Followers

Sunday, October 21, 2012

RESIPI KUAH KACANG

Assalamualaikum

Untuk menunaikan permintaan dik Nik Ja
acik letak lagi sekali resepi kuah kacang disini
yang acik dah edit sikit.
dulu punya seringgit cili bawang tu dah tak sesuai
sebab seringgit dulu dengan sekarang dah tak sama kan 



KUAH KACANG

Bahan bahannya..

1 kg kacang tanah
digoreng tanpa minyak..dan di mesin..
jangan halus sangat..

(a). 7 batang serai
(b). 1 1/2 inci  lengkuas muda(kalau dapat lengkuas  padi lagi sedap) 
(c). 8 ulas bawang putih
(d). 14 ulas bawang merah
(e).1 inci halia muda
(g).1 sudu udang kering
4-5 senduk cili kering yang dah siap dimesin
1/2 kg santan-campur air lagi

bahan (a) hingga (g) dikisar halus.

1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih

Gula( tambah sekeping gula kabung), garam..air asam jawa secukupnya..

Tumis semua bahan2 hingga betul2 masak..
masukkan air asam jawa..biarkan mendidih..
masukkan santan yang dah dicairkan dan 
biarkan mendidih lagi
masukkan kacang tanah, gula dan garam secukup rasa..biarkan betul2 masak
kepekatan ikut suka..ada yang suka pekat dan ada suka cair sedikit.
kemanisan ikut tekak sendiri sebab ada yang suka manis dan ada yang suka pedas.
anak2 acik suka manis dan ada rasa pedas juga.
mak ai..susah kan..tu la selera anak2 acik ni.
tu yang acik guna cili kering sampai bersenduk2.
tapi masa beli cili kering jangan yang jenis pedas sangat.dan jangan yang tak pedas lansung tu..
tak ada rasa nanti.

oklah..nanti dah nak raya Qurban ni kan..kalau rajin boleh la mencuba resepi acik ni.

jumpa lagi,Insyaallah

48 comments:

  1. salam acik..

    timekasih kongsi resepi...

    saya pun boh santan dlm kuah kacang...resepi kita sama kecuali saya boh jintan putih tumbuk, bukan serbuk, tak boh jintan manis...
    udang keringnya segenggam hehehe...haloba!

    lenkali nak try acik nyer plak...bole?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q..malu acik nak letak..tapi ada yang mintak acik letak le..Q lagi pandai masak..tang udang kering tu..tak pe haloba..lagi banyak lagi sedap..tapi anak kedua kalau banyak udang kering gatal hidung tu yang letak sikit..he he

      Delete
    2. umah acik ada pokok lengkuas ker? kalau ada tentu ada rebung dia kan? rebung lengkuas tu acik, kalau dpt dikutip barang segenggam, pastu tumis bawang besar/merah ngan bawang putih ngan cili padi...pastu masukkan udang basah ngan rebung tadi, bila dah masak, masukkan santan pekat, takyah boh kunyit, perghhh......

      Delete
    3. ye ke Q,acik sealu buang aje bila dah ambik lengkus..rebung dia yang masih putih lagi dan belum jadi ubi tu kan..ni resepi baru ni tima kasih Q,kalau udang memang acik suka sangat..no.satu kalah ayam ngan daging..terima kasih..terima kasih..terima kasih

      Delete
  2. salam kak
    lengkuas padi tu macamana?

    ReplyDelete
  3. As Salam AE..

    I pun nak Tanya soklan sama dgn Kasih.. Lengkuas padi yang mana satu.. Photo plisssss...:)

    ReplyDelete
  4. Sesuai sangat respi ni dah nak raya haji ni. Tengkiu Acik :)

    ReplyDelete
  5. tadi baru je kami makan satay kajang ngan kuah kacang dia .. sedappp ! ...
    raya dah nak dekat nie .. leh tgk resepi akak nie nanti ;))

    ReplyDelete
  6. hhmm..sedap..pastinya buat raya ni

    ReplyDelete
  7. salam K.Erna...atie pon suka msk kuah kacang pakai santan sikit..rasa lemak2 gitu.Sedap!

    ReplyDelete
  8. Kalau kat utara selalu boh daging yg potong kecik2 dalam kuah kacang.. Makchaq tak boh santan, boleh la try..

    ReplyDelete
  9. saya tak pernah buat..tpi teringin nak wat..nnti share yee...terfikir juga nak wat kuih masa raya qurban ni..

    ReplyDelete
  10. Bubuh santan...mesti sedap ni acik,lemak2 gitu.

    ReplyDelete
  11. nnt nk buat utk raya jgk..thnks kak:))

    ReplyDelete
  12. kak.. org tak ponah buek kuah kcng buh santan. nk try la ghayo ni..

    ReplyDelete
  13. TQ Acik share resipi nie.. nanti leh laa try masa raya kurban

    ReplyDelete
  14. bole la buat masa raya haji nanti

    ReplyDelete
  15. tq share sesuai sgtlah untuk raya haji ni

    ReplyDelete
  16. Ini makan dengan sate pun sedap Acik. Nak raya haji ramai org bagi daging bolehlah buat satey..

    ReplyDelete
  17. Yati baru cakap dengan husband semalam, sebab kat rumah ada nasi himpit segera tu. Ingat raya haji nak buat kuah kacang. Terus kak Erna bagi resepi. :)

    ReplyDelete
  18. ehe..sedap tu..minta izin copy yer..leh try raya nnt

    ReplyDelete
  19. mesti sedap resepi acik ni . semua herba ada dlm ramuan dia.

    ReplyDelete
  20. as salam,

    thanks sharing kak, mesti sodap nih :)

    ReplyDelete
  21. salam kak E...tq very milion much...muah3x lap u! hihi...tu dia...klau kak E tak letak resepinya di sini, tak pernah ku tau kuah kacang bleh letak santan...nanti kalau ade kelapangan pasti, mesti, cobe terai test kak E punya resipi....tq again!

    ReplyDelete
  22. nak raya haji ni.. boleh buat.. makan ngan ketupat..

    ReplyDelete
  23. Owh achik pakai santan yo. Sey tak pakai pun. Omak aja pakai kacang yo. Tapi susah nak monjadi. Mak soghang yo yang magic tangan e.Hehehe.

    ReplyDelete
  24. Sedapnye.. boleh test untuk raya nanti :-)

    ReplyDelete
  25. sedap tu Acik..suka nekcik kuah kacang!!

    ReplyDelete
  26. boleh suruh wife PM cubo resepi Acik nih...:)

    ReplyDelete
  27. Assalam Kak ... menu wajib hidangan raya tu, bakar lemang tak raya ni?

    ReplyDelete
  28. Resipi Acik lebih kurang macam saya juga, gunakan udang kering. Ada orang letak daging. Tapi saya tetap suka udang kering!

    ReplyDelete
  29. M dah bookmark page ni..bleh try nnt..mesti sedap ni..M mmg suka nasi impit ngan kuah kacang

    ReplyDelete
  30. nengok gaya mcm senang je, tp hehehe tkt tak jd je kalu bt...

    ReplyDelete
  31. sedapnya Acik wei.... makan ngan nasi himpit!

    ReplyDelete
  32. acik ieja buat kuah kacang mcm acik jg tp x bubuh jintan pun..lbh sedap eh..leh cuba lah esok..tq ye:D

    ReplyDelete
  33. Salam Acik Erna,

    maaflah lama kak ani tak singgak sini. internet problem.

    ReplyDelete
  34. Salam kenal Acik,

    terima kasih follow makcik ya

    ReplyDelete
  35. Ohh resipi raya haji ni....thanks:)

    ReplyDelete
  36. resepi ni tak payah la tunjuk kek den.. yg dah siap masak tu boleh hehe

    ReplyDelete
  37. Acik...terima kasih atas prkongsian....

    ReplyDelete
  38. Salam Acik, ni best resepi utk buat kuah kacang raya haji nih!
    Err cer email akak saiz kaki utk stokin Tuurki tu. Pesen yg dlm gambar dah SOLD OUt tapi akak akan usaha cari yg seropa atau yg sesuai utk org pas atau dlm pantang. Email akak hellibra2@hotmail.com

    ReplyDelete
  39. kuah kacang makan ngan sate best ni..

    ReplyDelete
  40. sodap yo nampak ghosopi eeee...hehe

    ReplyDelete
  41. TQ sharing kak, boleh jugak la nak try nanti, ambik resepinya dulu ye.. ;D

    ReplyDelete