Assalamualaikum
Hari ni cuti..sebab tu sempat la masak untuk makan tengahari.
cuti tak kemana pun
sebab nak repair dan upgrade tenet yang selow melow ni
walapun hero bongsu cuti
tapi tak boleh la nak tinggalkan dia sorang
buatnya orang tu mintak bayaran susah pulak kan.
Menu acik hari ni
Udang masak lemak cili api..tempoyak dan
daun kunyit tak boleh tinggal.
tapi tak nampak pulak daun kunyitnya dalam gambar..
punya la mahalnya udang,
tapi beli jugak la..dah nak makan kan.
acik minta 10 ekor je.siap minta orang tu kira he he.
tu pun dah RM20
beli daging lagi murah kan.
tu dia..hitam legam gambarnya
tapi acik puas hati ni..terima kasih pada Q yang tak lokek kongsi ilmu.
dari pagi sampai tengahari
garing dan rangup lagi paru ni.
hero kedua siap cakap..macam ni la sedap mak..
rangup katanya.
Jumpa lagi Insyaallah
sedapnye kak udang masak lemak cili api tu..terliur tgk
ReplyDeletekikiki...kira ekor ya acik, bukan kira kilo...
ReplyDeletesodapppp nyo!
udang tu kalau tambah belimbing buluh sedap jugak kan...
ReplyDeleteSaya suka paru! Tapi orang utara panggil paru tu "kelempung" :)
ReplyDeletesalam.. sy kalau nak beli udang pun dok kira dulu sebelum masuk plastik hehe
ReplyDeleteparu goreng cili pn sodappp
acik erna hari tu saya balik sekinchan sempat tau singgah kat pasir penambang cuci mata kat pasar harga ikan ngan udang murah2 dan fresh semua rasa2 nak beli satu pasar hee...
ReplyDeleteAssalam acik..sedapnya lauk udang msk lomak acik tu bila dpt merasa masakan acik ni...hehe
ReplyDeleteskrg,rogho barang2 basah kek pasar memang maha lah kak,bwk 50 hengget tah apo2 yg dapek bwk balik...huhuhu!
ReplyDeleteMahalnya udang tu Acik...
ReplyDeleteKami di sini makan udang drozen jer.. sebab nak beli yg fesh tak mampu.... :)
buek org lapar nasik yo pepagi ni... :P
ReplyDeletewahhhhhhh sedapnyer msk lemak udang tu acik, tp naper 10 ekor je, cukup ke?
ReplyDeleteparu tu acik msk camne? nmpak menyelerakan betul
mahal nye udang...ni yang rasa nak buat kolam udang ni, bela sendiri ..:D
ReplyDeleteSedapnya masak lemak udang tu acik...makan pulak dgn nasi panas2 mmg terangkat.Terliur sudah.
ReplyDeletebetullah kak... daging pun tak semahal udang tpi tulah anak2 sy pun lebih suka udang dr daging
ReplyDeleteparu tu sangat menggoda
err..saya pun beli udang kira ekor..senang nak bagi dengan anak anak yang hantu udang..hihi
ReplyDeleteErk? Udang laut mmg mhl la Acik. Huhuhuhu...
ReplyDeleteyus kalau beli udang pun mesti kira kak, tp yus ambil dan kira sendiri...biasa kalau yg sedang2 tu 30 ekor, kalau besar, 10 pun oklah kan. Arif anak yus yg kecik tu paling suka udang, kalau boleh semua udang dalam mangkuk dia nak ngap, orang lain tak dapat langsung....huhu
ReplyDeleteSedapnya menu acik hari nie,memang udang mahalkan kat sini,...nasib baik hubby dan anak2 Nurul x berapa suka sgt udang.
ReplyDeletesedapp tu lemak udang ..
ReplyDeletehurmmm baru rasa makan
udang mahal lah skrg achik huhuhu
Salam AE..
ReplyDeleteKakya dah sekodeng cemana Q goreng paru. Nak buat untuk berbuka esok. Hehe.
hehe...tu legam pasai gambar takder cahaya atau garing terlampau?
ReplyDeletetakper..takper acik...glad kalau anak2 suka..
practice makes perfect...
tu makan gitu jer atau boh cili? tak nampak cilinya pun...gelap gelita jer hehehe....
Ha ha tu le Q dengan cili cili nya pun ikut gelap.terlebeh garing le tu.minyak berbuih samapai tak nampak rupa he he
ReplyDeleteya Allah semua yang sedap2 tau acik..udang tu pekatnya kuah, terus terliur..paru tu mmg sedap kalo garing..saya bese beli dah siap masak mmg sedap ratah..hehe :)
ReplyDeleteSalam Erna...Sedapnya menu semuanya makanan kegemaran saya.
ReplyDeletewalahhhh
ReplyDeleteudang favretku!!
meleleh air liur, acik!! hehe
telan air liur tenguk semua pic.makanan kat sini..he2x..
ReplyDelete