Assalamualaikum
semalam gambar belum masak....
kemudian..inilah hasilnya
rebung yang dah siap dimasak dengan daging tetel.
Pertama kali diperkenalkan dengan rebung ni..oleh kawan yang berasal dari perlis tu
Hari Isnin dia ada singgah ke opis acik..bagi rebung yang dah siap direbus dan disiang
tinggal masak je.acik suka sangat makan rebung ni..tu la yang kawan acik masih teringat
dan sanggup hantarkan tu.rebung ni lansung tak ada bau macam rebung yang biasa dijual ditempat acik.
maaf ye tunjuk gambar aje..pada yang suka makan rebung.
jumpa lagi,Insyaallah.
Tetel msk asam pedas pon sodap... :D
ReplyDeletelamo dah tak malam dgg tetel...
ReplyDeletekok msk asam podeh buh daun limau.. mang ai!
woih acik! ini bukan nenek moyang jo, segalo cucu cicit punyo sodap nih!
ReplyDeletesaya pun suka makan robung yg takder bau tuh! aritu maso kek konduri kawen, kami masak porut ngan robung, masak cam acik punyo lah tu...bopoloh2 org makan ee..tapo podeh tapi sodap!
ado ko laie belen2 tu acik? campakkan la sini sikit ar...
Rebung madu ke kak...?
ReplyDeleteKalau rebung madu, memang sodap... Lombut yoo.. Tak pueh makan sobab kocik2... hehe..
Kek ghumah kakak kek Nilai ado tanam duo pokok...
Ni nek moyang la pulak meleleh airliur kakcik yg tongah sakit ni nengok an gomba tu ha.... :)
ReplyDeletesaya pun suka rebung gak...nampak sodap!
ReplyDeleteEmmm sedap nya... akak pun suka makan rebung acik... hendaknya rebung yang muda-muda tu... en suami akak pun suka rebung yang macam ni.. dia tak suka rebung bau masam sikit tu.. memang dia tak makan.. :D
ReplyDeleteKalau dulu acik masa kakak kanak-kanak rumah atok kakak banyak rebung, sekarang nak dapat dah susah... betul acik yg kat pasar tu kadang ada bau yg tak menyenangkan tu yg malas nak beli. kalau fresh macam acik dapat nie lain...
ReplyDeleteOmak ai..sodap tuh robung masak lomak ngan tetel.. tapi akak suka robung ngan powut..lai laa sodap..feveret gak laa robung nie.. :)
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteKak Ani pun suka masakan rebung ni, terutama kalau dimasak lemak cili api + perut, sedapnya tak terhingga.
Masak kari dengan daging perghhh...lagi best ni Kak Erna. Org perlis buat acar jugak macam buat acar buh tu. Masak pajeri pun best...
ReplyDeleteKalau yang segar punya buat tumis air tambah bayam...terangkat.
errghhhh...mana nak carik tetel yg dipercayai kat sini..terliur..
ReplyDeletemode menelan air liur berkali2..
alamak lamanya tak makan rebungni... mak kita suka masak tempoyakjer... sedapnyer...
ReplyDeletesedapnyee akk .. ngan dagig tetel lak tuu huhuhuh ;))
ReplyDeletekite paling suke ni kalau buat kerabu...sedapnye!
ReplyDeletetak reti mkn rebung...huhu...
ReplyDeletearghhh sdpnya rebung!!
ReplyDeleteMemang sah nek moyang sodap. Tengok gamba dah tahu. Kalau dapek makan tu, montuo lalu pun tak nampak, bak kata orang n9. Hehehe.
ReplyDeleteacik..semalam pun mak lynn masak rebung tau..rebung tu ambil kat kebun abah..tak masam dan tak bau hanyir..sedap masak dengan daging..
ReplyDeletemenu yg memang sodap tu kak pergghhhh.... ;p
ReplyDeleteohh sedap tu.. sepupu saya supply rebung madu.. sedap jgk..
ReplyDeleteati tak pandai masak rebung
ReplyDeletedan tak pernah pun
kalau makan tu ..sikit2 bolehlah :)
rebung madu ye kak..sedapnya, saya penah makan yang dimasak dgn ayam kecik2..manis jd rasa dia.rangup tu yg syiokk :)
ReplyDeleteacik,suko jugak dengan daging tetel,tapi rebung agak kurang..oh,kalau rebus dulu memang boleh hilangkan bau dio yo?
ReplyDeletesedapnya rebung.. tp nak cari yg takde bau susah sikit kan.. kat rumah jarang masak rebung sbb anak2 dan en.asben tak suka baunya..
ReplyDeleteahaaa laa acik kat rembau nie jarang jumpa rebung yg tak bau..hb asam tak leh bau rebung yang berbau..hilang selera kalau ada..pernah makan kat kedai terbau lauk rebung terus berhenti makan..asam suka ebung2 nie..
ReplyDeletesy tetel suka tp rebung x suka HEHE..biasa yg sy jumpa bau hancing tu yg x suka tu
ReplyDeletesodap ni mkn dgn nasi panas!
ReplyDeleteado sekali kaklong masak robong utaro ni kak,tak berapo sodap lah...gek ea tengok jenis ea kot...huhuhu!
ReplyDeletesalam kak
ReplyDeleteklu tinggal mkn jew mmg kita pandai..tp klu nk masak x pernah lg..tp klu org x reti nk masak mmg berbau la kak..tp sy suka makan..ada org letak babat..:)
Salam Erna...memang terliur dibuatnya.Masakan orang Perak dan N9 kat lebih kurang hihihi....
ReplyDeleterobung tompek kito masam sikit kan kak tp ne moyang sodap kok gulai ngan daging salai
ReplyDeleteassalam acik aerna..
ReplyDeleteieja satu family x pandai mkn rebung..jiran sebelah dulu selalu bg, tp kami gtau dia x makan..pas tu dak lg..kene blajo makn jgk nih!! tgk gambo mnggiurkan..
salam k.Erna..kat kg atie byk lagi pokok buluh...ayah atie la yg rajin tebang rebung & simpan tuk anak2.
ReplyDeleteXder jeruk sbb anak2nya xsuka ngan bau rebung klu di jeruk :D
Kat pasar sini pon ada gak org jual...kdg2 atie membeli..mkn sorang2..HB cedok kuah jer :D
Belum jeruk kut.Atau dah jeruk tapi mmg tak berbau?
ReplyDeletesuka sangat2..ratah macam tu je kalau makan...
ReplyDeletesodapnya acik , cik ina minat ngan daging tetel ni dari daging padat.cik ina suka rebung, selalu cik ina beli rebung yang cam acik tu, hiris sendiri.
ReplyDeleteAssalamualaikum AE..
ReplyDeleteIni dah kes kejam ni..terasa-rasa ni tau..
Sodap mato mandang, sodap laei lidah meraso... Haha
ala..nak jugak la :(
ReplyDeletedaging tetel tu apa yer..izan mmg suka gulai rebung....peminat masakan kampung...
ReplyDeletenmpk menyelerakan tp syg nyer sy x mkn rebung
ReplyDeletesy suka gak mkn terutamanya daging tetel
ReplyDeleteehem sedapnya daging tetel & rebung tu..sejak mama sakit..mama dah tak bolih makan rebung lagi,termasuk kuahnya juga..hu2x..
ReplyDeletesedap ni..tapi badan iza x tahan..pas makan mesti sakit semua badan-badan..
ReplyDelete