Sunday, March 4, 2012

SUSHI GORENG(jangan marah ye pepandai je bagi tajuk)

Assalamualaikum
Dulu acik pernah letak gambar ni kan
dan bagi tau acik tak pernah buat sushi.
Terimakasih pada sedara acik anymz yang dah bagi resipi dan cara cara nak buat sushi
dan terima kasih juga pada kamalia(mamatomei) yang dah bersusah payah menghantarkan tikar untuk menggulung sushi tu pada acik.
Projek membuat sushi dah pun selesai semalam.menjadi jugak ..tapi tak comei.
gemuk2 jadinya..macam tuan nya jugak..tapi tak pe kan apa ada pada rupa yang penting rasa
(ayat nak menyedapkan hati sendiri)
sebenarnya acik rasa sikit je (kalau anymz dia tau la..acik ni memang susah sikit nak makan makanan yang baru ni)
.. acik tak sukakan rasa seaweed tu.
anak anak yang makan.habis..suka pulak dia orang.
tadi tanya lagi..mak buat sushi ke..katanya
acik jawab cukup la semalam dah merasa,hari ni..acik masak kan nasi menggunakan beras tu
kemudian acik gorengkan dengan prwan ball dan isi ketam tu.acik tambah telur.
alhamdulillah...sedap ya amat rasanya.sampai tak cukup budak2  ni makan.
acik pun dah jatuh cinta dengan beras jepun tu..sedap sangat..rasa macam makan pulut..tapi tak muak
harus kena pi jusco cari lagi beras tu memang sedap.
terima kasih jugak pada anie,nagoya yang memperkenalkan beras tu pada acik.

ok lah jumpa lagi nanti..insyaallah
nak lipat kain dan gosok baju pulak.

29 comments:

  1. klu tgk dlm cito jopun tu,tgk nasi diorang mcm berkanji yo kan...semanggkuk yo dah cukup....mcm sodap kannn..mahal tak kak?

    ReplyDelete
  2. 1st tima makan beras tu rasa macam pelik je...pastu satu hari tu siap buat nasi lemak lagi...perghhhh! memang sodap la...tak letak santan banyak pon sebab dah rasa lemak2 tu ha...

    ReplyDelete
  3. acik, sushi cara acik ni cik ina rasa cam boleh layan tu. beras tu cam pulut.

    ReplyDelete
  4. huhuhu x pernah makan sushi , nak grg lakk lagilah x pernah buat achik huhu

    ReplyDelete
  5. saya pun tak pernah mkn sushi..tak berani nk try..buat lg le..

    ReplyDelete
  6. memang tak pernah makan sushi....
    macam kak ujie jugak tak berani nak try....

    ReplyDelete
  7. uploadlah gambar sushinye kak... nak tgk... :)

    ReplyDelete
  8. sedap nye kak..nk try jugaks :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.
    Kalau kat tempat saya, diberi nama umai. Tak semua ikan sesuai untuk umai. Ada umai cecah dan satu lagi umai yang digaul bersekali dengan 'sambal'nya. Yang ini kalau baharu 'first time' merasa pun boleh masuk / boleh lalu (makan).

    TQ

    ReplyDelete
  10. Salam acik.
    Pandai buat shusi, nanti boleh belajar.
    Saya nak ke surabaya cuti ni.

    ReplyDelete
  11. gunakan lah beras tempatan..... kempen ni hehe

    ReplyDelete
  12. rajin acik buatkan tuk anak-anak yo..kami kalau nak buat nasi goreng kat sini,guna beras thai jo..hehe
    semalam baru makan sushi, tapi kek kodaila..aci tak..:p

    ReplyDelete
  13. saya pun x pandai makan sushi k. erna....tp anak2 suka sgt. So beli jer....hehehe....belum pernah cuba makan pun!

    ReplyDelete
  14. lagi sodap kalo acik yg buek an utk den :)

    ReplyDelete
  15. hai...habis licin smp tak sempat amik gambar ke hehe

    ReplyDelete
  16. beras tu mmg sedap! kalau buat sushi atau sushi goreng pakai beras biasa, mesti tak rasa sedap macam tu.

    ReplyDelete
  17. sushi? x pernah buat sendiri..hehe..

    ReplyDelete
  18. Kalau kakak sushi pun tak begitu gemar Acik... tapi anak-anak memang sukalah.

    ReplyDelete
  19. bestnya acik buat sushi sndiri..sy memang suka mkn sushi..

    ReplyDelete
  20. saya pun tak berapa pandai makan sushi.. sedap ye kak beras jepun tu.. nnt2 boleh cuba beli dan masak..

    ReplyDelete
  21. saya pernah sekali makan sushi...tapi tak kena ngn selera...anak2 pun tak suka....

    ReplyDelete
  22. saya memang tak minat makanan jepun. seaweed tu hanyir bagi tekak sayalah. Acik makan ok ker?

    dulu anak2 mmg suka tp sekarang taknak masuk lagi...kalau masak sendiri mungkinlah..bila acik dah try buat baru saya terfikir, why not eh?

    ReplyDelete
  23. kat rumah ni memang kena simpan semua tu.. kalo pi kl memang kena beli.. 2 minggu sekali menu jepun/korea kena ada.. tapi senang je.. sbb ringkas (utk yg malas mcm saya, heheh)

    ReplyDelete
  24. Kak Erna, tak ambil ke gambar sushi gemuk tu? Hehhe... benda gemuk la best nak makan. :)

    ReplyDelete
  25. X masuk lak tekak melayu ni ngan sushi...heee

    Apa tajuk beras tu acik? :)

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete