Thursday, November 1, 2012

DAH TERLUPA..NAK KATA APA KAN..

Assalamualaikum

selalunya bila baca blog Kak Pah(Ibundo)
 acik selalu gelak sorang
semalam kena kat diri sendiri (maaf yo kak pah)
gelak tu bukan nak ngata..tapi suka..
baca pengalaman kak pah

semalam..sementara tunggu en.suami..
acik dok dalam kete
bila dia masuk kete..terus jalan
kebetulan hujan..baju sebelah kiri acik basah
en.suami tegur..tingkap tak tutup rapat tu katanya
acik naikkan periksa tinggap..dah..acik kata
lepas tu..dia rasa tempias hujan sampai ketempat dia
tak tutup betul tu ulangnya.
 acik cuba lagi...sudah acik kata.

kemudian bila menghampiri tol..kete perlahankan
 sebelah tu ada satu kereta buka tingkap
dan jeritkan.."PINTU KETE TAK TUTUP" katanya
ooo alahai..acik boleh tak perasan.
pintu kete acik tak tutup rapat.
terima kasih la..pada yang prihatin tu
bak kata adik acik.."bang cik suka tolong orang..orang pulak tolong dia" katanya

en suami memang pantang nampak pintu kereta orang tutup tak rapat
dia akan berusaha dengan apa cara pun 
untuk bagi tau pemandu tu.
semalam..orang lain pulak bagi tau dia.

Alhamdulillah tak jadi apa apa kan
kot tak apa la rupanya andai acik tercampak 
keluar dari kereta tu.

oklah jumpa lagi..Insyaallah

50 comments:

  1. Ye lah..nasib baik sekadar basah sikit jer, tak der perkara buruk berlaku!

    ReplyDelete
  2. maaf ye kak, tergelak pulak saya baca sambil mkn roti cicah air nescafe ni..

    mujur gak tak jadi ape2 :)

    ReplyDelete
  3. ekekkek , bagus kalau ada org prihatin kan kak ;)

    ReplyDelete
  4. Sonyum sekojap baco entri acik ni..

    Alhamdulillah .. acik tak ada apa2

    ReplyDelete
  5. Err, hati-hati Acik. Bahaya oh mcm tu. Adeh! Kdg2 sy un cuai kak...

    ReplyDelete
  6. ishh..nasib baik ada yang baik hati menegur.. pakai seat belt kakcik..

    ReplyDelete
  7. mujur lah ada org gtau..setakat basah je x pe lah..

    ReplyDelete
  8. bukan kalau pintu tak rapat nanti naik signal ke kat board depan pemandu tu. mungkin tak perasan ye dak. ada sesetengah kete, pintu tak rapat nanti lampu dia menyala kot

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah copek tahu. Kalau tak, jadi stuntwoman jap acik. Ponah sokali tu, bonnet keto tak tutup. Bilo jalan, tobukak yo. Sibbaik tak botoghabur baghang ateh jalan.

    ReplyDelete
  10. bahaya juga aksi acik ni yer..itulah,kadang kita ni byk sgt kena fikir yg membuatkan kita lalai sekejap..

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah. Nasib baik takde apa2 cik. Kena check juga alarm tu...takut tak perasan yg pintu tak tutup sebab alarm tak tunjuk apa2. Takde lampu merah.

    ReplyDelete
  12. as salam

    lucu ada, risau pun ada kak baca entry..alhamdulillah ada hamba Allah bagitau.. :)

    ReplyDelete
  13. mak aiiii.. achik.. nasib x de apa2..

    ReplyDelete
  14. Alahai Acik ni lembut sangat sampai tutup pintu pun tak kuat. Itulah Acik balasan tak semesti di akhirat di dunia pun Allah beri kebaikan..

    ReplyDelete
  15. salam rindu kakerna..eh sama ler kita kak..kita pun selalu jadi cenggini..x tau la nape..mungkin selalu berangan kot masa tutup pintu tuh..hehe!!

    ReplyDelete
  16. Salam Kenal Acik..

    Rakyat malaysia memang prihatin. nasib ada yang beritahu..

    Nanti jemput singgah blog saya Blog Mummy Akmar dan di webshop saya Style Me Gorgeous By Qashmere

    DONE FOLLOW!

    Take care sis!

    ReplyDelete
  17. mmg risau naik kete pintu tak ditutup rapat, lebih-lebih lagi bawa anak2.....
    nasib baik tak terjadi apa2 Acik...

    ReplyDelete
  18. acik pakai seat belt tak? kalau pakai, insya allah tak tercampak keluar..hihihih

    ReplyDelete
  19. Saya pun sejak akhir-akhir pun sama acik, cam lalai je bila memandu.

    ReplyDelete
  20. Ops.. dulu pun Yati selalu lupa, time bawak kete, tutup pintu tak rapat. Habis dah concentrate kat benda lain, lupa pulak. Hehe..

    ReplyDelete
  21. Dibuatnya tengah coner mau tergolek2 acik nanti... Buat baik dibalas baik ye acik...

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah Acik selamat. Lain kali check betoi2, Acik. Bahaya tu.

    ReplyDelete
  23. ni mesti tutp pintu kete time belum makan nih...hihi

    ReplyDelete
  24. Salma K.Erna..mmg merbahaya klu masa tu Encik HB k.erna drive laju ke..Alhamdulilah,ada yg tegur..

    ReplyDelete
  25. Achik bahaya tu kan, seb baiklah tak terbuka
    sy pula en suami yg selalu tak tutup pintu keta ni ada sekali jln korner terus terbuka

    ReplyDelete
  26. bahaya tu...kalaulah acik terjatuh ke apa.. naya tu.

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah tak apa2 kan Acik...

    ReplyDelete
  28. Sib baik k.erna x tercicir.....baik org tu!

    ReplyDelete
  29. Mujurlah Kak Acik tak apa2.. Perbuatan yg baik akan dibalas dengan kebaikan juga.

    ReplyDelete
  30. Syukur tak apa2.

    Saya pernah memandu sorang2 tiba2 pintu terbuka kelam kabut dibuatnya nasib baik tak ada kereta kat sebelah.

    ReplyDelete
  31. ayo kak... camno buleh jadi camtu, camtu lah kak kan, kito tolong orang laen kali sok orang lak tolong kito

    ReplyDelete
  32. As salam Acik,

    Bahaya juga tak tutup pintu rapat takut nnt terbang keluar...ngeee... nasib baik, ALLAH Maha Melindungi... Teringat masa g jalan kat Selatan Peru dulu Iman boleh pulak buka pintu tgh2 highway! menggigil lutut jap...huk3...

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah, ada juga yg prihatin infom kan acik kan.

    ReplyDelete
  34. Salam Kak Erna..alahai kak..pintu kereta tak tutup rapat ya.. hehehe mujur akak tak jatuh.

    azwa pun kalau ternampak ada pemandu terlupa tutup pintu rapat akan cuba tarik perhatian pemandunya sebabnya ada dua tiga kali azwa terlupa tutup pintu rapat, ada sahaja pemandu lain akan beri isyarat..ya la kalau dibiarkan boleh jadi kemalangan pulak kan..

    selamat berhujung minggu kak.

    ReplyDelete
  35. HAHAHAHAHARR....

    no komen no komen! gelak terbongkang!
    apa yg acik check tuh acik? arhahaha

    sorry acik den dah tak tahan bonar...mmg tak masuk akal! tp benar har3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciiikk...apa pun syukur acik selamat, den cumo tak tahan bilo acik konfiden jawab sudah...sudah...

      Delete
  36. Syukur..tak jadi apa-apa...Nasib baik suami akak bawa perlahan, kalau tak takut jugak pintu tu terbuka...

    ReplyDelete
  37. nasib baik kak..syukur selamat..:)

    ReplyDelete
  38. bahaya kan mcmtu,,tp alhamdulilah xpape,,=)

    ReplyDelete
  39. syukur alhamdulillah ada insany yg prihatin..begitu juga suami acik..hari ni kita tolong org..esuk2 org pula tolong kita..

    ReplyDelete
  40. Uishk bahayanya..kena lebih alert la lps ni yek Acik..

    ReplyDelete
  41. hehee patut le tempias je lagi...pantu xrapat rupanya...alhamdulillah ada yg tegurkan,bahaya jugak tu kalau terbukak.

    ReplyDelete