dana pun suke msk lemak putih gitu acik, lyn ngn ikan goreng pun dh sedap sgt2... sambal belacan tu cair sgt or kaler nyer kunin sgt hehehe
dina..anak acik pun suka..sambal belacan tu? he he..blender tu lepas blend kunyit hidup..lepas tu blend pulak sambal..jadi le kuning he he
sedap tu acik. Yus selalu buat masak air je soo hoon + fucuk + petola tu, pun dah sedap dgn sambal belacan dan ikan goreng...:)
ada sambal belacan & ikan goreng & sayur celur, utk kami dah lengkap sangat dah..
sambal tu nampak macam sambal tempoyak lah pulak
Suka masak lemak putih ganding ngan telur dadar , tapi jarang masak sbb susah nak dapat santan segar :(
Waah... itu pun dah alhamdulillah.. :) sodap tu..
ASsalam kak erna, masak lomak putih mmg sesaui sangat ngan ikan goreng dan sambal belacan tu, mkn pun boleh bertamabah
Cam sambal tempoyak, sambal belacan tu. hmmm siang2 dlm bulan puasa ni tengok gambar makanan teliur dan sumer nampak sodap!
masak macam ni yang cepat habis kan kak?dapat pulak ada sambal belacan tu
suka suka...tapi susah nak cari petola yang elok skang ni..kadang tua sangat la..
Salam kak..kecur air liur tgk sayur lemak tu...nak masaklah menu akak petang ni...yumyum
suka masak lemak tuh....sedapnya...
hehe..walaupun teramat lah ringkas sajiannya tapi semua nya yang membangkitkan selera..:)
Membuka selera kakak cara masakan Acik. Sambal belacan ulam kacang bendi dan ikan goreng memang best:)
Salam Erna...berselera makan dengan adanya sambal belacan digandingkan pulak dengan rebus bendi dan lemak suun.
MENU acik mmg kena .ada pedas dan berlemak
alhamdulillah..sedap ni acik lauk ni..memang saya suko,selalu jugak buat sampaikan anak2 kalau masak lauk ni memangh bertambahla diorg mkan.
alhamdulilah..sepatutnya memanglah begini..kira mewah dah rezeki tu..
dap gak tu akak :)
Azwa pun suka mask lemak petola dgn fucuk n soon...kalau ada tempe, boleh boh sekalik hehehe
Saya suka lauk pertama tuu :)
masak lemak putih tu sedap dimakan dgn sambal belacan dan ikan goreng garing2
Omak se kat kampung kan, cukup suko robuih bendi tu. Lopeh tu goreng ikan masin. Cukuplah lauk e.
Yg simple tu yg menggoda acik, my fav msk lemak tuh... :D
simple tapi sedap ni..:)
Syukur... dah sedap sangat tu Acik...
setiap kali lopeh masak tu catitkan... tahun dopan sonang tak payah mikir hehe
sejujurnya kebanyakan masakan yg dipaparkan sedap2 dan sesuai dengan teast akak....em dapat tengok foto pun ok gak..
Saya nak masak lemak putih soon jugak lah. Lama tak buat. Tapi kalu ada kuah lemak ni, wajib ada sambal belacan, kan?
bestnya sambal belacan ..kesukaan mama tu..
dana pun suke msk lemak putih gitu acik, lyn ngn ikan goreng pun dh sedap sgt2...
ReplyDeletesambal belacan tu cair sgt or kaler nyer kunin sgt hehehe
dina..anak acik pun suka..sambal belacan tu? he he..blender tu lepas blend kunyit hidup..lepas tu blend pulak sambal..jadi le kuning he he
Deletesedap tu acik. Yus selalu buat masak air je soo hoon + fucuk + petola tu, pun dah sedap dgn sambal belacan dan ikan goreng...:)
ReplyDeleteada sambal belacan & ikan goreng & sayur celur, utk kami dah lengkap sangat dah..
ReplyDeletesambal tu nampak macam sambal tempoyak lah pulak
ReplyDeleteSuka masak lemak putih ganding ngan telur dadar , tapi jarang masak sbb susah nak dapat santan segar :(
ReplyDeleteWaah... itu pun dah alhamdulillah.. :) sodap tu..
ReplyDeleteASsalam kak erna, masak lomak putih mmg sesaui sangat ngan ikan goreng dan sambal belacan tu, mkn pun boleh bertamabah
ReplyDeleteCam sambal tempoyak, sambal belacan tu. hmmm siang2 dlm bulan puasa ni tengok gambar makanan teliur dan sumer nampak sodap!
ReplyDeletemasak macam ni yang cepat habis kan kak?
ReplyDeletedapat pulak ada sambal belacan tu
suka suka...tapi susah nak cari petola yang elok skang ni..kadang tua sangat la..
ReplyDeleteSalam kak..kecur air liur tgk sayur lemak tu...nak masaklah menu akak petang ni...yumyum
ReplyDeletesuka masak lemak tuh....
ReplyDeletesedapnya...
hehe..
ReplyDeletewalaupun teramat lah ringkas sajiannya tapi semua nya yang membangkitkan selera..
:)
Membuka selera kakak cara masakan Acik. Sambal belacan ulam kacang bendi dan ikan goreng memang best:)
ReplyDeleteSalam Erna...berselera makan dengan adanya sambal belacan digandingkan pulak dengan rebus bendi dan lemak suun.
ReplyDeleteMENU acik mmg kena .ada pedas dan berlemak
ReplyDeletealhamdulillah..sedap ni acik lauk ni..memang saya suko,selalu jugak buat sampaikan anak2 kalau masak lauk ni memangh bertambahla diorg mkan.
ReplyDeletealhamdulilah..sepatutnya memanglah begini..kira mewah dah rezeki tu..
ReplyDeletedap gak tu akak :)
ReplyDeleteAzwa pun suka mask lemak petola dgn fucuk n soon...kalau ada tempe, boleh boh sekalik hehehe
ReplyDeleteSaya suka lauk pertama tuu :)
ReplyDeletemasak lemak putih tu sedap dimakan dgn sambal belacan dan ikan goreng garing2
ReplyDeleteOmak se kat kampung kan, cukup suko robuih bendi tu. Lopeh tu goreng ikan masin. Cukuplah lauk e.
ReplyDeleteYg simple tu yg menggoda acik, my fav msk lemak tuh... :D
ReplyDeletesimple tapi sedap ni..:)
ReplyDeleteSyukur... dah sedap sangat tu Acik...
ReplyDeletesetiap kali lopeh masak tu catitkan... tahun dopan sonang tak payah mikir hehe
ReplyDeletesejujurnya kebanyakan masakan yg dipaparkan sedap2 dan sesuai dengan teast akak....em dapat tengok foto pun ok gak..
ReplyDeleteSaya nak masak lemak putih soon jugak lah. Lama tak buat. Tapi kalu ada kuah lemak ni, wajib ada sambal belacan, kan?
ReplyDeletebestnya sambal belacan ..kesukaan mama tu..
ReplyDelete