Monday, May 7, 2012

HUJAN DAN KEMALANGAN...

Assalamualaikum

Hujan rahmat..mana mana pun hujan hari ni
kena keluar rumah cepat sikit..hujan dengan jem tak boleh nak dielakkan walaupun bukan dikuala lumpur.
 
sebabnya..jalan depan rumah acik..adalah laluan untuk kesekolah.ada 2 sekolah rendah 
dan satu sekolah menengah bila hujan ibubapa kan menghantar anak2 kesekolah..padat la dengan kenderaan.

sepanjang perjalanan ke tempat kerja 
yang tak jauh mana tu pun..
2 kemalangan jalan raya acik tengok
Alhamdulillah tidak melibatkan kehilangan jiwa.
tapi kemalangan menyebabkan jalan bertambah  sesak .

Apa sebabnya ye..setiap kali hujan..
setiap kali tu la ada berlaku 
                              kemalangan dijalan raya.


ok lah..jumpa lagi,Insyaallah

43 comments:

  1. tulah acik di pekan nie punn baru lepas ujan lebat acik .. seram lak , kalau bawak keter memang kena slow .. jalan x nampak ..

    selalu kemalangan tuu ieda rasa sbb jalan licin , kebanyakan pemandu x nampak jalan dan adakalanya mereka nie x sedar mereka memandu laju .. selebihnya ajal maut ditangan tuhan kan acik , x yah tunggu ujan kalau dah ajal disitu , situ lah jugak ..

    mohon dijauhkan dari kita dan semoga kita selalu berhati2 ... aminnn ;)

    ReplyDelete
  2. ujan lebat kan acik pagi tadi , angah sedar jam 3 pagi sebab angin kuat menerbangkan kain langsir...tu la, kalo ujan ni, jln licin, pandangan pun terhad tu yg banyak eksiden tu..kena hati-hati...

    ReplyDelete
  3. aiyoo kak,adik kaklong pun baru balkik kojo dari HTJ,somban pun pagi ni kemalangan..keto ea kono langgar dek org dari belakang...
    alhamdulillah dio tak apo2...

    ReplyDelete
  4. hujan mmg rahmat kan kak tp kt kl ni kalu ujan banyak2 sgt jd lain lak...huhuhui

    tp ujan ni lah kene lbh berhati2, dana tkt tul nk bwk kete laju2 time ujan... tkt kite terleka susah jd nyer

    ReplyDelete
  5. Tayar keto botak, jalan licin... tu yg susah nak brek tu.. Tak pun brek mmg loose... huhuhu..

    Moga kito semuo solamat dari sogalo bahayo...

    ReplyDelete
  6. tu la acik..kadang2 kita dah elok2 kat atas jalan tu..ada pulak org suka nak himpit kite..lynn pun dah byk kali terhampir nak accident tapi alhamdulillah tak ada apa..Allah masih melindungi..jauhkanlah accident semua tu..tak maulah kalau boleh..amin..

    ReplyDelete
  7. Betul tu, kak. Ramai hujan pun bawa laju juga, sebab nak cepat, tu bole accident tu.

    ReplyDelete
  8. Bila hujan, ada spesis pemandu yang tak tahu nak bawak slow. Tu pasal accident kak. Pagi tadi on the way gi keja pun saya jumpa accident..

    ReplyDelete
  9. Bila ada sorang-dua yg degil akibatnya semua terlibat sama dgn jem/kemalangan Acik.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum acik..
    rasanya mana2 tmpat pun ujan ari ni acik..bila waktu macam ni masing2 berebut nak anto ank sekolah,nak g keje cepat..tu yg wat jem..msg2 berpusu2..sesak..sudahnya accident..

    ReplyDelete
  11. May be, Hjn 2 jln licin sbb tu acident selalu jadi

    ReplyDelete
  12. balik dari kenduri sabtu lps,saya tgk kemalangan antara bas dan lori...bahagian bas remuk...tak tau mangsa meninggal atau tak sbb ambulan baru lepas amik mangsa...ngerinya darah mengalir atas jalan...

    ReplyDelete
  13. Jalan licin..bunga tayar habis kot..hehe

    ReplyDelete
  14. selalunya yg terjadi begitulah..apapun pemandu kena sabar, jgn ikut rapat

    ReplyDelete
  15. Acik Erna,

    Hujan adalah rahmat. Di kawasan rumah kak ani ni ada 3 buah sekolah, sekolah rendah/menengah dan sekolah integrasi agama.

    Jadinya kak ani kalau nak keluar dari rumah tunggu selepas budak2 dan masuk sekolah, begitu juga waktu petang elakkan waktu budak2 balik sekolah. Kalau tidak jem teruk bertembong dengan ibubapa yang menjemput.

    ReplyDelete
  16. taktau nak komen apa acik...
    lappy dah ok ker?

    ReplyDelete
  17. moga kita dijauhkan dari segala malapetaka..

    ReplyDelete
  18. salam..

    biasanya kalau hujan ni risiko kemalangan mmg tinggi, lebih2 lagi kalau bawa keta x ingat dunia..huhu

    ReplyDelete
  19. mesti jln licin n tk dpt nk control laju tu kan kak

    ReplyDelete
  20. lagi satu, bila hujan je jem...tak kira lah ada xcdent ke tak...

    ReplyDelete
  21. bila hujan, pemandangan agak kabur..susah bg tumpuan..mudah accident.

    tapi apa nak buat kan..walau hujan jadual harian perlu diteruskan.

    ReplyDelete
  22. Salam Yong,
    Akak tak bawak keta, tak tau sebab, tapi org kata jalan licin atau pemandangan tak jelas.

    ReplyDelete
  23. balik kg pun petang2 hujan
    tgh hari panas berdentang..cuaca tak menentu

    ReplyDelete
  24. Time hujan mmg kemalangan senang berlaku...jln licin,tayar botak,pemandangan kabur,masing2 nak cepat.

    ReplyDelete
  25. rasanya depa driver terlalu slow kot jadi tak perasan depa brake..hehe

    ReplyDelete
  26. Salam Erna...kat sini pun hujan.
    Kebanyakan pemandu mementingkan diri sendiri itu sebabnya selalu berlaku kemalangan.

    ReplyDelete
  27. Mungkin sebab jln licin & pemandangan tak berapa jelas kot...na'uzubillah, mntk dijauhkan kita semua dr kemalangan.

    ReplyDelete
  28. Jln licin kot lepas msg2 berebut nk cepat!

    ReplyDelete
  29. Salam my dear k erna:-)
    Mmg takut bila tgk kereta laju2...baru siang tadi dgr kwn cerita kereta melayang msk ke laluan berseblh di highway!
    :-(

    ReplyDelete
  30. kat sini pun hujan kak
    syok tidur
    udara pun bersih

    ReplyDelete
  31. jalan licin..
    semua nak cepat ..
    mungkin tu lah tak dapat nak elak..

    kalau hujan pagi mesti rasa malas nak bangun

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Acik Erna..

    Lama sungguh rasanya tak jengah AE di sini. Rindu..

    Bila hujan, mesti Ada kemalangan kan? Rasanya pemandu terlalu berhati2 menyebabkan flow jadi perlahan, bila Ada yang tak sabar, tu yang langgar punggung org depan, lagi satu mungkin bila hujan lebat, pandangan jarak jadi tak berapa tepat. Maybe.

    ReplyDelete
  33. musim hujan ke kat sana kak? sini dah masuk musim bunga kekadang tu ada juga hujan.

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum Acik,

    Mau tak berlaku kemalangan,dah semuanya kalut nak pi kerja,pas tu semuanya pakat2 bawak kereta pulak tu,dah la hujan kan...Apa pun berhati hati lah bila berada kat atas jalan raya tu ya Acik...

    ReplyDelete
  35. Kalau hari hujan mata macam berkabus kot. Jadi salahkan mata. Hehehe.
    Tapi memang botul achik. Kalau haghi hujan dan tak do urusan, tok sah koluar. Duduk dondiam kek ghumah.

    ReplyDelete
  36. saya perasa ada dua keadaan bila jalan akan jem lebih teruk dari biasa - bila hujan lebat dgn masa time panas terik sampai matahari buat silau mata.

    cuma masa hujan lebih kerap eksiden la..

    ReplyDelete
  37. Bila hujan, jalan jadi sesak..org nak ke ofis dan nak cepat..bila nak cepat, kekdang terlepas pandang beberapa perkara..terjadi le kemalangan.. huhuhu...

    Sekdar pandangan saya je..

    Salam perkenalan dari saya..
    Singgah n follow.. :)

    ReplyDelete
  38. Factor manusia ngan factor persekitaran menyumbang kid kemalangan.... :)

    ReplyDelete
  39. hujan dan kemalangan akhirnya jalan jem... moga kita selamat dlm perjalanan pergi dan balik kerja setiap hari

    ReplyDelete
  40. kat sini bru j hujan ptg2 ni...
    pg td msa nk ke tmpat kerja pon ada x-cident melibatkan motor+motor...

    ReplyDelete
  41. skrg ni musim hujan yg tak menentu..biasanya terjadi kemalangan kerana memandu dgn laju walaupun diwaktu hujan..ehem memang nak cari nahas mereka tu..

    ReplyDelete
  42. Klu dlm hujan memang penglihatan kurang jelas dan jln pulak licin jadi kemalangan tu memang senang nak jadi tambahan klu lajukan...

    ReplyDelete