JellyPages.com

Sunday, April 10, 2011

JAMU MATA

Assalamualaikum.
sesuai dengan cerita tentang makan2
akak tepek kat sini award dari izzah
terima kasih izzah..cantik.
terberangan pulak nak pakai macam chef ni.








Pucuk paku campur udang masak lomak cili api 
 goreng pisang tanduk
 bubur sukun
 lepat pisang

 rebus ubi
sambal belaca
Air carrot susu...
hero bongsu akak yang buat sendiri
mintak mak letak disini.sedap katanya.puas mintak mak rasa
tapi dah mak tak minum susu..camana.
minta maaf la ye dik..
nanti buatkan air lain mak minum.

Hasil dari n3 lepas yang tunjuk bahan2 yang belum dimasak
selama 3 hari dari jumaat petang
ini la hasilnya.
terima kasih kawan2 semua.
minta maaf tak dapat nak jamu..sebab jauh.cuma dapat jamu mata aje ye.

80 comments:

  1. gulai cuk paku tu.. lawan mo ikan masin.... adeh... betambah nasik!

    ReplyDelete
  2. assalam kak, terliur ngan msk lomak pucuk paku akk tu, telan air liur je lh hehehe..

    semua menu best2 akk buat, sedapnya, rajin akk. pandai si bongsu buat air sendiri, nyaman tekak

    ReplyDelete
  3. waduh..specialnya...semua pembuka selera..sedapnya..

    ReplyDelete
  4. Waaa.... Semuanya Tie suka. Pisang tanduk goreng pun suka... semuanya sedap!

    ReplyDelete
  5. as-salam
    wah!! sedapnye lemak pucuk paku..terliur gk tgk ni.

    ReplyDelete
  6. ppegghh sedapnya kakkk
    semua saya suka

    ReplyDelete
  7. sekom kk Erna.

    byk ne kk Erna tak baca.ari ni baru kesempatan nak baca.tak sentuh computer.ginduuuuu....

    tak gindu kita?tak pelah...

    eh...jgn memilih tau.susu tu tuk kuatkan tulang.ewah!!!....pndi lak kita.samelah..kita pun tak minum susu.tp kalo ada cmpuran sikit boleh minum.kalo 100% susu memang tak terima....

    ReplyDelete
  8. selera kita serupa kak...sodap lak ha

    ReplyDelete
  9. sbb dah terliur tgk smbal akk, sy pun ke dapur buek smbal makan ngan sup ayam...bopoluh...

    ReplyDelete
  10. umang aihhhh. apo tak calling2? konfem mendobut sey datang. hahhaa

    ReplyDelete
  11. kak ngah..haah kan..tak teringat pulak nak goreng ikan masin tadi..kalau tak..mau tak cukup nasi seperiuk..

    ReplyDelete
  12. wkmsalam rosaliza...kalau dekat boleh akak bagi kan..banyak tu..
    nasib baik ada adik dan amnak sedara akak yang lelaki tu datang makan..meriah le jadinya.

    ReplyDelete
  13. sal..alhamdulillah..tapi tak de la special..

    ReplyDelete
  14. tie..pisang tanduk goreng kali ni..memang sedap..manis..biasanya akak dapat pisang tanduk yang rasa masam2 sikit.

    ReplyDelete
  15. ady wkmsalam..terima kasih ady..
    ady lagi pandai masak kan..boleh la cuba masak pucuk paku ni..

    ReplyDelete
  16. kaih..kalau akak lepat yang paling suka..he he..kuiah orang tua kena la dengan selera akak..

    ReplyDelete
  17. anie..maunya tak rindu..tapi akak faham..anie sibuk.
    kalau tak de n3 baru tu maknanya anie sibuk sangat la tu..

    ReplyDelete
  18. "waduh2...hidangan minum petang tu kak..buat saya rasa tak tahan2 dah ni..yg paling best tu pengat sukun...tak pernah makan lagi sblm ni,selalu buat goreng jer..pisang tanduk ada la 4 biji en abg beli tadi..esok leh goreng dah kot..hehehe.."

    ReplyDelete
  19. semua sodap

    kak ..sey buek lopek pokak potang somalam

    ReplyDelete
  20. Ms.lilies..ye ke..sama la kita.
    akak masih tak dpat masuk blog lilies la..rindu lak nak baca.
    akak cuba buat macam lilies bagi tau tah mana silapnya kelain pulak..aduhai..frust tol..

    ReplyDelete
  21. annie..sambal makan dengan sop..memang kono tu..mau tak sodar makan berpinggan2..he he..

    ReplyDelete
  22. jah..iyo ko jah pandai makan ni..kok ytau memang dah panggil dah..

    ReplyDelete
  23. org pilah kok tak pandai makan tu maun kono buang suku tu kak. kihkihkih.

    ReplyDelete
  24. piasara..pengat sukun memang tak ramai yang buat..
    masa akak dook selangor dulu..akak je yang buat..baru kawan2 lain cuba.

    ReplyDelete
  25. ibuintan..akak memang suko lopek pokak tu..tapi..budak2 suko yang berinti.

    ReplyDelete
  26. jah..ha ha ha..goli lak ati..kono buang suku..he he..lom ponah orang kono buang do jah..

    ReplyDelete
  27. kak,
    dlm byk2 ni.. saya teringin nak ubi kayu rebus cicah sambal belacan tu.... rindunya..

    ReplyDelete
  28. yong..sedapkan..tu la biasanya makan dengan kelapa parut dan gula..kali ni..teringin pulak makan dengan sambal belacan..

    ReplyDelete
  29. Salam akak..
    Saya pun tertunggu2 jugak apa yang akak masak dengan bahan2 yg. akak tunjukkan hari tu...sekali tunjukkkk..tudia...berderet2...mesti sedapkan masak lemak dan Pengat sukun tu...saya suka pengat tapi buah sukun saya takut anginnn...tapi itu buah kegemaran akakkan...sebab apa ye akak tak minum susu?...saya kalau air bersusu no.1....

    ReplyDelete
  30. tgk keret susu tu tringin plak...jap gi nak gi buat la...

    ReplyDelete
  31. tu diaaaa...dh keluar dh menu yg berderet tu memang mabeles..hebatlah kak.semua sedap2 lak tu. saya kalau weekend msk juga tapi tak sempat nk n3..selalu outing jer kejanya..tu yg kekadang tak sempat nk bw..hehe

    ReplyDelete
  32. salam akak..

    wow..bestnye..kecur air liur..nak meleleh ni..hehhe..

    bestnye akak..nak jugak akak..hehe

    ReplyDelete
  33. sedap kak erna..udang masak lemak cili api dgn pucuk paku tu...

    lame tak buat ni...selalunye hujung minggu jer saye masak mcm tu...

    ReplyDelete
  34. Mak ai kak..semua semua makanan ni sodap belaka..leh naik gula saya nih..hehe..lg2 gulai pucuk paku..perhg..leh mkn bertmbah2 nasi ni,,,

    ReplyDelete
  35. Salam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  36. Semua Yati suka! Kecuali pengat sukun tu, tak pernah rasa. :)

    ReplyDelete
  37. banyaknya kuihhhhhh...:P

    pucuk paku masak lomak mmg best!!

    ReplyDelete
  38. Aslmkm.
    Waduh banyaknyer makanan!
    Masak lemak juga yang menarik minat Kak G.

    ReplyDelete
  39. Betul-betul menggugat. Lepat pisang tu berinti lagi. Rajin sungguh. Lagi rajin bujang tu buat air style caraot+susu. Sedap tu.... kalau ibu tak nak meh sini auntie minum utk ibu....:)

    ReplyDelete
  40. wah, sedap semua yg akak masak tuh... terliur tengok masak lemak pucuk paku tu...hehehehe

    ReplyDelete
  41. azi..ha ni la dia yang akak sempat masak masa cuti tu.
    seminggu sekali je azi..hari2 biasa tu kadang2 masak sardin je..ringkas..tak sempat nak masak pelbagai.
    azi..akak memang tak suka minum susu dari kecik..kata mak akak la..tu sebab akak ada sedara susu katanya.

    ReplyDelete
  42. kak sam..
    seminggu sekali je tu..hari lain tak sempat.

    ReplyDelete
  43. acik lupakanje..akak tak minat langsung..tapi anak2 suka betul.

    ReplyDelete
  44. nieza..menu orang tua ni..he he..

    ReplyDelete
  45. cik ceria..nak rasa mai la datang sini..boleh makan sama.

    ReplyDelete
  46. ainnoraini..sama la kita..hari minggu je akak masak lebih sikit..hari lain tak sempat

    ReplyDelete
  47. Yat zakie..minggu ni banyak pulak bahan yang ada..tu yang buat semua tu..tunggu nanti takut burok pulak..sayangkan..

    ReplyDelete
  48. bobhandburry..terima kasih singgah insyaallah..nanti akak datang ye.

    ReplyDelete
  49. yatie..memang ramai yang tak pandai makan pengat sukun ni

    ReplyDelete
  50. Daddy Ziyyad..
    memang sedap masak lemak tu

    ReplyDelete
  51. wkmsallam kak G..seminggu sekali je saya masak lemak..tak berani jugak selalu.

    ReplyDelete
  52. kakzakie..
    lepat pisang memang kegemaran seisi rumah tu.

    ReplyDelete
  53. SMM..ye ke..suka semua ye..nanti datang mah akak ye..boleh makan.

    ReplyDelete
  54. semuanya best2...tapi first time aina tengok bubur sukun, biasanya goreng je...

    ReplyDelete
  55. lepat pisang n ubi dgn
    sambal belacan tu ...mengancam habis

    takpe ...nanti ati lalu seremban
    ati nk terjah rmh akak...
    tak tau malu ...hihi

    ReplyDelete
  56. JunAina..memang ramai yang tak pernah makan bubur sukun ni.

    ReplyDelete
  57. Ati..kalau lalu seremban jangan lupa datang mah akak..
    bagi tau je nak makan apa..boleh aje..

    ReplyDelete
  58. Gulpp..!! Gullpp...!!! Gullpp...!!!

    Bunyi tolan air liur...

    hehehe...

    ReplyDelete
  59. azz..osah he tu..sampai sini ha bunyi e..he he

    ReplyDelete
  60. besok nak balik umah mak.tak kira,nak suh dia masak gulai lomak pucuk paku gak...!

    ReplyDelete
  61. salam..kakerna..mak aih..semua menupun ada..rasanya semua cadangan kt komen pun akak bua huhu..semua suri terliur..especially tang ubi rebus tu ....

    ReplyDelete
  62. sham..nak mak jugak yang masak..baru sedap rasanya ye..

    ReplyDelete
  63. suri..alhamdulillah..dah cuti kan..akak masak la semua..

    ReplyDelete
  64. kak, nanti singgah ambil poskad yer tq..:)

    ReplyDelete
  65. akakkkkkkkkkkkk!! pucuk paku itu!!!!

    adeh la!!! saya duk telan air liur je la ni...huwaaaaaaa!!! akak kijam!!!

    ReplyDelete
  66. mommy nak ubi rebus makan dengan sambal belacan~~~ sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  67. Nieza..tq ..insyaallah nanti akak ambik ye.

    ReplyDelete
  68. wahida..suka jugak ye..
    akak pun suka..sori ye ida.

    ReplyDelete
  69. mommy..memang sedap..ubi rebus makan dengan sambal belacan..panas2 pulak tu.

    ReplyDelete
  70. carrot susu anak akak buat dari gambar ni mcm fresh orange pulak..

    gulai pucuk paku feveret saya tu kak...hehe

    ReplyDelete
  71. yus..tu la dia..dia kata..rupa macam air mangga he he

    ReplyDelete
  72. tgh bygkan suma makanan tu ada depan saya sekarang. ahhhhh!!!!

    ReplyDelete
  73. GB..bayangkan aje ye..tak mau rasa ke

    ReplyDelete
  74. Sedapnyer menu... :)

    Dah lama tak mkn masak lemak pucuk paku tu.. Selalu pucuk paku cicah sambal lemak je.. :)

    ReplyDelete
  75. Salam kenal.
    Masuk dari laman DDrfauziah.
    Banyaknya makanan & banyak kawan blogger ya?

    ReplyDelete
  76. MJ..pucuk paku memang paling sedap dibuat masa lemak atau goreng cili api

    ReplyDelete
  77. ISARA..terima kasih..sudi ke blog mak cik mak cik ni..

    ReplyDelete