Followers

Wednesday, June 20, 2012

SAAABBBBAAARRRRR

Assalamualaikum
 
baik dan buruk nya dah banyak acik tau melalui pembacaan

Tapi..wajarkah..kalau digunakan untuk mengata..mengutuk 
sedara sendiri walau siapa pun dia
kalau yang berpangkat anak
mengutuk yang berpangkat emak
kurang ajar namanya
walau siapa pun dia
lebih lebih lagi yang tak tau apa2
melaluinya jugak boleh putus sedara
walaupun berdosa.

Sabar sabar dan sabar itu separuh dari iman.
Hanya Allah yang tahu
sungguh memalukan.

Ya Allah Ya Tuhanku
pelihara lah hati dan lidah ku

46 comments:

  1. Menahan sabar tu memang payah sebab tu lah pahalanya besar kan, achik. Saya tak do fesbuk pun. Tapi banyak gak yang monuntut sabar kat tompek lain. Ingat Allah solalu, tarik nafas dalam2 sobolum bukak mulut, kan.

    ReplyDelete
  2. saya ada baca yg anak kutuk mak bapak kt fb tu..masyallah..apa nk jadi zaman la ni..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum AE..

    Sekiranya kita tidak dapat menasihati, kita doakan jer yang terbaik.

    ** sambil potong bawang

    ReplyDelete
  4. eee kenottt....jgn la kutuk2 org walau kat mana pun. fesbuk ke, blog ke~

    sekarang ni zaman yg mana kawalan diri adalah sgt crucial. sebab salah taip, salah publish, mmg buruk lah padahnya...

    ReplyDelete
  5. macam2 ada kat dalam fesbuk tu acik..

    ReplyDelete
  6. tak patut mengata orang walaupun sekadar di FB

    ReplyDelete
  7. amin!!

    sudah macam fenomena pulak kan kak :)

    ReplyDelete
  8. mostly kakngah nyer fb utk joint kontes... hihihihihi!!

    ReplyDelete
  9. dunia akhir zaman, tanpa sempadan, semua di hujung jari, nak mengata apa pun pakai jari je tak nampak muka agaknya bagi dia, tu yg sedap je, tak fikir panjang kan acik...

    sabar itu separuh daripada iman....

    ReplyDelete
  10. sya jarang jarang bukak fb,tak berapa nak minat ia jugak
    lagi kalau terbaca status yg ntah apa apa

    ReplyDelete
  11. sabar kak ...

    doakan yang terbaik utk kaki kutuk itu.

    ReplyDelete
  12. X tahulah budak2 zaman skrg,ditambah lg dgn kecanggihan it......

    ReplyDelete
  13. Tak ada benda yg buruk sebenarnya, cuma perlakuan kita yg menjadikan benda tu buruk...

    ReplyDelete
  14. Yg paling sedih bila medium FB/internet diguna utk mengutuk/jatuhkan kaum keluarga sendiri..

    ReplyDelete
  15. setuju sangat2..

    ayu kadangakala mcm mahu remove jer saudara mara yang ups status bukan..

    ayat2 yang memalukan sering diterbitkan...
    hina sesama saudara, sampai malu ayu..

    PS: buat mcm acik juga, sabarrrrrrrrr... dan sabar

    ReplyDelete
  16. bila disalah guna mmg akan lebih byk buruk dari baiknya.. mmg kena sabar byk2 kan kak..

    ReplyDelete
  17. Yg tuo kutuk yg mudo..
    Yg mudo kutuk yg tuo..
    Yg cantik kutuk yg hodoh..
    Yg hodoh monangih laa, apo laie...

    Macam-macam adooo...

    Yg kutuk toghang2 tu kito nampak dan kito jadi hakim.. Yg kutuk dalam diam tu(chat online) lagi bahayo sobab kito tak buleh nampak dio kutuk sapo.. huhuhu..

    ReplyDelete
  18. salah guna kemudahan. macam tu la jadinya

    ReplyDelete
  19. salam acik..betul tue..kesabaran tue yg penting..tp susah org nk melakukanya:)

    ReplyDelete
  20. Terlajak kereta boleh diundur terlajak kata putus saudara , bermasam muka.

    ReplyDelete
  21. tak mau kaki kutuk...kaki ketuk mau ka...? hihihi
    sowi acik..gurau2 nak buat hati sejukkkk...boleh kan..

    ReplyDelete
  22. geram je tengok kalau yg jenis cakap tak bertapis tu..saya buat tak nampak je.. dikomen nanti meleret leret..

    ReplyDelete
  23. betul tu acik fb ni ada baik dan buruknya kekadang tersalah cakap mula la bergaduh dan putuskan silaturrahim kan.memang kena jaga tiap apa saja yg kita publishkan kat sana.

    ReplyDelete
  24. waalaikumsalam..

    klau berunsur mcmni sy x bca lngsung btul atau x sekalipun

    ReplyDelete
  25. ada baik dan buruknya it ni
    salah guna..buruk padahnya

    ReplyDelete
  26. saya takder fb dan tak pandai pun nak berfb dan tak pernah terfikir akan berfb dan takder hati pun nak punya fb, tp saya ada dengar ada segelintir blogger yg mengata saya dalam fb? apekehal?

    acik, izinkan saya pinjam ruangan ini utk beritau pada org berkenaan yg terbaca tulisan ini sila jangan menyibuk dengan urusan hidup saya, jaga keluarga awak memasing, saya tak kacau sesiapa dan tolong jangan sesiapa kacau saya, dok sibuk nak jaga tepi kain saya sampai serba-serbi tentang saya semuanya nak diamik tau, aperkejadahnya?

    please laaaa....saya tau siapa mereka...

    terimakasih acik...saya bersyukur ada topic ni sbb dah rimas dah....dan saya sayang kaklong juga sebab dia tak pernah kenakan sebarang syarat dalam bersahabat...mmuah acik dan kaklong...

    ReplyDelete
  27. Sebab itulah Acik kalau anak-anak ada FB mak-ayah kena peka sikit. Kakak FB anak-anak kakak baca walau mamanya punya sendiri dah tak activated lagi...

    ReplyDelete
  28. facebook, tweeter, blog atau apa2 kalau untuk kutuk mengutuk, keji mengeji atau sebarang xtvt buruk mmg tak wajar. sebaiknya gunakan kemudahan sosial ni untuk tujuan yang lebih murni dan mengembangkan silatulrahim

    ReplyDelete
  29. Sy pnh terserempak dgn ayat2 yg tak sdp utk dibaca. Menyedihkan pd org yg mengutuk tu sbb azabnya...arghhh!

    ReplyDelete
  30. bersabar lh kak, semoga kita tak jadi mcm tu, mengutuk org tak kira sapa, pttnya kena hati2 juga dlm berkata2

    ReplyDelete
  31. Mcm berat je kesnya kak.
    Iyelah..bersabar & kalau mampu boleh tegur baik2. Kalau tak..mahkamah akhirat ada.

    ReplyDelete
  32. pernah terjadi di kalangan keluarga sendiri..fb sebagai tempat meluah rasa ketidakpuasan mereka..kami yang membaca...geleng kepala...sabar juga..

    ReplyDelete
  33. tu lah kadang2 fb ni boleh jadi lubuk dosa...saya tawar hati dgn fb kak

    ReplyDelete
  34. papa mifz dah jarang bukak FB acik...hanyo utk upload2 gmbr jer...menyampah sebenarnyer tgk separuh status kwn2...

    ReplyDelete
  35. Hmm..FB kalau gunakannya dengan cara yang baik jadi baik laa ia.. tapi kalau digunakan dengan cara tak baik kutuk mengutuk..berdosa laa jawabnya..

    ReplyDelete
  36. Betul tu.. Lebih suka berblog berbanding berfb.. :)

    ReplyDelete
  37. Sangat tak wajar. Yg mengata mengutuk mak bapak sendiri tu dah keterlaluan sangat2.

    ReplyDelete
  38. js ada fb pun sbb nk tengok anak2...sbb anak2 skrg mmg berfb...hehe.

    kira control dlm diam la ni...hihi

    ReplyDelete
  39. huhuhu tu sebab saya rasa macam berFB nie membunag masa .. x dpt apa2 punn
    setakat kawan lama .. selebihnya macam x berfaedah huhuh

    setiap apa berlaku nak update dlm tuu .. sampai adakalanya melekankan kak huhuh
    semua terpulang pada diri kita kan , but for me x berbaloi .. huhuh

    ReplyDelete
  40. sebab tu nani deactivate akaun fb sekarang. banyak sangat salah faham.

    ReplyDelete
  41. Kak erna

    Ada org dia rasa bangga kalau memekak gaduh adik beradik kat fb.. Langsung tak ada rasa malu, keluarkan kata kata caci maki.. Sedihlah hidup org macam ni.. Seek attention macam tak cukup kasih sayang je.. Kesian. Tpkalau sampai tahap maki mak ayah tu memang patut bagi pelempang aje

    ReplyDelete
  42. assala AE..ehem lewat lagi lwt AE..hu2x..skrg ni byk org menyalah gunakan FB utk perkara2 yg bvegini..hu2x..

    ReplyDelete
  43. oooh... memang ada baik ada buruknya...

    ReplyDelete
  44. ada gak ker kes camni..anak ngan mak tiri kot...

    ReplyDelete