Monday, March 5, 2012

NAK BEBEL SIKIT BOLEH?

Assalamualaikum


Acik saja nak bebel sikit.
acik rasa dimana mana pun sama
kalau dipejabat tu ada Pembantu Tadbir (N17)
semua kerja kerja berkaitan fail mesti lah urusan dia kan(betul tak)
pengalaman acik bekerja selama 32 tahun ni macam tu lah
Tapi di opis acik sekarang ni pelik  sikit
dulu masa ada kerani sambilan..semua 
kerani sambilan buat.
hujung 2010 dah diberhentikan kerana tiada peruntukan
sepatutnya dia lah yang buat semua fail tu kan
tapi setahun dibiarkannya
tak buat lansung.

bila ditanya fasal fail boleh jawab tak tau
setau acik bila dia buat kerja W tu dapat tambahan 
elaun 40 ringgit.
tapi hakikinya tetap pentadbiran.
Hari ni boleh pulak buat gotong royong menyusun semula fail/ kemaskini fail
dia boleh buat tak tau je..pelik betul.
masa kat tempat kerja nampak sibuk bukan main..
kejap2 talipun..kejap ada urusan luar
boleh percaya ke..pejabat kecik macam opis acik ni..
keraninya sibuk memanjang dengan talipun.

ada pulak yang menyokong kesian ngan dia..
sanggup suruh bahagikan fail tu semua..buat sorang sikit.
acik boleh aja.tapi tak perlulah ada pembantu tadbir 
diopis tu kan.
apa yang acik bebelkan ni..bukan sebab tak mau menolong..tapi luahan hati semua orang
sebab dia dah terlalu diberi muka..dah setahun tak usik lansung fail.
tadi yang buat gotong royong pun
acik tengok semua berangin.

Selama setahun tu..masing2 buat /
jaga sendiri fail yang berkaitan dengan kerja kita
bila bos minta tolong menaip surat ke minit ke
acik tolong taip tanpa no.rujukan.
sabo je la
nak buat camana  bos sayang sangat ngan dia..
sampai tak buat kerja hakiki pun tak apa.
siapa la kita nak menegur dia kan.
(N17 ni lelaki)

Oklah maaf ye..sebab kena membaca bebelan
mak cik yang dah nak pencen ni.

jumpa lagi..Insyaallah

28 comments:

  1. umumnya..kerja fail ni lelaki mmg tak berapa..umumnya lah. ^__^

    *bebel la acik, benda mmg tak betul kena bebel la kan..

    ReplyDelete
  2. dia yang rugi acik.. orang makin lama kerja jadi tempat rujukan, nanti orang macam ni jadi kerusi buruk saja, nak diguna x best, nak dibuang belum sampai ajalnya..

    gitulah analogi kawan saya dulu.

    ReplyDelete
  3. patut dibebelkan kalau tak buat kerja..curi tulang nama nya tu...tak berkat!

    ReplyDelete
  4. boss acik tu lelaki ke pompuan?
    lain macam jer dengar...

    ReplyDelete
  5. tak polah kak,bebel lah selagi buleh.lopeh an perasaan tu..pondam yo tak guno..makin bongkak nanti...

    ReplyDelete
  6. patu bosnye perempuan ke acik?
    kenapa yer boleh jd gitu..kena bagi brainwash ni budak ni..alamak,saya pulak yg lebey..sabar yea acik..

    ReplyDelete
  7. kalau saya di tempat Acik pun membebel jugak...susahlah kalau ada orng mcm ni....mnyemak jer..tapi boleh pulak boss sayang kat dia...

    ReplyDelete
  8. xpela acik...tp yat ni lg sedijh...dah la dorg amik ass acc yg baru...yat yg dlunya ass acc lama ni dorg campak ke tepi mcm sampah..skang yat xtau position yat sbg ape...admin ke..sbb admin kat opis tuh mmg dah ade...yg plg sedih acik,dah dekat setahun yat lom kompom lg...umm..sabo jela...yat ngah mencari keje baru,tp blma ade yg sangkut...belum ade rezki lg kan..

    ReplyDelete
  9. salam acik..maaf mama lambat lawat acik..mama sibuk sikit..hu2x..masih ada lagi manusia yg perangai ala2 sengal tu..nak buat camne org kesayangan bos kan..

    ReplyDelete
  10. orang lama cam kita bekerja tak sama cam org sekarang bekerja acik. kita ni keja ngan penuh rasa tanggugjawab, segelintir org sekarang keja nak ambik gaji hujung bulan je acik. cik ina pun merasa cam mana yang acik rasa.sedih : (

    ReplyDelete
  11. Salam Acik,

    Leceh la ada pilih kasih macam ni pulak kan Acik....

    ReplyDelete
  12. Adoii...

    Pandai ngampu tu kak... Tu yg boss SAYANG tu.. hehehe...

    Kok boss dah sayang kek dio, kito mmg tak buleh nak buek apo dah kak.. Soba yoo laa.. huhuhu...

    ReplyDelete
  13. salam.sorry nak mencelah.kalau staf lelaki, jgn kata w, n pun sama. Kalau diikutkan tugas hakiki gred w adalah kewangan sepenuhnya dan fail serta surat menyurat tidak termasuk langsung dlm bidang kerja.ini yg sy dapat dari jpa sendiri. tugas fail adlah tugas hakiki n. so kalau dia tak peduli hal fail sebenarnya memang tak salah pun. yg salahnya bila org gotong royong sepatutnya dia kena tolong wlaupun itu bukan kerja dia.

    ini deskripsi tugas seorang w
    Bertanggungjawab ke atas tugas-tugas kewangan sepenuh masa dengan membantu pihak pengurusan/penyelia dalam urusan-urusan seperti berikut:
    Menyedia dan mengemaskinikan belanjawan tahunan.
    Mengurus dan mengawal peruntukan.
    Menyelenggara rekod dan menyediakan laporan perbelanjaan.
    Mengurus, menyelenggara, memantau semua jenis panjar.
    Mengurus, merekod dan mengambil tindakan susulan berhubung dengan pendahuluan diri, pendahuluan pelbagai, pinjaman komputer dan pinjaman kenderaan.

    acik boleh rujuk link ini http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas_SBPA/SPMSijil/3461

    harap penjelasan ini dapat mmbantu.

    ReplyDelete
  14. ni mmg dah tak tahan sgt la ni sampai kuar posting kat blog.igt akak tu..
    dia keje lagi ker?

    ReplyDelete
  15. Biasalah kalau ada anak emas di tempat kerja. Orang lain dah tak nampak.

    ReplyDelete
  16. payah kalau ada yg bijak 'BUAT2 SIBUK' ni acik... napa la pembantu tadbir ni di ambil lelaki...huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. Inilah antara 'karenah birokrasi' di pejabat Gomen yg saya menyampah..

    Sorry to say , ada kerani tadbir(bukan semua) yang berlagak sombong mengalahkan Pengarah/JUSA bila berurusan dgn public.

    ReplyDelete
  18. Susahlah macam nie macam mkn gaji buta je....

    ReplyDelete
  19. sampai bil adia leh escape kan acik..
    lambat laun kene hadap juga..dah keje dia..

    ReplyDelete
  20. untung jadi lelaki ye? kat opis angah pun staf lelaki selalu bole excuse kerja, hilang-hilang waktu kerja - bos tak bising pun, kalo staf pompuan, baru pi jamban sekejap je bos dah cari

    ReplyDelete
  21. tiny pon KESIAN kat dia kak..
    KESIAN sbb ibadah kerja yg diamanahkan kepadanya disi-siakan sehingga ada org terasa..

    jika pandangan mata kasar manusia nampak kepincangannya, apatah lagi di mata Allah ye?.. catatan amalannya?.. gaji bulanannya?.. huish.. takut takut takut..

    semoga kita mengambil iktibar agar tak jadi orang yg KASIHAN seperti dia..

    Kerja itu bukan shj ibadah.. malah juga amanah dan tanggungjawab yg akan disoal kelak.. berserta pula pendapatan yg kita perolehi melaluinya.. BERAT TUH!!..

    ReplyDelete
  22. xpatut betullah.. org mcm ni patut diberhentikan keje jer.. cari je pengganti.. dia mmg xnak keje la tu.. sebab tu die x buat keje..

    ReplyDelete
  23. lawa acik periuk nasik tu..merah lak tu i loikeee :-)

    ReplyDelete
  24. sedihnya... cam citer tu kena kat saya kat opis nie hah,saya nie kerani cabuk jeh,memanglah filing tu keje saya,tapi lau dah keje ngan senior yang dah hampir cecah usia,semuanya di bagi kat saya,abih tu dia wat ape....walhal cuti sendiri pun saya gak yang tolong applykan,masalah juga tuh......

    ReplyDelete
  25. periuk macam robot!
    mesti sedap masakannya
    nyum nyum nyum
    :D

    ReplyDelete
  26. acik, sebab tu suami sya sanggup buat sendiri surat yg penting, sbb dia dah malas nak bertekak dgn kerani ni

    ReplyDelete
  27. hujung tahun lepas sya buat enry marah dgn sikap kerani hehehe...bukan marah apa pun, marah pasal fail kerja dia boleh tak kemaskini, geram nya hati, tak kan org lain pulak nak siapkan kerja dia kan?

    ReplyDelete
  28. canggih e periuk nasi ni. Mosti sodap makan

    ReplyDelete