Assalamualaikum
Acik bagi cara nak masak betik disini
pada Rosaliza dan sesiapa yang nak mencuba boleh la buat
pada acik dan anak2 dirumah ni suka..sedap..pedas2 manis la kan.
pedas cili api..yang manisnya betik.
betik yang mengkal/belum masak sangat tapi dah ada warna merah sikit
cincang/parut kasar macam ni-tengok gambar ye
serai
ayam..kalau dapat yang bahagian tulang2 je best
masukkan cili api..serai dan ayam.masak ayam sampai kering airnya .
dah kering air ayam tu..baru masukkan santan,masak sampai mendidih santan baru masukkan betik yang dah siap diparut kasar/cincang tadi.masak la sampai pekat
ni la dia..masak lomak cili api betik campur ayam dah masak.
makan pulak dengan ikan pekasam.
jadinya jangan salahkan baju2 yang dah kecut dalam lemari tu ye.he he.
Selamat mencuba
jumpa lagi,Insyaallah.
tak pernah makan, tentu sedapkan..
ReplyDeletekalau masakan belah nogori memang tak pakai bawang kan kak!1...
ReplyDeletekalau sy suka betik tumis.. makan dengan nasi putih.. plus ikan masin goreng.. pergh.. hehehe
ReplyDeleteAzwa biasanya masak betik mengkal ni dengan ikan masin tumbuk..wow terangkat..
ReplyDeletemama pulak biasanya masak betik campur sardin..sedap jugak hehehe
nak cuba la jugak resepi akak nie..nampak menarik.. tapi part baju2 yg makin ketat tu alahaiii lomah den hehehe
As salam Acik,
ReplyDeleteMcm tu rupanya rupa betik masak lemak dgn ayam... Mcm sedap & menarik je... Nnt klau jumpa betik mengkal mcm ni boleh lah try ;)
Kakak macam nak cubalah acik. Dua hari lepas budak yg mengaji rumah kakak tu ada bagi betik mentah tak masak-masak agaknya boleh buat macam ini... macam sedap dan semua ada kat dapur kakak tu sekarang...
ReplyDeleteoh ini pes time sy tgk masakan camni..teringinnya nk rasa..ikan pekasam pon sy x penah rs..
ReplyDeleteterus kecurrr...
sedap nye kak..menarik resepi ni mkn lak dgn pekasam..fuhh best2x :)
ReplyDeletenor suka mkn msk betik. tp xpnh cuba ngan ayam..mesti sdpkan..
ReplyDeleteAdehh, pekasam tu menggetarkan jiwa... Hehehehe
ReplyDeletekalu sy dpt mkn ngan iakn bilis goreng best tuu
ReplyDeleteAduhhh mak aiii. Somalam donga cito dah moleleh air liur. Haghi ni siap gamba laiie. Monangieh nengok. Sodap eh tu haii!
ReplyDeletesedaappppnya..!!
ReplyDeleteresepi baru saya dapat harini. tengkiu acik! :D
ReplyDeleteBest ea lak aii wat podeh2 lagi meleleh air liur..yumm..yumm.yumm!!
ReplyDeleteMacam best je ek...tak pernah makan lagi ni...kalu rajin karang nak cuba la...:)
ReplyDeletetak ponah lagi papa mifz mkn lomak cili api betik....
ReplyDeleteslm acik....wat apa tu, acik...nk wish 'Hepi belated birthday'..sama ngan asben ida kan...sorry la, dh lama berkurung..tak kuar, baru ni haa boleh sikit kuar tgk dunia...sedapnyer sume tu acik
ReplyDeletenampak sedapnya acik.. tak pernah saya makan.. klu betik masak air letak lada hitam tu biasalah.. yg tu pun dah sedap.. makan dgn sambal belacan dan ikan goreng..
ReplyDeleteaah akk , saya pun x pernah makan lauk nie .. nampak sgt2 sedap .. hurmm boleh cube nie ;)
ReplyDeleteselera kampung yg sedap..saya memang suka ikan pekasam..
ReplyDeleteKakkk,
ReplyDeleteotai masak lomak cili api..ringkas tapi sedap..kita kalau buat outttt..
dah pueh berguru tapi tak jalan..
last2 masak lemak johor style..hihihi
tak penah jmpa lg kak msk lemak betik... msti nk cuba nih kak... tp kan akak msk lemak mmg tak bg bwg ye kak? jakun skit... huhuhui
ReplyDeleteMesti sedap sebab tengok gambar pun dah sedap. Dah lama tak makan betik, sini harganya terlalu mahal...
ReplyDeleteSalam Erna...saya pernah makan gulai ini masa pergi rumah kawan kat n9,memang sedap rasa dia. Nanti nak cuba sebab Erna dah bagi recepi,terima kasih.
ReplyDeleteIkan pekasam tu yg buat tambah selera tu
ReplyDeleteEmm.. Mcm terasa rasa pulak kat lidah. Hihi
pertama kali tengok betik masak sekali dgn ayam. tp mmg kena la lauk tu kan. :D
ReplyDeletesedapnya..terliur dibuatnya...^_^
ReplyDeleteNampak mudah..tp mesti leceh sikit nk hiris betik tu.
ReplyDeletehehe..mkn nak, msk leceh.
kita sama dengan kak uji..
ReplyDeletebab parut betik tu yang malas...
kalu potong mcm biasa leh tak?...
ni yg den lomah ni
ReplyDeletex prnah mkn pn masak lemak cili api betik ngn ayam... nk kena cuba ni tp skrng teramat malas nk turun ke dapur nk cuba pelbagai resepi...asyik2 duk ulang menu yg sama jerk...hehehe...
ReplyDeleteSalam Acik. Saya tak pernah makan yg ada betik gitu tapi tengok pun dah berjejeh ayaq lioq nak tumpah keluaq dari mulut, sedapnyaaa...
ReplyDeleteAcik...saya tak pernah makan betik masak mcm ni...tapi nmpak sedap dan mnggoda jer....malam2 ni perut mnyanyi pulak tengok menu acik tu....
ReplyDeletewahh sedap..nak sepinggan kak sempena birthday ni :)
ReplyDeleteDulu2 mak selalu masak betik muda masak cili,merah2 gitu...pun sedap juga kak tapi lagi simple dr nie..tiba2 teringin pulak..
Sedapnya masak lemak ayam ngan buah betik tu,acik memang masak lemak cili api nie xde letak bawangkan?...
ReplyDeleteTgk masak lemak ok lagi, sampai part pekasam, nak nanges terus... sedap woooo =P
ReplyDeletesalam acik..masak lemak betik pernah makan, masak tumis betik pun dah makan(masa kecik2 dulu)tp masak lomak cili api lum pernah lagi..
ReplyDeletemengoda rasa betul, nak...nak..nak jugak....
ReplyDeletesabtu petang nak melawat akk dengan anak anak dara boleh?
kak erna,
ReplyDeletetergelak saya baca ayat akak yang last tu "jangan salahkan baju yang kecut dalam lemari tu"
hahaha..2 kali saya baca baru faham..
salam acik..best2 nya lauk pauk tu..terliur ehhh..
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteBoleh tu dan ngam, pedas dan manis dan ada yg masam!
Salam Acik Erna,
ReplyDeleteMesti sedap tukan.
Kak Ani pernah makan semasa satu majlis perkahwinan di perak tapi mereka masak rebus petik muda. Seperti tumis, sedap dan manis.
sedapnya ayam masak ngan betik..hari tu anis masak daging ngan betik..tp belum try lg betik ngan ayam..tentu sedapkan..
ReplyDeletesalam kak
ReplyDeletealahhaiii dah lama benor x masak betik camnie..tgok pic akk tue..mengibau nostalgia btl..mmg rindu nk makan,...:)