Tuesday, October 18, 2011

TRAGEDI

Assalamualaikum

Petang semalam jam 4 lebih petang
hujan turun.
Tiba tiba..angin bertiup kuat..dari dalam pejabat wanita
kedengaran bunyi benda jatuh
rupanya.atap
Dah berlubang.
seorang pegawai ada didalam masa tu.
alhamdulillah.
atap yang jatuh tu.tidak terkena ke badan dia
cuma habuk dan kotoran dari syiling aje yang terkena kebadan
 ada sesetengah paku yang dah hampir tercabut
kalau angin kuat tidak berenti lagi..rasanya mau habis semua atap terbang.
 Ada jugak kereta yang diparking depan pejabat pentadbiran
satu kereta.calar sedikit..dan yang satu lagi selamat.
 keadaan dalam pejabat.
bila dah terbang atap..ramai2 bergotong royong dalam hujan tu mengalihkan
semua komputer,printer,mesin fax dan mesin photostate
ketempat yang selamat 
Teruk..jugak keadaan dalam bilik ni.
dengan kepingan2 atap yang jatuh.

begitu lah keadaannya kan..
kebanyakan pejabat lama yang dah uzur.

Sekarang ni bila hujan je..
acik dah tak berani rasanya nak dok dalam opis.
Tapi  nak keluar pun takut jugak..
dibuatnya atap terbang lagi
tak ke naya.

Apa apa pun Alhamdulillah..
semuanya selamat

70 comments:

  1. semalam mmg ribut kak...dok dlm ghumah pun takut yo...
    hr ni hujan lebat tp ribut xdo..alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. Ms.lilies..yo..tu yang dasyat tu..maso balik kojo pun.berpusing ikut jalan lain....jalan yang biasa lau..banyak pokok tumbang..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak, takutnya tgk, nasib baik tak ada yg terkena serpihan atap tukn, mmg takut la ribut2 yg kuat

    ReplyDelete
  4. Larr kak...nasib baik takde yang cedera... bahaya betul kan...

    ReplyDelete
  5. ujian dari NYA...
    ada hikamh disebaliknya..

    ReplyDelete
  6. uiskk takutnya.. macam macam trajedi oktober... harap semuanya selamat ya kak erna

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah semua nya slmt..tgk opis akk ni teringat opis lama saya kat mardi serdang..

    ReplyDelete
  8. uihh risau nyer.. bangunan tu dah tua ke kak?

    ni link inti kcng merah. bleh la try kak

    http://www.myresipi.com/top/detail/7238

    ReplyDelete
  9. anak2 time hujan lebat mmg duk bertempek ngan mama dan abahnya, takut

    ReplyDelete
  10. memang lebat tul semalam..di sertai angin...mokwo pun ingatkan nak keluar time tuh..tapi terpaksa batalkan
    Alhamdulillah tak ada sesiapa yg cedera...pejabat kat mane tuh kak?

    ReplyDelete
  11. bahaya tu maso ni minta peruntukan buek opis baru..

    ReplyDelete
  12. Musim hujan setiap hari dgn kilat guruh berdentum2...

    ReplyDelete
  13. petang smalam memang ujan ribut kak... kat kg saya pun sama, ada atap rumah yg terbang melayang


    kena mintak peruntukan tu, tukar terus semua atap tu ganti dengan yg baru

    ReplyDelete
  14. asalam Rosaliza..memang takut sangat masa tu..kuat betul angin.

    ReplyDelete
  15. anie..memang bersyukur betul tak de yang cedera.

    ReplyDelete
  16. kak long....memang betul.
    alhamdulillah tak de yang cedera.

    ReplyDelete
  17. Zareda..memang takut zar..dengan angin yang kuat..seram jugak masa tu.

    ReplyDelete
  18. Tihara..mardi serdang?..akak ramai kawan kat sana..yang sama belajar..yang sekampung..semua ada..

    ReplyDelete
  19. izahdaut..terima kasih izah..dah dapat dah resepi inti kacang tu.
    bangunan dah lama dah izah..

    ReplyDelete
  20. Anamarza..acik pun takut kalau ada petir dan ribut..

    ReplyDelete
  21. mokwo..memang hujan lebat dan ribut..sampaikan banyak pokok tumbang.
    pejabat ni disendayan mokwo..

    ReplyDelete
  22. zino..tipa tahun buek untuk mintak peruntukan..tak ponah he yang lopeh..

    ReplyDelete
  23. nieda..betul tu..kalau hujan je tak pe..ni siap dengan angin ribut..tu yang risau.

    ReplyDelete
  24. ibuintan..sejak akak kerja dipejabat ni..akhir 2006 dulu..memang sentiasa mintak..tapi tak ponah yang lopeh..

    ReplyDelete
  25. owh jgn keluar acik nnti dgn acik skali diterbangkan

    sy fobia ujan2 angin2 kuat2 nih..rasa nk nyorok bwh meja jek..coz ade trajedi dpn mata..ngeri...

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah selamt kak.
    Dulu sebelum saya duduk rumah saya ni...pernah atap terbang kena tiup angin.

    ReplyDelete
  27. Greenjade..memang ngeri sungguh rasanya..masa tengah kuat tu..nak keluar pun tak boleh..angin tolak pintu dengan kuat..

    ReplyDelete
  28. kasih..memang bersyukur betul..semuanya selamat.

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah syukurla kalau semua selamat tu kak...kena hati-hati dgn cuaca yg tak menentu sekrng ni kan.

    ReplyDelete
  30. ya Allah..bahayanya. alhamdulillah takde siapa cedera

    ReplyDelete
  31. nasib tak ada kemalangan jiwa
    yang berlaku

    di sini semalam pun angin kuat sgt
    pokok2 mcm nak tumbang dah....skariiiii

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah.....sib baik x der yg cedera! Nanti bila hujan lg mesti trauma msg2 tu.......mintak pejabat baru k.erna......... :)))))

    ReplyDelete
  33. bahaya ni kak...

    alhamdulillah acik dan kawan2 semua selamat...

    mmg kena ganti atap genting ni kak..:)

    ReplyDelete
  34. nieza..betul tu..sekarang ni cuaca tak menentu..bila hujan je..semua dah ready..nak tinggalkan pejabat

    ReplyDelete
  35. Nadiah...alhamdulillah..tak de yang cedera.

    ReplyDelete
  36. Ati Masrif..alhamdulillah tak de yang cedera.
    Memang angin kuat sangat..bila balik pun anak2 bercerita..pokok sampai ketanah pucuknya sebab ditiup angin kuat katanya

    ReplyDelete
  37. selalu berlaku atap terbang kalau ribut kt mesia kan...apa sebabnya..umah mak e-na pun kena juga last year...sib baik mak ok x terkena serpihan..

    ReplyDelete
  38. ibuhani..,emang masa hujan je..masing2 dah kliar dari opis.
    Pejabat baru dah lama dirancan dah..katanya dah dimasukkan dalam rancangan malaysia yang akan datang ni

    ReplyDelete
  39. yus..memang bahaya..sekarang ni tengah tunggu jawapan..dah mintak peruntukan khas untu repair atap tu

    ReplyDelete
  40. E-na..tak tau la kenapa..tapi semalam tu memang banyak yang terbang atapnya..termasuk rumah dikampung sekitar tu.

    ReplyDelete
  41. dahsyat tuuu
    so hari ni kena pegi keje jugak ke?
    diorg tak bagi cuti peristiwa? hehe

    ReplyDelete
  42. semalam kat umah pun hujan jugak....lebat giler....
    sekarang ni cuaca tak berapa nak menentu kan...
    mujur takde apa2...

    ReplyDelete
  43. Salam Kak Erna..
    Akak..nasib baik akak dan kawan2 selamat ye...

    kat SP ni pula , bila hujan, kilat dan petir kuat betul..takut saya kak...

    ReplyDelete
  44. h4ni3..he he..kalau le dapat cuti peristiwa..
    sibuk mengemas ada le doc.

    ReplyDelete
  45. eita..memang kerap hujan sekarang ni..kalau hujan je tak pe ieta..bila ada ribut tu yang takut.

    ReplyDelete
  46. azi..alhamdulillah..semuanya selamat.
    cuma nak mengemas ni yang teruk sikit.

    ReplyDelete
  47. sama lah kat ucu..semalam masa blik dari S.A - meru hujan selebat2nya...

    kesian acik mengemas..meh lah panggil kawan2 (mieza/k.amie/k.kasih/k.rosaliza dll )minta tolong...tolong..tolong..

    ReplyDelete
  48. Ucu faridah..terima kasih banyak..rajin nak tolong kemas..

    ReplyDelete
  49. scarynya tgk keadaan mcm tu...

    kena buat renovation atap tu.. ;)

    ReplyDelete
  50. skg ni kan mmg hari2 hujan, kalau stakat hujan je xpe, bila skali datang angin tu yg risau tu... bila jadi camtu, mmg bahaya.. nasib baik xde yg cedera.. alhamdulillah...

    ReplyDelete
  51. Mesti kuat angin tu ya, kak Erna. Elok la di repair cepat-cepat keadaan atap yang uzur tu supaya kejadian tak berulang.

    ReplyDelete
  52. Nasib baik Acik ngan kawan2 selamat.....

    ReplyDelete
  53. uiskhh, dasat gak tu...

    syukur takde kecederaan nyawa kan...

    ReplyDelete
  54. assalam yong..masih belum dimualak kerja2nya lagi yong..belum dapat kebenaran nak repair.

    ReplyDelete
  55. chekna..memang hari2 hujan..bila bersama dengan ribut tu yang risau tu..

    ReplyDelete
  56. Yati..memang kuat sungguh..rupanya bukan pis akak je..bila tengok tv..rumah2 dikampung berhampiran pun ada yang atap terbang.

    ReplyDelete
  57. Mp..alhamdulillah..semuanya selamat..tak de yang cedera.

    ReplyDelete
  58. mcm gempa bumi pon ada...syukur la semuanya selamat....cuaca sekarang memang dah xleh nak jangka...

    ReplyDelete
  59. mamaNoriz..syukur alhamdulillah..semuanya selamat.

    ReplyDelete
  60. nuwairani..memang tak boleh dijangka..hujan setiap hari..asalkan tak de ribut.tak risau sangat..

    ReplyDelete
  61. Kak Erna,
    Ngerrri aje pejabat nie..
    Bila nak tukar pejabat baru??

    ReplyDelete
  62. missgee..pejabat baru??
    entah bila..

    ReplyDelete
  63. salam acik,

    ohh syukur..selamat..
    Tapi seram jugak kan bila berlaku tragedi cemgini depan mata.

    Sama-samalah kita bersyukur dan berdoa muga ALLAH ampuni silap kita dan bekalkan keselamatan buat semua..Amin

    ReplyDelete
  64. ainhany..wkmsallam
    Alhamdulillah syukur semuanya selamat..terima kasih hany

    ReplyDelete
  65. Kat sini berangin jugak...tapi tak kuat sangat...

    ReplyDelete
  66. alamak. seram saya tgk kak. akak take care ok just in case kalau jadi lagi next time.

    ReplyDelete
  67. Cik rose..masa kejadian tu..angin terlalu kuat..

    ReplyDelete
  68. GB..memang kena berjaga2 kalau ada angin ribut lagi.tq GB.

    ReplyDelete