Sunday, May 6, 2012

ALAHAI...SENANGNYA DALAM HATI..

Assalamualaikum
pagi pagi selepas subuh dah siap gosok baju..siap gosok tudung sekali
terlebih rajin pulak.
baju hero bongsu pun dah siap gosok
kemudian pi rumah abang sekejap.nak gomoi
 budak mata bolat tu dulu
baru pi pasar.
hari ni sonang cerita.permintaan hero nak makan 
macaroni goreng je
alahai..sonang  hati omak e.
tapi tu la..sambil merebus macaroni..sambil kopek bawang.
dah siap kopek bawang yang banyak tu baru teringat
terjerit la sekejap.
ALAMAK...LUPA.macaroni dah terlalu kembang..gemok2 jadinya(ngikut tuanya pulak dah)
tu la dia..dari muda sampai ketua tak reti2 
buat kerja menyambil..
kalau buat satu2 kerja tu..kena adap tu je..baru tak lupa.

bebel pulak dah.
ok lah resepi macaroni..seperti biasa ambil dari rumah norsecubitgaram.
budak2 dah biasa dengan resepi yang sedap ni.
terima kasih nor..kali ni acik sertakan resepi disini..
izinkan ye nor.


MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH

Bahan:
2 cawan makaroni ~ k.nor guna jenis shell
1 cawan daging cincang ~ boleh guna isi ayam
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)
1/2 batang carrot ~ disagat
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1/2 sudu besar cajun
2 sudu besar sos cili
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ dihiris
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak hingga daging bertukar warna.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

oklah resepi pun dah ada kan..boleh la cuba..sedap sangat dan mudah nak buat.

Jumpa lagi,Insyaallah.




30 comments:

  1. suami kaklong tak suko makan makaroni,tapi kaklong ngn kakyien suko..nanti raso nak makan poie umah akak yo lahhhh...heheheh


    teringat maso rayo thn lopeh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. kan...
      rayo thn ni kito serbu lagi nak??

      Delete
    2. Salam Kak Erna.. huhuhu..azwa tak jumpa kat mana comment box tu.. mgkn disekat oleh IT kot hehehe..so terpaksala menumpang kat komen orang baru boleh komen posting akak ni..

      sedap nampaknya makaroni goreng tu..boleh la cuba resepi ni..yummyyy..

      minta maaf kakngah ya..mokcik tumpang lalu huhuhu

      Delete
  2. hehe..izan tak pandai masak macaroni...boleh lah cuba nnt..

    rajin iron bj yaa acik ...iron kala rajin...hihi

    ReplyDelete
  3. senangnya kalo semua dah gosok kan.. sebab keje menggosok ni mmg lama..

    ReplyDelete
  4. Senang kan acik dah gosok siap2, saya lak suke gsk pagi ekekek, ermmm sedapnyee achik, samelahhh kite pg nie tadi sya masak macaroni dan nasi grg :-)

    ReplyDelete
  5. lama sunnguh saya tk mkan makaroni kak..nampak sedap tu :)

    ReplyDelete
  6. Ad amasuk cajun tu yg rasa sedap kut ye. Belum try lagi yg bercajun2 ni. Nnati boleh cuba.

    ReplyDelete
  7. Hari ni demam x buat apa pun. ? Makan pun kat luar.. Hehehe tapi sedapnya makaroni tu :-)

    ReplyDelete
  8. SAYA PUN LAMA TAK MAKAN MAKARONI LAGI2 YANG DIBAKAR..PERGHH!!.

    ReplyDelete
  9. wah...dah siap gosok baju ya Acik....saya tak gosok lagi baju...hehehe...mlm2 baru buat..

    Dah lama tak makan makaroni...sedapnya makaroni yg acik buat tu......

    ReplyDelete
  10. Saya belum mengosok bju lagi... Malasss nyee...nk gosok bajuu...

    ReplyDelete
  11. suka jugak makan macaroni nie... bila tgk entry mcm nak buat je mlm nie hehe

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum erna..
    dah jadi makaroni yg dibuat....kembang sikit takpe..yg penting sedap..dan anak dpt merasa sebelum balik asrama..

    ReplyDelete
  13. wahhh..mo try jugak ne kak..(^_^)

    ReplyDelete
  14. rajinnya akak ku ini
    makaroni gomok2...cepat konyang kak :)

    ReplyDelete
  15. setiap hari saya makan makaroni pun takpe..hehe

    ReplyDelete
  16. best! best! tak topup pulak stok macaroni ni sebab duk fikir lagi berapa minggu nak balik kg ni.

    ReplyDelete
  17. seronoknya dh tak payah iron baju utk seminggu..hehe

    ReplyDelete
  18. sejujurnya x pnh masak macaroni ni.. coz org kat rumah x suka makan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  19. sedap nye macaroni..
    nyam2..
    terima kasih bagi resepi sekali.. :)

    ReplyDelete
  20. Lagi gemuk lagi cepat kenyang Acik. Anak kakak suka yg kembang-kembang.. lembut katanya...

    ReplyDelete
  21. macaroni goreng..blm try lg.
    ok gak..pelbagaikan masakan.

    ReplyDelete
  22. rajin nyer acik.... siap ngn tudung sekali tuh... kalu dana nih bab nk iron baju mmg lah mls... ni hari2 duk suh adik yg ironkan baju heheheh... tudung lak mmg jenis tak yah gosok... lg senang

    hehehe sedapnyer macaroni goreng kak, walaupn simple kn

    ReplyDelete
  23. Kalau bab mengiron setel, senangggg jek ati kan.. Hehehehe


    Nmpk menggiurkan, yg ptg, pant as...

    ReplyDelete
  24. salam acik..
    ieja pun rajin msk makaroni wat bekpes..ank2 ieja suka..cuma big boss je x berapa nak mkn benda2 sewaktu dgnnya..

    ReplyDelete
  25. Teringat masa Yati kerja dulu, hujung minggu je, iron baju untuk seminggu. :)
    Sedapnya macaroni goreng! :)

    ReplyDelete
  26. ehem rajinnya..mama pun suka macaroni goreng..thanks share resepi ni..

    ReplyDelete