JellyPages.com

Tuesday, May 22, 2012

KENANGAN...RAGAM HERO PERTAMA

Assalamualaikum


baca blog kak pah dengan tajuk 'tak puas hati'. 
acik tertarik dengan kisah cucu nenda yang tak puas hati.
menggamit memori lagi

masa acik melahirkan anak kedua
anak pertama baru berumur 3 tahun

memang macam macam ragam dia buat
dari acik mengandung..sampai la dah ada adiknya
acik pulak kalau mengandung
keluar masuk hospital 
dah selamat bersalin pun keluar masuk hospital lagi
anak kedua memang banyak cabaranya
cuma Allah masih mengizinkan acik untuk bersama membesarkan hero2 acik tu.

kisah si abang ni..kesian pun ada ngan dia
ada masanya ayah yang penyabar pun hilang kesabaranya

betul2 buat perangai dia masa tu.
bayangkan kalau nak buang air..dia bukan pi bilik air
boleh dia lari keruang tamu..naik atas kusyen..dan buang air disitu.
kalau nak buang air besar..dia lari pulak dalam bilik..
menyorok balik pintu..

kalau letak adik atas katil baby tu..dia panjat..siap duduk atas perut  adik
ada sekali..masa ayahnya tolong pakaikan acik bengkung..
tiba2 terdengar rengekan si adik..sekali keluar dari bilik..
tengok2 dah jauh adik yang berbedung tu di golekkan nya..macam golek kan tong tu..
aduhai..semput nafas ayahnya..he he..bila diingatkan balik memang lucu..

tu belum lagi..tiba2 tengok muka adik yang dah penuh dengan bedak..
masuk mata..mulut dan hidung..alahai abang..
masa tu..bila tengok ayahnya cubit sebab dah 
tak tahan geram..sedih acik..keluar la air mata.

Arwah bapak acik pernah minta 
bawak balik kampung untuk dijaga, sementara
acik habis pantang..tapi acik tak sanggup 
nak lepas kan pulak,

masa dalam pantang ketiga2 hero...
acik memang tak balik kampung
en.suami  yang jaga sendiri,

Masa tu mungkin silap acik jugak,
masa mengandung alahan yang teruk dan keluar masuk hospital acik tak dapat nak melayan abang
mungkin itu punca nya dia buat perangai.

dah bersalin pun selama 10 hari selepas bersalin
acik demam,lansung tak boleh bangun,
rupanya ada cebisan uri yang tertinggal
sampai acik tumpah darah,bawak kehospital 
dok wad lagi  hampir 10 hari

sebab tu la kurang dapat memberi tumpuan 
pada siabang,asik dok hospital je.
apa lagi..tunjuk perasaan la dia kan.
memang banyak kenangan abang masa kecil
dia jenis lasak dalam diam.
pernah pengasuh bagi tau
kalau abang diam...cepat2 cari..mesti ada kerja yang dia buat..katanya.

oklah..dah panjang pulak,
jumpa lagi Insyaallah.

30 comments:

  1. Selamat malam acik erna...
    Seronokkan bila dikenangkan kisah anak2 masih kecik2 kan... Macam2 ragam ada..kadang2 tu geram pun ada..boleh hilang sabar dibuatnya kann..

    Anak saya no3 dulu masa adiknya baru lahir..asal org dtg melawat jer dia suruhnya ambik bawak balik..jeles la tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ain..memang seronok bila dikenang..kalau dok anak beranak..acik ngan suami selalu bercerita tentang perangai anak2 masa kecik..biar anak2 tau ragam masing2

      Delete
  2. hahah...lucu tang golek adik mcm tong tu..adoi..tula kan budak2.memang suka minta perhatian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nani..memang betul nani..acik selalu ceita kan apa yang dia buat masa kecik..he he

      Delete
  3. acik, nampaknya acik lagi mabuk teruk mase pregnantkan, sampai masuk hospital...

    atpi acik,
    sekarang mst seronok tgk anak2 da makin membesar kan...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aine Ainun..betul aine..ketiga2 hero acik..alahan teruk..keluar masuk hospital..dan masuk air bukan sikit..sampai
      lebih sertus botol.

      Delete
  4. time ragam anak yang lebih 1 mmg menguji iman... rasanya dia mcm tu penyebab acik kluar masuk hospital..

    tak apa lama@ along pasti okey

    ReplyDelete
  5. budak2 mmg macam tu lah perangai dia, saja cari perhatian.

    Tapi.....mcm mana boleh ada yg tertinggal tue. Nasib baik tak ada apa2...huhuhu...seramnya..

    ReplyDelete
  6. macam2 ragam kan dia orang masa kecik..kerenah tu kadang2 memeningkan dan mnguji kesabaran, tapi kadang2 mnjadi hiburan yg paling indah...

    Seronok kalau dikenang kembali...

    ReplyDelete
  7. hehe...indahnya memori...

    anak2 saya pulak, tiapkali dapat adik baru, depa cukup pantang kalau ada tetamu datang, memasing akan kunci pintu bilik dan kepung adik baru...takut org amik hehe

    yg tetamu pun kuat menyakat konon nak bawak adik balik...tu yg tiapkali ada org call nak dtg, depa cukup benci betul...siap suruh pindah rumah yg takder orang tau hahah

    ReplyDelete
  8. assalam AE..banyak kenangan waktu membesarkan anak2 kan !!!.. :)

    ReplyDelete
  9. Salam acik. Dayah seronok la Baca pengalaman acik nih. Cerita la lagi..
    Byk pengalaman acik yang tentu dayah boleh buat panduan nanti.
    Mesti follow blog acik nih..
    Dayah nak Baca lagi cerita acik.:)

    ReplyDelete
  10. bila mengenangkan ragam anak2 masa kecik, mesti acik senyum2 sendiri kan. itulah cabarannya masa membesarkan anak2. izan sedang melaluinya skrg ni acik...nak2 pulak semuanya lelaki. kena byk2 sabar ajelah..

    ReplyDelete
  11. hehe...bestkan acik..tu la org kata..pengalaman mrnggamit kenangan....yat pon terasa rindu plak masa qis lahir dulu...terasa nak patah balik je masa dia jd baby dulu...rindu sangat...huhu

    ReplyDelete
  12. baca cerita acik ni sama mcm anak sulung saya Aqil masa baru dpt Alia. Nak ber*k boleh dia menyorok bawah meja, nak kenc*ing, dia pergi dapur, adik dia Alia kat atas katil dah berbedung dia pernah tarik jatuh katil kak. Masa tu saya dlm pantang lagi. Nasib masa tu kat UK rumah semua bercarpet dan katil tak tinggi sangat dari lantai, tp lebam juga kaki adiknya....huhuhu

    ReplyDelete
  13. saat anak time baby wp byk ragam tp itulah yg menjadi kenangan terindah dan manis buat seorg bergelar ibu...js sejak ank2 bsr ni slalu terkenang time kecik2 dulu...krn itulah mendewasakan js sebenarnya...

    ReplyDelete
  14. sebaik kaklong bersalin agak jarang antaro kakyien ngn haziq...kakya ngn anya rapat na,sorek dah kaklong...wahahahahh!

    ReplyDelete
  15. Kisah jealous bila dapat adik memang selalu terjadi kan acik. Tapi mungkin sebab anak kakak perempuan bila nampak baby baru sayangnya tidak terkata cuma susahnya dia nak pakaikan losyenlah... powderkanlah... nak bedunglah. Tak boleh cuai sebab dia tak faham lagi...

    ReplyDelete
  16. hah golekkan adik ? ok scary btol ni. nakal ye. hehe

    ReplyDelete
  17. sama la saya pun, dalam pantang, dok kat umah, jaga diri sendiri. nasib baik en. abah amik cuti 2 minggu, sampai saya dah kuat baru dia pegi keja

    ReplyDelete
  18. itulah yg sedang di alami oleh saya & isteri sekarang ni Acik...anak sulung saya, 3.5tahun umurnya, selalu jeles kat adiknya umur setahun..ehehehe

    ReplyDelete
  19. lumrah kot...anak sulung adik pun bila dapat adik,dia punya perangai membuatkan ummi ngan abahnya hilang sabar!!...perempuan tuh!.

    ReplyDelete
  20. cian pulak kan.. memang masa tu dia nak kan perhatian kan..skang dah besar mesti manjaa..

    ReplyDelete
  21. betulkan la kan anak dan harta tu sebagai ujian..tapi acik n husband sabar layan kerenah anak2 masa kecil..sekarang mereka dah besar dan jadi anak2 yang baik..Alhamdulillah seronok dengar story akak :)

    ReplyDelete
  22. alahai kak erna..kesian dgn abang..dia nakkan perhatian..sebab tu yg dia buat macam tu kan.. scary masa saya baca pasal dia golek adik dia tu kak.hehe..

    ReplyDelete
  23. Salam Kak... alahai...macam2 hal dibuat si abg sebab nak tarik perhatian...begitulah anak2 kan... nak ketawa pun ada bila akak kata digoleknya adik macam tong... adoyai... seb baik tak apa2...

    Ramai anak...banyaklah ragamnya kan kak...? wwwww

    ReplyDelete
  24. bila baca kisah ni,teringat saya pengalaman saya jugak..bezanya saya dapat ank kembar jadi anak sulung saya kurangla dpt perhatian dr mama dia ni..mcm2 jugak dia buat..huhu

    ReplyDelete
  25. Hehehe, dia nak kan perhatian tu, agaknya dia rs maknya dh x syg dia, walhal mana ade pon... Walau apapon, skang ni dh beso, sonok bila diingatkan balik.....

    ReplyDelete
  26. Kak erna

    Org tua tua cakap budak lasak selalunya bijak... Alhamdullillah

    ReplyDelete