Tuesday, March 6, 2012

DAH ADA PENGGANTI

Assalamualaikum
Dulukan acik pernah tulis pasal periuk yang tak boleh ditutup lagi ni
bila nak masak kena letak benda berat atasnya
tapi air beras dah melempah keluar pulak
nak baiki kena hantar ke ejen
kedai biasa tak dapat nak buat

akhirnya
tak sanggup tunggu lama
ni dia..dah ada pengganti
guna periuk ni le acik masak nasi guna beras jepun tu.
untuk beras jepun ada butang lain pulak nak  kena tekan
patut le sedap je nasi beras jepun tu..
acik siap buat nasi kepal macam cerita 'oshin' tu

Maaf ye..saja nak kongsi cerita bukan nak menunjuk.
sebenarnya acik tetap kena cari periuk jenis ni
sebab pernah bila periuk jenis ni yang pertama acik guna dulu rosak
acik beli periuk biasa.
banyak kali anak acik lambat makan
sebab dia orang lupa nak tekan.
bila nak makan tengok2 beras lagi.dah 3 bulan tetap jugak macam tu
(anak2 masak nasi sendiri)..
waktu acik kerja atau pun cuti..masak nasi memang tugas anak2.
sudahnya acik pi jugak beli yang dah rosak tutup tu.
bila rosak jugak yang tu..
terpaksarela acik tetap kena beli yang macam ni jugak
untuk kemudahan hero2 yang dirumah acik ni
masak nasi sendiri.

hati seorang ibu kan..anak2 jugak diutamakan.
jumpa lagi Insyaallah.

34 comments:

  1. semua teknologi dicipta utk menyenangkan keje kita kan..:)

    ReplyDelete
  2. wah...dah dapat baru...alhamdulillah...

    cantik lak tu, kaler merah lagi...

    ReplyDelete
  3. Assalamuaalaikum acik..
    dulu ida penah gak beli periuk mcm yg mula2 tu..sampai blackout satu rumah bila periuk tu buat hal...la ni dah duduk atas lemari....

    cun lah kaler periuk baru acik ni....ada rezeki nanti ida beli jugalah..nampak bunyi senang je nk guna...

    ReplyDelete
  4. Fuhh, cam dlm cite Korea la piuk nasi acik, ehehehehe


    Beras Jepun tu tajuk apa cik? :D

    ReplyDelete
  5. cantik kak..apa salahnya tunjuk, share dgn kitorang kan mana taw ada yg tengah survey peyuk ni.. :)

    ReplyDelete
  6. Dah dapat baru..Alhmdulillah...
    Saya pun berkenan ngan periuk tu...
    Guna yg mcm ni rasanya lebih mudahkan...

    ReplyDelete
  7. Sey guno piyok karen yg biaso tu yoo kak.. Kok guna yg bnyk button ni, omak sey tak ghoti nak tokan..

    Kek ghumah ni, omak sey yg masak nasi.. Kok sey yg masak, ado yoo yg tak kono dgn tokak ehh.. huhu..

    ReplyDelete
  8. yela kak..kdg2 bila ada gambar camni..boleh bg idea kat kami2 diluar sini untuk mencuba.jgn risau.sape yg dok kate menunjuk tu dia takde sivik dlm ber'blog'.hehehe...

    ReplyDelete
  9. Salam Acik Erna,

    Dah sampai jangka hayatnya tu. Tapi memang sayangkan kalau kelemahannya cuma tak boleh tutp.

    ReplyDelete
  10. suripun rice kuker rosak..tak berkesampatan nk beli baru lagi..huhu

    ReplyDelete
  11. Way! Canggihlah periuk nasi k erna......bokonan pulak!

    ReplyDelete
  12. spesel piuk nasi tu kak... brand apa tu?

    senang guna ke?

    ReplyDelete
  13. aah alhamdulillahhh
    dah dpt penganti
    lepas nie senang nak masak kan akak ;)

    ReplyDelete
  14. oke lah tuh acik.. dah mmg kena tukar kan..
    =}

    ReplyDelete
  15. Kak..cantik periuk warna merah tu... yang nak tau...beras jepun tu beras apa ye kak...

    ReplyDelete
  16. saya masih suka periuk letrik jenis lama, yg boleh cabut penutup tu... senang nak bukak, basuh dll..

    ReplyDelete
  17. akak pakai beras jepun ye? nadiah tak pernah rasa lagi beras jepun

    ReplyDelete
  18. Setuju ayat akhir. Kita tetap sediakan apa jua utk senangkan anak-anak.

    Saya pun guna periuk yang tutup jenis kapit nih.

    Anak2 saya pun semua pandai masak nasi guna rice cooker. Jika takda ni, tak makan nasik ler kiter... hehehe

    Berkenan kaler merah tuh! Lawooo!

    ReplyDelete
  19. yg ni bolehbaking kek sekali tak kak??
    skrg dah ada piuk nasik yg boleh buat kek... kakngah tggu yg ni kiok dulu br blh rqst yg baru hihih!!

    ReplyDelete
  20. perghhh..bilo lah dapek yg cam gini gek ea...huhuhuhu!

    ReplyDelete
  21. cantik periuk tu kak...
    oh ada setting unk masak beras jepun sekali ye

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah dah ada pengganti...cantik colournya.

    ReplyDelete
  23. cantik si periuk merah tu.. yg ni tak perlu tekan yer kak.. sbb selalu kat rumah bila masak nasi mmg ingat nak tekan.. tp bila panaskan nasi manjang lupa nak tekan.. bila nak makan, nasi tak panas2 lg.. he..he..

    ReplyDelete
  24. Sedap ke beras jepun tu kak? ado jual kat kodai biaso tk kak? tringin plak bilo baco cito akak ni...hehe

    ReplyDelete
  25. cantik menarik warna periuk tu,

    bukan menunjuk tu kak, tp berkongsi sebab kita selesa guna kan?

    ReplyDelete
  26. knape?periuk jenis ni tak payah tekan ke?

    ReplyDelete
  27. pengganti baru cantik kalernya...

    ReplyDelete
  28. cantik warna periuk tu...kalau ucu dapat mcm tu mau tak kasi anak yg masak takut rosak...

    ReplyDelete
  29. As salam Acik,

    Mcm rupa beras Jepun tu? Sedap ek? Teruja pulak nak tgk & cuba... Cara masaknye pun same ke mcm beras biasa? Maaflah byk pulak soalan... hehehe... Kat sini ade byk kedai Jepun maybe ade nnt boleh try beli & masak :)

    ReplyDelete
  30. Yati teringin pakai rice cooker camni. Sekrang pakai rice cooker biasa tu je, yang kena tekan tu.

    ReplyDelete
  31. Sy masih setia dgn periuk nasi karen yg biasa tu.. kadang2 masak atas api gas aje.. :D

    ReplyDelete