Assalamualaikum..
Pernah makan cendol santan sawit?
acik pun tak tau nak kata macam mana rasanya
semalam acik dah cuba
tapi masih jugak tertanya tanya
betul ke santan sawit?
sebab acik belum pernah rasa.
kalau ada kawan2 yang pernah makan boleh
kongsi ngan acik..
macam mana sebenarnya rasa santan sawit tu.
Gambar cendol ni bukan guna santan sawit
ni acik buat sendiri
guna santan kelapa je
Ok lah jumpa lagi,Insyaallah
Berapa banyak kelapa sawit diperlukan agaknya untuk menghasilkan secawan santan, ya? :)
ReplyDeletesantan sawit...tak pernah tgk,tak pernah makan la acik...
ReplyDeletesaya suka mkn cendol dgn susu cair/segar...kalau santan sat lagi perut dilanda tsunami pulak...kembung..!!
Santan sawit? x penah mkn....dan x penah tgk.....mcm santan kelapa la kut kan....tp rasanya ntah le.....
ReplyDeletex pernah mkn kak..sedap x acik..kecur plk tgk nie.:)
ReplyDeletesendiri cuma guna santan kelapa je tp kalau makan kat kedai tak tahulah pulak kalau ada yg guna santan sawit
ReplyDeletesantan sawit? tak pernah dengar plak huhu
ReplyDeleteakak pun belum pernah makan santan sawit minyak sawit ada lah pernah tengok sedap tak acik??
ReplyDeletesedap..MV dh pernah cuba
ReplyDeletebaru semalam adik saya belikan..hehehe..
ReplyDeleterasanya tak lemak macam guna santan kelapa.. ok2 je..tapi saya lagi suka guna santan kelapa berbanding sawit..tapi tak tau la kalau org yg buat tu tak reti buat kan..hehehe..
wow lain nie
ReplyDeleteKakak hari itu cari cendol nak buat lengkong Acik boleh tak jumpa. Selalu ada banyak bila org nak dtg rumah kakak berangan nak buat lengkong konon tu tak jadi..
ReplyDeleteNampak cendol Acik terliur kakak:)
As Salam AE..
ReplyDeleteTak penah rasa sebab baru tau ni ada santan sawit. Huhu
ACIK, MEMANG SEDAP MAKAN cendol masa panas-panas.
ReplyDeleteAssalamualaikum Acik,
ReplyDeleteKak Ros tak pernah dengar pun cendol santan sawit ni,baru hari ni Kak Ros tau..selalu dok makan cendol santan kelapa ja..
Selamat Hari Raya Aidil Adha...
Mgkn rs mcm coffeemate kot? Coffeemate kan dr kelapa sawit?
ReplyDeletex pernah
ReplyDeleteassalamualaikum... salam kenal ye.. :)
ReplyDeletesantan sawit tu nani penah guna dlm masakan lain.. tapi cendol santan sawit blom penah cuba... so far.. nani penah cuba dalam kari, masak lemak, dan penah cuba dengan pulut durian.. santan sawit tak berbau.. tapi putihnya cantek.. :) suka gak ngan santan sawit.. kalau simpan dlm peti sejuk.. boleh tahan 1 bulan.. berbaloi dari beli santan kelapa atau pun santan kotak.. klu dah buka kotak santan tu, 2 hari dah masam walaupun dlm peti sejuk.. rugi...
kat pasar mlm umah mmg ada org jual...
ReplyDeletetak pula nak beli...sedap kot Acik..
Tak pernah lagi guna santan kelapa sawit.. Tgk acik nye cendol tuh mak aihh sodap laa plak.. :)
ReplyDeletehehehe..guna santan kelapa juga. ingat tadi betul-betul santan sawit.. :-)
ReplyDeleteTak pernah rasa cendol santan sawit.
ReplyDeleteTapi pekena cendol, best yek, kak Erna. Penghilang dahaga.
sedapnye cendol.....cuaca panas2 boleh ilangkan dahaga...
ReplyDeleteAssalam kak, saya ni walaupun rumah kampung ada byk kelapa sawit, tapi tak pernah pulak beli dan guna santan kelapa sawit huhu.
ReplyDeleteMasa bulan puasa hari tu mmg byk yg tulis guna santan kelapa sawit, tapi saya tak pernah beli juga. Nnt kalo jumpa org jual pasni boleh la beli n cuba
ada org jual dkt2 rumah saya ni, tapi blm tergerak ati nak merasa.
ReplyDeletex pernah cuba la.. cam ne rasanya??
ReplyDeleteAkak..
ReplyDeletesaya dah pernah cuba santan sawit tu, saya makan dengan pulut durian...santan dia memang pekat tapi tak boleh lawan santan kelapa, bagi saya le... .....mungkin juga ada yang suka santan sawit ni....:)
p/saya baca semua n3 akak yang kat bawah tu, tapi saya komen kat sini saja....semuanya nampak sedapppp masakan akak..nasi, ayam beraini tu...semuanya sedapppp....saya pun nak belajarlah cara buat ayam beriani tu...:)
Tak ponah ghaso santan sawit tu. Minyak sawit ado lah. Tapi kan cendol tu....umannngaii mongancam. Sojuk tokak ni kok dapek.
ReplyDeleteas salam kak,
ReplyDeletesemalam saya baru terdetik pasal cendol santan sawit ni..tetibe teringat sbb penah tgk dalam tv..tau2 ada dlm blog akak, kalo la ada depan mata..dapnyerr :)
Pernah dengar tapi tgh berfikir tang mana datangnya santan tu. Buah sawit tu dah la kecik kan. Kena google la nieh cik:)
ReplyDeletekena perah sawit, kot? ekekekekek
ReplyDeletesedapnyer cendol
ReplyDeletetak pernah dengar santan sawit.. camna la rasa tu kan..
ReplyDeletePernah rasa kat masjid negara.. Biasa je.. Cuma kurang lemak
ReplyDeletetak ponah donga pun na..
ReplyDeleteSaya suka cendoi. Tapi ni first time dengaq santan sawit..kena gugel nih..
ReplyDeleteTak pernah lagi dengar santan sawit.Cendul tu sedap hehehe...
ReplyDeletetak pernah plok dengar cendol santan kelapa sawit...sedap ke?..
ReplyDeletetapi cendol kat atas ni memang sedap kan..
santan sawit? tingin gak nak cuba kan?
ReplyDeleteaciiikkkkkkkk........naper tayang2 cendol ni...
sekarang dh malam tau, mana nak cariiiiiiiiii...
ada jual kat tepi jalan kat kawasan rumah saya cendol santan kelapa sawit ni tapi macam tak mendapat sambutan je berbanding cendol yang biasa mungkin sebab rasanya kureng sikit. cendol lebih sedap kalau rasa lemaknya kuat kalau ceroi je tak puas minum.
ReplyDeleteaah lahh cendol santan sawit ! hurmmm memang ieda pun x pernah dgr ... makan layie lahh
ReplyDeletesame je ke ngan santan2 biasa tuu kak ..
adehhh pelik2 nie ;)
pertama kali dengar..hihi npk sedap juga ye
ReplyDeleteDua hari lepas saya ke Giant, ada jumpa santan sawit, heran juga sebab tu first time tengok. Bila tanya tekak, macam tak minat je, sebab dah biasa ngan santan biasa. xtaulah camana rasa dia.
ReplyDeleteAikk... santan sawit..? Tak ponah donga lak kak.. Ni la pestaim donga..
ReplyDeleteSey yg duduk dalam area sawit ni pon tak tau ado santan sawit kosan ehh... hehe..
Kok cendol sagu ponah la makan.. sodap gak.. tp yg tu bubuh santan biaso yoo...
Selmat hari raya aidiladha utk Acik Erna sekeluarga.
ReplyDeleteKak ani tak pernah pulak dengar tentang santan sawit ni. Tapi yerlah dah dia ada buahnya mestilah ada susunyakan.
Orang2 yg biasa dengan kelapa sawit mesti tau. Yang akak tau umbut kelapa sawit boleh dimasak seperti umbuk kelapa biasa. Tapi tak pernah akak rasa sebab tak pernah berjumpa,
selalu guna santan kelapa jer santan sawit ni pestime wani dengar hehe
ReplyDeletex pernah dengar @ tgk,,apatah lagi nak rasa acik..mungkin rasanya ala2 rasa biji sawit kot..
ReplyDeleteehem tak pernah jumpa & rasa lagi..hu2x..
ReplyDeletekhalis santan sawit.. www.khalissantan.com
ReplyDeleteserious sedap, dekat senawang boleh dapat
ReplyDeleteDekat masjid paroi jaya pun ada.. Syok ooo.. P la cuba bagi sapa yg belum pernah cuba..
ReplyDeletesaya masak bubur kacang hijau pakai santan sawit.. rasa dia mcm kita letak susu cair..bagusnya santan sawit ni adalah sukatannya separuh dari sukatan santan kelapa.. kalau santan kelapa 1 cawan.. santan sawit hanya setgh cawan je. dan satu lagi boleh simpan dalam peti sejuk..x perlu freezer.. cuma saya x pasti brp lama boleh tahan.
ReplyDelete