Monday, February 20, 2012

APA YANG KITA RASA.

Assalamualaikum

Di satu kedai..selepas habis makan
cik abang kebelakang untuk basuh tangan
ada seorang pekerja sedang makan
Cik Abang yang memang peramah menegur
makan itu je ke 
spontan dia jawab
SAYA MUSLIM
cik abang terkejut "HAAH'
pekerja pun terkejut sama dan
terus berkata..you punya makan mahal..(alasan)
saya makan murah

Apa agaknya yang kita rasa
dan mau ke kita masuk kesitu lagi
Macam ada sesuatu disitu.

Apa pendapat/pandangan 
kawan semua.

Didahului dengan ucapan terima kasih
jumpa lagi Insyaallah.

27 comments:

  1. bila dia dh cakap camtu mmg jadi tanda tanya la kan, tak halal ke apa yg dihidang kat restoran tu?

    ReplyDelete
  2. Macam ada fishy dari pertuturan dia ye Acik. Kalau kakak pun mesti tak mahu masuk lagi. Samada halalan toyyiba atau kebersihan macam meragui pulak dlm hati...

    ReplyDelete
  3. tertanya tanya jadinya
    kalau dah meragukan kita elakan saja lokasi?

    ReplyDelete
  4. Salam Akak..
    Susah sangat saya nak masuk blog akak...bila masuk aje...dia "hang" lama sangat...baru hari ni ok...:)

    Akak...kalau saya, saya tak pegi dah kedai tu....tapiii...pemilik dia..melayu ker?

    ReplyDelete
  5. Salam Akak..
    Susah sangat saya nak masuk blog akak...bila masuk aje...dia "hang" lama sangat...baru hari ni ok...:)

    Akak...kalau saya, saya tak pegi dah kedai tu....tapiii...pemilik dia..melayu ker?

    ReplyDelete
  6. pekerja tu bangla ke,indon ke apa...??tak berapa faham sebenarnya hehe

    ReplyDelete
  7. Kena tanya byk benda/tgk byk aspek:

    -kedai tu jual apa?
    -siapa pelayan nya/tukang masaknya?
    -ada logo Halal tak?
    -pekerja yg cakap tu, bangsa apa.

    ReplyDelete
  8. Ada beberapa aspek kena tengok. Tapi dari cakapnya tu, mungkin macam ada masukkan benda haram orang muslim makan je kat dalam masakan dia.

    ReplyDelete
  9. Tu la acik,
    kekadang nk mkn kt laur pun kena hati2, mmg sedap, mudah tapi...soal halal perlu berhati2...

    Takpe acik,
    jdkan pengajaran...
    Pasni perlu lebih hati2

    ReplyDelete
  10. ishh.. mushkil la kan acik.. nak lagi selamat, jangan gi dah makan kat situ..

    ReplyDelete
  11. sebenarnya tak paham maksudnya..nanti la sy call senang sikit boleh tahu apa citernya ;)

    ReplyDelete
  12. bedorau darah kaklong baco n3 akak nih...huhuhu!

    ReplyDelete
  13. macam tak halal je bunyik... huh.. suspend... tokey kedai melayu ke? muslim ke?

    ReplyDelete
  14. zaman skang ni susah kan.kdg2 tanda halal pun palsu.makanan yg tak halal kdg2 dah masuk perut baru tau...cmne..

    ReplyDelete
  15. alamak..!! seram lah pulak dengar dialog tu..?

    ReplyDelete
  16. dari apa yg saya fahami..pekeje tu dia salah faham soalan suami akak..org tanya lain dia jawab lain..mcm ada rog pesan, kalau ada org cakap apa2..kata je saya muslim dan makanan kat sini halal..camtu ke kak? restoran ape ni kak..kopitiam ke ?

    ReplyDelete
  17. salam kak erna..kalau dah ada unsur was2 tuh ...eloklah di elakkan ajer[:(] ....kekadang memang takut nak makan kat luar nih..terutama sekali kopitiam n western food!

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

    ReplyDelete
  18. Kedai makan mane tu? Ish....harapnya takde papelah....

    ReplyDelete
  19. Apa nak buat dah termakan.. kalau belum, tentu cabut!!!..

    ReplyDelete
  20. memang ada kemusykilan tu. Baik elakkan datang situ lagi kot acik. Tp kedai makan apa tu?

    ReplyDelete
  21. salam acik..lama ida tk singgah sini...
    mak masih tk ok..idapun dah rasa mcm nak demam sebab asik berulang..tp demi mak dayakan juga....

    ida pun sebenarnya kurang faham apa maksud lelaki yg berkata mcmtu...agaknya dia nk kata..dia pun muslim tapi mengapa dia tak mampu nk makan sedap...wallahhuaklam

    ReplyDelete
  22. apekah maksudnya itu...adekah restoran itu tidak halal??musykil2..

    ReplyDelete