksud akak tu...kak pun dah biasa tengok mak buat dulu..akak pun cuba buat sendiri.alhamdulillah.jadi..sebab senang..tu yang setakat tengok aje pun akak boleh buat..
ReplyDeletetengok apam ni..zar pun teringat arwah nenek..
anie,nagoya..tak takutnya..jauh..he he..kalau dekat tak yah tunggu dapur berselerak ..akak dah hantar dah sepiring..
ReplyDeleteKakErna..,
ReplyDeleteSaya dan anak - anak memang suka makan kek batik yu..tapi yu..lah bila di buat kadang jadi kadang tidak. Letakla resepinya kek batik kakErna tu..nak buat utk raya haji ni.
salam wan..insyaallah nanti akak letak ye...biasanya akak buat ikut resepi tu..belum pernah lagi tak jadi..
ReplyDeletealahai kak
ReplyDeletesya tak pandai buat apam tu, kalau buat tengah mesti mendap :(
kak letak ler resepi leh try buat apam tepung gandum nie ;)
ReplyDeleteThanks ye kak
sya..kalau mendap tengah tu.biasanya sebab cair sangat..kalau elok cairnya tak mendap..cubalah lagi sya..
ReplyDeleteiina..nanti lah..akak nak cuba buat sukat pulak..selama ni akak buat main lebur2 je..tak pernah sukat pun..nanti..insyaallah..
ReplyDeleteermm.. nom nom nom sedap tu ;)
ReplyDeletesalam maiyah..tima kasih.
ReplyDeletemaaf ye dapat tengok gambar aje
salam k.erna..ngancamnnya apam tepung gandum akak tue..
ReplyDeleteSalam KakErna,
ReplyDeletewaduh kue apamnya sngat menggoda...tapi mana dong resepnya???
Itu kue batiknya juga terlihat sangat sedap dimakan dgn ice-cream..
berbahagialan semua hero akak tuh...punyai emak yang pandai buat makanan yang enak-enak...hehe...
saya suka makan apam ni cicah ngan sambal ikan bilis, marbeles..
ReplyDeletesuami kalau mkan tapai pun suka dengan aiskrim
salam my dear sis..:)
ReplyDeleteTu diaaa....
dah menjadik juga projek nak buat kek batik ..:):)
:)tapi tu laa...siap dengan masak apam gakk tuu..rajin akak:)
hari jadi ibu_suri 4hb baru ni. belilah kek 1/2 kilogram harga rm33.
ReplyDeletetak sedap lah pulak...
Kak Erna,
ReplyDeleteMemang teringin nak buat kek batik cuti panjang hari tu..tapi malas datang melanda..
dengan aiskrim sedap jugak tu... okkk...nanti kena buat jugak ni..
salam kembali azatie..
ReplyDeletecuba lah buat sendiri..memang sedap pada yang dah biasa makan...
salam kembali nensa..tq..resepnya nanti ya..akan dituliskan ..
ReplyDeletesalam ibuintan..nin9 ni..senangkan nak dapat makan apam ni..masa akak dok selangor..asek jumpa apam tepung beras aje..
ReplyDeleteakak pun suka juga makan cicah sambal..
salam kembali tini..he he..memang menjadi kek batiknya..dah tengok gambar kat blog tini tu..menggoda tu..
ReplyDeleteIM..selamat hari jadi buat ibu suri..
ReplyDeletekalau beli ni..memang jarang dapat menepati selera kita kan..
salam reen..nampaknya kena rajin balik kan..kek batik menunggu tu..untuk dimakan dengan aiskrim..anak2 je suka makan dengan aiskrim..akak tak makan..
ReplyDeleteSalam Kak Erna,
ReplyDeleteKedua-duanya chedap....naklah cikit
erna, osah gobu e apam tu. patutlah laku..
ReplyDeleteibusayang..nak ye..mai la datang mah akak..boleh akak buatkan..
ReplyDeletekak pah..nasib apam yo gebu kak pah kan..
ReplyDeleteminta rcpnya kak erna..
ReplyDeletecam best jek..
apam oooo apam...memang suka tenguk bila naik cantik macam ni..tapi malas nak buat sbb semua tak berapa suka.
ReplyDeletemizah..insyaallah..nanti akak tuliskan ye..boleh cuba..
ReplyDeletekak inakl..
ReplyDeleteina..nasib baik dirumah ni.semua makan..kalau yang tak berapa suka pun.malas juga nak buat..sayang kalau takde sape nak makan kan..
hahh kak bori la resepi eh sekali:)
ReplyDeleteWalaupun Erna sibuk dengan tugas diofis tapi masih rajin masak2.Boleh digelar isteri dan ibu mithali hehehe....
ReplyDeletekak long..insyaallah nanti akak tulihkan yo..
ReplyDeleteLopeh tu kak long boleh cubo buek..
salam zai..tima kasih..tak la sampai macam tu kan..masak beria ia pun..masa cuti je..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesuka mkn apam..selalu beli kat pasar malam..
SR..lepas ni..boleh cuba buat sendiri kan..boleh makan panas2
ReplyDeleteWaaahhh...sedap nyerrrr...kena buat gak ni...jeles air liur ..
ReplyDeletesalam mamawana..he he..pertama kali baca ni..dan dengar ni..jele air liur..buat buat ..jangan tak buat..
ReplyDeletefuh best ar apam kukus dlm loyang cam tu...saya suka kak..buatnya pon senangkan...tapi klu dah malas macam saya ni senang pun jadik susah huhuhu....
ReplyDeletesalam yatie08..memang senang buat apam tu..kalau nak makan akak kena buat juga he he
ReplyDeletekak,
ReplyDeletekongsi la resepi apam tu.. saya ni memang tak reti buat apam... ;)
kek batik tu... adeh hari tu nak buat.. sekali anak2 makan biskut marie tu tak hengat...
yong..insyaallah..nanti akak tuliskan ye..
ReplyDeletekek batik.memang kegemaran anak2 akak ..tu yang buat tu..
Kak... kek batik tu kek kegemaran anak dara anie... dia suka... senang dibuat...sedap dimakan...
ReplyDeleteAnie..betul kata anie tu..anak akak cakap..satu2nya kek yang mak buat tak perlu masuk oven katanya..
ReplyDeleteKak Erna,
ReplyDeletehari ni 2 kali Yati datang. Wah, dah tukar background blog baru ya. Cantik!
Makan kek batik dengan aiskrim? Nampak menarik gak tu.
yatie..tukar kerja anak akak..he he..akak tak pandai dan tak nak pulak belajar ngan dia..akak biarkan aje..dia buat.
ReplyDeleteMakan kek batik ngan ais krim tu..anak2 juga lah punya kerja tu..akak tak cuba pulak..anak2 kata sedap