JellyPages.com

Wednesday, April 18, 2012

MASAK LEMAK CILI API BETIK+AYAM

Assalamualaikum

Acik bagi cara nak masak betik disini
pada Rosaliza dan sesiapa yang nak mencuba boleh la buat
pada acik dan anak2 dirumah ni suka..sedap..pedas2 manis la kan.
pedas cili api..yang manisnya betik.
 betik yang mengkal/belum masak sangat tapi dah ada warna merah sikit
 cincang/parut kasar macam ni-tengok gambar ye
 serai
 ayam..kalau dapat yang bahagian tulang2 je best
masukkan cili api..serai dan ayam.masak ayam sampai kering airnya .
 dah kering air ayam tu..baru masukkan santan,masak sampai mendidih santan baru masukkan betik yang dah siap diparut kasar/cincang tadi.masak la sampai pekat
ni la dia..masak lomak cili api betik campur ayam dah masak.
makan pulak dengan ikan pekasam.
jadinya jangan salahkan baju2 yang dah kecut dalam lemari tu ye.he he.

Selamat mencuba
jumpa lagi,Insyaallah.

45 comments:

  1. tak pernah makan, tentu sedapkan..

    ReplyDelete
  2. kalau masakan belah nogori memang tak pakai bawang kan kak!1...

    ReplyDelete
  3. kalau sy suka betik tumis.. makan dengan nasi putih.. plus ikan masin goreng.. pergh.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Azwa biasanya masak betik mengkal ni dengan ikan masin tumbuk..wow terangkat..

    mama pulak biasanya masak betik campur sardin..sedap jugak hehehe

    nak cuba la jugak resepi akak nie..nampak menarik.. tapi part baju2 yg makin ketat tu alahaiii lomah den hehehe

    ReplyDelete
  5. As salam Acik,

    Mcm tu rupanya rupa betik masak lemak dgn ayam... Mcm sedap & menarik je... Nnt klau jumpa betik mengkal mcm ni boleh lah try ;)

    ReplyDelete
  6. Kakak macam nak cubalah acik. Dua hari lepas budak yg mengaji rumah kakak tu ada bagi betik mentah tak masak-masak agaknya boleh buat macam ini... macam sedap dan semua ada kat dapur kakak tu sekarang...

    ReplyDelete
  7. oh ini pes time sy tgk masakan camni..teringinnya nk rasa..ikan pekasam pon sy x penah rs..


    terus kecurrr...

    ReplyDelete
  8. sedap nye kak..menarik resepi ni mkn lak dgn pekasam..fuhh best2x :)

    ReplyDelete
  9. nor suka mkn msk betik. tp xpnh cuba ngan ayam..mesti sdpkan..

    ReplyDelete
  10. Adehh, pekasam tu menggetarkan jiwa... Hehehehe

    ReplyDelete
  11. kalu sy dpt mkn ngan iakn bilis goreng best tuu

    ReplyDelete
  12. Aduhhh mak aiii. Somalam donga cito dah moleleh air liur. Haghi ni siap gamba laiie. Monangieh nengok. Sodap eh tu haii!

    ReplyDelete
  13. resepi baru saya dapat harini. tengkiu acik! :D

    ReplyDelete
  14. Best ea lak aii wat podeh2 lagi meleleh air liur..yumm..yumm.yumm!!

    ReplyDelete
  15. Macam best je ek...tak pernah makan lagi ni...kalu rajin karang nak cuba la...:)

    ReplyDelete
  16. tak ponah lagi papa mifz mkn lomak cili api betik....

    ReplyDelete
  17. slm acik....wat apa tu, acik...nk wish 'Hepi belated birthday'..sama ngan asben ida kan...sorry la, dh lama berkurung..tak kuar, baru ni haa boleh sikit kuar tgk dunia...sedapnyer sume tu acik

    ReplyDelete
  18. nampak sedapnya acik.. tak pernah saya makan.. klu betik masak air letak lada hitam tu biasalah.. yg tu pun dah sedap.. makan dgn sambal belacan dan ikan goreng..

    ReplyDelete
  19. aah akk , saya pun x pernah makan lauk nie .. nampak sgt2 sedap .. hurmm boleh cube nie ;)

    ReplyDelete
  20. selera kampung yg sedap..saya memang suka ikan pekasam..

    ReplyDelete
  21. Kakkk,
    otai masak lomak cili api..ringkas tapi sedap..kita kalau buat outttt..
    dah pueh berguru tapi tak jalan..
    last2 masak lemak johor style..hihihi

    ReplyDelete
  22. tak penah jmpa lg kak msk lemak betik... msti nk cuba nih kak... tp kan akak msk lemak mmg tak bg bwg ye kak? jakun skit... huhuhui

    ReplyDelete
  23. Mesti sedap sebab tengok gambar pun dah sedap. Dah lama tak makan betik, sini harganya terlalu mahal...

    ReplyDelete
  24. Salam Erna...saya pernah makan gulai ini masa pergi rumah kawan kat n9,memang sedap rasa dia. Nanti nak cuba sebab Erna dah bagi recepi,terima kasih.

    ReplyDelete
  25. Ikan pekasam tu yg buat tambah selera tu
    Emm.. Mcm terasa rasa pulak kat lidah. Hihi

    ReplyDelete
  26. pertama kali tengok betik masak sekali dgn ayam. tp mmg kena la lauk tu kan. :D

    ReplyDelete
  27. sedapnya..terliur dibuatnya...^_^

    ReplyDelete
  28. Nampak mudah..tp mesti leceh sikit nk hiris betik tu.
    hehe..mkn nak, msk leceh.

    ReplyDelete
  29. kita sama dengan kak uji..
    bab parut betik tu yang malas...
    kalu potong mcm biasa leh tak?...

    ReplyDelete
  30. x prnah mkn pn masak lemak cili api betik ngn ayam... nk kena cuba ni tp skrng teramat malas nk turun ke dapur nk cuba pelbagai resepi...asyik2 duk ulang menu yg sama jerk...hehehe...

    ReplyDelete
  31. Salam Acik. Saya tak pernah makan yg ada betik gitu tapi tengok pun dah berjejeh ayaq lioq nak tumpah keluaq dari mulut, sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  32. Acik...saya tak pernah makan betik masak mcm ni...tapi nmpak sedap dan mnggoda jer....malam2 ni perut mnyanyi pulak tengok menu acik tu....

    ReplyDelete
  33. wahh sedap..nak sepinggan kak sempena birthday ni :)

    Dulu2 mak selalu masak betik muda masak cili,merah2 gitu...pun sedap juga kak tapi lagi simple dr nie..tiba2 teringin pulak..

    ReplyDelete
  34. Sedapnya masak lemak ayam ngan buah betik tu,acik memang masak lemak cili api nie xde letak bawangkan?...

    ReplyDelete
  35. Tgk masak lemak ok lagi, sampai part pekasam, nak nanges terus... sedap woooo =P

    ReplyDelete
  36. salam acik..masak lemak betik pernah makan, masak tumis betik pun dah makan(masa kecik2 dulu)tp masak lomak cili api lum pernah lagi..

    ReplyDelete
  37. mengoda rasa betul, nak...nak..nak jugak....

    sabtu petang nak melawat akk dengan anak anak dara boleh?

    ReplyDelete
  38. kak erna,
    tergelak saya baca ayat akak yang last tu "jangan salahkan baju yang kecut dalam lemari tu"

    hahaha..2 kali saya baca baru faham..

    ReplyDelete
  39. salam acik..best2 nya lauk pauk tu..terliur ehhh..

    ReplyDelete
  40. Salam,
    Boleh tu dan ngam, pedas dan manis dan ada yg masam!

    ReplyDelete
  41. Salam Acik Erna,

    Mesti sedap tukan.

    Kak Ani pernah makan semasa satu majlis perkahwinan di perak tapi mereka masak rebus petik muda. Seperti tumis, sedap dan manis.

    ReplyDelete
  42. sedapnya ayam masak ngan betik..hari tu anis masak daging ngan betik..tp belum try lg betik ngan ayam..tentu sedapkan..

    ReplyDelete
  43. salam kak
    alahhaiii dah lama benor x masak betik camnie..tgok pic akk tue..mengibau nostalgia btl..mmg rindu nk makan,...:)

    ReplyDelete