Assalamualaikum
Untuk menunaikan permintaan dik Nik Ja
acik letak lagi sekali resepi kuah kacang disini
yang acik dah edit sikit.
dulu punya seringgit cili bawang tu dah tak sesuai
sebab seringgit dulu dengan sekarang dah tak sama kan
KUAH
KACANG
Bahan
bahannya..
1 kg
kacang tanah
digoreng
tanpa minyak..dan di mesin..
jangan
halus sangat..
(a). 7 batang serai
(b). 1 1/2 inci lengkuas muda(kalau dapat lengkuas padi lagi sedap)
(c). 8 ulas bawang putih
(d). 14 ulas bawang merah
(e).1 inci halia muda
(g).1 sudu udang kering
4-5 senduk cili kering yang dah siap dimesin
1/2 kg santan-campur air lagi
bahan (a) hingga (g) dikisar halus.
1/2 sudu
kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu
kecil serbuk jintan putih
Gula(
tambah sekeping gula kabung), garam..air asam jawa secukupnya..
Tumis
semua bahan2 hingga betul2 masak..
masukkan air asam jawa..biarkan mendidih..
masukkan santan yang dah dicairkan dan
biarkan mendidih lagi
masukkan kacang tanah, gula dan garam secukup rasa..biarkan betul2 masak
kepekatan ikut suka..ada yang suka pekat dan ada suka cair sedikit.
kemanisan ikut tekak sendiri sebab ada yang suka manis dan ada yang suka pedas.
anak2 acik suka manis dan ada rasa pedas juga.
mak ai..susah kan..tu la selera anak2 acik ni.
tu yang acik guna cili kering sampai bersenduk2.
tapi masa beli cili kering jangan yang jenis pedas sangat.dan jangan yang tak pedas lansung tu..
tak ada rasa nanti.
oklah..nanti dah nak raya Qurban ni kan..kalau rajin boleh la mencuba resepi acik ni.
jumpa lagi,Insyaallah
salam acik..
ReplyDeletetimekasih kongsi resepi...
saya pun boh santan dlm kuah kacang...resepi kita sama kecuali saya boh jintan putih tumbuk, bukan serbuk, tak boh jintan manis...
udang keringnya segenggam hehehe...haloba!
lenkali nak try acik nyer plak...bole?
Q..malu acik nak letak..tapi ada yang mintak acik letak le..Q lagi pandai masak..tang udang kering tu..tak pe haloba..lagi banyak lagi sedap..tapi anak kedua kalau banyak udang kering gatal hidung tu yang letak sikit..he he
Deleteumah acik ada pokok lengkuas ker? kalau ada tentu ada rebung dia kan? rebung lengkuas tu acik, kalau dpt dikutip barang segenggam, pastu tumis bawang besar/merah ngan bawang putih ngan cili padi...pastu masukkan udang basah ngan rebung tadi, bila dah masak, masukkan santan pekat, takyah boh kunyit, perghhh......
Deleteye ke Q,acik sealu buang aje bila dah ambik lengkus..rebung dia yang masih putih lagi dan belum jadi ubi tu kan..ni resepi baru ni tima kasih Q,kalau udang memang acik suka sangat..no.satu kalah ayam ngan daging..terima kasih..terima kasih..terima kasih
Deletesalam kak
ReplyDeletelengkuas padi tu macamana?
thanks share resepi..
ReplyDeleteAs Salam AE..
ReplyDeleteI pun nak Tanya soklan sama dgn Kasih.. Lengkuas padi yang mana satu.. Photo plisssss...:)
thaannkkksss acik...!!!
ReplyDeleteSesuai sangat respi ni dah nak raya haji ni. Tengkiu Acik :)
ReplyDeletetadi baru je kami makan satay kajang ngan kuah kacang dia .. sedappp ! ...
ReplyDeleteraya dah nak dekat nie .. leh tgk resepi akak nie nanti ;))
hhmm..sedap..pastinya buat raya ni
ReplyDeletesalam K.Erna...atie pon suka msk kuah kacang pakai santan sikit..rasa lemak2 gitu.Sedap!
ReplyDeleteKalau kat utara selalu boh daging yg potong kecik2 dalam kuah kacang.. Makchaq tak boh santan, boleh la try..
ReplyDeletesaya tak pernah buat..tpi teringin nak wat..nnti share yee...terfikir juga nak wat kuih masa raya qurban ni..
ReplyDeleteBubuh santan...mesti sedap ni acik,lemak2 gitu.
ReplyDeletennt nk buat utk raya jgk..thnks kak:))
ReplyDeletekak.. org tak ponah buek kuah kcng buh santan. nk try la ghayo ni..
ReplyDeleteterima kasih kongsi
ReplyDeleteTQ Acik share resipi nie.. nanti leh laa try masa raya kurban
ReplyDeletebole la buat masa raya haji nanti
ReplyDeletetq share sesuai sgtlah untuk raya haji ni
ReplyDeleteIni makan dengan sate pun sedap Acik. Nak raya haji ramai org bagi daging bolehlah buat satey..
ReplyDeleteYati baru cakap dengan husband semalam, sebab kat rumah ada nasi himpit segera tu. Ingat raya haji nak buat kuah kacang. Terus kak Erna bagi resepi. :)
ReplyDeleteehe..sedap tu..minta izin copy yer..leh try raya nnt
ReplyDeletemesti sedap resepi acik ni . semua herba ada dlm ramuan dia.
ReplyDeleteas salam,
ReplyDeletethanks sharing kak, mesti sodap nih :)
salam kak E...tq very milion much...muah3x lap u! hihi...tu dia...klau kak E tak letak resepinya di sini, tak pernah ku tau kuah kacang bleh letak santan...nanti kalau ade kelapangan pasti, mesti, cobe terai test kak E punya resipi....tq again!
ReplyDeletenak raya haji ni.. boleh buat.. makan ngan ketupat..
ReplyDeleteOwh achik pakai santan yo. Sey tak pakai pun. Omak aja pakai kacang yo. Tapi susah nak monjadi. Mak soghang yo yang magic tangan e.Hehehe.
ReplyDeleteSedapnye.. boleh test untuk raya nanti :-)
ReplyDeletesedap tu Acik..suka nekcik kuah kacang!!
ReplyDeleteboleh suruh wife PM cubo resepi Acik nih...:)
ReplyDeleteAssalam Kak ... menu wajib hidangan raya tu, bakar lemang tak raya ni?
ReplyDeleteResipi Acik lebih kurang macam saya juga, gunakan udang kering. Ada orang letak daging. Tapi saya tetap suka udang kering!
ReplyDeleteM dah bookmark page ni..bleh try nnt..mesti sedap ni..M mmg suka nasi impit ngan kuah kacang
ReplyDeletenengok gaya mcm senang je, tp hehehe tkt tak jd je kalu bt...
ReplyDeletesedapnya Acik wei.... makan ngan nasi himpit!
ReplyDeleteacik ieja buat kuah kacang mcm acik jg tp x bubuh jintan pun..lbh sedap eh..leh cuba lah esok..tq ye:D
ReplyDeleteSalam Acik Erna,
ReplyDeletemaaflah lama kak ani tak singgak sini. internet problem.
Salam kenal Acik,
ReplyDeleteterima kasih follow makcik ya
Ohh resipi raya haji ni....thanks:)
ReplyDeleteresepi ni tak payah la tunjuk kek den.. yg dah siap masak tu boleh hehe
ReplyDeleteterus saya teringat sate!
ReplyDeleteAcik...terima kasih atas prkongsian....
ReplyDeleteSalam Acik, ni best resepi utk buat kuah kacang raya haji nih!
ReplyDeleteErr cer email akak saiz kaki utk stokin Tuurki tu. Pesen yg dlm gambar dah SOLD OUt tapi akak akan usaha cari yg seropa atau yg sesuai utk org pas atau dlm pantang. Email akak hellibra2@hotmail.com
kuah kacang makan ngan sate best ni..
ReplyDeletesodap yo nampak ghosopi eeee...hehe
ReplyDeleteTQ sharing kak, boleh jugak la nak try nanti, ambik resepinya dulu ye.. ;D
ReplyDelete