Monday, April 16, 2012

SAYANGILAH NYAWA ANDA DAN ORANG LAIN

Assalamualaikum


terkejut betul acik tadi ...betul la budak budak ni
takut sangat bila nampak polis sampai tak sayang nyawa.

alkisahnya...tadi ada kete polis berhenti ditepi jalan..
dan ada sebiji motor
tak tau polis periksa apa ngan budak tu.
tiba tiba ada motor lain dari arah depan tiba2.melintas depan kete acik..nasib baik la suami acik tu slow and steady bawak kete sampai tahap boring la penumpang yang dok sebelah ni
alhamdulillah masih dilindungi dari bahaya
geram betul rasa hati..kalau pun takut kena saman..
jagalah keselamatan diri sendiri dan orang lain.

oklah tu je acik nak bebel arini.tokojut lagi ni.

jumpa lagi,insyaallah

40 comments:

  1. Salam Acik..

    Itu yang selalu kemalangan tu.. Kita pengguna jalan raya yang tak bersalah ni ikut terlibat dengan sikap dorang ni.. Kalau tak xcident pun.. Tapi menjejaskan emosi.. Kita jadi amarah.. Isk!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum acik....kus semangat kan....bebudak sekarang cam gitulah..tu mesti tak de lesen kot...mujur semuanya selamat...:)

    ReplyDelete
  3. kita lak takut nyawa kita kan achik .. mereka tuu satu hal .. risau menyusahkan org sahaja huhuhu

    ReplyDelete
  4. Tak pon road tax mati! Iskh, memang slalu kena hati2 dgn budak2 motor ni.

    ReplyDelete
  5. punyelah dia takot ngn polis sampai mcm tu sekali...

    ReplyDelete
  6. Bukan saja membahayakan diri dema sendiri tapi orang lain jugak, haisy..nasib baik takda apa2..

    ReplyDelete
  7. boring-boring ngan dreba slow tu, kekdah dio tu laa yg monyolamatkan koadaan...

    kono salam cium tgn mintak hampun kek suami acik tu, sosonang ati sosodap raso e yo diumpek orang tuo tuh! hurrr....

    ReplyDelete
  8. Mesti ada buat salah tu kak.. nasib la takde kejadian tak diingini berlaku.

    ReplyDelete
  9. mesti bebudak tu nak lari dr polis tu.. entah2 takde lesen, tak pun moto takde roadtax

    ReplyDelete
  10. kadang2 org yg tak berdosa yang jadi mangsa kemalangan dek kesilapan org lain

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Acik,
    itulah... kadang2 kita dah cukup hati2 di jalan raya, tapi hal2 yang Acik ceritakan tu, itulah yang tak berbaloinya...

    ReplyDelete
  12. budak2 sekarang ni berani betul..

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah acik masih dilindungi Allah..memang bahayakan bila kita memandu ni. kalau kita tak langgar org nanti org la yg langgar kita.mcmx2 dugaan di jln raya ni kan.

    ReplyDelete
  14. biasa lah kak..
    budak2 takde lesen lah tu...

    ReplyDelete
  15. kita plak yang takut nyawa dia melayang. tak pe acik bawak keta slow, kalau ditakdirkan kita terlanggar orang, InsyaAllah tak delah sampai nyawa orang melayang. cam tulah selalu cik ina nasihatkan kat suami ngan anak-anak setiap kali dorang bawak kereta.

    ReplyDelete
  16. Tu la acik, die igt nyawa die aje, x PK org lain da. Mmg pntingkan diri..

    Sama2 kita amek pngajaran kan..

    ReplyDelete
  17. dia dah tak nampak org lain dah cik....nampak polis yo tu

    ReplyDelete
  18. hmm tu lah, kekdg bukan x ksian ngan dorg, tp dorg yg x kesian ngan diri sendiri....

    ReplyDelete
  19. Selalu kejadian macam ini erjadi acik. Tempat kakak lagilah kawasan perindustrian, so macam-macam bangsa pun ada entah ada lesen entah tidak, bila ada polis mulalah simpang-siur cuba nak mengelak kita yg kena berhati-hati...

    ReplyDelete
  20. itulah yang di takutkan
    tindakan kelalaian orang lain yg menyebabkan berlakunya kemalangan.

    ReplyDelete
  21. nasib baik takde apa-apa kan....

    ReplyDelete
  22. KAT AREA KUATERS AKAK DULU TU KAN//BUDAK2 SKOLAH NAIK MOTO LAJU2 DAN TAK PAKAI HELMET..KUAR MASUK SIMPANG SUKA HATI JE..ANGIN SUNGGUH TAU

    ReplyDelete
  23. As salam Acik,

    Ish, mmg xsyg nyawa... Sah2 buat salah lah tu...

    ReplyDelete
  24. Salam kak ,

    itu yang selalu terjadi kes melarikan diri bila di tahan polis..bila lari, polis lagi la suspek ada sesuatu tak kena, kena kejar. Bila suh berhenti tak nak berhenti, so, apa pilihan yang ada? di tembak salah, di kejar pun salah sebab dalam apa keadaan sekalipun, kalau ada apa2 berlaku..polis jugak salah, kerajaan kena bertanggungan..alahaiii...

    ReplyDelete
  25. ha tgk, boring boring pun ada hikmahnya. kekeke!!

    tapi tu lah yg pelik, kalau takde salah nape nak takut kan?

    ReplyDelete
  26. Sumtimes, sy tak puas hati dgn org yg bwk moto.

    ReplyDelete
  27. pernah bhadapan dgn situasi sprti ni.. takut pada polis..tp x sdr tindakan melarikan dri drp polis tu mbahayakan nyawa dia n org lain... itulah..takut kena saman lg drp nyawa melayang...

    ReplyDelete
  28. Saya pun ponah gak nampak budak moto ni kona baring dopan roadblock. Janji dio lopeh, hidup ko mati, komudian cito. Camtulah lagak eh bobudak ni.

    ReplyDelete
  29. Salam kakErna, budak2 sekarang mmg tak sayang nyawa. Buat ikut suka hati sendiri tanpa memikirkan keselamatan org lain.. mujur kakak dan suami tak apa2 ya...

    ReplyDelete
  30. Orang camni dio tak fikir lain dah kak... Janji diri dio lopeh dah laa...

    Mujur la akak dgn suami takdo apo2.. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  31. lebih takut kena saman dari mati.. nasib baik tak apa apa kak..

    ReplyDelete
  32. Memang betul acik bila ternampak polis nie rela diorg jln melawan arus,apa nak takut klu polis tu nak saman2 ajelah...

    ReplyDelete
  33. dah slalu sgt tjadi org lain buat salah org lain pulak yg jadi mangsa kan

    take care ye acik, bdoa jgn putus

    ReplyDelete
  34. saya pun terkojut jugak ni kak..fuhh lega takde apa2 ye kak..take care yea :)

    ReplyDelete
  35. nsb baik takde apa2 yek acik... kalu tak, tak psl2 duk spital budak tu...

    ReplyDelete
  36. budak2 muda skrg bwk motor laju2....x syg nyawa!

    ReplyDelete
  37. bdk2 skrg mmg cm tu la perangai nyer..x kesang tang nyawa..janji ati puas or terlepas drpd JPJ o polis

    ReplyDelete