Thursday, March 22, 2012

NASI KABSA

Assalamualaikum

Terima kasih pada semua yang meninggalkan komen di N3 ww semalam..terima kasih banyak
Sebenarnya dah lama acik teringin nak cuba masak nasi tu tapi rempahnya tak ada
kebetulan satu hari tu acik jalan di giant senawang..tujuan acik nak cari kurma..tiba2 acik terpandang botol rempah ni..terus teringatkan nasi kabsa yang acik pernah tengok resepinya diblog nor secubitgaram.
rupanya sekali masak satu sudu je guna rempah ni..berbaloi sungguh acik beli satu botol ni RM5.00 boleh masak banyak kali jugak ni.Terima kasih nor. 
Sedap nasi ni..anak2 acik pun kata sedap..anak2 acik  kalau pasal nasi nasi ni no.satu..kalau tak kena kat tekak masing2 sedap je komplen...kalau sedap terus kata sedap mak..berulang kali.
Minta izin dari nor untuk kongsikan resepi nasi kabsa disini


NASI KABSA

resipi : ResipiRaidah
Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang

3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 minit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa 

1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya ~ k.nor tak letak

1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu

1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.

**
utk lemon kering tu K.Nor gantikan dgn sedikit perahan lemon.
utk sukatan air, setelah ayam masak, terdapat air dari ayam bercampur dgn rempah ratus tu jadi K.Nor kurangkan sukatan air sebanyak 3/4 cawan. Alhamdulillah elok jer nasi masak dan tak lembik tak juga keras. tapi kena ingat ya, sukatan air ni bergantung pada jenis beras yg digunakan.

Sos:

1 biji tomato ~ hiris 

5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus 
Garam 
Gula 
Perahan lemon.

Cara penyediaan:


~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.


74 comments:

kaklong said...

macam briyani gak kan?
tapi mcm rumit sikit buek ea..perlukan kesabaran nih...heheheh!

m.u.l.a.n said...

oohh.. nak cari la nanti.. mesti best ni..

Acik Erna said...

kak long..memang nampak rumit..tapi yang sebona e..paling sonang..sonang lagi dari nasi beriani yang akak selalu buek tu.akak tak masak lauk un..akak goreng ayam yo..sobab dalam nasi tu dah ado ayam

Acik Erna said...

mulan..memang best..rasa pun sedap..cuba ye..

Cheq Sue said...

saya dah lama nak buat nasi khabsa, tapi rempah tu x jumpa lagi yang ready made. nak buat sendiri kot dapat banyak sangat

mamavogue said...

salam kak,
1st time komen nih.
akak ni org nogori ko?
saye ni menantu org moncheh yo..hihi
saye kalau nak mkn nasi kabsah ni slalu pegi kat arab cafe dataran putrajaya tu.

dela said...

rajin acik masak... byk jgak bahan2nya ye...tq kongsi resepi

Yati said...

Tak pernah makan nasi kabsa. Kalau guna rempah banyak ni, anak kurang suka, tu kurang masak nasi, kecuali nasi tomato dan putih je. :)

kasihibu said...

salam kak minggu ni sya bercuti seminggu boleh tumpang makan di rumah tak? (,")

GreenJade said...

uikh bagus ni kak...i like. rasa mcm nk pi cari gak pasni.boleh modified ikut tekak.hehehe

Acik Erna said...

cheqsue..rempah ni ada jual di kedai yang jual baranng2 dari egypt..yang ada jual kurma..bagai tu le..cuba sue cari ..insyaallah jumpa nanti.

Acik Erna said...

mamavogue..acik asal memang negori.cuma baru masuk 6 tahun menetap di negori sendiri..masa muda2 merantau je..he he

Acik Erna said...

dela..acik klau resipi2 nasi ni memang suka mencuba..sebab kalau nasi memang dimakan habis dirumah acik ni

Acik Erna said...

yati..guna rempah satu sudu je yati..tak rasa sangat..sedap je.

Acik Erna said...

kasihibu.boleh aje sya..tapi sya cuti akak keje lak tu yang susah sikit nak adjust masa tu.

Acik Erna said...

GreenJade..memang gitu le kan..kita akan masak ikut kesesuaian tekak kita sendiri..

K.Nor said...

k.erna. ni yg 1st buat aritu ke? atau yg lain? sedap kan.. ooo ada ya rempah kabsa kat giant..

Nieda said...

Kalau boleh masak sendiri jimat belanja dah tu kan Acik.

Melati Qistyna's Mummy said...

Tergiur (terliur + menggiurkan) plak tgk Nasi akak neh...hehehe

Nazayiena said...

X pernah mkn nasi kabsa nie,kenapa Acik x ambik gambar nasi yg dah masak tu,sedap mkn dgn lauk apa ya?

gadisBunga said...

ish...tak dapat kabsa, saya bedal jugak beriyani kat mamak tgh hari kang! heheh~

*soalan acik dah saya jawab kat entri latest! yey!

Kakzakie said...

Kakak belum pernah jumpa rempah kabsalah Acik. Teringin juga nak mencuba...

cheqna said...

mesti besh ni
nape acik tak post gambo nasi tu???

Ujie said...

oh..nasi kabsa!
saya pun suka nasi warna2 ni..
tapi biasa buat nasi briyani je, tu pun guna perencah briyani maggi. sng sgt!

Ati Masrif said...

mesti sedap kalau kak erna
yang masak ni...

tempeklah gambar nasi tu :)

Aine Ainun said...

1 hr nti sy nk cuba;)

Pen Biru said...

nasi absa?tak penah dengar pun semuur hidup..huhuhuh

Daddy Ziyyad said...

kat giant ada jual ya? boleh lah saya beli, suruh wife try masak

Qhaifa Nur said...

namanya macam arab je..
sedap yup....

Amie said...

lama dah dengar pasal resepi nasi kabsa tapi belum pernah rasa... jakun erkk.. ada masa nanti nak try masak atau nak try makan kalau ada yang masak he he hehh

Acik Erna said...

Nor..rempah kabsa bukan dijual dalam giant tapi diluar..ada kedai2 luar giant tu.

Acik Erna said...

Nieda..cuba je..alhamdulillah menjadi pulak..tu yang seronok tu

aNIe said...

Salam Kak...wah! Kalau camni nanti boleh tutup restoran arab ...hehehe...nanti nak try lah...terima kasih kak untuk resepi tu

Acik Erna said...

Melati qistyna..sedap kita jauh..kena cuba sendiri ye..

Acik Erna said...

Nazayiena..gambar nasi dah tayang din3 sebelum ni

Acik Erna said...

GB..tak kisah le apa2 nasi pun boleh kan..he he

Acik Erna said...

kakzakie..kebetulan acik ternampak masa nak beli kurma..terus acik beli

Acik Erna said...

cheqna..memang best pada tekak acik anak beranak..

Acik Erna said...

Ujie..buat nasi ni pun mudah jugak..boleh cuba ujie..

Acik Erna said...

Ati masrif..kalau ati masak pun sedap jugak..betul..

Acik Erna said...

AA..cuba jangan tak cuba ye

Acik Erna said...

pen Biru..acik pu jumpa resepi dblog..tu yang acik teringin nak buat

Acik Erna said...

Daddy ZZ..bukan dalam giant doc..kedai2 diluar tu.

Acik Erna said...

Qhaifa Nur..alhamdulillah tekak acik rasa sedap la.

Acik Erna said...

Amie..boleh cuba..kalau dekat boleh je makan dirumah acik ni..

Acik Erna said...

Anie..semangat nak mencuba tu anie..he he..kalau emua orang tak mau masak nak buat sendiri memang mau tutup..

ieja amieja said...

assalam acik..
acik je lah buat..sy nak dtg sana makan je boleh tak???huhu
klu dah ank2 acik kata sedap tu mmg sedap la gayanye..

Kamalia said...

acik..tak pernah lagi rasa nasi khabsa ni camne..rempah dia pun takdo ni ha..camno nak buek tu?hehe

lieynanilaz said...

acik takde ke nak buat makan2...masak nasi kabsa ni lepas tu jemput datang rumah..haha.

Acik Erna said...

ieja..boleh aje kalau nak datang..bukan jauh pun..he he

Acik Erna said...

kamalia..kalau nak buat sendiri boleh aje..nanti acik poskan rempah..boleh ke kalau pos kesana..tak kena tahan ke..nanti emailkan alalmat rumah kat acik ye..serius ni tau bukan cakap kosong.

Acik Erna said...

lieyna..tak yah tunggu acik buat makan2 bai tau je bila nak datang..siap..he he

Queenie said...

terimakasih berkongsiresepi ya acik...

Papa Mifz said...

tak ponah lagi papa mifz mkn nasi nih...

Tihara said...

Sedap plak kak nama dia kan :)

fieda said...

nama nasi ni tak pernah dgr...

Acik Erna said...

assalam Q..sama sama kasih..acik kongsikan dari yang pernah buat

Acik Erna said...

pM..kalau ada ke kedai nasi arab..ada le jual nasi ni

Acik Erna said...

asslam tihara..nama ngan rasa sama sedap..

Acik Erna said...

fieda..acik pernah dengar tapi tak pernah makan kat kedai..tu le pertama kali makan..tu pun buat sendiri

ainhany said...

salam acik,

ooo mudah jer noo jika dah lengkap bahan2nya..berbintang2 tu
nak cuba laa nnti....terimakasih atas perkongsian...

kasihredha said...

ada rempahnya ye kak
baru tahu
nanti nak try le

eita said...

sekali tengok macam nasi beriyani je ni...
mesti sedap kan..

Acik Erna said...

ainhany..wkmsallam..memang mudah..cuba lah..

Acik Erna said...

kasihedha..ada rempah yang dah siap..senang..

Acik Erna said...

eita..betul tu..lebih kurang je dari segi rupa.tapi rasa lain sikit.

jemarisuri said...

ala js tak pandai la nk msk nasi ni...hehe

Acik Erna said...

JS..acik pun tak pandai..tapi buat ikut sep jadi aje..he he

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mcm nasi beriani je rupanya

Nieza said...

assalam acik, sedapnya nasi kabsa..saya tak sempat nak mai rasa dh abisla yer..hehe

Acik Erna said...

BABY(MAMAAMANA
rupa macam sama..rasa lain..

Acik Erna said...

Nieza wkmsallam..tu la lambat kan dah habis..he he

EmbunRosaliza said...

assalam kak ,kalo nasi rumit sikit pun tak apa janji anak2 kata sedap, saya belum cuba lagi nasi kabsa

mama aini said...

kalau mama dah sihat nanti mama try resepi ni..thanks acik..