Thursday, March 22, 2012

NASI KABSA

Assalamualaikum

Terima kasih pada semua yang meninggalkan komen di N3 ww semalam..terima kasih banyak
Sebenarnya dah lama acik teringin nak cuba masak nasi tu tapi rempahnya tak ada
kebetulan satu hari tu acik jalan di giant senawang..tujuan acik nak cari kurma..tiba2 acik terpandang botol rempah ni..terus teringatkan nasi kabsa yang acik pernah tengok resepinya diblog nor secubitgaram.
rupanya sekali masak satu sudu je guna rempah ni..berbaloi sungguh acik beli satu botol ni RM5.00 boleh masak banyak kali jugak ni.Terima kasih nor. 
Sedap nasi ni..anak2 acik pun kata sedap..anak2 acik  kalau pasal nasi nasi ni no.satu..kalau tak kena kat tekak masing2 sedap je komplen...kalau sedap terus kata sedap mak..berulang kali.
Minta izin dari nor untuk kongsikan resepi nasi kabsa disini


NASI KABSA

resipi : ResipiRaidah
Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang

3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 minit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa 

1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya ~ k.nor tak letak

1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu

1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.

**
utk lemon kering tu K.Nor gantikan dgn sedikit perahan lemon.
utk sukatan air, setelah ayam masak, terdapat air dari ayam bercampur dgn rempah ratus tu jadi K.Nor kurangkan sukatan air sebanyak 3/4 cawan. Alhamdulillah elok jer nasi masak dan tak lembik tak juga keras. tapi kena ingat ya, sukatan air ni bergantung pada jenis beras yg digunakan.

Sos:

1 biji tomato ~ hiris 

5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus 
Garam 
Gula 
Perahan lemon.

Cara penyediaan:


~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.


74 comments:

  1. macam briyani gak kan?
    tapi mcm rumit sikit buek ea..perlukan kesabaran nih...heheheh!

    ReplyDelete
  2. oohh.. nak cari la nanti.. mesti best ni..

    ReplyDelete
  3. kak long..memang nampak rumit..tapi yang sebona e..paling sonang..sonang lagi dari nasi beriani yang akak selalu buek tu.akak tak masak lauk un..akak goreng ayam yo..sobab dalam nasi tu dah ado ayam

    ReplyDelete
  4. mulan..memang best..rasa pun sedap..cuba ye..

    ReplyDelete
  5. saya dah lama nak buat nasi khabsa, tapi rempah tu x jumpa lagi yang ready made. nak buat sendiri kot dapat banyak sangat

    ReplyDelete
  6. salam kak,
    1st time komen nih.
    akak ni org nogori ko?
    saye ni menantu org moncheh yo..hihi
    saye kalau nak mkn nasi kabsah ni slalu pegi kat arab cafe dataran putrajaya tu.

    ReplyDelete
  7. rajin acik masak... byk jgak bahan2nya ye...tq kongsi resepi

    ReplyDelete
  8. Tak pernah makan nasi kabsa. Kalau guna rempah banyak ni, anak kurang suka, tu kurang masak nasi, kecuali nasi tomato dan putih je. :)

    ReplyDelete
  9. salam kak minggu ni sya bercuti seminggu boleh tumpang makan di rumah tak? (,")

    ReplyDelete
  10. uikh bagus ni kak...i like. rasa mcm nk pi cari gak pasni.boleh modified ikut tekak.hehehe

    ReplyDelete
  11. cheqsue..rempah ni ada jual di kedai yang jual baranng2 dari egypt..yang ada jual kurma..bagai tu le..cuba sue cari ..insyaallah jumpa nanti.

    ReplyDelete
  12. mamavogue..acik asal memang negori.cuma baru masuk 6 tahun menetap di negori sendiri..masa muda2 merantau je..he he

    ReplyDelete
  13. dela..acik klau resipi2 nasi ni memang suka mencuba..sebab kalau nasi memang dimakan habis dirumah acik ni

    ReplyDelete
  14. yati..guna rempah satu sudu je yati..tak rasa sangat..sedap je.

    ReplyDelete
  15. kasihibu.boleh aje sya..tapi sya cuti akak keje lak tu yang susah sikit nak adjust masa tu.

    ReplyDelete
  16. GreenJade..memang gitu le kan..kita akan masak ikut kesesuaian tekak kita sendiri..

    ReplyDelete
  17. k.erna. ni yg 1st buat aritu ke? atau yg lain? sedap kan.. ooo ada ya rempah kabsa kat giant..

    ReplyDelete
  18. Kalau boleh masak sendiri jimat belanja dah tu kan Acik.

    ReplyDelete
  19. Tergiur (terliur + menggiurkan) plak tgk Nasi akak neh...hehehe

    ReplyDelete
  20. X pernah mkn nasi kabsa nie,kenapa Acik x ambik gambar nasi yg dah masak tu,sedap mkn dgn lauk apa ya?

    ReplyDelete
  21. ish...tak dapat kabsa, saya bedal jugak beriyani kat mamak tgh hari kang! heheh~

    *soalan acik dah saya jawab kat entri latest! yey!

    ReplyDelete
  22. Kakak belum pernah jumpa rempah kabsalah Acik. Teringin juga nak mencuba...

    ReplyDelete
  23. mesti besh ni
    nape acik tak post gambo nasi tu???

    ReplyDelete
  24. oh..nasi kabsa!
    saya pun suka nasi warna2 ni..
    tapi biasa buat nasi briyani je, tu pun guna perencah briyani maggi. sng sgt!

    ReplyDelete
  25. mesti sedap kalau kak erna
    yang masak ni...

    tempeklah gambar nasi tu :)

    ReplyDelete
  26. nasi absa?tak penah dengar pun semuur hidup..huhuhuh

    ReplyDelete
  27. kat giant ada jual ya? boleh lah saya beli, suruh wife try masak

    ReplyDelete
  28. namanya macam arab je..
    sedap yup....

    ReplyDelete
  29. lama dah dengar pasal resepi nasi kabsa tapi belum pernah rasa... jakun erkk.. ada masa nanti nak try masak atau nak try makan kalau ada yang masak he he hehh

    ReplyDelete
  30. Nor..rempah kabsa bukan dijual dalam giant tapi diluar..ada kedai2 luar giant tu.

    ReplyDelete
  31. Nieda..cuba je..alhamdulillah menjadi pulak..tu yang seronok tu

    ReplyDelete
  32. Salam Kak...wah! Kalau camni nanti boleh tutup restoran arab ...hehehe...nanti nak try lah...terima kasih kak untuk resepi tu

    ReplyDelete
  33. Melati qistyna..sedap kita jauh..kena cuba sendiri ye..

    ReplyDelete
  34. Nazayiena..gambar nasi dah tayang din3 sebelum ni

    ReplyDelete
  35. GB..tak kisah le apa2 nasi pun boleh kan..he he

    ReplyDelete
  36. kakzakie..kebetulan acik ternampak masa nak beli kurma..terus acik beli

    ReplyDelete
  37. cheqna..memang best pada tekak acik anak beranak..

    ReplyDelete
  38. Ujie..buat nasi ni pun mudah jugak..boleh cuba ujie..

    ReplyDelete
  39. Ati masrif..kalau ati masak pun sedap jugak..betul..

    ReplyDelete
  40. pen Biru..acik pu jumpa resepi dblog..tu yang acik teringin nak buat

    ReplyDelete
  41. Daddy ZZ..bukan dalam giant doc..kedai2 diluar tu.

    ReplyDelete
  42. Qhaifa Nur..alhamdulillah tekak acik rasa sedap la.

    ReplyDelete
  43. Amie..boleh cuba..kalau dekat boleh je makan dirumah acik ni..

    ReplyDelete
  44. Anie..semangat nak mencuba tu anie..he he..kalau emua orang tak mau masak nak buat sendiri memang mau tutup..

    ReplyDelete
  45. assalam acik..
    acik je lah buat..sy nak dtg sana makan je boleh tak???huhu
    klu dah ank2 acik kata sedap tu mmg sedap la gayanye..

    ReplyDelete
  46. acik..tak pernah lagi rasa nasi khabsa ni camne..rempah dia pun takdo ni ha..camno nak buek tu?hehe

    ReplyDelete
  47. acik takde ke nak buat makan2...masak nasi kabsa ni lepas tu jemput datang rumah..haha.

    ReplyDelete
  48. ieja..boleh aje kalau nak datang..bukan jauh pun..he he

    ReplyDelete
  49. kamalia..kalau nak buat sendiri boleh aje..nanti acik poskan rempah..boleh ke kalau pos kesana..tak kena tahan ke..nanti emailkan alalmat rumah kat acik ye..serius ni tau bukan cakap kosong.

    ReplyDelete
  50. lieyna..tak yah tunggu acik buat makan2 bai tau je bila nak datang..siap..he he

    ReplyDelete
  51. terimakasih berkongsiresepi ya acik...

    ReplyDelete
  52. tak ponah lagi papa mifz mkn nasi nih...

    ReplyDelete
  53. Sedap plak kak nama dia kan :)

    ReplyDelete
  54. nama nasi ni tak pernah dgr...

    ReplyDelete
  55. assalam Q..sama sama kasih..acik kongsikan dari yang pernah buat

    ReplyDelete
  56. pM..kalau ada ke kedai nasi arab..ada le jual nasi ni

    ReplyDelete
  57. asslam tihara..nama ngan rasa sama sedap..

    ReplyDelete
  58. fieda..acik pernah dengar tapi tak pernah makan kat kedai..tu le pertama kali makan..tu pun buat sendiri

    ReplyDelete
  59. salam acik,

    ooo mudah jer noo jika dah lengkap bahan2nya..berbintang2 tu
    nak cuba laa nnti....terimakasih atas perkongsian...

    ReplyDelete
  60. ada rempahnya ye kak
    baru tahu
    nanti nak try le

    ReplyDelete
  61. sekali tengok macam nasi beriyani je ni...
    mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  62. ainhany..wkmsallam..memang mudah..cuba lah..

    ReplyDelete
  63. kasihedha..ada rempah yang dah siap..senang..

    ReplyDelete
  64. eita..betul tu..lebih kurang je dari segi rupa.tapi rasa lain sikit.

    ReplyDelete
  65. ala js tak pandai la nk msk nasi ni...hehe

    ReplyDelete
  66. JS..acik pun tak pandai..tapi buat ikut sep jadi aje..he he

    ReplyDelete
  67. assalam acik, sedapnya nasi kabsa..saya tak sempat nak mai rasa dh abisla yer..hehe

    ReplyDelete
  68. BABY(MAMAAMANA
    rupa macam sama..rasa lain..

    ReplyDelete
  69. Nieza wkmsallam..tu la lambat kan dah habis..he he

    ReplyDelete
  70. assalam kak ,kalo nasi rumit sikit pun tak apa janji anak2 kata sedap, saya belum cuba lagi nasi kabsa

    ReplyDelete
  71. kalau mama dah sihat nanti mama try resepi ni..thanks acik..

    ReplyDelete