JellyPages.com

Sunday, October 30, 2011

SILAP SEBUT

Assalamualaikum.


 Baca N3 kak pah masa bagi resepi chicken chop 
yang Anymz minta tu
tentang cerita anak kak pah  sebut chicken chop tu chopstick.

Mengingatkan acik  pada..kisah yang melucukan ni
 anak kak pah masa tu baru berumur 13 tahun
..ok jugak kan.

kisah acik ni berlaku..belum lama lagi

suami acik dengan yakinnya
mengorder 'chicken pox' satu..katanya..
budak tu terlopong je..
lepas tu..suami acik ulang lagi..'chicken pox.'.
sudahnya budak tu tak tahan..gelak besar dia..

'cik..bukan chicken pox..chicken chop..katanya..
chicken pox tu penyakit..dia kata..
alahai..baru la..suami acik perasan  kesilapan dia..
silap sebut tu..
ingat ye..silap sebut..bukan tak tau..he he
masa menulis ni pun..acik boleh gelak lagi.


Sekadar selingan hari ini

ok lah..acik berenti dulu..
Insyaallah jumpa lagi.

85 comments:

  1. kahkahkah!!
    ayiooo...kaklong ingat abg kaklong sorang yo salah sobut
    abang kaklong ponah cakap"jom makam chop stik.."
    kehkehkeh!
    sebaik ckp ngn anak bini..klu ckp dopan org lan kan malu....heheheh!!

    ReplyDelete
  2. kehkehkeh!!!
    jonoh nak kover tuh!
    habih tu.. abang akak koba po bilo budak tu boto an??

    ReplyDelete
  3. kak long..samo la macam anak kak pah yo..nak makan chopstick he he..

    ReplyDelete
  4. kak ngah..apo nak koba an laie..songeh yo lah..he he..
    siap kato..dah tuo..tu yang salah sobut tu..

    ReplyDelete
  5. hihihi, kelakarlah kak...

    tapi dah seilap sebut nak buat cam mana kan. Kadang2 kita tak perasan..

    NS sembilan menang bola, cik abang akak mesti suka kan..:)

    akak tak nak join GA yus ke?

    ReplyDelete
  6. "hahha..biasalah acik...lidah kan tk bertulang...eh..mesti semua org pun pernah tersilap sebut/cakap..tp bkn sengaja kan..terrrsilap jer.."

    ReplyDelete
  7. salam k.Erna..trgelak atie!!!klu ada masa ngah order tu mesti dah penat menahan ketawa..hikhik

    ReplyDelete
  8. saya pun kadang selalu silap sebut...dah jadi bahan ketawa kawan2 opis...

    ReplyDelete
  9. yus..betul tu..dah tersilap nak buat camana kan..
    dah bagi jawapan dah untuk GA yus tu..he he

    ReplyDelete
  10. Pia..tu la..kadang2 nak cepat main sebut je kan..tu yang jadi tersilap tu.

    ReplyDelete
  11. azatie..tu sebab budak yang nak ambik order pun tak boleh nak tahan gelak dia..he he

    ReplyDelete
  12. lieyna..kesilapan tanpa disengajakan..nak buat macam mana kan..

    ReplyDelete
  13. haha. kadang-kadang benda camtu selalu jadi gak. tak sedar pun tersebut bnda lain, adik tu pun tak leh cover dh tue.

    ReplyDelete
  14. Hahaha...gelak saya bile bace ni tau...tak sengajakan kak...nk buat mcm mane....

    ReplyDelete
  15. Ekmi Rabat.memang dah tersilap nak buat cam mana..he he

    ReplyDelete
  16. aonnoraini..kesilapan yang tak disengajakan..he he

    ReplyDelete
  17. tu lah kadang kiter pun tersalah sebut gak...hehe kekadang tergelak sendirik

    ReplyDelete
  18. alahai Acik...saya baca pun gelak...tersalah sebut tu...tapi tak pelah kan..sekurang2nya, ada jugak kenangan lucu utk diingati...hihihi

    ReplyDelete
  19. kalau cemtu saya pun selalu makan chopstick! heheheh~

    ReplyDelete
  20. lizz mamacute..
    Tersilap..nak buat camanakan..

    ReplyDelete
  21. cik rose cute..betul tu..tersilap..he he

    ReplyDelete
  22. Ya lah acik. saya pun pernah sebut salah.Lap(makmal) di kata map.sib baib org tak perasan.

    ReplyDelete
  23. mp..memang jadi bahan gelak anak2 jugak..

    ReplyDelete
  24. GB..jangan selalu sangat makan chopstick ye..he he..

    ReplyDelete
  25. Nieda..bunyi hampir sama..tapi makna jauh beza kan..

    ReplyDelete
  26. Kak...anie pun nak gelak ni...hahahahah

    ReplyDelete
  27. heheheh memang kelakar, chicken pox jgn sebut, masih dok phobia

    ReplyDelete
  28. ha hahahh...ketawa sorang-sorang depan skrin...memang kelakar!

    ReplyDelete
  29. mamasyaza..teringat jaga anak kena hari tu kan..memang sian budak kalau kena penyakit ni

    ReplyDelete
  30. Acik,
    Kalau salah sebut memang dah jadi penyakit saya.Sbb lidah lebih laju dari otak.Kadang malu tersipu sipu sendiri.

    ReplyDelete
  31. Amie..buat hiburan petang2 ni kan..he he

    ReplyDelete
  32. mokjadeandell..acik pun selalu jadi macam tu sekarang ni..selalu digelak dek anak2 je.

    ReplyDelete
  33. Salam Acik,

    Biasa la kita ni kan Acik,kadang kadang tu tersasul.tak patut betoi budak tu,kalau nak tegelak sangat pun masuk la kat dalam dulu.

    ReplyDelete
  34. wkmsallam ros..tak boleh tahan agaknya budak tu..ye la..jauh sangat beza makna dia kan..

    ReplyDelete
  35. org takmo chicken pox tu..hubby akk siap order lagi..kih3..

    ReplyDelete
  36. Tihara..he he..ye lah..tak orang nak kan.

    ReplyDelete
  37. HAHAHA!

    ...sy tumpang gelak gaks..

    itu dipanggil 'blunder' dia sbnrnya mmg maksudkan yg itu.. tp sebut lain..

    hehee.. acik erna, jemput ke blog.. meh tgk nama acik kaler apa?
    =]

    ReplyDelete
  38. abg jalal tu memang boto lah..ese pun golak guling2 ni kak..mmg kelakar gilo abang sorang tu..hahahahaha

    ReplyDelete
  39. anymz..tu la nim..dio buleh buek muko selambo yo tu..he he

    ReplyDelete
  40. bukan setakat acik...kite pon tergelak besar baca ni...hhahah..mesti budak tu heran je dengar..

    ReplyDelete
  41. acik..mama dtg sini terus gelak sorang !!!..teringat ank mama yg tak pernah kata tak tahu masa kecik2 dulu..adik mama tanya ni apa?..dia jawab kasut belit..ha2x..gelak besar adik mama !!..kasut ballet dier sebut belit..masa tu umur dier 5 tahun..hu2x..betul acik kena sebut betul2..nanti lain bunyi & maknanya !!!..he2x..

    ReplyDelete
  42. hehehe.....kdg2 lidah terbelit tu k.erna almaklumlah....kito kan lidah yg slalu makan cilipadi!

    ReplyDelete
  43. nuwairani..
    Memang pantang teringat mesti gelak..he he

    ReplyDelete
  44. mama aini..5 tahun mama..boleh di maafkan..he he

    ReplyDelete
  45. Ms.lilies..kang heran mek ayra..apo yang omak e sonyum sensorang..he he

    ReplyDelete
  46. Maaf Erna..saya baca pun nak tergelak juga,mungkin selamba aje agaknya ya.

    ReplyDelete
  47. zaitun..he he.memang selamba je muka dia

    ReplyDelete
  48. hehehehe.. nak gelak boleh..
    tapi ayu pun pernah salah sebut..
    serius..
    tapi tang ayat lain....
    mmg malu sangat hari tuuuuuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  49. hahaha..lawak la hubby akak ni.. adatla sebagai manusia kan..kadang2 berlaku kesilapan hehehe..azwa pun kenkadang terkena gak hahaha

    ReplyDelete
  50. kehkehkeh....
    tosonyum leba den ni ha..

    ReplyDelete
  51. ekekke biasa tu acik
    masa ieda dulu lagi best .. hubby yg salah sebut .. adoiii anak2 lak yg ketawakan :)

    ReplyDelete
  52. amy pun kadangkala tersalah sebut , bila salah sebut jadi bahan ketawa la...

    ReplyDelete
  53. kihx3....asbend ida pun ada gak tersalah sebut menda pa entah dh lupa dh....

    ReplyDelete
  54. perkataan yg hampir sama dan makna juga jauh berbeza..hehe

    ReplyDelete
  55. haha..
    ada org tertukar chicken pox dgn chiken pop..tergelak saya..kalau xtau english mcm sy baik cakap bertih je, kan?huhu

    ReplyDelete
  56. muahaha...ketawo bosar papa mifz baco...

    ReplyDelete
  57. hehe...kadag2 mmg macam gitu

    yang di bayang lain
    yang si sebut lain :)

    ReplyDelete
  58. nasib baik restoran tu tak ada jual chicken pox ..

    ReplyDelete
  59. Citarasa rinduan..boleh je ayu..gelak la..he he.selalu kalau kita salah sebut rasa malukan..tapi dia boleh selamba je..he he

    ReplyDelete
  60. Azwa..he he..memang tak boleh dielakkan bila dah tersilap..

    ReplyDelete
  61. Ibundo..ado orang nampak tak kak pah sonyum sorang tu..he he

    ReplyDelete
  62. ieda..kalau kita ada salah/silap sebut..memang anak2 suka ketawakan kita dulu kan..

    ReplyDelete
  63. Amy Syaquena..memang tak boleh elakan sesekali mesti ada tersalah.

    ReplyDelete
  64. Ida,japan..jadi perkara lucu pulak bila dah tersalah sebut tu kan

    ReplyDelete
  65. HappyIrfa..jauh beno bezanya tu dik..

    ReplyDelete
  66. Hamizah..he he..dekat sama sebutanya tu.

    ReplyDelete
  67. Papa Mifz..tak boleh tahan ye..he he

    ReplyDelete
  68. Ati Masrif..betul tu ati..dibayangkan chicken chop..tersebut pulak lain..

    ReplyDelete
  69. al-lavendari..memang nasib baik..he he

    ReplyDelete
  70. sekali tersasul sebut daaa.....

    ReplyDelete
  71. kihkihkih tapi tak baik waiter tu golakkan suami acik, cam tak pandai nak jaga hati pelanggan je, patut cover2 la sikit

    ReplyDelete
  72. alalaa...kesian...tapi nak gelakkk jugak...hahahah

    ReplyDelete
  73. Hahaha... chiken pox ke chiken chop.. tapi dia faham jugak kan? Hahaha...

    ReplyDelete
  74. ibuhani..he he..ya betul..lidah cili padi nak makan western..cam tu la jadinya..

    ReplyDelete
  75. Anamarza..dah tak boleh tahan agaknya..

    ReplyDelete
  76. mak encik..acik pun gelak lagi..he he

    ReplyDelete
  77. kamariah..faham..cuma dia saje nak betulkan..sebab dah gelihati agaknya..he he

    ReplyDelete
  78. Fatin Marz..acik dah tengok dah semalam..nama nacik warna nhijau..terima kasih fatin..

    ReplyDelete
  79. lady yang duk baca ni pun tergelak2.. boleh plak tersasul cenggitu.. otak tafsir lain, mulut sebut lain.. :P..

    p/s : akak.. lady bukak blog satu lagi tuk cadar.. kalau sudi akak jenguklah blog tu ek :).. kalau berkenan akak belilah sekali :D.. hihi

    ni link blog lady.. br je tubuh satni..

    http://tekadmajusdnbhd.blogspot.com/

    ReplyDelete
  80. Lady..terima kasih ye..insyaallah nati acik tengok blog cadar tu..

    ReplyDelete