JellyPages.com

Saturday, June 16, 2012

KEHABISAN TENAGA..

Assalamualaikum.

Menu tengahari ni simple je
masak lomak cili api pucuk ubi campur udang
dan goreng ikan keli berlada.

Hero bongsu pun ada dirumah
mintak maknya buatkan kuih badak berendam.
acik buat kan 10 ketul badak je.
dia makan sorang je 5 ketul.
oklah..ari ni acik kehabisan tenaga pulak
letih bebeno rasanya.
kalau la..boleh di caj macam bateri tu kan.

Jumpa lagi, jika panjang umur,Insyaallah

65 comments:

  1. Replies
    1. izan..tu la..anak acik ni main sebut je.he he

      Delete
  2. hari tu ada jual badak berendam ni...tp badak dia kaler cokelat..saya tak berani nk cuba..nt nk cubalah kak...nak buat paetah lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tihara..agaknya dia campur coklat kot tu sebab badak dia warna coklat

      Delete
  3. Wahhh badak berendam... pernah buat tapi tak jadi ada story dlm blog...belum dpt semangat nk buat skali lagi.... kalau acik hantar badak2 tu ke senawang alangkah beruntung untung sy ni..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT..tak mau jdi badak dia ye..
      nasib badak2 acikni dengor kata he he

      Delete
  4. selalu mkn ni bila bulan puasa kat rumah MIL

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasih..memang selalunya bulan puasa..tapi dah disebut nak makan..buat jugak la he he

      Delete
  5. acik badak berendam ni bukan bubur butir nangka ke nama dia....hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemarisuri..bukn..butir nangka tepung pulut saja kan..yang ni tepung pulut jugak..tapi dalamnya ada inti kelapa

      Delete
  6. Untung anak kak erna sebut je terus maknya buatkan. sedap badak berendam tu, inti apa kak, kacang ke kelapa hehe. Rehat2lah kak la ni panas mmg letih rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam rosa..kalau tak buat tak sampai hati..kalau dia dah balik keasrama nanti mesti kita teringat2kan

      Delete
  7. tengok kuah badak berendam , pekat melekat ...makan sejuk pun sedap kan acik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda..memang sedap..cuma kalau acik buat tak sempat sejuk dah habis he he

      Delete
  8. hihih....lucu pulak namanya badak berendam. selalu nampak kawan2 blogger buat kuih time time bulan pose. tapi kite tak pernah pun try buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salm Nani..ye la kan..acik pun tak tau sape yang bagi nama tu..he he

      Delete
  9. salam acikErna
    ...mesti si bungsu lepas geram sampai 5 ketul sorang. yelah...kalau kat asrama tu makannya bersukat ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farid wkmsallam..memang yang sorang ni pandai makan kuih2 lama ni

      Delete
  10. peveret lady tu badak berendam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lady pun suka ye.sama ngan sibongsu acik ni

      Delete
  11. badak berendam ni slalu buat kalau bulan puasa...mmg sedap...layan sejuk2 lg sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lke ratu.anak acik main sebut je tak kira masa

      Delete
  12. Rajin Kak Acik... Sedap nampak kuih tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur terpaksarajin sebab dah. Ada permintaan he he

      Delete
  13. terasa sodapnye lalu kat tekak...hmmmm

    ReplyDelete
  14. kak, badak tu dari tepung pulut ek?? yg ala2 nk buat kuih melaka tu ke?? adeyhh.. badak tu berendam dgn air apa erk?? santan ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweet betul tu tepung pulut ada inti kelapa dalamnya.santan kelapa dimasak kan campur garam sikit ngan tepung pulut sikit atau tepung kastad sikit

      Delete
  15. rajin acik buat badak berendam ya, acik buat sikit sangat tu yang cepat abis tu kik.kik.kik acik dapat makan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. GL memang buatkan untuk dia je.ayah ngan abang2 dia sorang seketul je he he.

      Delete
  16. Sdpnya lauk..msk lomak..keli berlado..fuh!

    Kuih 10ketul? Yg lain tak minat ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujie..bukan tak minat.tapi dah ada kuih lain lagi.acik buat le 10 je..takut membazir.rupanya laju je dia makan

      Delete
  17. ooo Acik... lauk lomak cili api pucuk ubi dengan keli goreng berlado tu bukan menu simple lagi tu Acik... dah cukup lengkap tu bagi Amie, he he he heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he...acik kalau masa cuti ni 2 lauk je.memang simple la tu amie

      Delete
  18. wahhh untung anak teruna achik nie .. sedap tuu badak berendam tuu .. saya cukup suke ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieda pun suak ye.tu nasib baik dia sebut nak badak berendam je ieda..buatnya dia sebut nak lepat.jenuh acik

      Delete
  19. tak pernah lagi rasa badak berendam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eita.kalau dekat acik buatkan bagi eita rasa

      Delete
  20. Replies
    1. Yatzakie.memang sedap.pada yang suka kuih manis

      Delete
  21. tinggal limo koto yo...hahahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyo kak long dak aimi ni kalau yang dio suko macam tu lah

      Delete
  22. Akak..saya tak pernah makan kuih badak berendam tu...mesti sedapkan sebab hero bongsu akak boleh habiskan 5 ketul .....he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azi mai la datang sini.nanti akak buatkan

      Delete
  23. Nampak sedap kuih tu. Saya selalu tengok kat blog kawan2 tapi tak pernah merasa barang sebijik lagi badak tu, haisy..

    ReplyDelete
  24. Dinas ye ke ala siannya.kalau dekat acik dah anto kan dah

    ReplyDelete
  25. teringat lagu jalil hamid...
    badak berendem ni dalam tepung gentel yg hijau tu ada gula melaka ehhh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. CM dalamnya inti kelapa.kalau yang. Gula melak tu tak berendam.cuma salut kelapa

      Delete
  26. Mesti hero acik tuusuka kan kuih nii..sampai lima ketul tuu...
    Untungkan mak pandai masak nii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain memang dia suka.pandai makan kuih2 lkama dia ni he he

      Delete
  27. rehatkn diri, mak. mak keja kuat sgt. kt opis n umah.aper2pon mak mmg cool..hik3

    ReplyDelete
  28. saya sangat suka badak berendam... tapi tak reti nak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan sama je caranya macam buat buah melaka.tapi inti nya inti kelapa

      Delete
  29. Replies
    1. Kalau anak2 acik memang sedap aje makan he he

      Delete
  30. sedapnya acik...saya selalu makan tapi tak pernah buat sndiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MP..nanti boleh cuba buat ye.senang je..

      Delete
  31. AE walaupun kehabisan tenaga sempat jugak siap menu2 makanan..mama menunjuk lagi..hukk2x..

    ReplyDelete
  32. sedapnyer menu lunch acik, mcm2 betul... pastu kan badak berendam tu... mmg besar2 gitu yek? dana tak penah try bt tak tau camne heheheh... tp nmpak cam sedap je

    ReplyDelete
  33. kalau badak tu ada hidung dan mulut mesti comel kan acik? kehkehkeh!

    ReplyDelete
  34. Sedap nampak badak berendam tu.

    Sama ker seperti badak berendam yang kelantan punya.

    ReplyDelete
  35. Sedapnyaa acik.. badak beredam tuh.. nyum2..

    Lauk2 yg dimasak acik tuh sedap..nya.. :)

    ReplyDelete