Pisang kapas
Daun pisang
Layur dulu untuk mengelakkan pecah semasa membungkus
Tepung Pulut
inti
Guna ni untuk melenyek pisang
Dah siap lenyek
dah siap tepung campur pisang(air tak guna)
Siap letak inti dan bungkus
Dah siap bungkus
kukus la sejam.
Jadi la lepat pisang macam n3 semalam
selamat mencuba.
kalau ada yang suka makan kuih lama
boleh la mencuba buat ni
senang je
biasanya kuih lama ni orang lama je suka makan kan..
tapi anak2 acik suka sebab
acik selalu buat.
nenek saya suka buat lepat pisang ni..
ReplyDeleteAssalamu'alaikum.
ReplyDeleteAcik guna tepung pulut ya? Saya guna tepung gandum je. :)
best je nampak
ReplyDeleteSalam acik,kueh peberet anak bungsu ros ni.Baru tadi dia tanya kenapa tak beli??
ReplyDeleteOh... patutlah ada inti guna tepung pulut ye Acik. Betul kalau inilah caranya sah kakak tak pernah makan dan memang teringin nak mencuba...
ReplyDeleteLepat pisang kakak tepung gandum + pisang lecek aje lepas tu bungkus.
tochei..tochei acik..ini mmg resepi baru pd ucu sbb ucu x pernah mkn yg guna tepung beras...
ReplyDeleterasa2 macam nk terbang ke seremban jer jap lagi.sbb tengok kt dlm pengukus tu banyak blh lah ucu tapau yer.....hihihi:)
kalau mak sy buat kak kak...x letak inti kelapa tu...just gaul kelapa muda jer dgn tpung beras dgn pisangnya...itu je dia buat.....
ReplyDeletetp cara akak nie pun nmpk sedap gak nie....:)
acik, nak jugak lopek pisang tu..sodap sangat tu..
ReplyDeletesaya memang jenis suka makan kuih lama macam ni kak erna..tapi lepat mak saya buat takde inti..kelapa tu gaul sekali dengan adunan tepung..
ReplyDeleteSalam Acik...
ReplyDeleteSodap den tengok lopek pisang tu.. nak buek den maleh.. bak den satu haha...
** Dulu masa bujang duduk serumah dgn budak negeri 9, tinggal kat sungai dua.. selalu speaking negeri dgn dia.. sekarang cuba speaking nogori dgn acik lak...
Mesti liat2 sikit sebab pakai tepung pulut. Dan ada inti kelapa . Tentu sedap.
ReplyDeletesungguh mudah acik....
ReplyDeletekalau inti lagi pekat bestnya.......
kalau MIL saya buat sure tak nak inti.....
acik nak sikit...:)
ReplyDeletealamak akak, ni kalo makan time bukak pose best ni...lama dah mak saya tak buat ni..lg satu dia gaul dengan sagu tapi saya ske yg ada inti ni..saya tk berapa terer la kak :)
ReplyDeleteOuh, lepat pisang pki tepung pulut? Mst sedap nie!
ReplyDeletenak nak..nak..nak cikit...:)
ReplyDeletesedapnya!! lama tak makan. daun pisang mahal sgt kat sini. ;)
ReplyDeletelepat pisang!! best..lamo tak makan lepat
ReplyDeletewahhhhhhh siap ada tutorial lg... suke2 mekasih acik... cume dana nk tanya, bancuhan pisang ngn tepung tu tak letak gule ke? dana mmg tak tau bt kuih kukus nih tp suke sgt mkn... suke kuih lama2 nih
ReplyDeleteOk..mudah faham. tertarik gak nk cuba ni. tak penah buat sndiri.
ReplyDeleteTq acik!
As salam Acik.
ReplyDeleteAcik guna tepung pulut,resepi baru ni...mesti lopatnya sedap...liat2 gitu.nak cuba la resepi acik nanti.
naper tak tunjuk gambar selepas tanggal daun tu...
ReplyDeleteacik niii...
Saya suka lepat pisang yang ada inti. Sekarang ni yg dijual, semuanya dah tak de inti kat dalamnya
ReplyDeletekak nak resipi inti nyer ... mcm best ni
ReplyDeleteSedapnya akak lepat pisang tu....Kat kedah ni, saya tak pernah lagi makan lepat pisang ada inti macam tu....selalu letakkan kelapa parut yang digaul sekali dengan tepung aje...
ReplyDeleteLepat pisang bubuh inti kelapa... Ooo sedapnya..
ReplyDeletekak terliurnya...dari dulau kak erna tayang menang sudah tau kesedapanya...nanti mau bikin
ReplyDeleteacik...!!!! tak nak buat.. nak makan je yg acik buat tu...
ReplyDeletesalah satu kuih feveret saya achik.. feveret makan je la.. buat tak reti.. hee..
ReplyDeletesalam acik ;p,
ReplyDeletelama dah tak buat lepat pisang nih. sedapppp.feveret sepanjang zaman.tp saya tak suka letak inti dalam lepat pisang. sebab dari kecik makan lepat tanpa inti. bila sampai selangor tengok orang jual lepat pisang ada inti kelapa rasa pelikss hihihihi
kak...guna pisang kapas rupanya.
ReplyDeleteok ok nanti try
Aina selalu masuk blender tekan suis tapi rasanya memang lain dari main lenyek2 tu...
ReplyDeleteSalam Yong,
ReplyDeletealahai...sedap ni Yong. Any kuih ada inti kelapa dgn gula merah/gula kabung memang best!
Terima kasih kak... Akak memang rajin, siap tunjukkan langkah2 lagi.. :)
ReplyDeletewah..suka la posting akak nie..step by step katanya...mudahnya buat lepat pisang, cuma tahap kemalasan jer membuatkan malas nak membuatnya huhuhu
ReplyDeleteSedapnya...ooo Acik, nak tapau 3 bungkus ye, teringin nak buat tapi tak ada gang dapur he he hehh (ayat orang malas nih)
ReplyDeletebestnya ...tp js tau mkn je...hihi
ReplyDeletesodap ehhh
ReplyDeleterasa macam la ni jugak nak pi terjah rumah acik!
:D
Salam AE..
ReplyDeleteAlamak,, pisang kapas yang mana satu ni ... Alternator pisang apa lagi yang boleh di lenyek? Sodap ni AE..
salam achik erna
ReplyDeletesedapnya kebetulan saya balik kampung sekarang ni, daun pisang senang nak cari di belakang rumah mak mertua.bolehlah saya nanti masak kuih lepat pisang ni dgn MIL.
terima kasih kak achik erna sudi ke blog bisnes kendalian saya.sangat saya hargai.sudikanlah ambil award untuk follower blog tersebut saya.
sedapnya acik guna pisang emas lak tu lagi la sedap....tgk daun pisang tu pun dah terliur ni kan pula lepat pisang tu...hehe
ReplyDeletekreatifnya..tak pernah cuba..nanti nak try..terimakasih kerana bgi resepi..
ReplyDeletehehehe...terima kasih tunjuk cara buat ni. Membungkusnya mcm kuih koci jugaklah ye tp isi pjg sikit dr kuih koci ye?
ReplyDeleteAlamak sedapnya..inti tu je yg lynn konfius..inti kelapa macam kita wat kueh ketayap ker?
ReplyDeletetp kn kak, lg besar pahalanya kalau akk hantar ke sini... ;-)
ReplyDeletelopek pisang... osah sodap ea tu kak, wangi je baunya kan!
ReplyDeleteKuih tradisional. Jarang-jarang sekarang ini dapat makan.
ReplyDeleteBoleh cuba nie nanti,siap ada inti lagi tu....
ReplyDeleteehem..bestnya kalau rumah mama dekat dgn rumah AE..bolih mintak sikit..hik2x..
ReplyDelete