Saturday, October 8, 2011

TAJUK APA YE.

Assalamualaikum..


Rasa macam tak de mood nak menulis..
tapi nanti kalau kawan kawan datang rumah tak de cerita baru pulak kan..(ade ke yang datang..he he)

Sebenarnya bukan berkaitan dengan acik pun..
Tapi tu la acik ni  susah nak kawal hati ni.

kisah 1..ada kawan cerita..anak dia baru sebulan lebih..tiba2 tak bernafas..sampai biru
masuk wad..masuk icu..3 kali mesin berenti katanya..
tak tau sebab apa..doktor kata bukan jantung.
doktor buat keputusan ambik air tulang belakang baby tu..
aduhai  kesian sungguh..sampai berhari hari acik memikirkan nya..sian baby yang kecik tu dah kena buat macam2.
dah ambik air tulang belakang..pun tak ada penyakit  serius yang dapat dikesan...doktor kata..mungkin lendir banyak..nanti kalau tak boleh bernafas lagi..bawak hospital..sedut lendir aje..aduhai..kesian betul ngan baby tu.

kisah 2....kejadiannya hari rabu.
rakan sekolah hero bungsu..acik kata rakan sekolah sebab hero bongsu kata tak kenal sangat..mungkin tengok muka kenal katanya..ye la kan..sekolah anak acik tu..form 3 aje ada sepuluh kelas.
Sementara nak tunggu periksa yang sessi petang..murid ni keluar naik motor..dua orang..dah dilarang jaga..tapi keluar jugak katanya..
dan baru sampai simpang 4 yang tak jauh dari rumah acik tu..accident..dengan lori..masuk icu..dah tak boleh sambung periksa.
yang acik fikirkan..kesiannya ibu bapa dia..ingatkan anak disekolah..ambik periksa..tiba2..dapat panggilan..ada di ICU..mesti sedih kan..tak tau nak kata apa..macam mana la budak yang belum ada lesen diizinkan pi sekolah naik  motor..
Itupun buat kan acik kesian..sampai teringat ingat..bukan acik kenal pun kan..
nak buat camana kan..tu la dia acik ni..suka sangat susah kan hati sendiri pasal orang..

dah ketentuan tuhan..harap ibubapa yang ditimpa musibah dapat bersabar..

Ok lah..baik acik fikir dan cari idea nak masak apa hari ni
jumpa lagi ..Insyaallah


40 comments:

  1. tulah orang kata semua tu ketentuan dari Allah kak.Ujian dariNya.Allah nak tengok kita tabah atau tidak menghadapinya.

    kak,kalau masaktu hantar kat yus di sini..hehe.

    Yus ni dah kompius,kejap akak kejap acik bila panggil kak erna ni...:)

    ReplyDelete
  2. yus..ha ha ha..geli hati pulak..dua2 pun boleh yus..acik tu panggilan sedara mara..tua ke muda..semua panggail acik selain dari enok..tu yang rasa dekat dihati kalau panggil acik..
    kalau dekat..boleh aje yus..bukan susah pun nak menghantar tu kan..

    ReplyDelete
  3. itu la kan kak..ujian dr Allah..harap2 yg terlibat itu sabar byk2..

    semoga kita seua dilindungi dari segala musibah..amin..

    ReplyDelete
  4. kesian si kecik tu dan juga adik yg ambik periksa tu juga
    harap keluarga mereka tabah hendaknya
    sya pun hairan pada ibubapa yg beri kebenaran anak anak bawak motor
    takut pun ada

    ReplyDelete
  5. Assalam kak, kesian bby kecil tu, kecil2 lagi dh kena buat mcm2, semoga ibubapanya tabah menghadapi ujian ini.

    bab bdk pmr tu, susah nk kata jarak yg lama sangat dgn waktu periksa ptg, kalo dimanafaatkan dgn tgk buku2 alangkah baiknya, tapi tlah, mak bapa tak nampk apa yg ank2 buat, minta jauhlah anak2 kita ya kak

    ReplyDelete
  6. saya dtg k.erna...
    takziah kpd ibubapa bb n kwn anak k.erna tu..
    kesiannya..insya Allah ada hikmah d sblik kejadian..

    ReplyDelete
  7. kak,bab baby tu kaklong dah ngaso anak kaklong si haziq tu dulu maso baby marin,masuk sepital,mcm2 doctor buek nk kosan penyakit ea,tolan yo lah...last2 tau buah pinggang ea gusak,dari umor 6blh sampai skrg pakai buah pinggang sebolah yo,tapi dio extif...alahmadulillah!

    ReplyDelete
  8. Akak..
    Saya dengar pun sedih..entah!!!...:(

    Akak..
    nanti tayang ye menu hari ni...tak boleh makan...tengok gambar pun jadilah..he..he..

    ReplyDelete
  9. kesian si kecik tu kan.apala masalah dia sebenarnya tu. harap2 tu tak adalah yg serius.

    pasal budak skolah xcident tu, memang sedih, tak sempat nak habiskan exam. masa ami upsr aritu pun saya tak bagi dia kemana2, susah kalo apa2 terjadi, selagi exam tak selesai

    ReplyDelete
  10. siannya baby tu..
    kita boleh titipkan doa jek la supaya baby tu tak apa2...

    ReplyDelete
  11. Pmr lagi 2 hari nak tamat. Mak kat rmh berdebar2....
    anak saya PMR thn depan pula.

    ReplyDelete
  12. samalah macam ati ni kak erna
    bila dengar cerita2 begini
    berhari2 dok kenang dan fikirkan

    contoh kalau tgk bersamamu
    berhari2 dok terkenang org tu
    last2 ati ni yg asyik susah hati

    ReplyDelete
  13. macam tu la perasaan kita yg dah jadi mak-mak orang ni kan.. kalau boleh, memang taknak anak tu sakit, tak mau anak tu ditimpa musibah
    papepun, kita tawakkal yer acik :)

    ReplyDelete
  14. seriau aje dengar kisah2 mcm ni..baby yg kecik dah sakit2...budak yang besar pulak cari penyakit...hadoi... moga2 semuanya selamat la...

    ReplyDelete
  15. salam acik..

    haa kan ramai masuk rumah acik ni..
    kdg2 bdk2 sekolah yg tkde lesen tpaksa bw moyo g sekolah sbb mak ayah bz dgn keje masing2..bru2 ni kt tpt sy ada budak pempuan form 4 ni..before g sekolah, dia anta adik dia ke sekolah rendah dulu..then diorang kena langgar lori sian..kbetulan hubby ada di tpt kejadian, kaki dia hancur..hubby pn tk berani agkat takut effect..dia jaga jalan n budak bdua tu sampai ambulans sampai..rupanya kaki adik tu kena potong..adik dia pulak parah..siaan..sebak rasa

    kisah baby tu pn sian sgt..boleh ke dia tahan dgn rawatan mcm tu ek..

    pnajang nya komen saya..sory acik :)

    ReplyDelete
  16. eh lupa nak jemput..jum join giveaway saya..kali ni cabutan bertuah guna manual :)

    ReplyDelete
  17. Allah turunkan cobaan pada yg mampu kan kak...harap mereka bersabar.
    Masak yg best2 ye kak

    ReplyDelete
  18. semuga dapek kosan copek dan rawatan utk baby tu kesian nya..

    ReplyDelete
  19. moga baby tu sihat....sian tgk baby2 dah kena test mcm2

    ReplyDelete
  20. Sian kat baby tu....semoga cepat smbuh...

    p/s..Acik..masak bnyak2 yer...nak tumpang makan...hihihi

    ReplyDelete
  21. sarah-najwan..amin..semoga kita semua dilindungi..

    ReplyDelete
  22. kasihibu.memang kesian ngan baby tu..anak sulung pulak tu..mana la ibubapa dia tak panik dan sedih..

    ReplyDelete
  23. Rosaliza..amin..mudah2an dijauhi keluarga kita dari bahaya..
    memang kesian ngan baby tu rosa..anak sulung pulak tu.

    ReplyDelete
  24. Hamizah.terima kasih sudi datang..

    ReplyDelete
  25. kak long..iyo ko kak long..macam mano lah kak long maso tu kan..
    alhamdulillah sekarang ni anak kak long dah sihat dan cergas.

    ReplyDelete
  26. Azi..dah tayang masakan akak hari ni..sila lah menjamu mata ye..he he..nak menjamu selera jauh sangat..

    ReplyDelete
  27. Mamasyaza..tu la..acik pun sama..sampai bercuti..nak pastikan dia tak perlu balik/keluar dari sekolah..biar acik yang kesekolah waktu dia rehat tengahari tu..

    ReplyDelete
  28. kak ngah..betul tu kak ngah..harap2 tidak berulang lagi..

    ReplyDelete
  29. Assalam Nieda..memang hebat debarannya..tidur pun tak lena..bila ada kejadian tu..lagi la hati tu bimbang..

    ReplyDelete
  30. Ati Masrif..tu yang acik jarang sangat tengok bersama mu..cuma baca atau..dengar je..tak tak nak betul2 mengadap tv tu..nanti teringat2 sampai susah nak tidur..

    ReplyDelete
  31. h4hi3..insyaallah..kita hanya boleh berdoa dan tawakkal kan.

    ReplyDelete
  32. Nuwairani..betul tu..yang kecik dah tentu sakit..yang besar..saja pulak pi cari penyakit..

    ReplyDelete
  33. Tihara..panjang pun tak pe..acik suka..
    Ya Allah..kesiannya budak perempuan tu..sampai kena potong kaki?..dah nasib dia..semoga dia tabah..

    ReplyDelete
  34. Tihara..ada lagi ye.terima kasih menjemput ye.

    ReplyDelete
  35. kasihredha..betul tu..dugaan dari allah apa2 pun kita kena bersabar..

    ReplyDelete
  36. Zino..dah ambik air tulang belakang nak kosan penyakit..tapi katanya tak ada apa2 pulak..lagi kesian..dah la sakit..penyakit tak jumpa pulak..

    ReplyDelete
  37. Ms.lilies..betul la mimi..kesian kecik sangat lagi dah dicucuk2..

    ReplyDelete
  38. Mp..acik dah siap masak dah..mai la makan..

    ReplyDelete
  39. Kak Erna cerita ni, Yati pun tumpang sedih. Ujian Allah bagi kan, tak kira siapa dan di mana. Yati pun kadang malas nak baca suratkhabor. Banyak benor berita buruk.

    ReplyDelete
  40. yatie..dah ditentukan tuhan kan yatie..
    Akak pun sama..pagi2 cuma dengar tajuk2 berita je.

    ReplyDelete