JellyPages.com

Wednesday, June 27, 2012

BIDARA APPLE

Assalamualaikum

jom makan buah ni 
lama dah tak makan..mahal sekarang ni
sampai RM15.00 sekilo.
tapi dah lama tak makan beli la jugak sekilo
kalau sesiapa nak beli,
boleh beli di Sendayan Valley

ada tak sesiapa tahu nama buah ni selain dari
nama bidara apple

80 comments:

  1. acik ni buah apple yang macam buah pear tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. GL bukan kot..acik pun tak pernah jumpa orang jual..yang ni beli..fresh dari ladang..

      Delete
  2. erkkk acik, ni buah yang mana ni?...huhu.

    nampak sangat jarang makan buah saya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. us..acik dulu2 msa kerja airport..pernah la tengok..ni beli dari ladang yng tk juh dri pejabat

      Delete
  3. Tak penah tau pun..tapi mmg mcm apple.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ujie..acik dah lama jugak tau..tapi dah lupa nama lain selain dari nama bidara apple.

      Delete
  4. buah apa ni..xpenh tngk plak..nama pon xpenah dengr ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. namanya bidara apel la..he he..tpi tk de rasa bidara dan tak de rasa apel.

      Delete
  5. tak tau pun ada nama bidara apple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. che mid..ada nama lain ni..tapi cik dh lupa la..ni je nama yang ingat..

      Delete
  6. Tak pernah nampak pun.apa rasanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nieda..rasa manis je ..kalau muda sikit mcam ada rasa getah sikit

      Delete
  7. Kakak lagilah tertinggal tak pernah tahu ada bidara apel. Kakak tahu kalau dalam pantun sebut "buah bidara" alkisahnya memang ada buah bidara.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie..kalau masa dikampung dulu ada pokok buh mata kucing..tapi orang kampung acik panggil buah bidara

      Delete
  8. kenapa panggil bidara apple...memang lain dari apple biasa ker kak erna..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iiza..lain..rasanya pun lain..

      Delete
    2. owhh sy x pernah rasa lagi la ni..

      Delete
  9. tak pernah makan & nampak...sedap ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. POSH76..pada tekak acik sedap ni..tapi tak semua orang suka.

      Delete
  10. saya ada tanam .. namanya Vietnam apple. tak tahulah sama ke tidak.

    tadi saya ada nampak gambar gulai itik diterbitkan semula di blog APANAMA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. al-lavendari..ada tanam? dah ada buah ke..mungkin jugak sama..rasana ada nama lain tapi dah lupa..

      Delete
  11. salam perkenalan :)

    tak pernah nampak pun buah ni...

    sedap ke ye?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ros-reeza..terima kasih sudi berkenalan
      sedap pada acik yang memang suka makan buah ni.he he

      Delete
  12. tak pernah tau buah apa tu Acik..

    Sendayan Valley tu kat area mana ye? Dekat2 LBJ ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dadd ZZ..nama lain acik dah lupa la dr.
      sendayan valley dikawasan felda sendayan dulu tu..yang ada tanam anggur selain bidara apel dan jambu batu.

      Delete
  13. tak penah mkn lah acik... sedap tak? rasa camne? sendayan valley tu ktne acik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. norhidana..pada tekak acik sedap je.
      sendaan valley di seremban,n9

      Delete
  14. Tak pernah makan buah ni acik. Nampak macam sedap jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozita..memng sedap pada yang suka makan buah

      Delete
  15. Replies
    1. Dik Irfa..mula2 jumpa masa keje epot le..penumpng bwak dari negara mana tah akak dah lupa..nama pun lupa..atpi rupa dan rasa sama je .

      Delete
  16. Sy tak nah jumpa apple ni. Ape lagi merasenye...

    =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. fara..kalau dekat boleh acik bagi rasa

      Delete
  17. macam ni ke buah bidara apel...tak pernah makan tapi nampak sedap...

    ReplyDelete
  18. Baru tahu buah bidara apel nie,sblm nie x perasan pun buah nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazaiena..kalau dikedai buah acik pun belum pernah jumpa

      Delete
  19. mmg sebiji mcm apple.. tak pernah makan rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. m.u.l.a.n memang ramai jugak yang tak pernah makan

      Delete
  20. Replies
    1. TH memAng rupa epalmttApi rasa lAin sikit

      Delete
  21. ni mcm buah epal bidara yang kak ami little kitchen tanam tu ke..ske tgk blog dia sbb jumpa buah ni..dap tak akak ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tihara.sama.sedap pada yang suka.ada gak kawan yang tak berapa nak suka

      Delete
  22. cik erna...ini bukan buah markisa ke?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieyna..buka buah markisa.memang namanya bidara apel

      Delete
  23. Ada ekk buah bidara epal.. tak pernah makan laa acik.. nampak sedap jerk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rinna kalau pada tekak acik memang sedap la he he

      Delete
  24. Baghu potamo kali dongar. Apo raso eh, achik? Manieh ko masam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aidah..manih buah ni.dah masuk an lam poti ais lagi sodap

      Delete
  25. buah apo ni. x pernah tgk. hehe

    ReplyDelete
  26. betul la tu. buah bidara. dah lama tak makan. kat pasar siti khadijah pon ada jual ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani acik tak oernah lak jumpa.puas acik ingatkan nama lain dia tapi sampai sekarang tak teringat jugak.

      Delete
  27. oh bestnya buah ni manis n ranggup je, lamanya tak makan. Oh mahalnya kak, rasanya kat rantau panjang banyak buah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Rosa.betul tu manis dan rangup.sedap kan.bila dah masuk lam peti ais lagi sedAp

      Delete
  28. 1st time dgr nama epal nih acik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM acik dah biasa dengar tapi jarang jumpa

      Delete
  29. 1st time dgr... ianya mcm rupa buah lai pun ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. JH warnanya lebih kurang.tapi rasa dan tekstur dia lain

      Delete
  30. Saya pernah makan buah ni tapi ini baru saya tau ia dipanggil bidara apple, kehkeh! Saya pandai2 panggil dia buah epal Melayu, wakakak!

    ReplyDelete
  31. Dinas..boleh la tu he he epal melayu pun sodap

    ReplyDelete
  32. Salam K.Erna.Atie pon xtau ada apple nama bidara:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. azatiesayang..bidara epal..he he..sedap rangup

      Delete
  33. assalam AE..sendayan valley..yg tanam anggur tu ya?..ehem mama selalu lalu kat sana..first time mama tgk buah ni..hu2x..

    ReplyDelete
  34. dah lama tak makan buah bidara..buah ni mmng sedap...tapi skrang ni susah nak cari....

    ReplyDelete
  35. sedapnya...
    teringat apple..

    ReplyDelete
  36. Sey ni tak tau la samado dah ponah makan ke belum buah ni.. Tengok dalam gambar mmg tak perasan sgt ghoman ehh..

    Tp ado gak epal kaler kuning mcm ni, kan.. Yang tu memang manis..

    ReplyDelete
  37. tak pernah dgr pulak...huhu..

    ReplyDelete
  38. sedap ke kak?tgk mcm comel je warne die n bentuk die

    ReplyDelete
  39. buah bidara epal? tak pernah dengar pun.. rasa macam epal biasa tu ke kak?

    ReplyDelete
  40. salam kenal..tak penah dgr & tgk pun..hehe

    ReplyDelete
  41. Salam Kak Erna..
    Akak, saya baru saja tebang pokok ni sebab tak berbuah...pokoknya punyalah besar, tapi langsung tak berbuah...dekat 5 tahun jugaklah saya simpan...pokok dia macam pokok mangga..

    Akak..
    sedap tak buah tu.?..saya tak pernah rasa lagi...

    ReplyDelete
  42. salam AE , sebelum nih dyh selalu baca by phone je..hari nih bukak kat PC...WOW...!
    cantiknya blog pink nih...!
    :D sangat suka. simple. cantik. :D

    ermm..pasal buah dgn pokok nih..dayah takde apa nak komen.. heheh..

    (dayah tak berapa kenal dan tahu.. hihi.. segan jugak nak mengaku..)

    ReplyDelete
  43. salam syg acik..mcm pernah nampak kat jusco..tp x pasti pulak..rangup x?

    ReplyDelete
  44. sedap ke rase dia acik..tengok harga macam sedap..tak pernah makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam Jai..acik suka..manis dan rangup..tapi ada kawan tak suka..ikut selera masing2 rasanya kan

      Delete
  45. x pernah makan ler x tau pun nama dia bidara apple... nmpk cam interesting je!

    ReplyDelete
  46. Alamak! Firstime tgk buah ni. Mcm buah prun pun ada ya. Mcm mn la rasanya.

    ReplyDelete
  47. Saya pun dah lama tak makan buah nie...

    ReplyDelete