Sunday, August 1, 2010

MENU HARI INI..


Assalamualaikum..

Semalam en.abang tanya..esok ada program ke..katanya..aku tanya balik..kenapa..dia kata nak cat pintu....jadi program aku hari ni..tak kemana mana..
kalau dah macam tu..apa lagi..ke dapur la kan...



ikan talapia goreng..
masak lomak cili api telur asin.
pegedil daging..
masak asam pedas ikan kembong campur bendi..


aku memang tak pandai masak asam pedas..selalu rasa tak sedap di tekak aku sendiri..tapi..semalam bila baca blog izah..aku jadi teringin nak mencuba...
dan gambar diatas itu lah hasilnya..terima kasih izah..hari ni punya asam pedas..dikatakan sedap..alhamdulillah..percubaan asam pedas yang dah tah berapa kali ni..berjaya jugak akhirnya..

satu lagi ..beria ia je kata nak cat pintu..sekali aku tengok..hero hero aku yang sibuk mengecat..ayahnya..ish3..sedap je baring kat sofa...

35 comments:

  1. kaklong lom ponah try lg gulai tolo masin tu....tolo itik biaso la..
    mesti cubo tu...

    ReplyDelete
  2. la lupo nk bagi tau...layout baru blog akak ni cantik...pink lagiiii...!romantik lak raso eh...he3

    ReplyDelete
  3. kak long..timo kasih..nak yang godek2
    tu..akak tak pandai ...
    Kak long boleh cubo tu..akak selalu boli telur asin yang rendam dalam air garam..baru 4 ke 5 hari tu..nanti tak de la masin bona..lemak yo.....

    ReplyDelete
  4. KakErna..
    Betul - betul masakan kampung ye...seronok betul hero - hero kakErna yang berempat tu makan ye.

    ReplyDelete
  5. hehehe...

    saya suka pegedil tapi tak pernah cuba lagi...

    Kak ! Buat saya nak pergi umah mak saya je.. nak mak masakkan asam pedas ikan parang..huhuhu..


    bez lah abg akak. guna kuasa veto.Elok jugak tu kak. Biar anak2 belajar.

    Masa bujang dulu saya ngan adik pompuan aje tukang cat rumah sbb takde abg. Adik2 lelaki sampai la ni bila suh tolong..berrrat sikit pasal tak diajar dari kecik.

    ros gitu....

    ReplyDelete
  6. nmpk mengancam asam pedas erna tu..nape tk belajo dgn ida je...hihihi..idakan org melaka..asam pedas mng masakan ida.

    ReplyDelete
  7. Aslmkm.
    Ehhh ... tukar skrin belakang dengan pink rose tu sempena menyambut puasa & rayer ke?Hmmm ... biasa la Erna, dalam keje macam tu, bapa jadi mandur jer.
    Satu lagi ... Camno raso masak lomak tolo asin yo? 1st time donga ... sedaro Kak G masak tolo itik.

    ReplyDelete
  8. ada telur itik tu nanti nak buat jugaklah.. minggu depan balik kg nak kutip segala sayur kp, ayam itik semua rembat bawak balik KL.. ehhehe

    ReplyDelete
  9. Salam..
    Abahnya pandai politik juga ye.. alih2 anak2 yg buat. Sama mcm hubby saya.

    ReplyDelete
  10. salam kak erna,
    tak pernah pulak masak telor asin, saya hari ni masak telur itik dengan pucuk ubi saja...
    masak asam pulak memang feberet sekeluarga

    ReplyDelete
  11. salam wan..akak memang beruntong la tang tu..hero2 memang makan apa aje yang akak masak..kalau beli..banyak komplen..kalau mak masak..tak bising..

    ReplyDelete
  12. reen..akak pun suka asam pedas ikan parang..tapi anak2 tak nak..tulang banyak katanya..
    Reen..zaman reen kecik..dengan anak2 sekarang memang lain..budak2 sekarang senang...tak pernah buat kerja..anak2 akak ni..ayah nya suruh cat..laju je..sebab seronok..tak pernah buat..macam main2 pulak..cat pintu pagar depan tu..sampai habis kete pun terkena cat..sabo aje ayahnya..dah dia yang suroh..

    ReplyDelete
  13. ida..ye ke..mesti sedap tu..dah bermacam cara belajar masak asam pedas.yang tambah halba..yang tambah kelapa bakar..yang tambah belacan..ada yang kata tambah rempah kari sikit..ada yang kata tambah jintan manis dan jintan putih..macam2 ida..tapi memang bukan orangnya la..tetap juga tak menepati selera..

    ReplyDelete
  14. salam kak G..anak yang tukarkan ni.
    2u la kak G..bila dia dah suruh anak buat keje..tak de la yang tolong saya kat dapur...
    Kak G..masak telur asin tu..saya dapat dari blog la tu..bila dah buat..sedap pulak..lemak je..

    ReplyDelete
  15. zar..waaa..mau zar bawak balik untuk sebulan puasa tu..
    Zar telur asin tu..akak dapat tau dar blog anie yat dulu..akak tanya dia camana nak masak..dah cuba buat sedap pulak..lemak je..selalu la akak buat ..

    ReplyDelete
  16. PM..bukan ampak sedap..memang sedap..he he..

    ReplyDelete
  17. achik..memang macam tu selalunya..anak2 juga
    yang buat..ayah jadi mandur..
    Dar jauh je cakap..bukan cam tu..salah tu..he he..

    ReplyDelete
  18. ibu intan..sejak tau boleh masak telur asin tu akak lagi suka pulak..tak de bau..dah tak hanyir...walau pun tak letak belimbing buluh..

    ReplyDelete
  19. untunglah abang. IM jarang dapat makan sebegini dari yang bernama isteri...

    ReplyDelete
  20. Sedapnya nampak ikan talapia goreng tu...yum..yum...

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Erna,

    Wah! rumah maya cat baru, rumah realiti pun cat baru..ini baru betul2 real!

    Nak cuba buat gulai telur asin tu, baru first time dengar.

    ReplyDelete
  22. Kak erna,

    cat pintu dengan cat blog sekalik...comel...sukerr

    gulai telur masin...wah menarik tu..selalu baca kat blog zar, gulai telur itik... harus kena cuba hehhe

    ReplyDelete
  23. IM..insyaallah..suatu hari nanti..bila semua nya dah kembali..seperti biasa..dan ibu suri di beri kesihatan yang baik..

    ReplyDelete
  24. Tirana..talapia goreng dengan cili api.lagi sedapkan..

    ReplyDelete
  25. Ibu syang..cat pintu pagar aje..dah karat..selalu kena hujan..
    cuba lah gulai telur asin tu..sedap..

    ReplyDelete
  26. azwa..cat pintu pagar..anak buat..cat blog pun anak buat jugak..he he..

    ReplyDelete
  27. akak!!!!! ese nak makan!!!!!!

    ReplyDelete
  28. Masa pergi rumah anak buah hubby dia kata nak masak gulai lemak telur asin,dalam hati mesti gulainya masin nanti,tak pernah cuba bila makan ooiii sedappp rupanya.

    ReplyDelete
  29. mak su..bilo balik kg..singgah mah akak..bagi tau dulu..nanti akak masakan..mak su boleh makan yo..

    ReplyDelete
  30. salam zaitun....dah makan ye..memang sedap kan..tak masin sangat..tak bau..dan lemak je..

    ReplyDelete
  31. kak, pasal lauk dah komen kek fb, ni nak ckp psl background blog ni...adoiiii !!!!!!! lawa amek, jeles sy haaa...sy dah tak buleh nak tukar lak dah, dah kek situ yo diam eh, kono lak belajar menggodek balik...haiyo.!!

    ReplyDelete
  32. annie..akak bukan tau apo pun..hero akak tu..rajin bona godek2 kalau akak agak e..abih hilang sumo e..he he..

    ReplyDelete
  33. sedap tilapia goreng...
    dah lama tak masak asam pedas...
    gulai lomak telur saya ni kureng sket la kak... kat rumah pun jarang masak lemak, walaupun suami niaga santan....

    ReplyDelete
  34. salam yong..talapia tu..abang akak pi mancing.tak beli kat pasar pun..
    kali ni asam pedas akak menjadi..anak2 makan sampai licin kuahnya..sebab..budak2 ni suka ayam..nanti akak nak cuba buat ayam masak asam pedas..

    ReplyDelete