JellyPages.com

Tuesday, May 15, 2012

SUKUN OH SUKUN

Assalamualaikum
 Goreng sudah
buat bubur pun sudah.
sukun kalau nak buat bubur kena yang betul2 tua
memang sedap,rasa macam pengat ubi.
petang tadi adik ngan abang datang rumah makan
siap tanya..mana ambik ubi ni..sedap,lembut je..
he he tertipu jugak.

tinggal nak buat cekodok je lagi.
sebab dah ada yang masak sangat.

jumpa lagi,Insyaallah

52 comments:

  1. Sukun ni 'berangin' juga, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak cik..sebab dah suka acik makan jugak..dah banyak2 makan..pening kepala dibuatnya..he he

      Delete
  2. Salam acik.
    Sedapnya sukun goreng...feveret saya ni,dah musim sukun ke...nak belilah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsallam norzie hany..memang dah musim sekarang ni..masa pi sana nampak bergayutan buah sukun.diatas pokok..banyak buahnya disatu2 pokok tu.

      Delete
  3. akk satu layie
    bak maii sepinggan ! .. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieda..berpinggan pun boleh..tapi tu la..jauh beno..he he

      Delete
  4. Buat buboq, ohh sedap terasa2 di lidah ni haa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dinas..kali ni buah cukup tua nya..memang sedap la buboq nya

      Delete
  5. Suka goreng sukun..pastu letak sira gula melaka..enak banget.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahel..yang macam rahel kata acik tak pernah buat lagi

      Delete
  6. wah sedap2 nye makanan akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tihara..kalau suka makan sukun memang sedap..

      Delete
  7. sukun is my fav...ha ko spekong teruih hehe

    tp yg terlalu lembut tu den taktahan bau dio, wangi sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q..kalau dah jadi cekodok..campur tepung..kurang sikit kot bau dia..
      sibuk lagi ye Q..belum ada n3 baru..

      Delete
  8. suka sgt..tapi susah nak dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujie..kalau diselangor banyak je kan..

      Delete
  9. x pernah makan bubur lak bubur sukun ni..mesti sedap..

    ReplyDelete
  10. Kak ani cuma pernah makan sukun goreng. Dibuat kuih atau pengat tak pernah makan

    Sukun memang sedap.

    ReplyDelete
  11. saya tak boleh mkn sukun ni kak berangin jer satu bdn tapi kalau ada depan mata belasah juga...hehe

    ReplyDelete
  12. saya suka yang digoreng kak...rangup!!.

    ReplyDelete
  13. ooooh feveret ni acik, dana paling suke kalu goreng ngn tepung+sambal kicap..perkh tak hengat...
    tp dana tak penah try lg bt pengat kak...sedap yek...

    ReplyDelete
  14. salam k.erna.Lama xmkn sukun.Dulu kat kg ada gak sepokok dua tp dah ditebang sbb rapat sgt kat umah.
    Takut klu angin kuat..menimpa umah.Siap jual lagi dulu...sebijik 50sen jer :D

    ReplyDelete
  15. Aslmkm kak..pekabo? heeh..sukun goreng suka..tp yang pengat blm pernah makan..

    ReplyDelete
  16. salam acik..bestnya sukun goreng acik tu..

    ReplyDelete
  17. sukun yg agak masak rasa dia ada manis2 lembut kan? saya suka!

    ReplyDelete
  18. saya suka sukun goreng, cicah cili kicap. wahhh mmg terangkat

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Acik,

    Dekat kampung Kak Ros ada sepokok,kalau dia berbuah memang banyak,pasai pokoknya pun dah besar sangat he.he.he....

    Kak Ros memang suka makan,sedap sangat...macam2 menu kita boleh buat dengan buah sukun ni kan Acik...

    ReplyDelete
  20. ooo, sukun pun boleh buat pengat ya acik, yus tak tahu...huhu

    ReplyDelete
  21. sya tak pernah makan sukun bubur atau cekodok, yg goreng biasalah

    ReplyDelete
  22. Ado pokok sukun ko Achik? Moghiah na menu sukun. Sodap kan. Sey cam biaso, pantang nampak, habieh gak sopinggan. Tapi lopeh tu puehlah ngadap angin lam badan. Hahaha.

    ReplyDelete
  23. sedap sukun ni, tak pernah mkn yg pengat. tp kdg2 kalau terkena getah dia tu kelat sungguh rasanya. hehe..

    ReplyDelete
  24. Oh... sedap buat pengat juga ye Acik... Kakak ni selalu goreng aje...

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum kak acik Erna
    kakak apa khabar?
    saya baru tahu sukun ni boleh dibuat pengat.
    yang biasa saya buat goreng je atau buat jemput2
    wah lepas ni bolehlah try
    terima kasih ya kak
    p/s; Kak Acik erna, blog wordpress saya raudahatulukhuwah tu ada masalah sejak november lalu,jadi saya tak update sangat di blog tu

    ReplyDelete
  26. Kak...sekarang susah sgt nak dpt sukun kat sini...

    ReplyDelete
  27. Fuh! Sukun grg cecah sos cili ngan mayonis. Yummeh!

    ReplyDelete
  28. sukun goreng..sodap tu acik..dah lamao tak ghaso..

    ReplyDelete
  29. baru nk sebut buat cekodok sukun....
    :P

    ReplyDelete
  30. acik, bleh wat ckodok jugak ke? kretif la akk. hmmm kat kl neh susah nk cari sukun

    ReplyDelete
  31. sukun goreng cicah susu pekat.... best...!!

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Acik...

    Sedapnya sukun goreng...saya mmng suka sukun...tapi skrang ni susah nak dapat....

    ReplyDelete
  33. akak.nak sikit sukun tu..hehe

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum AE..

    Sukon oh sukon... Takde yang tak sedap kat sini..

    Eeeee... Sampai hatiiii.. Ha ha

    ReplyDelete
  35. memang lama dah tak makan sukun. tp tak pernah pulak makan bubur sukun ...
    terima kasih sb bagi support kat blog Design A Gift tu ... Appreciate sangat!

    ReplyDelete
  36. sukun sedapnya. betul tu acik yang lembik tu boleh wat cekodok. terbau sampai sini sukun ko acik : )

    ReplyDelete
  37. 1st time tgk sukun dibuat bubur...

    ReplyDelete
  38. suka yang goreng panas2,rasa spt ubi keledek goreng...sedap!

    ReplyDelete
  39. kak erna pernah gulai sukun tak? saya pernah makan gulai sukun masak lemak campur ayam.. jiran yg masak, okey la seakan nangka juga rasanya

    ReplyDelete
  40. mmg sedap sungguh sukun goreng..saya mula2 tak suka sbb mcm pelik plk rasa..sbb biasa mkn keledek goreng jer kan..

    ReplyDelete
  41. lama tak pekena sukun..susah betul nak cari sekarang ni..

    ReplyDelete
  42. lamanya mama tak makan sukun..he2x..terliur pulak tgk pict.makanan tu..jahat tau tekak mama ni..ha2x..

    ReplyDelete