JellyPages.com

Monday, July 30, 2012

HERAN BIN AJAIB..MANA PERGINYA???

Assalamualaikum

dah banyak kali jugak acik dengar cerita 
kredit telefon lesap
atau pun makin kurang.

acik pun perasan jugak..biasa top up rm 30
lama..tapi sejak dua menjak ni.. tiba2 perasan tinggal 
0.02 sen je.ada masa tinggal 0.07sen

tapi acik ingatkan mungkin sebab tersalah
 tekan atau pun tersalah call.
tapi semalam acik cuba top up lagi..belum guna
 dan belum pun tekan apa..saja2 cek baki
laaaa..dah tinggal tujuh ringgit.
ni le agaknya kalau guna bill
 yang kena bayar beratus2 tu.

heran..pelik..kemana..perginya?
sape yang curik.

oklah jumpa lagi,Insyaallah


53 comments:

  1. Salam K.Erna..HP atie xguna Topup,bil jer..:D.Tak tau ada masalah camni...rugi la duit kita :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsallam atie..banyak kali dah atie..heran jugak..

      Delete
  2. salam acik..ieja skrg gn hot tiket je..(lbh berbaloi masa berbual)sebab masalah yg sama kak..sakit jiwa dibuatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ieja..suami acik guna hot tiket jugak..pun sama sampai malas dah dia nak top up..ada je sebab potong duit..tapi dibagi tau..yang acik punya pulak tau2 hilang je duit

      Delete
  3. Replies
    1. kasih..malas nak pi bayar bil he he

      Delete
  4. Adooiiyaiii..sapo pulak yang amik kredit achik ni. Bulan poso pun ligat gak moncughik. Poning gak kopalo mikir an. Cor achik tanyo kat Telco tu, aposal jadi camni. Takkan nak biar yo, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aidah..he he..tu la yang acik heran tu..acik sorang yo yang pogang tipun tu..nak tipun sapo pun..sesekali ado la sms..

      Delete
  5. Agaknya aplikasi internet on kots. Guna post paid je kak.. Saya punya bil skrg pakai bagai nak rak pun x lebih seratus ringgit sebulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. zareda norman..mulanya akak pun ingat macam tu...minta anak tengok kan..semua dah off katanya..

      Delete
  6. Suami kakcik guna talian pascabayar (betul ke sebutannya begitu?). Dia tak pernah tahu nak guna internet melalui hp. Alih2, baru2 ini terima bil lebih RM300. Mahu tak terkejut, selalu bilnya, ta pernah lebih RM60 pun. Tengok2 ada penggunaan internet lebih RM200! Anak2 memang tak usik hp ayahnya yang pesen lama tu... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak cik..acik nya tu anak2 dah tengok kan..semua dia dah off kan..masih lagi duit hilang.
      macam suami kak cik..tak pernah guna..macam mana boleh ada bil kan..memang pelik..tak tau cam mana caranya

      Delete
  7. acik, tu sbb internet. kadangkala kita tertekan. kalau ayu, kena sbb umai suka tekan2...

    topup rm 30, alih2 baki rm0.01

    sedihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam ayu..masaalahnya ankak acik dah off yang untuk internet tu..bila acik bagi tau mula2 dulu..tapi masih terjadi lagi..

      Delete
  8. Replies
    1. ieda..tu yang acik heran tu..tiap kali anak balik acik tanya..sampai dia dah tak boleh jawab dah..semuanya dia dah offkan..yang berkaitan dengan internet..jadi jugak lagi

      Delete
  9. As salam Acik,

    Marya pernah kena mcm Kakcik tu... bil mencecah sehingga RM500...huhuhuu..mmg rasa mengigil time tu nak bayr bil...sbnrnye kalau guna internet tak subscribe @ tertekan butang explorernye tu mmg terus die charge ikut Mb per second! tu yg fengsan tgk bilnye tu...huhuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsallam marya..telefon acik tu..anak acik dah tutpkan semua dah..masa mula2 acik bagi tau dia..sampai masa..belum apa2 dah hilang lagi..baru je top up..

      Delete
  10. Replies
    1. cheqna..tak tau la..banyak kali dah cheqna

      Delete
  11. Salam Kak... anak anie sikecik tu selalu kena dulu... masuk rm10 mlm...esok pagi tinggil 80sen je...rupanya... data packet dia on...jadi telefon tu on aje internetnya...jadi abis kredit... rasanya akak kena check kat setting tu ... kadang internet dia on otomatik

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsallam anie..aimi dah buatkan dah dan offkan semua..tapi masih lagi hilang..akak tak buka internet guna phone anie..guna laptop je..kecik sangat tak nampak he he

      Delete
  12. tensennya..guna bill je achik..sebenarnya lagi jimat..lagi kalau achik buat family plan.. join acc dengan suami achik..

    ReplyDelete
  13. Assalam kak erna, saya pun jenis top up juga, selalunya sebulan rm 30.00 je. Saya ni suka cek baki, biasanya ok je. Suatu hari Amani main tipon saya, tah apa yg di tekan nya ter on internet masa tu dlm kereta. bila cek baki dh tinggal beberapa sen je huhu. Kalo kat rumah ok je guna wifi. Bila x dak wifi tersambung internet mmg kena la kredik kita tu

    ReplyDelete
  14. Kakak sebab guna bill bulanan tak tahulah bab top-up macam acik nie..

    ReplyDelete
  15. tak cek pulak topup saya ni..ntah2 jadi mcm tu jugak..

    ReplyDelete
  16. ala,siannya acik.saya rasa kalau guna bill lagi murah dan berbaloi..lagi pun kalau tiba2 bill melambung,acik boleh semak balik penyata bill tu nak tau kenapa boleh jadi macam tu kan..kalau guna credit ni,mmg agak susah la kot..tak pun ,apa kata acik cuba call customer sevice dan inquire kenapa credit acik boleh hilang tiba2..insya ALlah,mreka boleh bantu jugak rasanya..

    ReplyDelete
  17. kalau dh acik tutup dh internet tu ..camne blh ilang ye..pelik bin ajaib ni...

    ReplyDelete
  18. Ari tu, saya guna asha... first time guna smart phone (murah punya), tapi pun telan duit. Kata member, hp murah paket data dia memang on biarpun kita nampak cam off (macam kata kak lady/anie tu). Tapi ada caranya untuk off... minta kedai offkan... mereka tau cara untuk setting. Tapi, saya lom lagi pegi kedai nak off lagi...

    ReplyDelete
  19. tup-up makan duit, cal kejap potong tak ingat...
    la ni pakai bill, senang cikit tapi takut juga terlebih pakai....

    ReplyDelete
  20. mungkin hp kak erna ada guna wifi ke
    dulu ati pun kena mcm gitu sampai
    malsa nak on hp...

    cuba chk bahagian setting

    ReplyDelete
  21. kena kat KA, sampai lubang cacing KA carik, siaplah co yg provide service tu KA hentam cukup2 hehe

    ReplyDelete
  22. Huih, saya pakai postpaid, kalau kena macam tu teruk la, na'uzubillah.

    ReplyDelete
  23. GUNO BIL KAK,PEH TU BAYA ONLINE..SONANG,...

    ReplyDelete
  24. salam..

    kene report tu.. mna leh huhu

    ReplyDelete
  25. sama lah saya sis..satu hp pakai prepaid..mmg asik ilang je kreditnye..padahal dh off bagai setting nye..pelik bin ajaib gak

    ReplyDelete
  26. Salam Erna...belum pernah terjadi pada saya,mungkin sebab bayar bil.

    Selamat berbuka.

    ReplyDelete
  27. Salam. Pernah juga jadi seperti akak, terus tutup nombor prepaid tersebut dan beli nombor yang baru. Memang tak pasti kenapa hal ini terjadi..

    ReplyDelete
  28. macamana boleh hilang ye? guna bil jer senang..

    ReplyDelete
  29. ada subsribed benda yang 'mkn' kredit ke? alamak bahaya tul, rugi wo..

    ReplyDelete
  30. salam acik, anak mak teh pun penah jadi cenggini, dan betul lah kata zareda tu, sbb internet, gi ke app tu dan off kan, lagi satu,mungkin ada subscribe apa2 kot..maxis ke? maxis kuat tipu org

    ReplyDelete
  31. tu yg sms bergmbr merapu2 masuk tanpa diminta pn dichargenya dgn kita. X adil sgguh kan!

    ReplyDelete
  32. salam acik..tak pernah lagi terjadi dengan tapi saya jenis yang jarang cek balance ada berapa..

    ReplyDelete
  33. Rugi betul ni...tak pernah pulak jadi kat makchaq..

    ReplyDelete
  34. Ini rasanya bersabit dgn penggunaan internet.

    ReplyDelete
  35. ehem..tukar yg lain kot AE..contohnya dr celcom kemaxis ke..baru padan diaorg.. :)

    ReplyDelete
  36. hurmm..hal telefon nih mmg ramai yg tertanya-tanya , termasuk la dayah.. tapi tak tau nak carik saluran mana untuk dapat kepastian apa yg berlaku ..
    kalau tanya customer service ada je jwpn diorang..

    ReplyDelete
  37. sayapun penah kena, rasanya org boleh curik line kita kot.. nak tuar nombor laen sayangla, lagi satu byk register apa2 dengan nomborni.. nnt sukar dihubungi

    ReplyDelete