Assalamualaikum
Acik kongsikan disini camana cara nak buat inti kelapa
ada yang bertanya
masa acik tulis camana nak buat lepat hari tukan
boleh la jadikan panduan
pada yang belum tau..dan ini cara acik la
cara orang lama kan..
Kalau dah inti kelapa
mesti la ada kelapa kan.
gambar kelapa yang muda dan sesuai nak buat inti
tak de pulak
lupa nak ambik
kalau buat inti yang paling sedap
pada tekak acik le..elok dikukur
kalau tak ada..mesin pun tak pe
tapi isi putih aje.
kukur kelapa..acik beli dipasar payang dulu ni..tahun 2007 rasanya
Kelapa yang dah siap dikukur
kalau 3 biji kelapa
acik masukkan gula kabung ni 2 keping.
inti kena maniskan
dan lebih kurang 300gm gula putih biasa.
tak sukat pun main agaknya..
lebur je dalam kuali
kelapa, gula pasir dan gula kabung serta
2 helai daun pandan.
jangan campur air biasa..tapi guna air kelapa tadi tu
tu petua arwah mak acik untuk dapatkan inti yang sedap.
masak le sampai kering
dah sejuk simpan dalam tupperware dan masukkan
dalam peti ais.
inti yang letak air kelapa ni tahan lama.
kalau kita simpan je tak guna lansung
lagiii tahan lama..he he.
hari ni acik buat inti sebab nak buat lepat
tu yang boleh cerita camana nak buat inti ni.
dah siap buat inti dan bungkus lepat..baru la
acik masak untuk makan tengahari
lauk telur itik campur pucuk ubi dan goreng ayam je
alhamdulillah..
ok la jumpa lagi,Insyaallah.
terimakasih acik berkongsi resepi...saya kalau
ReplyDeletebab buat inti ni memang fail...tu sebabnya lebih suka beli dari buat sendiri.
Farid..tima kasih kembali..inti kelpa memng acik buat sendiri dari muda lagi..masa sekolah2 lagi pun arwah mak dah suruh buat inti
DeleteTq kak sebab sudi ajar kami.. Tak pernah buat sendiri.. Lepas ni bolehlah belajar.
ReplyDeleteNUr..boleh la cuba dan selamat mencuba
Deletesalam syg acik..tq sbb kongsi cara lama,..tp yg lama tu ler yg mahal harganya..telur itik tu acik guna telur masin kew..nampak sedap la:P
ReplyDeletewkmsallam zila..telur masin di buat masak lomak memang sedap zila..tpi jangan ang dah lama..yang baru seminggu tu..lemak dan masinya pun kurang..sedap sangat kan
DeleteLama tak tengok kukoq nyoq tu, dulu masa saya kecik2 mak saya memang guna kukoq nyoq tu la :)
ReplyDeleteDinas..he he..dulu2 tak gitu rupanya kan..sekarang dah tak dek..guna je la yang ini..
DeleteAssalam kak, saya kuih apa2 pun mmg suka yg ada inti kelapa sedap je makan. Saya tak pernah cuba pulak letak air kelapa, insyallah lepas ni boleh la cuba cara kak erna ni, saya mesin je kelapa heheh, dulu rajin juga kukur, la ni nak cepat mesin je, kalo santan tu beli siap2 simpan peti ais hehe
ReplyDeleteWkmsallam rosa.sama lah kita suka makan kuih ada inti.anak2 akak pun suka.
DeleteHero bongsu akak tu suka nak kukur kelapa.budak baru jumpa kukur he he
kak...
ReplyDeletesedapnyer telor itik tu...
Eita pun suka telur itik ye.telur itik masin lagi sedap kalau buat masak lemak
DeleteTQ achik ..
ReplyDeletesedapnyaa dpt makan lepat tuu
kalau berjiran ngan achik kan best ! ;)
Ieda mana tau kan suatu hari nanti tak berjiran pun ieda dapat merasa
Deletetimekasih acik kongsi resepi. Kelapa kukur mmg sedap wat inti sebab nampak mcm berulas2 apalagi kelapa muda, tp saya mmg tak reti camner nak kukur tu hihihi...kebanyakan org johor guna parut yg selalu makan jari tu...
ReplyDeleteacik bab tahan lama tu mmg betul, nak2 kalau kita tutup rapat2 dan simpan tinggi2 toksah dimakan, mmg boleh tahan seumur hidup gamaknya...
haha...guwau jer acik...
Q ha ha ha terima kasih menceriakan hari acik ari ni
Deletetrm ksh.. bleh kongsi ngan adik kita
ReplyDeleteSalam maiyah.boleh maiyah.mintak la adik buatkan
DeleteKalau simpan je tapi taknak guna, lagi tahan lamo.. hehe..
ReplyDeleteNak simpan sampai bilo gak ehh tu...
Azz ha ha..simpan sampai nak guno he he
Deletedulu mak yat ade menda ni acik..tp yat buat main kuda2,trus patah...dah xleh gune dah..terpaksala mak g parut kat kedai runcit..hehe
ReplyDeleteYat.. He he buat main kuda2 ye.anak acik mula2 ada ni pun. Macam tu.cepat2 acik simpan
Deletesamolah caro ea cm no mak kaklong ajar...yg kaklong heran ado org buek buang air kelapo tu,peh tu masak dgn air biaso,tak sodap kak kan?
ReplyDeletekak long..samo yo..sodapkan kok boh aie kelapo tu..raso lain..lombut yo inti e
DeleteBaru tau..ada guna air kelapa tu ya.
ReplyDeleteMesti sedap inti buatan Acik ni.
Teringin pulak bila tengok lauk telor itik tu..sgt lama dh tak mkn. sejak tinggalkan kuala pilah 4thn lps.
Ujie..dah tau nanti jangan dibuang air kelapa tu ye..he he
Deletelauk telur tu senang je..ujie boleh cuba masak sendiri tu
Adoiiiii feveret tu gulai itik...time ngandungkan Ayra merata carik..ntah apsal time tu payah na plak nak jumpa....
ReplyDeleteMs.lilies..boleh masak sendiri kok tak do orang jual mimi..sonang yo masak e kan he he
DeleteSalam Akak..
ReplyDeletelepas ni kalau nak buat inti, saya nak ikut cara akak..gunakan air kelapa...mesti sedapkan...
Saya tak makan telur itik akak...tapi rasa teringin bila tengok amsakan akak...:)
azi..buat masak lemak cili api telur itik tu sedap azi..kalau tak nak ada bau hnyir tu..azi masak je telur masin tu..lagi sedap..
Deleteterima kasih share resepi ni,saya buat cara lain,tapi rasanya ini mesti sedap sebab buh air kelapa dia sekali...
ReplyDeleteummiarissa..boleh cuba kalau kena ngan selera,,
DeleteK.erna sama ngan mak saya! Kukur kelapa n guna air kelapa.....mmg tu rahsia inti kelapa sedap!
ReplyDeleteibuhani..tu la caranya mak2 kita masak sedapkan..
DeleteSeumur hidup kakak acik tak pernah guna kukur. Kakak guna parut kelapa aje...
ReplyDeleteOhhh... masukkan air kelapa baru kakak tahu petua ni - mesti sedap sebab air kelapa yg tak tua memang manis dan bergas lagi..
kakzakie,,memang ramai yang tak pernah guna dan tak tau nak guna he he
Deleteohw...agak senang nak buat inti ni...tq tq acik..
ReplyDeleteAngah..cuba la buat..memang senang nak buatnya
ReplyDeleteacik mmg kukur sendiri kelapa tu? cayalah!!
ReplyDeletesalam akak.. kukur tu kat umah mak lady msh ade.. yg zaman dulu2 punyer..
ReplyDeleteperghhhhh!! terangkat!!
ReplyDeleteasal masuk blog akak je mesti lapo kak ;)
ReplyDeletelapar lak ai nengok gulai akk ni....
ReplyDeleteooohhhh mcm tu rupenya petua supaya sedap n tahan lama...tochei...tocheii
ReplyDeleteTHANKS cik share cara buat inti ...
ReplyDeleteberkenan lak ngan kukur tu ...
Pinjam bleh ??
:P
salam acik...
ReplyDeletesedap telur itik tuu..teringin la pulak...
** saya dah pindah 'rumah' baru jemput datang yee..
mmg sedap ni...bila nk rasa lepat acik tu...hihi
ReplyDeleteoohh... tqs acik sbb bagi tips campur air kelapa tu.. mesti sedap ni..
ReplyDeleteoh gitu..pakai air kelapa petuanya
ReplyDeletebagus akak bagi resepi ni
ReplyDeletetapi ati tak fhm sgt tu air kelapa?
maknanya kelapa sebiji tu airnya kita
minta simpan ke?
sedap lomak telur itik tu kak :)
Salam Erna...sedapnya gulai telur itik,lama tak makan.
ReplyDeleteNanti nak cuba buat inti macam yang Erna buat.
nostalgik kukur kelapa tu acik..sekarang susah nak jumpa..
ReplyDeletemasak lemak tu buat saya terliur sebab dah lama tak makan...uhukss.
rajin acik nih...pasti sedap tuh kan...:)
ReplyDeleteassalam..rajin AE masak ya..ehem sedapnya telur itik lemak..nak sikit bolih?..hikk2x..
ReplyDeleteAcik, camne pulak nak guna kukur tu ye??? Zaman saya kecik2 dulu guna parut kelapa, yg tajam2 tu.
ReplyDeleteTerus Nk bookmark n3 acik ni, heheheh
ReplyDeletetelur itik campur pucuk ubi tu yang tak tahan tengok....terliur habis!
ReplyDelete