Assalamualaikum
kecewa betul hari ni
tadi pi kuala pilah
dari pagi
ada kursus NF
masa disana akak tanya la..dimana ada jual
gula enau yang ori.
dah tau tempatnya..tapi tak singgah
terus pi sambung kursus lepas solat zohor.
dah habis kursus..
lalu semula tempat tu..
sekali kan..
dah tutup
tanya kat warung sebelah..
orang nya dah balik awal nak pi jalan.
huwaaa..frustnya..
tak dapat beli.
ibuintan tolong.
######################
Tambahan sikit..
Tambahan sikit..
disebabkan ramai jugak yang tanya akak
camana rupa gula enau.
akak edit dan tambah gambarnya..dibawah ni le gula enau /gula kabung.
camana rupa gula enau.
akak edit dan tambah gambarnya..dibawah ni le gula enau /gula kabung.
org tu tak jual on9 ko..
ReplyDeletekok tak sonang yo nak oder... hihihi!!!
Laa.. akak nak gulo nau koo... Ghaso ehh kek kampong makcik sy ado jual.. tp kono posan/bagitau awal2 laa...
ReplyDeleteAssalam kak..gula enau tu mcm mana rupanya ek, mcm nisan ke. saya selalu gak dulu2 pg kuala pilah , kalo tau ada boleh lah tanya n beli
ReplyDeleteassalamaualaikum my dear sis..kak Erna:)
ReplyDeleteer..er....gula enau tuuu...gula melaka ke sis...!??
erkk!!...1st time dengar gula enau..
kak ngah.. iyo la..nape akak tak google carik kan..
ReplyDeletenak azz..akak dulu selalu kirim ngan kawan yang dok pilah..sekarang ni dio kato jiran e dah tak buek laie..
ReplyDeletesalam kembali rosaliza..gula enau/gula kabung..sama la..
ReplyDeletekalau nisan yang dikelantan tu akak tak tau buat dari apa.
biasanya kita dapat di kuala pilah..kalau yang tak campur tu..sedap..wangi..lembut..
yang campur gula pasir tu tak de bau..dan keras.
Alahai kesiannya. Kena minta tolong ibuintan ke? Ibuintan mesti tolong punya kan....
ReplyDeleteWalalaikumusallam tini..gula melaka dan gula enau.tak sama..
ReplyDeletegula melaka ambil dari kelapa..gula enau ataupun kabung..dari pokok enau ..sedap tini..kalau kita buat pengat/bubur letak tu..sedap..
kakzakie..he he..ye la ibuintan kan tinggal dikuala pilah..
ReplyDeleteKAK ERNA..
ReplyDeletetak de rezki utk hri tuh..
moga ketemu lagi di lain waktu..
gula enau tu camne..
laa patut la asik tersedak dari tadi.. ada yang menyebut2 rupanya
ReplyDeletekak kat mana tu.. boleh saya belikan
jiran saya yang buat gula enau tu pun dh tak buat sekarang ni, enau tak musim berbuah sekarang, air niranya dah kering
kalau yg ori memang wangi
Assalam Erna
ReplyDeleteCammano nak kona gulo enau ori ko tak ori? Balut dlm daun yo? Kek Giant Tmn Connaught cam banyak gula kabung nih tapi tak tau ori ko tak ori? I'm sorry... Buatan Cino ko? Mwana tak ponah boli kek sinun. Sekali sekalo balik Alor Gajah boli kek Melako jo.
assalam sal..akak tak tau pulak..ramai yang tak tau gula enau ni..akak ingatkan semua tau..
ReplyDeletegula enau tu atau gula kabung..yang dibuat dari air nira pokok enau/kabung.
ibuintan..sori ye..tersebut pulak hari ni..he he.
ReplyDeletetadi bos akak ada pi bagi kursus di terusan ulu..tu yang akak pun pi sama.kat situ la
orang tu pun cakap..nira tak banayk lagi..dah nak kering katanya..tu yang ramai dah berhenti buat.
wkmsallam mamawana..hehe..camno nak cakap yo..
ReplyDeletebiasanya kalau ori tu lembut..bau wangi..
kalau yang campur tu..keras..nak potong pun seksa.
yang dimelaka tu biasanya gula kelapa..bukan gula enau.
yg ado byk jual kek kodai jual cendol kek pasar pilah tu tak ori yo kak?
ReplyDeletegula enau tu boleh buat apa tu kakErna?
ReplyDeletesedap kot kalau buat inti kueh?
akak nak masak apa kak? sure best ni.
ReplyDeletetak pernah pulak gune gula enau tu kak erna...
ReplyDeleteboleh cube mcm ni...
jangan kempunan sudah la kak ye :)
ReplyDeletekak, 1st time saya dgr nama gula tu kak? msk apa tu?
ReplyDeletesalam kak erna..ala kesian,,mesti frus tambahan masa ada tak beli teruskan kak..huhu..insyaallah len kali akak jumpa lagi
ReplyDeletedah ada plan nak buat apa kut dgn gula enau tu....mcm gula melaka ke?
ReplyDeletekak long..
ReplyDeleteakak tak pobnah poi kodai cendol tu kak long..
Assalam yatie,08..macam macam boleh buat dengan gula tu..
ReplyDeletebuat kuih.masukkan dalam bubur..dan kalau buat inti pun akak guna gula tu jugak.
assalam kasih..macam macam boleh buat..he he.
ReplyDeleteassalam ainnoraini..cub la..kalau kena yang ori tu..wangi je bau dia,
ReplyDeletebuat apa pun sedap
salam kak,
ReplyDeleteapa tu gula enau..
makanan ke?
Tihara..insyaallah tidak..
ReplyDeleteNieza..sedap gula ni..macam macam boleh buat..boleh buat kuih..kalau masak kuah kacang..masukkan pun sedap..kalau buat air gula cendol pun sedap..
ReplyDeletesurisolehah..memang frust..kononya nak beli masa balik..
ReplyDeleteassalam kamsiah..memang dah ada plan..nak buat pengat letak gula tu.
ReplyDeleteAti..tak tau jugak ye..camana rupa gula tu..nanti ye..tak letak gambar pulak.
ReplyDeletessalam caiyang Erna,
ReplyDeleteSempat lagi utk join 2nd GA mamawana. Klu jawapan ada dalam gambar. Sila war warkan. Pemenang bertuah, Senang citer $$$ into yr account. Jom join
http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/04/contest-ga-sempena-dua-hari-di-shangri.html
kono poei lagik tuh kak.. dokek yo ngan senawang hehehe ;)
ReplyDeletemamawana terima kasih..nanti akak pi tengok.
ReplyDeleteiina..memang betul tu..lagi bila akak cari gambar lama2 dulu jumpa..dah terliur ni..nak buat bubur letak gula enau.
ReplyDeleteoo akak panggil tu gula enau ya, saya panggil gula kabung...
ReplyDeletewaaaahhhh... buat serawa durian sodap nih!.. hihihihi..
ReplyDeletetetiba cam teringin plak nak wat lagi.. padahal baru je buat hari tu, sampai demam selsema yg selsemanya sampai hari ni tak baik-baik lagik!.. hihihi ~ mcm tak relevant je plak serawa durian tu dgn demam selsema nih.. haish.. hehehehehe..
yus..sama la tu..gula enau..dan gula kabung..
ReplyDeletesusah nak dapat sekarang ni yus..
Tiny..memang sah tak relevan..he he//tini..bukan sebab serawa tu tiny diserang selesema..mungkin panas tu..sebab makan duriannya..
ReplyDeletetak kiah le tu kan..akak harap tiny sihat dan cepat baik selesemanya tu..boleh makan durian dan buat serawa durian lagi..
siannya kak erna.
ReplyDeletemak mertua selalu guna gula kabung jer kak.
* baru sempat singgah. sibuk dua hari ni kak.
oh!gula enau ye..tpt kami pggil 'NISE'..hehe
ReplyDeletereen tula ..keciwa jugak tak dapt beli..
ReplyDeleteirfa..tak tau le akak sama ke tidak..mungkin rupa sama ..rasa lain kot..
ReplyDeletesama macam saya masa pi banting hari tu. on the way nak gi morib hari sabtu, nampak banyak je kerepek jual tepi jalan. bila nak balik shah alam hari ahad tu niat nak beli, tapi takde satu stall pun bukak. eee geram!!!
ReplyDeletegula nira tu tak sama ke?nak buat apa gan gula tu?hihihihi....ilmu kentot ni.semua tak tahu
ReplyDeleteAkak...
ReplyDeleteKalau kat Kedah..orang panggil Gula Gerek...he..he..jangan gelak tau..saya guna gula ni bila buat Kuih Buah Melaka..kesian akak..nanti pi cari lain tau...
GB,,peringatan..kalau nak terus beli kan..
ReplyDeleteanie,gula tu boleh buat macam2 anie..nanti balik beli ye..buat kuih bati sato ngan akira makan.
ReplyDeleteazi..gula gerek ..apa ada pada nama..janji rasa sama..sedap..selain dari buah melaka..macam2 lagi bolah buat azi..
ReplyDeleteacik klu gi Pilah, carik joruk potai yo kak. Guno onau, klu boli, ompek tawon pun tk abih2..heheh.
ReplyDeletekalu kat klate panggil nisae ni..hihi
ReplyDeleteassalam..
ReplyDeletekalo mak sy ni mmg minat le
Acik..yo boto cik..ompek tahun..tokojut akak..
ReplyDeleteakak kalau dapek..kalau tak sendiri bejimat..ompek hari dah habih..ha ha..
sarah-najwan..ye la..akak pun pernah dengar kawan kata..nisee..
ReplyDeletemaiyah..dah tentu mak maiyah suka..macam macam boleh dibuat kalau dapat ni..
ReplyDeleteSalam Kak Erna.
ReplyDeleteCian akak. Takpelah Kak Erna. jilat tapak tangan kata orang tua-tua supaya tak kempunan. Nanti ada lah rezeki akak tu. Semoga hajat akak yang tak kesampaian tu akan disampaikan oleh Allah swt. Kun fa yakun. InsyaAllah.
Assalam roha..terima kasih..
ReplyDeleteinsyaallah tak apa..
hari ahad nanti ada pasar tani akak cuba pi cari..
hai kak....apa khabar...
ReplyDeletesihat??
Salam Erna...Saya tak tahu yang macamana ori tapi kalau pergi Melaka selalu beli.
ReplyDelete"hai..tadi baca entri ni takde gambar...skrg ni ada pulak gmbar gula tu...heeee,ni kali ke-2 baca ni kak...baru nak komen ni.."
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteTulah dia, bila dah ada niat tu terus je buat. Bak kata orang2 tua, kerja bertangguh kerja tak jadi...huhu.
Sama mcm nisan ni.kalau nisan buat dengan nira kelapa kaau tak silap.
ReplyDeleteAdinda Amy..alhamdulillah akak sihat..harap amy pun sihat ye
ReplyDeleteassalam zaitun..saya tak pernah beli kat melaka tu..memang beli k.pilah aje.
ReplyDeletePiasara..akak edit letak gambar.masa tak de gambar tadi ramai yang tanya..tu yang akak letak gambar..
ReplyDeletezabs..salam kembali..kali ni..bukan kerja bertangguh ytak menjadi..tapi..tak mendapat..he he
ReplyDeletehani@debumelukut..
ReplyDeletekalau nira kelapa tu kita panggil gula kelapa..gula enau dari nira pokok enau..
as salam kak...
ReplyDeletetapi gula kabung kat pahang ni tak cantik macam gula enau tu.. bergerutu je rupa.. rasa sama kot..
jom hih 5 bab drama korea...!!
Aslmkm Erna.
ReplyDeleteKalau asli memang lebih sedap.
Gitu juga untuk semua produk kan? :)
assalam kak..oh rupa parasnya sama ngan nisan klate, tp nisan dari nira kelapa..mekasih kak kongsi2 kek sini
ReplyDeleteassalam mulan..rupa tak kisah kan..janji rasa sama.sedap tu.
ReplyDeletecerita korea..bestnya..
wkmsallam kak G..betul kata kak G..apa pun yang kita makan..mesti yang asli lagi sedap dari yang dah dicapur segala bahan.
ReplyDeleteAssalam rosaliza..tu la rupanya..tapi dibuat dari nira enau..
ReplyDeleteOwhh!!!
ReplyDeleteFirst time nengok gula enau..
Maybe tak pernah guna kot
kat sabah..
missgee..sedap tau gula ni..macam2 boleh buat..
ReplyDelete