Rai..acik nak tanya..maaf kalau soalan bodoh..he he..sebab acik tak pandai..bila nak buka blog rai sekarang ni keluar google..ada la post fb rai kot..tapi acik tak dapat nak cari N3 blog rai..dah berkali2 cuba..tadi nak tanya irfa..dia sedang dirve pulak..tanya kat sini je...ye..
Adooiiyaii menu achik haghi ni cukup monikam qolbu sey. Dah lamo tak mombotik. Mak sey suko gulai botik ngan ikan masin. Mongancam sodap eh. Montuo lalu pun tak nampak. Kehkehkeh.
Aidah..dah montuo goma lalu bolakang..mano nak nampak..he he. acik goma gulai ngan ayam..boh sorai banyak sikit..emang tak nampak apo2 dah..nampak nasi ngan lauk yo..he he
Assalam kak, oh betik pun boleh masak lomak cili padi gak ya, umah saya ada je betik tapi tak tau nakbuat pa, bila msk xdak org nak mkn pulak. nnt akk letak resipi ya, tulis bahan je pun tak apa, saya nak cuba buat la.
Hari ni seharian saya dok teringat kat timpan pisang akk tu, kelapa dh beli buat je belum hehe
wkmsallam rosa..ok nanti akak letak uye.. bila la akak nak buatkan timpan untuk rosa ni..nak bagi rosa merasa timpan yang akak buat.rosa memang dah pandai buat..he he
lenkali...pi kat pokok tuh, tepuk2 batang dia dan puji2 dia sikit ngan ayat2 chenta. Serius ni acik, ngan pokok pun kita kena cakap2, puji2, sayang2, baru dia ada semangat nak kasi kita hasil....
Assalamualaikum Acik, sodap tu masak lomak dengan ayam... manis2 buah betik mengkal / separuh masak... masak lebih2 ye Acik, bubuh cili padi segonggam penuh!
kalau arwah mak wat masak air buh lada hitam sikit.makan ngan nasi panas, sambal belacan ngan ikan masin. betik masak lomak cili api cik ina belum pernah cuba lagi.
Saya pernah terbaca masa sekolah rendah dulu, orang tua2 zaman dulu kalau tanam pokok buah tapi tak berbuah pokok tu, dia akan "ugut" nak tebang. Dengan kuasa Allah, berbuah pokok tu lepas "diugut" :)
cik azz..oak akak dulu sumo digulai e..asalkan ado yo kek keliling rumah yang dio tanama..dio gulai..tak yah boli..dulu duit susah nak dapek azz..lobeh2 lai usi ujan tak dapek motong..rambutan pun ponah dio gulai..ubi kayu..keledek..sumo jadi masak lomak cili api.
Lady Windsor..maafkan acik..sebab tak pernah buat kerabu bunga betik..acik tak akan..sebab pahit sangat,..tapi untuk buat kerabu acik rasa..caranya sama aje..tapi bunga betik kena celor sikit ngan air panas yang diletak garam untuk mengurangkan pahitnya. letak cili api potong..bawang dihiris..kelapa yang dah digoreng tanpa minyak atau pun santan pekat sikit..letak udang kering.. sikit pun ok..cuba la ye lady..maaf sekali lagi sebab acik tak pernah buat sendiri.
aah lah acik .. kata org tua2 kalau pokok merajuk memang dia x berbuah banyak .. sampai nak mati baru ada sebijik atau jarang2 buah dia .. huhu x pandai jugak bab macam nie tapi bab buat masak2 nie sedap ! .. ;)
pokok tu merajuk kot..
ReplyDeletepokok petai depan rumah ayah saya pun pernah jadi gitu.. sudahnya ayah toreh2 letak panadol lekat pulak buahnya..hehe..
kalau saya,masak rebus dgn lada putih saja..(^_^)
ReplyDeleteRai..acik nak tanya..maaf kalau soalan bodoh..he he..sebab acik tak pandai..bila nak buka blog rai sekarang ni keluar google..ada la post fb rai kot..tapi acik tak dapat nak cari N3 blog rai..dah berkali2 cuba..tadi nak tanya irfa..dia sedang dirve pulak..tanya kat sini je...ye..
ReplyDeletesweet honesty..ye ke..boleh ke rebus dengan lada putih..acik tak pernah buat lagi tu.
ReplyDeleteAdooiiyaii menu achik haghi ni cukup monikam qolbu sey. Dah lamo tak mombotik. Mak sey suko gulai botik ngan ikan masin. Mongancam sodap eh. Montuo lalu pun tak nampak. Kehkehkeh.
ReplyDeletedah masak ker tu..kalu muda makan cicah sambal kicap sedap ni..^_^
ReplyDeleteAidah..dah montuo goma lalu bolakang..mano nak nampak..he he.
ReplyDeleteacik goma gulai ngan ayam..boh sorai banyak sikit..emang tak nampak apo2 dah..nampak nasi ngan lauk yo..he he
izza..acik jarang makan cicah kicap..eang suka akan asak..ataupun sebelu masak tu..buat masak lemak capur ayam
ReplyDeletemula2 tengok saya ingatkan kuini kak :)
ReplyDeletesodappp...nak masak lomak yo kak
salam kasih..bukan usi kuini kasih..kalau dah musim..memang sedap la kan..
ReplyDeletekalau betik saya suka makan masak gitu..kureng kalau nak makan menyicah atau jadi masakan.
ReplyDeleteAssalam kak, oh betik pun boleh masak lomak cili padi gak ya, umah saya ada je betik tapi tak tau nakbuat pa, bila msk xdak org nak mkn pulak. nnt akk letak resipi ya, tulis bahan je pun tak apa, saya nak cuba buat la.
ReplyDeleteHari ni seharian saya dok teringat kat timpan pisang akk tu, kelapa dh beli buat je belum hehe
lieynanilaz..makan gitu sejuk2 pun sodap..he he
ReplyDeletewkmsallam rosa..ok nanti akak letak uye..
ReplyDeletebila la akak nak buatkan timpan untuk rosa ni..nak bagi rosa merasa timpan yang akak buat.rosa memang dah pandai buat..he he
salam acik,
ReplyDeletewahhhhh mcm menarik la resepi acik tu, mujur tak pegnen ni klu tidak harus mengigau mimpi2 masak lemak betik acik ni :p
Assalamualaikum kak...oghang negoghi mesti masak lomak cili api kan? Sedap tu...
ReplyDeletemak encik/SZ..wkmsallam betul..nasib baik tu..kalau tak susah hati acik..kena buat jugak tak nak bagi anak ngences..he he
ReplyDeletewkmsalla anie..meang dah betul la tu anie..kalau kena dengan kak cik punya masak cili api lagi..ternganga dek kepedasan he he
ReplyDeletelenkali...pi kat pokok tuh, tepuk2 batang dia dan puji2 dia sikit ngan ayat2 chenta. Serius ni acik, ngan pokok pun kita kena cakap2, puji2, sayang2, baru dia ada semangat nak kasi kita hasil....
ReplyDeleteorng cakap, kita kena selalu cakap2 dgn pokok.. baru pokok akan respon baeeek..
ReplyDeletehehehe
Sodap ke gulai mo ayam kak..??
ReplyDeleteKek sini kopayo makan montah cmtu yoo.. tunggu masak la.. hehe...
suka pulak saya baca komen alien. heheh!!!
ReplyDeletebuat rendang pun sedap tu!
ReplyDeletenanii pernah buat betik masak air dengan lada hitam...sedapnye...
ReplyDeletebunga betik buat kerabu pun sodap :-)
ReplyDeletebetik..
ReplyDeleteMula2 tgk ingatkan mangga.. Ehehe
Assalamualaikum Acik,
ReplyDeletesodap tu masak lomak dengan ayam... manis2 buah betik mengkal / separuh masak... masak lebih2 ye Acik, bubuh cili padi segonggam penuh!
kalau pokok tu tak nak berbuah..
ReplyDeleteambil buluk cacak kat batang dia tu..
insya allah kalau ada rezeki...
masak lemak betik?..
sedap tu..
dulu arwah mak selalu masak macam tu..
Assalam Acikerna,
ReplyDeletesaya terngin nak makan kerabu bunga betik, cemane nak buat ya..
Kalau simpan masak, boh lam petiais, sedappp :D
ReplyDeleteXtau lak leh msk lemak, kalau yg muda tu msak sayo air boh lada itam ngan puck manis... :)
kak...
ReplyDeletekalau sagat atau rajik halus2..
tumis dgn cili padi....
peehhhhhhhhhhhhh..
sedap gak
Bonda Nur memang suka sangat makan buah betik ni..
ReplyDeleteSaya tak penah mkn msk lomak betik..
ReplyDeleteSelalu rebus air je betik muda tapi campur belacan dan cili padi.
ReplyDeletebuat somtam pun sodapppp
ReplyDeletekalau arwah mak wat masak air buh lada hitam sikit.makan ngan nasi panas, sambal belacan ngan ikan masin. betik masak lomak cili api cik ina belum pernah cuba lagi.
ReplyDeleteSaya pernah terbaca masa sekolah rendah dulu, orang tua2 zaman dulu kalau tanam pokok buah tapi tak berbuah pokok tu, dia akan "ugut" nak tebang. Dengan kuasa Allah, berbuah pokok tu lepas "diugut" :)
ReplyDeleteComel sungguh betik tu, hehe..
Queenie..nanti acik buat..bila tak de orang la..kalau ada yang nampak nanti..paghah acik..he he
ReplyDeletealine..terima kasih..nanti acik cuba..
ReplyDeletecik azz..oak akak dulu sumo digulai e..asalkan ado yo kek keliling rumah yang dio tanama..dio gulai..tak yah boli..dulu duit susah nak dapek azz..lobeh2 lai usi ujan tak dapek motong..rambutan pun ponah dio gulai..ubi kayu..keledek..sumo jadi masak lomak cili api.
ReplyDeleteGB..tu la..nak kena cuba tu.
ReplyDeleteibuhani..tu la kan..masak sampai kering.
ReplyDeleteNuwairani..kalau masak air acik lom penah buat.
ReplyDeleteZareda.akak kurang sikit nak makan..pahit ya amat
ReplyDeleteoo masak lemak cili api ya tak pernah cuba lagi selalu buat masak air ngan tumis cili ngan bilis je. resepi org negeri 9 ya.
ReplyDeleteh4n3..mangga belum berbuah..betik tu..he he
ReplyDeleteAie..kalau acik letak segengga cili api..tak de yang makan la jawab nya..he he..nama je masak cili api..tapi cili apinya sikit je..
ReplyDeleteeita..tak pernah tau lagi petua tu..nak kena cari buluh ni.
ReplyDeleteLady Windsor..maafkan acik..sebab tak pernah buat kerabu bunga betik..acik tak akan..sebab pahit sangat,..tapi untuk buat kerabu acik rasa..caranya sama aje..tapi bunga betik kena celor sikit ngan air panas yang diletak garam untuk mengurangkan pahitnya.
ReplyDeleteletak cili api potong..bawang dihiris..kelapa yang dah digoreng tanpa minyak atau pun santan pekat sikit..letak udang kering.. sikit pun ok..cuba la ye lady..maaf sekali lagi sebab acik tak pernah buat sendiri.
Melati..cara tu acik tak pernah buat..acik memang masak lemak ataupun biar masak je kalau betik ni
ReplyDeletesalam ayu..ada sebelah lagi tu..nanti boleh cuba pulak cara ayu ni
ReplyDeletenur-nba..acik pun suka makan..masak gulai pun suka..
ReplyDeleteUjie..tak pernah makan ye.aanak2 acik dah biasa makan..boleh je dia makan..ujie boleh cuba nanti..
ReplyDeleteNoeda..rebus pun acik tak pernah cuba.
ReplyDeletekamsiah..somtam memang kegemaran acik tu..tapi tak pandai nak buat sendiri
ReplyDeleteina..kalau arwah mak acik dulu..semua benda dia masak cili api..acik pun ngikut je..he he
ReplyDeleteDinas..emang nak kena ugut tu..biar banyak tak de la sebiji je..
ReplyDeleteGL..kalau di N9 ni..sume benda acik buat masak lemak cili api..he he
ReplyDeleteaah lah acik .. kata org tua2 kalau pokok merajuk memang dia x berbuah banyak .. sampai nak mati baru ada sebijik atau jarang2 buah dia .. huhu
ReplyDeletex pandai jugak bab macam nie
tapi bab buat masak2 nie sedap ! .. ;)
Belum mencuba betik masak lemak cili api. Insya Allah nak cuba..!
ReplyDeletehehe..dr xde kan acik...ok la tuh..
ReplyDeletesebiji pun rezeki la jugak kan acik..hihi..
ReplyDeleteAs salam Acik,
ReplyDeleteBetik masak lomak ayam! First time dgr ni! Selalu buat masak singgang je dgn ikan bilis.. nnt tunjuk2 lah ye ;)
Sallam Acik,
ReplyDeleteDia takut Acik tebang batang dia,
berbuahlah dia sebiji, Sedap sangat tu buat masak lemak.
ieda..betul la erajuk tu..he he akhirnya dapat jugak sebiji
ReplyDeletekamaraiah..kalau suka asakan yang ada pedas manis..boleh cuma ma
ReplyDeleteYATZAKIE betul la yat..jadi penawar..he he
ReplyDeletekasihsalina..alhamdulillah sebiji pun rezeki kan.
ReplyDeleteMarya..nanti marya bolah cuba..acik dah tunjukan cara2 masaknya.
ReplyDeleteLIPISLADY..alhamdulillah kakmah berbuah jugak dia sebiji..kalau tak berbuah lagi..emang acik pancung le dia..he he
ReplyDeletetanam sendiri ya kak?
ReplyDeletesalam anies..tanam sendiri..tak menjadi pulak kali ni..buah ada satu je..bunga banyak
ReplyDeleteAssalamualaikum Acik,
ReplyDeleteMemang kena sangat lah masak lemak ni dengan ikan perkasam tu....EEEmmmm sedapnya sapa lalu pun tak nampak dah ni he.he.he.....
wkmsallam ros..memang memang kena sangat ros..sedap
ReplyDeleteMungkin lepas nie betik tu akan berbuah bykkan acik....
ReplyDeleteNazayiena..insyaallah..
ReplyDelete