Assalamualaikum
Terima kasih pada semua yang meninggalkan komen di N3 ww semalam..terima kasih banyak
Sebenarnya dah lama acik teringin nak cuba masak nasi tu tapi rempahnya tak ada
kebetulan satu hari tu acik jalan di giant senawang..tujuan acik nak cari kurma..tiba2 acik terpandang botol rempah ni..terus teringatkan nasi kabsa yang acik pernah tengok resepinya diblog nor secubitgaram.
rupanya sekali masak satu sudu je guna rempah ni..berbaloi sungguh acik beli satu botol ni RM5.00 boleh masak banyak kali jugak ni.Terima kasih nor.
Sedap nasi ni..anak2 acik pun kata sedap..anak2 acik kalau pasal nasi nasi ni no.satu..kalau tak kena kat tekak masing2 sedap je komplen...kalau sedap terus kata sedap mak..berulang kali.
Minta izin dari nor untuk kongsikan resepi nasi kabsa disini
NASI KABSA
resipi : ResipiRaidah
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 minit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya ~ k.nor tak letak
1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.
**
utk lemon kering tu K.Nor gantikan dgn sedikit perahan lemon.
utk lemon kering tu K.Nor gantikan dgn sedikit perahan lemon.
utk sukatan air, setelah ayam masak, terdapat air dari ayam bercampur dgn rempah ratus tu jadi K.Nor kurangkan sukatan air sebanyak 3/4 cawan. Alhamdulillah elok jer nasi masak dan tak lembik tak juga keras. tapi kena ingat ya, sukatan air ni bergantung pada jenis beras yg digunakan.
Sos:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
macam briyani gak kan?
ReplyDeletetapi mcm rumit sikit buek ea..perlukan kesabaran nih...heheheh!
oohh.. nak cari la nanti.. mesti best ni..
ReplyDeletekak long..memang nampak rumit..tapi yang sebona e..paling sonang..sonang lagi dari nasi beriani yang akak selalu buek tu.akak tak masak lauk un..akak goreng ayam yo..sobab dalam nasi tu dah ado ayam
ReplyDeletemulan..memang best..rasa pun sedap..cuba ye..
ReplyDeletesaya dah lama nak buat nasi khabsa, tapi rempah tu x jumpa lagi yang ready made. nak buat sendiri kot dapat banyak sangat
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDelete1st time komen nih.
akak ni org nogori ko?
saye ni menantu org moncheh yo..hihi
saye kalau nak mkn nasi kabsah ni slalu pegi kat arab cafe dataran putrajaya tu.
rajin acik masak... byk jgak bahan2nya ye...tq kongsi resepi
ReplyDeleteTak pernah makan nasi kabsa. Kalau guna rempah banyak ni, anak kurang suka, tu kurang masak nasi, kecuali nasi tomato dan putih je. :)
ReplyDeletesalam kak minggu ni sya bercuti seminggu boleh tumpang makan di rumah tak? (,")
ReplyDeleteuikh bagus ni kak...i like. rasa mcm nk pi cari gak pasni.boleh modified ikut tekak.hehehe
ReplyDeletecheqsue..rempah ni ada jual di kedai yang jual baranng2 dari egypt..yang ada jual kurma..bagai tu le..cuba sue cari ..insyaallah jumpa nanti.
ReplyDeletemamavogue..acik asal memang negori.cuma baru masuk 6 tahun menetap di negori sendiri..masa muda2 merantau je..he he
ReplyDeletedela..acik klau resipi2 nasi ni memang suka mencuba..sebab kalau nasi memang dimakan habis dirumah acik ni
ReplyDeleteyati..guna rempah satu sudu je yati..tak rasa sangat..sedap je.
ReplyDeletekasihibu.boleh aje sya..tapi sya cuti akak keje lak tu yang susah sikit nak adjust masa tu.
ReplyDeleteGreenJade..memang gitu le kan..kita akan masak ikut kesesuaian tekak kita sendiri..
ReplyDeletek.erna. ni yg 1st buat aritu ke? atau yg lain? sedap kan.. ooo ada ya rempah kabsa kat giant..
ReplyDeleteKalau boleh masak sendiri jimat belanja dah tu kan Acik.
ReplyDeleteTergiur (terliur + menggiurkan) plak tgk Nasi akak neh...hehehe
ReplyDeleteX pernah mkn nasi kabsa nie,kenapa Acik x ambik gambar nasi yg dah masak tu,sedap mkn dgn lauk apa ya?
ReplyDeleteish...tak dapat kabsa, saya bedal jugak beriyani kat mamak tgh hari kang! heheh~
ReplyDelete*soalan acik dah saya jawab kat entri latest! yey!
Kakak belum pernah jumpa rempah kabsalah Acik. Teringin juga nak mencuba...
ReplyDeletemesti besh ni
ReplyDeletenape acik tak post gambo nasi tu???
oh..nasi kabsa!
ReplyDeletesaya pun suka nasi warna2 ni..
tapi biasa buat nasi briyani je, tu pun guna perencah briyani maggi. sng sgt!
mesti sedap kalau kak erna
ReplyDeleteyang masak ni...
tempeklah gambar nasi tu :)
1 hr nti sy nk cuba;)
ReplyDeletenasi absa?tak penah dengar pun semuur hidup..huhuhuh
ReplyDeletekat giant ada jual ya? boleh lah saya beli, suruh wife try masak
ReplyDeletenamanya macam arab je..
ReplyDeletesedap yup....
lama dah dengar pasal resepi nasi kabsa tapi belum pernah rasa... jakun erkk.. ada masa nanti nak try masak atau nak try makan kalau ada yang masak he he hehh
ReplyDeleteNor..rempah kabsa bukan dijual dalam giant tapi diluar..ada kedai2 luar giant tu.
ReplyDeleteNieda..cuba je..alhamdulillah menjadi pulak..tu yang seronok tu
ReplyDeleteSalam Kak...wah! Kalau camni nanti boleh tutup restoran arab ...hehehe...nanti nak try lah...terima kasih kak untuk resepi tu
ReplyDeleteMelati qistyna..sedap kita jauh..kena cuba sendiri ye..
ReplyDeleteNazayiena..gambar nasi dah tayang din3 sebelum ni
ReplyDeleteGB..tak kisah le apa2 nasi pun boleh kan..he he
ReplyDeletekakzakie..kebetulan acik ternampak masa nak beli kurma..terus acik beli
ReplyDeletecheqna..memang best pada tekak acik anak beranak..
ReplyDeleteUjie..buat nasi ni pun mudah jugak..boleh cuba ujie..
ReplyDeleteAti masrif..kalau ati masak pun sedap jugak..betul..
ReplyDeleteAA..cuba jangan tak cuba ye
ReplyDeletepen Biru..acik pu jumpa resepi dblog..tu yang acik teringin nak buat
ReplyDeleteDaddy ZZ..bukan dalam giant doc..kedai2 diluar tu.
ReplyDeleteQhaifa Nur..alhamdulillah tekak acik rasa sedap la.
ReplyDeleteAmie..boleh cuba..kalau dekat boleh je makan dirumah acik ni..
ReplyDeleteAnie..semangat nak mencuba tu anie..he he..kalau emua orang tak mau masak nak buat sendiri memang mau tutup..
ReplyDeleteassalam acik..
ReplyDeleteacik je lah buat..sy nak dtg sana makan je boleh tak???huhu
klu dah ank2 acik kata sedap tu mmg sedap la gayanye..
acik..tak pernah lagi rasa nasi khabsa ni camne..rempah dia pun takdo ni ha..camno nak buek tu?hehe
ReplyDeleteacik takde ke nak buat makan2...masak nasi kabsa ni lepas tu jemput datang rumah..haha.
ReplyDeleteieja..boleh aje kalau nak datang..bukan jauh pun..he he
ReplyDeletekamalia..kalau nak buat sendiri boleh aje..nanti acik poskan rempah..boleh ke kalau pos kesana..tak kena tahan ke..nanti emailkan alalmat rumah kat acik ye..serius ni tau bukan cakap kosong.
ReplyDeletelieyna..tak yah tunggu acik buat makan2 bai tau je bila nak datang..siap..he he
ReplyDeleteterimakasih berkongsiresepi ya acik...
ReplyDeletetak ponah lagi papa mifz mkn nasi nih...
ReplyDeleteSedap plak kak nama dia kan :)
ReplyDeletenama nasi ni tak pernah dgr...
ReplyDeleteassalam Q..sama sama kasih..acik kongsikan dari yang pernah buat
ReplyDeletepM..kalau ada ke kedai nasi arab..ada le jual nasi ni
ReplyDeleteasslam tihara..nama ngan rasa sama sedap..
ReplyDeletefieda..acik pernah dengar tapi tak pernah makan kat kedai..tu le pertama kali makan..tu pun buat sendiri
ReplyDeletesalam acik,
ReplyDeleteooo mudah jer noo jika dah lengkap bahan2nya..berbintang2 tu
nak cuba laa nnti....terimakasih atas perkongsian...
ada rempahnya ye kak
ReplyDeletebaru tahu
nanti nak try le
sekali tengok macam nasi beriyani je ni...
ReplyDeletemesti sedap kan..
ainhany..wkmsallam..memang mudah..cuba lah..
ReplyDeletekasihedha..ada rempah yang dah siap..senang..
ReplyDeleteeita..betul tu..lebih kurang je dari segi rupa.tapi rasa lain sikit.
ReplyDeleteala js tak pandai la nk msk nasi ni...hehe
ReplyDeleteJS..acik pun tak pandai..tapi buat ikut sep jadi aje..he he
ReplyDeletemcm nasi beriani je rupanya
ReplyDeleteassalam acik, sedapnya nasi kabsa..saya tak sempat nak mai rasa dh abisla yer..hehe
ReplyDeleteBABY(MAMAAMANA
ReplyDeleterupa macam sama..rasa lain..
Nieza wkmsallam..tu la lambat kan dah habis..he he
ReplyDeleteassalam kak ,kalo nasi rumit sikit pun tak apa janji anak2 kata sedap, saya belum cuba lagi nasi kabsa
ReplyDeletekalau mama dah sihat nanti mama try resepi ni..thanks acik..
ReplyDelete